Leon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Orta Amerika’nın en büyük ülkesi olan Nikaragua’nın en eski şehri olan Leon, anıtları, tarihi yapıları ve mimarisiyle öne çıkmaktadır. 1838’de Nikaragua’nın tam bağımsızlığının ardından başkentin hangi şehir olacağına karar verilirken adı çokça söylendi. Ancak kazanan şehir, Managua olmuştur.
Kolonyal mimarinin tüm özelliklerinin görüldüğü şehir, 1979 yılında Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FSLN) sokakları ele geçirmesi ve dönemin devlet başkanı Anastasio Somoza Debayle’nin şehri bombalaması, mimari güzelliklerin kısmen bozulmasına sebep olmuştur. Her ne kadar Sandinista şehri yeniden ele geçirip hükümeti düşürmüş olsa da, şimdilerde Leon’a gidildiğinde bazı binalarda hâlâ mermi izleri görülmektedir.
Orta Amerika’nın en büyük ikinci üniversitesi olan ve 1813 yılında kurulan National Autonomous University of Nicaragua’nın varlığıyla bir üniversite şehri olan Leon’un yerel nüfusu 201.100 iken, okulların açık olduğu aylarda bu sayı fazlasıyla artmaktadır.
Zamanında pamuk üretiminin merkezi olan şehirde ekonomi şimdilerde turizm üzerinden sürdürülüyor. Özellikle şehirde 13 tane tarihsel önemi olan kilisenin bulunması, bu konuda etkili.
Tarih boyunca sadece mimarisi değil, Ruben Dario, Alfonso Cortes ve Salomon de la Selva gibi önemli şairlere ile klasik müzik bestecisi Jose de la Cruz Mena’ya ev sahipliği yapmıştır. Başkent Managua’nın 90 kilometre kuzey batısındaki Rio Chiquito (Chiquito Nehri) boyunca yer alan şehrin 18 kilometre batısında Pasifik Okyanusu yer alır. Şehirde yerel halk dışında Avrupalı, Afrikalı ve Asyalıların yaşadığı da görülür. 1939 yılında alınan kararla din özgürlüğü bulunan Nikaragua’da resmi bir din yoktur.