- 1 view
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Konya Beyşehir’de bulunan Hititlerden kalma bir eserdir. Dünya tarihinde yaklaşık 1.000 yıl boyunca hüküm süren Hititlerin sosyal, ekonomik ve dinî açıdan bıraktıkları çok sayıda eserden bir tanesi olan bu su anıtının en çok rağbet görme sebeplerinden bir tanesi de günümüzde halen özelliklerini kaybetmeden zamana meydan okumasıdır. Bir açık hava tapınağı olarak da işlev gören Eflatunpınar günümüzde ayakta kalabilmesi sebebi ile dönemin su tesisatıyla ilgili de bilgi verir. Yolunuz Konya Beyşehir’e düşerse görselliği ile olduğu kadar dayanıklılığı ile de ilgi çekmeyi başaran Eflatunpınar’a uğrayıp Hitit Su Anıtı’na da merhaba diyebilirsiniz.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Nerede?
Eflatunpınar Kutsal Hitit Anıtı nerede diye soracak olursanız bu tarihî eserin Konya’nın Beyşehir ilçesinde olduğunu söyleyebiliriz. Eflatunpınar’ın tarihi oldukça eski dönemlere kadar gidiyor. Hitit döneminde yapılan bu kutsal su anıtı Beyşehir ilçe merkezine yaklaşık olarak 22 kilometre mesafede bulunuyor.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Hakkında Bilgi
Anıt’ın, göğü taşıyan ve yer ile gök arasında iletişim kuran tanrıları tasvir ettiği rivayet ediliyor. Konya’ya daha önce gidip gezdiyseniz bu eserin Ereğli’de yer alan ve meşhur olan İvriz kabartmasına benzediği fark edebilirsiniz.
Yapının büyük bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Bu Hitit Su Anıtı 7 metre ene, 4 metre yüksekliğe sahip ve 14 lahit taşından meydana geliyor. Anıtın şeklinden yola çıkılarak yorumlandığında ise Hitit hükümdarı IV. Tudhaliya döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Eserin bir tarafından su kaynağı çıkıyor ve bu sayede önünde küçük bir su göleti meydana getiriyor. Hem su kaynağı hem de tapınak olarak işlev gören bu çok amaçlı eser yerli ve yabancı eserlerin, tarih severlerin yoğun ilgisini görüyor.
Kült yeri özelliği de taşıyan su anıtının adını ise bir dönem burada yaşamış olduğu rivayet edilen Eflatun yani ünlü felsefeci Platon’dan aldığı sanılıyor. Ancak Platon’dan yaklaşık 1.000 yıl önce de bu eserin var olduğu düşünüldüğünde bir başka rivayet olan taşların renginden dolayı bu ismi almış olması ihtimali güçleniyor.
İki doğal su kaynağının yeryüzüne çıktığı alana konumlandırılan anıt Beyşehir Gölü’ne yaklaşık olarak 10 kilometre mesafede bulunuyor. Alanda ana anıt olan büyük eser dışında korunarak günümüze kadar gelen toplam 3 eser bulunuyor. Eserler UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde sıralanıyor.
Konya Beyşehir'de Bulunan Diğer Anıtlar
Düz bir coğrafyada bulunan Konya’daki eserler bu sebeple türünün diğer örneklerine oranla daha sağlam bir şekilde günümüze kadar gelebiliyor. Hitit anıtlarını Konya’nın Beyşehir ilçesinde görmek mümkün. Tarihî eserlere ilginiz varsa Eflatunpınar Su Anıtı’ndan sonra diğer anıtları da ziyaret edebilirsiniz.
Fasıllar Su Anıtı: Beyşehir’in Fasıllar köyünün batısında konumlanan bu anıtta iki aslan arasında ve bir dağ tanrısının üzerinde ayakta duran büyük bir Fırtına Tanrısı tasvir ediliyor. Bazalt taşından yapılan devasa heykelin ağırlığı ise 70 ton civarında. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan eserin üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı yer alır. Bu eseri önemli kılan özelliklerden biri de, Hititliler ile Mısırlılar arasında geçen Kadeş Savaşı’nı Hitit Kralı Muvattali’nin bakış açısı ile gelecek nesillere aktarmış olması. Bu savaş sonrasında tarihin ilk yazılı anlaşması olarak kabul edilen Kadeş Anlaşması yapılmıştır. Fasıllar Anıtı’nın diğer adı da Kurtbeşiği olarak bilinir.
Lukyanus Anıtı: Kurtbeşiği anıtının bulunduğu Fasıllar köyünde konumlanan bu anıt da diğer esere yaklaşık olarak 100 metre mesafede bulunur. Genç yaşta ölen birinin anısına yapıldığı düşünülen kabartma eser yaklaşık olarak 1 metre 85 santimetre boyunda bir at kabartmasından oluşur. Bu eserin ise Roma İmparatorluğu’nun değerli eserleri arasında olduğu bilinir. Anıtın oradan yürüyerek mezar kısmına kadar gidebilirsiniz. Eserin tam olarak yapım yılı ise bilinemiyor.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Gezisinde Yemek
Zamana meydan okuyarak günümüze gelen ve geçmişe bir ışık tutan Eflatunpınar’a gitmişken çevredeki güzelliklere de zaman ayırmalısınız. Ancak etli ekmek denince de akan suların durduğunu da kabul etmek lazım. Konya ile adını duyuran yöresel tatlara fırsat vermelisiniz. Çebiç, su böreği, fırın kebabı, Mevlana böreği, arabaşı çorbası, papara, tirit, kaygana tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Beyşehir’de gidebileceğiniz restoranları inceleyebilir damak tadınıza uygun olanları sipariş edebilirsiniz.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Giriş Ücreti
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı için herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Ulaşım
Burayı görmek isterseniz düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Toplu ulaşım araçları ile rahat gidilemeyecek olan bu su kaynağı ve anıtına en rahat ulaşım alternatifinin otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Şahsi aracınızla gidecek olursanız navigasyon desteği ve tabelalar size yardımcı olacaktır.