Selçuklu Köşkü

Sultan 2. Kılıçarslan’ın hükümdarlığı döneminde (1156 – 1192) yapılmış olan Selçuklu Köşkü Konya ilimizin Selçuklu ilçesinde yer almaktadır.

Selçuklu Devleti için başkent olmuş ilimiz Konya, Selçuklular döneminde yapılmış türlü eserden oluşan ciddi bir tarihî mirasın da sahibi durumundadır. 2. Kılıçarslan tarafından yaptırıldığı ortak görüş olan Selçuklu Köşkü Evliya Çelebi’nin aktardığı şekli ile bir deprem görmüş, aldığı hasar sonucu da Alâeddin Keykubat döneminde hem onarılmış hem de genişletilmiştir. Tarihî kalıntı bu nedenle Alâeddin Köşkü olarak da adlandırılmaktadır.

Konya Kılıçarslan Köşkü Hakkında Bilgi

Günümüze çok az bir kısmı kalıntı halinde gelmiş olan Konya Kılıçarslan Köşkü hakkında bilgi olarak aktardığımız ilk birkaç satırdan sonra köşkün tarihî dokusu içerisindeki mimarî detaylara göz atarak yazımıza devam ediyoruz.

Temel olarak 2 kattan ibaret olan köşkün duvarlarında çiniler ve bordürler yer almaktadır. BursaEdirne ve Topkapı saraylarına da örnek teşkil ettiği görülmektedir. Ayrıca Adalet Kuleleri’ne büyük ilham kaynağı olmuş hayli önemli bir Selçuklu mimari örneğidir.

Sultan II. Kılıçaslan tarafından, İç Kale kısmındaki sur kuleleri içinden bir tanesi genişletilip yaklaşık 10 metre uzunluğunda bir köşk yaptırılmıştır. Ancak bu köşke ait doğu duvarının bir kısmı dışında günümüze gelebilen başka kısmı olamamıştır. Kısacası Selçuklu Köşkü ya da Alâeddin Köşkü diye adlandırılan bu köşk, Selçuklu Sarayı’nın da bir parçası olmaktadır. Başka bir tabirle ile Alaeddin Köşkü Konya’nın Alaeddin Tepesi diye de bilinen höyük alanını çevreleyen Selçuklu surlarının bir kulesi üzerine yerleştirilmiştir. Bu köşk aynı zamanda sarayın da cihannüması şeklindedir.

Malzeme olarak kesme taş ve tuğladan yapılmış olan köşkün çevresi balkon ile çevrilidir. Balkon çıkıntıları dışarıya doğru uzanan büyük tuğla alanlar üzerine yerleştirilmiş karesel bir alandan oluşmaktadır. Bu kule kesme taş kaplamalı olarak yapılmış olup alt tarafına iki adet niş yapılmıştır. Bu nişlerin içinde mermer oturan figürleri konmuştur.

1986 yılında F. Sarre tarafından yayınlandığı üzere; yukarı katta yer alan balkon kapısı üzerine yerleştirilen yazıtta, lacivert zemine beyaz kabartmalı harflerle işlenmiş olarak Kılıçaslan adı yer almaktadır.

Selçuklu Köşkü yapısında oldukça göz alıcı çini ve bordür örnekleri yer almıştır. Binanın gerek iç gerek ise dış kısımlarında yer alan bu çinilerin günümüze kadar gelebilen bazı kısımları koruma altına alınarak Konya müzelerine taşınmışlardır ve o alanlarda sergilenmektedirler.

Geometrik çerçeveler ile süslenmiş süvari figürü ile büyük kare çiniler minai tekniğinde yapılmıştır. Anadolu 13. yüzyıl tekniklerinden olan bu çini tekniği ile yapılan çini eserler yapıları komple kaplamıştır. Bazılarında insan tasvirleri olup oturup çalgı çalan insanlar ile kanatlı aslan figürleri de gene çinilerde kullanılmıştır. Motiflerin etrafını çeviren alçı çerçevelerde de figürler yer almaktadır.

Konya Kılıçarslan Köşkü

Konya Kılıçarslan Köşkü Selçuklu Devleti ardından Karamanoğulları zamanında da kullanılmış hatta 17. asra kadar ayakta kalmış ve Osmanlı beylerbeylerinin adresi de olmuş ve sonrasında terk edilmiştir. 1908 yılında Konya valisi olan Cevat Bey’in talimatı ile de yıkılmıştır.

Konya Kılıçarslan Köşkü Restorasyon

Son senelerde Konya Müze Müdürlüğü eli ile yaptırılan kazı çalışmaları ile elde edilen nihai sonuçlar eşliğinde Kılıçarslan Köşkü restorasyon çalışmalarına devam edilmektedir.

Kare bir planda, harç ve tuğlalar kullanılarak iki katlı inşa edilmiş, altı kerpiç ve moloz ile beslenen köşk günümüze kadar gelebilmiş değildir. 1961 senesinde tek duvarına beton bir muhafaza ilave edilmiş olsa da korunması mümkün olmamıştır. Bir proje ile yapının kalan kısmının cam fanus içine alınması planlanmış ancak restorasyon ve inşaat süresi uzadıkça uzamıştır.

Selçuklu Köşkü Ulaşım

Selçuklu Köşkü, Mevlana Kültür Vadisi içinde, Alaaddin Tepesi üzerinde, Alaaddin Camii yanındadır.

Otomobil: Konya merkeze ulaşan tüm çevre yollarından, tabelaları takip ederek Alaaddin Bulvarı ve Alaaddin Tepesi’ne ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Köşke tramvayla ve Alaaddin Bulvarı’ndan geçen otobüslerle ulaşım mümkündür.

Uçak: İstanbul’dan Konya havaalanına uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir.

Selçuklu Köşkü Ücreti

Selçuklu Köşkü giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Selçuklu Köşkü giriş ücreti sivil: Ücretsiz

Selçuklu Köşkü Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): Gün boyu

Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): Gün boyu

Tatil Günü: Yok

Selçuklu Köşkü İletişim

Adres: Sarayköy Mahallesi Selçuklu / Konya

Telefon: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 0 (332) 353 40 20