Moskova Metrosu ve Panoroma

Rusya’nın başkenti olan Moskova, aynı zamanda ülkenin en kalabalık kenti. 2007 senesinde ise dünyanın en pahalı kentleri sıralamasında ilk sıraya yerleşmişti. Ülkenin para birimi ise Ruble. Moskova Rusya’nın kalbi, Kremlin Sarayı da Moskova’nın kalbi durumunda.

Moskova’da 5 havaalanı mevcut. Bunların 4’ü iç hatlar, 1 tanesi uluslararası Sheremetyevo Havaalanı. Uluslararası havaalanının kente olan uzaklığı yaklaşık 30 kilometre.

Moskova’nın kuruluşu, 1147’de Suzdal Prensi Yuri Dolduruki’nin günümüzdeki Kremlin Sarayı’nın bulunduğu yere gelerek ilk surları burada yaptırması ile başlamış oluyor. Bu şekilde temelleri atılmış olan Moskova, tam yükselişe geçecekken Moğol ve Tatar istilalarına maruz kalıyor. Ardından Ⅰ.İvan’la başlayan parlak dönem, Ⅲ. ve Ⅳ.İvan (Korkunç İvan) ile devam ediyor. 1610 - 1612 yıllarındaki Polonya istilası, Minin ve Pojarsky tarafından sone erdiriliyor. Bu yıllarda Romanov Hanedanlığıortaya çıkıyor ve 300 yıl devam ediyor. 18. yy. başlarında Büyük Pedro döneminde, başkent St. Petersburg’a taşınıyor. 1812 yılında şehir Napolyon tarafından ele geçiriliyor ama bu kısa sürüyor. Fransızlar geri çekildikten sonra çok büyük bir sanayi hamlesi başlatılıyor. 1917 yılındaki Ekim Devrimi'nden sonra Lenin başkenti tekrar Moskova’ya taşıyor. 2.Dünya Savaşı’ndaki bombalamalar sonrası şehir harabeye döndüğü için yeniden inşa ediliyor.

GünümüzdeMoskova’da 2.500’ün üzerinde tarihi eser, 70’in üzerinde müze, 50 civarında tiyatro, 550 civarında bilimsel araştırma merkezi ve 4.500 tane kütüphane bulunuyor.

Moskova’da caddeler çok geniş. 7 geliş, 7 gidiş olmak üzere 14 şeritli caddeler var... Bulvarlar çok büyük, binalar devasa. Fakirlik had safhada olmasına rağmen okuma-yazma oranı çok yüksek. Moskova halkı her durumda kitap okuyor. Metrolar kitap okuyan insanlarla dolu. Halk tiyatro ve bale gösterilerine de çok rağbet ediyor.

Moskova’da ki otel seçimi konusunda Godunov Hotel’i düşünebilirsiniz. Otelin merkezî bir konumda yer almasının avantajı olarak etrafında birçok restoran, kafe ve mağaza bulunuyor. Üstelik ulaşım ağlarının da içinde. Bu otele alternatif olarak ise Kızıl Meydan'a sadece 200 metre mesafedeki National Hotel’i tercihleriniz arasına koymalısınız. Otel fiyat olarak biraz pahalı ama imkânları ve konumu gayet iyi. Birçok turistik mekâna 5-10 dakika içinde ulaşabiliyorsunuz. Eğer ekonomik bir şey olsun istiyorsanız da Kızıl Meydan ve Kremlin'e 5 dakikalık yürüme mesafesindeki Megapolis Tverskaya’yı aklınızda bulundurmalısınız. Bu önerilerin dışında Moskova’daki diğer otellere  buradan booking.com’a girerek göz atabilir, isterseniz rezervasyon da yapabilirsiniz.  

Moskova'ya Panoramik Bakış 

Moskova Devlet Üniversitesi’nin bulunduğu Serçe Tepeleri, Moskova manzarasını en güzel görebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Sırtımızı üniversiteye döndüğümüzde Moskova ayağımızın altında. Bu muhteşem panoramik görüntüye arkamızı döndüğümüzde de Stalin’in yaptırdığı Moskova Devlet Üniversitesi’ni görüyoruz. Bina çok görkemli, ışıklandırılması da muhteşem. Yapımı 1953’te tamamlanmış, 36 kattan oluşan bu bina, yüksekliği ile "Stalin’in Yedizleri veya Kız Kardeşleri" denilen binaların en yükseğidir. Moskova’da Stalins - Gotik (Düğün pastası veya Stalin’in Yedizleri veya Stalin’in Kız Kardeşleri) denilen bu binalardan 7 tane var. En görkemlisi ise bu üniversite.

