Moskova Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Oka ve Volga nehirleri arasında, Rusya’nın Avrupa kanadının merkezinde yer alan Moskova, ortalama denizden 156 metre yüksekte yer alır. 2006 yılında elde edilen verilere göre 1081 metrekarelik yüzölçümüyle Rusya’nın en küçük şehri olma özelliğine sahiptir. Koordinatları 55°45' N 37°37' E olarak belirlenmiştir.
Moskova’ya ulaşım ülkemizden 3 saatlik bir yolculuk ile aktarmasız olarak gerçekleştirilebilir. İsterseniz haftanın 3 günü aktarmasız, 2 saat 50 dakika süren uçuşlarla Domodedova Havaalanı’na iniş yapabilirsiniz.
Moskova, yıllardır korumuş olduğu tarihî binalarıyla her bir köşesinde sanatı hissedeceğiniz bir şehir. Yıl içinde genel olarak soğuk bir iklim hâkim olmasına rağmen, her gün dünyanın dört bir yanından turistler Moskova’yı keşfetmek için gelmektedir. Moskova büyük ve kalabalık bir şehirdir. Yürüyerek şehri keşfetmeniz zor olacaktır bu yüzden şehir içinde seyahat için en doğru tercih metroyu kullanmaktadır. Metro istasyonuna girdiğiniz an müzede gibi hissedeceğinizden yolculuk daha merak uyandırıcı olacaktır. Birçok kültürü içinde barındıran bu şehir, her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist ağırlamaktadır. Soğuk bir iklime sahip olduğundan genellikle en kalabalık zamanı ve en rahat seyahat edilebilecek zamanı yaz aylarıdır. Haziran ve temmuz aylarında ortalama sıcaklık 27 - 28 dereceyi bulmaktadır.
İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Moskova otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.
Rusya’nın başkenti ve en yoğun şehri olan Moskova, Doğu Avrupa’nın önemli kültür ve bilim noktalarındandır. İstanbul’un ardından Avrupa’nın en büyük şehri olma unvanını elinde tutan bu kent, hızla büyüyen metropol kentlerin en güzel örneklerinden biridir. Avrupa’nın en uzun kulesi olan ve Kutsal Ekim Devrimi’nin 15.yılına özel tasarlanan Ostankino Kulesi, sıklıkla Kremlin Sarayı ile karıştırılan, yuvarlak kubbeli çatılarıyla turistlerin vazgeçilmez mekanlarından biri haline gelen Aziz Vasil Katedrali, şehir içindeki kale anlamını taşıyan, Moskova’nın tam göbeğinde bir orta çağ kalesi olarak inşa edilmiş aynı zamanda Rusya devlet başkanının da çalışma yeri olan Moskova Kremlini, hem Rusya hem eski Sovyetler birliğinin amblemi niteliğinde olan günümüzde de oldukça büyük bir öneme sahip, tarihsel süreç boyunca idamlara, gösterilere ve savaşlara sahne olmuş Kızıl Meydanve bu meydanın tam kalbinde bulunan, Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin için inşa edilen Lenin Mozolesi, Moskova’nın önemli tarihi yapı taşlarıdır. Bu zengin tarihi mimariyi gözlemlemek ve Rusya’da edindiği deneyimleri seyahat defterlerine eklemek isteyen turistler için Kızıl Meydan ve çevre civardaki tarihsel anıtlar büyük bir önem taşımaktadır. Moskova'ya gidecekseniz ve bölgedeki tesisleri merak ediyorsanız Moskova otelleri yazımızın devamını da okumalısınız.
Pek çok mutfağın etkisinde kalan Moskova mutfağı, genelde akıllarda deniz ürünleriyle yer alır. Ve ürünlerinden daha çok Çarlık Rusya döneminden kalma sunumlarıyla da göz dolduruyor Moskova dolayısıyla Rus mutfağı. Rus mutfağı denilince ilk akla tabiki havyar gelir. Mersinbalığından yapılan bu yiyecek sabah kahvaltısından akşam yemeğine her öğünde servis edilebiliyor. Zakuski Rus mutfağının en ünlü yiyeceği diyebiliriz. İçinde soğuk ve sıcak pek çok farklı meze bulunan bir tabak olarak tarif edilebilir. Zengin bir tepsi içerisinde masa ortasına konularak servis edilen ordövr tabağı da denebilir. İçinde füme somon ya da mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri başta olmak üzere pek çok meze bulunur ve genellikle Zakuski votkayla tüketiliyor.
