Konya Bilim Merkezi

Konya Bilim Merkezi, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje olarak hayata geçen bir teknoloji ve bilim merkezidir. Pek çok kurum ve kuruluşun da destek vermesiyle bugünkü halini alan bilim merkezi, çok sayıda etkinliğe ve projeye de ev sahipliği yapmaktadır. Rüzgâr enerji santrali ve güneş panellerinin de kullanıldığı tesis, Türkiye’de inşa edilmiş önemli yeşil bina örnekleri arasında yer alır. Konya Bilim Merkezi; tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi, konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile işlevsel bir yapı olarak, etkinlikler ve ziyaret için gidebileceğiniz mekânlar arasında bulunuyor.

Konya Bilim Merkezi Hakkında Bilgi

TÜBİTAK destekli Türkiye’nin ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi’nin ön açılışı Nisan 2014’te olmuştur. Tesisin 235 adet sergi ünitesi vardır. Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan bilim merkezi, ulaşım açısından da kolay bir noktada yer alır. Konya Bilim Merkezi nedir diye soracak olursanız, ziyaretçilerine yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânı tanıyan bir tesis olduğunu ve amacının bilimsel merak ve öğrenme isteği uyandırmak olduğunu söyleyebiliriz.

Bilimi seven, anlamaya çalışan, günlük hayatta bilimsel gerçeklerin yol göstericiliğinden faydalanan, bilim üretmeye istekli, yenilikçi bireylerin topluma kazandırılmasında etkili bir rol oynayacak olan ve her geçen sene gelişmeye devam eden Konya Bilim Merkezi aynı zamanda bilim festivallerine de ev sahipliği yapar. Konya Bilim Merkezi içi içeriklerin doluluğuyla ilginizi çekebilecek yerler arasında bulunur.

Konya Bilim Merkezi Ulaşım
 

Konya Bilim Merkezi İçindekiler

Konya Bilim Merkezi’nin içinde çok sayıda etkinlik alanı yer alıyor. Farklı temalarla ilgili etkinlik ve gözlem yapılan alanlarda gözlem ve pratik yapma şansınız bulunuyor. Ayrıca her sene düzenlenen bilim festivalinde de değişik içerikler görmeniz mümkün.
Planetaryum: Diğer adıyla gezegen evi olarak anılan kısım, aslında bir gösteri salonu. Burada güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılmasını gözlemlemek mümkün oluyor. Mekânı herhangi bir gösteri salonundan ayıran en önemli özellik ise perdelerin diğer salonlardan değişik olarak kubbe şeklinde olması.

Alanda gerçeğine çok uygun şekilde yansıtılan gökyüzü farklı bir algı yaratarak etkileyici bir sunum sağlıyor. Böylece ziyaretçiler de kubbenin altında, gökyüzünün altında oturuyormuş hissini yakalayabiliyorlarGezegen evinin çapı 14 metre ve 100 kişilik kapasiteye sahip. Alanda yılın farklı zamanlarında değişik konulu etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler arasında görünmeyen dünyanın gizemi, dinamik dünya, astronot, ağaçların yaşamı, Ay’a dönüş, uzay ve dönüşü, kelebeklerin dönüşü yer alıyor. İlginizi çeken konu başlıklarına dâhil olmak için Konya Bilim Merkezi’nin internet sitesini takip etmenizde fayda var.

Atölye ve Laboratuvarlar: Yenilikçi, araştırmacı ve özgüven sahibi bireylerin yetişmesini amaçlayan atölye ve laboratuvarlar arasında; yaşam laboratuvarı, matematik ve teknoloji laboratuvarı, fizik laboratuvarı, tasarım atölyesi, meraklı minik mucitler, atık kazanı, Profesör Doktor Aziz Sancar laboratuvarı, temel adımlar laboratuvarı, robot arena ve bilim gösterileri bulunuyor.

Sergi Galerileri: Farklı konularda bilgi sahibi olabileceğiniz sergiler arasında bilimin sultanları, vücudumuz, dünyamız, evrenimiz, yeni ufuklar, temel adımlar, minia Selçuklu ve açık hava sergileri bulunuyor. Yapılan etkinlikleri takip etmek için Konya Bilim Merkezi’nin web sitesini incelemenizde fayda var.

Konya Bilim Merkezi Giriş Ücretleri

Tam bilet: 5 Türk lirası

Öğrenci bileti(26 yaş ve altı): 2 Türk Lirası

Planetaryum Ücretleri
Tam bilet: 5 Türk Lirası

Öğrenci bileti(26 yaş ve altı): 2 Türk Lirası

*Fiyatlar 2019 Eylül ayında güncellenmiştir.

Konya Bilim Merkezi
 

Konya Bilim Merkezi Ulaşım

Otobüs: Konya Bilim Merkezi’ne giden otobüslerden 34, 43 ve 44 hat numaralı olanı kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otomobil: Şahsî aracınızla Konya Bilim Merkezi’ne gitmek isterseniz öncelikli olarak Selçuklu ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Navigasyon desteği ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konya Bilim Merkezi İletişim

Adres: Büyükkayacık Mah. Ankara Cad. No: 292 Selçuklu/Konya
Telefon: (0332) 239 05 19-(0532) 131 49 16-(0532) 131 49 17

Konya Bilim Merkezi Ziyaret Saatleri

Hafta içi ziyaret saatleri: 09.00-17.00
Hafta sonu ziyaret saatleri: 10.00-18.00
Pazartesi günleri ise Konya Bilim Merkezi hizmet vermiyor.

*Saatler ve günler ekim 2017 tarihinde güncellenmiştir.