Bu panoramik tepeden Moskova’yı seyrediyoruz. Hava karardı. Moskova ışıl ışıl ve bu tepe çok kalabalık. Şehri seyrederken Yedizlerin 5’ini sayabiliyoruz. 80.000 kişilik Olimpiyat Stadyumu'nu görüyoruz. Kışın nehir donuyor ve üzerinde kayak yapılıyor. Bunun için hemen yanımızdaki kayakla atlama platformunu da gördükten sonra metroya doğru ilerliyoruz.

Moskova Metrosu 

Moskova’ya gelip de metro istasyonlarını görmeden olmaz. Moskova’nın olmazsa olmazlarından biri metrolar. Yalnız istasyonlardaki tabelalar Kril alfabesi ile yazıldığından ve anonslar Rusça yapıldığından, rehberle gezmek çok daha kolay. Aslında bu öneri tüm Rusya için geçerli.

Stalin’in 1928 – 1933 arasındaki ilk 5 yıllık planında yer alan metro çalışmalarına 1931’de başlanılmış. Komünist partinin emrine göre metroyu bütün ülke halkı yapacaktı. Bu nedenle ülkenin dört bir yanından getirilen kadın-erkek işçiler, mahkumlar, Kızıl Ordu askerleri, Komünist Gençlik Birliği'nin (Komsomol) 13 bini aşkın üyesi yapım çalışmalarına katılmış. Komsomol üyelerinin boş zamanlarında çalışmalara yaptıkları katkılardan dolayı Komsomolskaya İstasyonu'na onların adı verilmiş. Metro istasyonları savaş yıllarında karargâh ve sığınak olarak da kullanılmış.

Günümüzde Moskova metrosu hâlâ genişlemektedir. Şu anda 120’yi aşkın istasyon mevcut. Rayların uzunluğu 250 kilometrenin üzerinde, yer yer derinlik 80 metreye iniyor. Saatteki hızı 90 kilometre olan ve yaklaşık 7800 trenin işlediği metroda, günde ortalama 9,5 milyon kişi taşınıyor. Kalabalık saatlerde istasyonlardan dakikada bir tren kalkıyor. Her istasyon ayrı bir sanat harikası. Metro istasyonundan ziyade bir müzeyi andırıyorlar.

Bu istasyonlardan en önemlileri; Komsomolskaya, Belaruskaya, Kievskaya, Park Kulturi ve Ploşçad Revolyutsi.

Konsomolskaya İstasyonu, gül pembesi mermer sütunları, metro işçilerini gösteren çini panelleri ve devasa avizeleri ile göz dolduruyor.

Belaruskaya İstasyonu, Beyaz Rusya’daki yaşamın anlatıldığı mozaiklerle süslenmiş. Zemini ise yine Beyaz Rusya’ya özgü halı deseni ile süslenmiş.

Kievskaya İstasyonu'ndaki duvarlarda gösterişli mozaiklerle Rusya ve Ukrayna arasındaki dostluk ve Sovyet tarımı işlenmiş.

Park Kulturi İstasyonu'nda, ana salondaki nişlerde bulunan ve beyaz mermerden yapılmış rölyef madalyonlarda buzda kayan, satranç oynayan, kitap okuyan, dans eden insanlar resmedilmiş.

Ploşçad Revolyutsi İstasyonu'nda ise Sovyetlerin kurulmasına yardım eden sıradan vatandaşların gerçek boyuttaki heykelleri mevcut.

Neticede tüm istasyonları gezmek olanaksız. Önemli olan 5-6 tanesini görmek çünkü müze gezmek gibi zevkli. Her biri ayrı bir sanat eseri.

Moskova’da konaklamaya gelecek olursak, şehir merkezindeki oteller arasında birkaç öneri yapılabilir. İlk tavsiye olarak Kremlin Sarayı ve Aziz Vasil Katedrali'ne 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Aquamarine Hotel’i düşünebilirsiniz. Otel hem merkezî konumuyla hem de turistik mekânlara yakınlığıyla çok uygun bir seçenek. Buna alternatif olarak ise yine şehir merkezindeki Kuznetsky’de yer alan ve Bolşoy Tiyatrosu'na sadece 2 dakikalık yürüme mesafesinde olan Kyznetskiy Inn Hotel’i de tercihleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Eğer konaklamayı ucuza getirmek için uygun fiyatlı bir şeyler bakıyorsanız TSUM Alışveriş Merkezi'ne yürüyerek 5 dakika, Kızıl Meydan ve Saint Basil Katedrali'ne ise 10 dakika uzaklıktaki Matreshka Hotel, Moskova’nın ekonomik otelleri arasında uygun bir seçenek olacaktır. Bu önerilerin dışında Moskova’daki diğer otellere  buradan booking.com’a girerek göz atabilir, isterseniz rezervasyon da yapabilirsiniz.

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı
NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.