Rusya’da gidebileceğiniz pek çok ünlü restoran bulabilirsiniz. Restourant Russkie Sezony’i bu tavsiyelerin başında verebiliriz. Ayrıca Dolkabar ve Bison Steak House da yemek yenebilecek başlıca yerler arasında sayılabilir. Bison Steak House av etlerinden yapılmış yemekleri bulabileceğiniz bir mekan. Hem dekorasyonu hem de personeliyle turistler bakımından ilgi gören Pushkin Cafe de içecek bakımından gayet zengin bir restoran; ayrıca buranın ikinci katı komple bir kütüphane. Gündüz kahve ve kitap eşliğinde gününüzü burada geçirmeniz mümkün.
Her ülkenin kendisine özgü gelenekleri adetleri olduğu gibi sokak satıcıları da var. Moskova’da da her yerde, dışarıda sokaklarda karidesçileri görebilir ve lezzetli bir sokak yemeği yiyebilirsiniz. Türkiye’deki kestanecilerin, mısırcıların, pilavcıların yerini Rusya’da karidesçiler almış durumda. Moskova sokak yemeğinde de popüler olarak jumbo karidesçileri görebilirsiniz.
Bahşiş konusunda normal hesabın yüzde 10’u gibi bir miktar yeterli olacaktır.
Pahalılığı ile bilinen Moskova, alışveriş konusunda da baya ünlü bir şehir. Sabah 10.00 akşam 22.00 arası açık olan mağazalar şehrin dört bir tarafına dağılmış ve alıcılarını bekleyen ürünlerle dolu.
Yeni Yıl (1 Ocak - 7 Ocak)
Defender of the Fatherland (23 - 24 Şubat)
Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
Bahar ve İşçi Bayramı (1 Mart)
Zafer Günü (9 Mayıs)
Rusya Günü (12 Haziran)
Birleşme Günü (4 Kasım)
Yangın:101
Polis: 102
Ambulans: 103
Acil durum : 112
MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 7.ROSTOVSKIY PEREULOK 12 119121 MOSCOW/RUSSIAN FEDERATION
Telefon: 00 (7 495) 994 4808 - 00 (7 495) 994 9359 (Konsolosluk)
Faks: 00 (7 495) 956 55 97
Görev Bölgesi: Kazan, Novorossisk ve S.T. Petersburg Başkonsoloslukları görev bölgesi hariç Rusya Federasyonu ve (De Facto)
Moskova para birimi Rus Rublesi’dir. 2017 Şubat ayı verilerine göre 1 Rus Rublesi ortalama 0,06 Türk Lirası değerindedir.
Moskova’da resmi dil Rusça’dır. Ancak yer yer Ukraynaca da konuşulduğu görülür. Alışık olmadığımız farklı bir dil olan Rusça kiril alfabesinden oluşur, kelime vurguları ve tonlamalar anlam açısından önemli bir yere sahiptir. Bazı önemli kelimeler:
Günaydın: do’bra u’tra
Merhaba: zdra’vstvuyte
İyi Günler: do’brıy den
İyi Akşamlar: do’brıy veçer
İyi Geceler: do’brıy no’çi
Teşekkür Ederim: spasi’ba
8 Eylül 2016 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye UTC +3 saat dilimine geçmiş ve Moskova, St. Petersburg ve Volgograd ile aynı saat dilimini paylaşmaktadır. Bu nedenle Moskova ve Türkiye arasında herhangi bir saat farkı bulunmamaktadır.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 10.406.578 / Dil: Rusça / Para Birimi: Ruble (RUB) / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün