İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Konya ilimizin ilçesi Selçuklu’da bulunan Alaeddin Tepesi’nin hemen batısında yer almaktadır. İnce Minareli Medrese olarak inşa edilen bina, 19. yüzyılın sonlarına kadar hizmet vermiştir. 1876 senesi ile 1899 senesi arasında onarımdan geçmiştir. Cumhuriyet sonrası dönemde de 1936 yılında itibaren çeşitli tadilatlar yapılmış ve bina 1956 senesi itibari ile İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Kısaca Konya İnce Minare Müzesi diye de anılan müzede Başkenti Konya olan Selçuklu Devleti ve Karamanoğlu beyliklerine ait eserler sergilenmektedir. Bunlardan başlıcaları taş ve mermer zemine oyularak yazılmış mimari detaylı kitabeler, Konya Kalesi kalıntılarından olan kabartma rölyefler, çeşitli oyma ahşap kapı pencere kanatları, gene ahşaptan imal edilmiş olan tavan göbeği motif örnekleridir. Ayrıca mermerden işlenmiş mezar taşı ile sandukalar gene müzenin eserleri arasındadır. Selçukluların devlet sembolü olan çift başlı kartal ve gene sembol olan kanatlı melek figürlerinin birbirinden güzel örnekleri teşhir edilen eserler arasında yer almaktadır.

İnce Minareli Medrese Hakkında Bilgi

Bugün İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan ve İnce Minareli Medrese diye de bilinen medrese Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devri’nde yapılmıştır.

İnce Minareli Medrese hakkında kısa bilgi olarak öncelikle İnce Minareli Medrese kim tarafından yapıldı sorusuna yanıt verelim. İnce Minareli Medrese devrin veziri olan Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır.

Medrese Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, 1264 senesinde mimar Keluk Bin Abdullah’a yaptırılmıştır ve İnceminareli Medrese halka hadis ilmi öğretmek üzere inşa edilmiştir. Medrese Darü-l Hadis adıyla bilinen medrese Selçuklu Devri’nin kapalı avluya sahip medreseleri grubundan olup Konya İnce Minareli Medrese planı incelendiğinde de tek eyvan planında yapıldığı görülmektedir.

İnce Minareli Medrese Taç Kapısı

İnce Minareli Medrese, taç kapısı devrinin en nadide örneklerinden biridir. Medrese’nin doğu kısmındaki bu taç kapı, Selçuklu Devri’nin taş işçiliğindeki ustalığını da gözler önüne seren en görkemli eserlerden birisidir. Ayrıca giriş kemerinin her iki yanında bulunan 3 küçük sütun ve kemer bendi çiçek ve geometrik desenler ile işlenmiştir ve cepheden bakıldığı suretle görülmeyen bu alan binanın esas eyvanına simetriktir. Kubbe alanına geçişte pandantifler kullanılmıştır ve kubbe kasnağında “El-Mülkü-Lillah” “Ayet’el Kürsi” yazısı görülmektedir.

İnce Minareli Medrese ile İlgili Bilgiler

İnce Minareli Medrese ile ilgili bilgiler arasında aydınlatma detayı dikkat çekmektedir. Zira bina aydınlatması, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbe kısmındaki fener sayesinde yapılmaktadır.

Girişin hemen karşı tarafında avludan üç basamak yüksek olarak planlanmış eyvan bulunmaktadır. Eyvanın her iki yanında da kubbeli birer oda bulunmaktadır ve bu odalar dershane niteliği taşımaktadırlar.

Anıtsal niteliği de olan binanın ön tarafında kullanılan malzeme kesme taş olup yan cephelerin dış kısımları moloz taş ile örülmüştür. İç kısımlardaki dekoratif tuğla duvarlar göze çarpmaktadır. Medresenin kuzey kısmında yer alan mescitten bugün geriye mihrabın bir kısmı kalmıştır.
 

İnce Minareli Medrese ile İlgili Bilgiler


İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi binasına adını da vermiş olan minare bölümüne bakıldığı zaman, alt kısımdaki kaide bölümünün muntazam kesme taş kaplamalı olduğu görülmektedir. Minarenin gövde alanı ise tamamen tuğla ile örtülüdür ve minare turkuaz renkli beyaz hamurlu tuğlalarla örülmüştür. Minarenin binanın yapıldığı dönemde iki şerefeli inşa edilmiştir ancak 1901 senesinde binaya düşen yıldırım nedeni ile şerefenin biri zarar görmüştür.

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Ulaşım

Müze, Konya merkezde Meram ilçesinde, Kültür Park ile Alaaddin Tepesi Parkı arasındadır.

Otomobil: Konya merkeze ulaşan tüm çevre yollarından, ana caddelere bağlanıldığında Kültür Park tabelaları takip edilerek kolayca müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Kültür Park’tan geçen tüm otobüslerle müzeye ulaşılabileceği gibi, tramvayla da ulaşım mümkündür.

Uçak: İstanbul’dan Konya havaalanına uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir.

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Giriş Ücreti

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi giriş ücreti sivil: 7 TL

*İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi giriş ücreti 2019 yılının Eylül  ayında güncellenmiştir.

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Yaz Dönemi (1 Nisan - 1Ekim)
Hafta içi: 09.00-19.00
Hafta sonu: 09.00 – 16.40

Kış Dönemi (1 Ekim -1 Nisan)
09.00 -17.00

*İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

İnceminare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi İletişim

Adres: Hamidiye Mah. Alaaddin Bulvarı 42060 Selçuklu / Konya

Telefon: 0 (332) 351 32 04