Erdenet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

A
Erdenet, Moğolistan’ın ikinci büyük şehri olma unvanını elinde bulunduran ve aynı zamanda Orhon ilinin merkezi olarak bilinen kenttir. Denize kıyısı olmayan, kuzeyinde Rusya, güneyinde, doğusunda ve batısında Çin bulunan ülkenin kuzeyinde konumlanan Erdenet, bölgenin en yeni şehirleri arasında kabul edilir. Kent aynı zamanda dünyanın 4. büyük bakır madenine sahip olmasıyla da bilinir. Selenge ve Orhun nehirleri arasında bir vadiye kurulu olan şehir, Moğolistan’ın başkenti olan Ulan Bator’a ise yaklaşık olarak 240 kilometre mesafede bulunur. 12 saatlik bir tren yolculuğu yaparak başkentten Erdenet’e gelebilirsiniz. Gelişmişlik seviyesi olarak dünyanın önde gelen kentleri arasında bulunmayan Erdenet küçük bir kasabayı andırıyor. 1974 senesinde SSCB tarafından kurulan bu kent bakır madeni sayesinde kalkınmaya çalışıyor. Erdenet deyince aklınıza gökdelenler, beton yapılar ve standart bir kent düzeni gelmesin. Az katlı evlerin bulunduğu mütevazı bir Anadolu kasabası gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca kimonoya benzer ve halkın yöresel kıyafeti kabul edilen delden’den bir tane de siz edinebilirsiniz.

Erdenet Yeme İçme

Göçebe çadırlarına bolca rastlayabileceğiniz Erdenet’te hayvancılık halkın temel geçim kaynağı. Süt ve süt ürünleri bu yüzden mutfakta ana madde diyebiliriz. Taze kaymak ve ekmeğin mükemmel uyumunu burada keşfedebilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici bir özellik de burada içeceğiniz çayın muhtemelen tuzlu ve sütlü olması. Yöresel bir içecek çeşidi olan süütei çay alıştığımızın dışında bir lezzet. Farklı versiyonları da olan bu çay çeşidine un, tereyağı ve pirinç de eklenerek banştai çay da yapılabiliyor. Asya kıtasının kültürünü yemeklerinden anlayabilirsiniz. Keçi coğrafyayla bütünleşmiş durumda. Gideceğiniz yerlerde yöresel tatlardan buuzu’yu da deneyebilirsiniz. Etli bir hamur çeşidi yani mantı türü olan buuzu’yu sevebilirsiniz. Soğuk bir iklim olduğu için hamurdaki et; yağlı ve parça et şeklinde oluyor. Yöresel bir et çeşidi olan khorhug da bu lezzetlerden bir tanesi. Khuushuur adlı yemek ise yine parça etin ve küçük doğranmış soğanların hamurla birleşip gözleme halini almasıyla yapılan yemeğe deniyor. Ve genelde yenilen yemekler gibi çatalla değil elle yeniyor. Bu coğrafyada genellikle yemekler böyle tüketiliyor. Diğer bir soğuktan koruyucu çorba ise et suyu çorbası. Yemeğin ihtiyaçtan doğduğu bu coğrafya da bakalım bu tatlar hakkında ne düşüneceksiniz. Et seviyorsanız hormonsuz ve antibiyotiksiz doğal etleri yemek size keyif verebilir. Ayrıca kımızın biraz daha yağlısı olan ayrag da misafirlere sıklıkla ikram edilen içecekler arasında bulunuyor.

Erdenet Gezilecek Yerler

Erdenet’te gezebileceğiniz yerlerden ilki kentteki bakır madeni olabilir. Ekonominin temel faktörü olan bakır madenini görmek isteyebilirsiniz. Ayrıca şehir meydanında bulunan dans eden fıskiyeler de Moğolistan’da tek olma özelliği ile biliniyor. Yolunuz Erdenet’e düşerse gezebileceğiniz yerlerin başında tarihî yapılar ve doğal güzellikler bulunuyor.

Buradan sonra zamanınız kalacak olursa Karakurum’a giderek 13. yüzyılda Moğolistan İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan kentin kalıntılarını görebilir ve Dünya Kültür Hazineleri Alanı olarak bilinen Orhun Yazıtlarını inceleyebilirsiniz.

Erdenet Konaklama

Erdenet’in şehir merkezinde konaklama yapabileceğiniz oteller yer alıyor. Yaklaşık olarak 200 - 300 Türk lirası harcayarak konforlu bir oda tutabilirsiniz. Türk lirası Moğolistan tugriki’nden değerli olduğu için bu gezinizde büyük masraflar yapmadan her yeri gezebilirsiniz.

Erdenet Alışveriş

Ülkenin 2. büyük kentine gittiyseniz alışveriş için de imkânınız bulunuyor demektir. Buradan özellikle yöresel kıyafetler alabilirsiniz. Ya da coğrafyaya ait enstrümanlar, süt ürünlerinden yapılmış ürünler, etnik ayakkabılar, kış için giyilebilecek kalın ve renkli desenli kıyafetler, ok ve yay süsleri, yöresel hediyelik eşyalar alabileceklerinizin arasında ilk sırada bulunuyor. Heybeler, halılar, sırt çantaları, kilim motifli hediyelikler sevdiklerinize hatıra olarak getirebileceğiniz ürünler arasında.

Erdenet’e Ne Zaman Gidilir

Genellikle sert karasal iklimin egemen olduğu Erdenet’te yazlar uzun ve güneşli geçer. Haziran ve ağustos arası bir dönemde giderseniz daha keyifli ve soğuğa maruz kalmadan gezinizi yapabilirsiniz.

Erdenet Ulaşım

Türkiye’den Erdenet’e gitmek isterseniz bunu ilk olarak Ulan Batur’a giderek yapabilirsiniz. Genelde Ulan Bator’a da aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Oldukça uzun süren bu yolculuk için aktarma durağındaki molanızı da sayarsanız bir gününüzü ayırmanız gerekebilir. Gidiş dönüş uçak bileti fiyatları ise 4.000 Türk lirasından 9.000 Türk lirasına kadar çıkabiliyor. Dilerseniz önce Moskova’ya ve oradan da aktarmayla Moğolistan’a gidebilirsiniz. Sonrasında ise tren vasıtası ile Erdenet’e ulaşabilirsiniz. Trans Sibirya Treni ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.