Nioumachoua (Komorolar) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ülke Grande Comore, Moheli, Anjouan ve Mayotte adlarında dört takım adadan oluşuyor. Ülkenin ismi ay anlamında kullanılan ve Arapça bir kelime olan “qamar” kelimesinden türetilmiştir. Moheli adası ise bu takım adalarının hemen güneyinde kendine yer bulmuş, diğer adalara oranla daha küçük bir yapıda. Adanın verimli ovaları ve oldukça gür ormanları bulunuyor. Adanın ana kentleri ise kuzeyinde bulunan ve başkenti olan Fomboni ile güneyinde bulunan Nioumachoua şehridir.
Komorlar ülkesinin nezih şehirlerinden biri olan Nioumachoua şehri tabiat ananın insanlığa sunduğu eşsiz armağanlarını tüm güzellikleriyle bir arada bizlere sunuyor. Şehir ortalama 3,400 nüfusuyla başkent Fomboni’den sonra ülkenin en büyük ikinci kentidir. Aslında ülke bir ada formunda oluşmaktadır. İşte tam bu adanın güney kesiminde yer alan bu şehrin yerleşimlerim birimlerinde sekiz küçük adacık bulunur. Bu adacıklardan sıyrılan Nioumachouaadası en fazla bilinen ve rağbet gören kenttir. Öyle ki cam mavisi renginde uçsuz bucaksız okyanusu ve bembeyaz kumlarıyla, günümüze el değmemiş olarak ulaşmıştır. Kıta itibariyle bölge Afrika sınırları içinde yer almaktadır. Afrika kıtasının Fransız sömürge dönemlerinde ada da nasibini almış ve Fransız dili adanın hemen her köşesinde halkın dil yapısının içine yerleşmiştir. Bir takım ada statüsünde olan Komoradaları her yıl fazlaca turiste kapılarını açmaktadır. Bu adacıklar için tam bir koordinat vermek gerekirse: Afrika’nın doğusunda, Madagaskar ile Mozambik ülkelerinin arasında kaldığını söylemek mümkün. Komor, dört takım adadan oluşuyor ancak üç tanesini KomorDevleti'nin idaresi altında. Adanın mükemmel bitki örtüsü ismini de şekillendirmiştir. Bitki çeşitliliğin fazlalığından dolayı, dört bir yanını saran çiçek kokuları adanın “parfümlü adalar” olarak adlandırılmasını da sebep olmuştur.
Adanın tarihsel süreci ise birçok farklı etnik kültüre hem savaşlar ve işgaller hem de keşifler neticesinde ev sahipliği yapmış. 14. yüzyıllarda İranlı ve Arap kaşiflerin adaya ayak basmasıyla tüm hikâye başlamış diyebiliriz. 4 adada 4 farklı sultanlık kuruldu. Yapılan tarihsel ve arkeolojik araştırmalar ışığında, adaya Müslümanlardan önce herhangi bir yerleşimin olmadığı tahmin edilmektedir. Elbette ki bu dört farklı yönetim biçimi Müslümanlar arasındaki çatışmaların süreklilik kazanmasına zemin hazırladı. Tüm bu çatışmaların dur durak bilmemesi adayı savunmasız bir duruma soktu. 19. Yüzyılda bu savunmasız durumdan yararlanan Fransızlar, adayı işgal ederek uzun yıllar adanın yönetimini elinde bulundurdular. Ancak Fransız işgalinden önce ada yaklaşık 500 yıl Müslümanların yönetimi altında kaldığından gerek mimari gerek kültürel İslami öğeler adanın hemen her köşesinde hayat bulmuştur.
Hristiyan dini inancına sahip olan Fransa, bu İslami olgulardan çok hoşnut olmadı ve İslami öğeleri adeta kentten silmeye çalıştı. Ancak bu girişimleri pek başarılı olmamış olacak ki günümüzde de Komor Adaları'nın resmi dini İslam olarak devam etmektedir. Fransa’nın 1974 yılında halkın isteklerini dikkate alarak yaptığı referandum sonucunda 3 ada özerklik ilan ederken, 4. ada olan Mayotte Fransız yönetiminden ayrılmayı red ediyor. Özellikle Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla adaların değeri ticari boyutta daha da artmıştır.
Bölgenin ekvatora olan yakınlığı ve bulunduğu coğrafi konum itibariyle tropikal iklim kuşağı görülmekte. Kasım ve Nisan ayları sıcak ve nem oranının yüksek olduğu tarihlerken, Mayıs ve Ekim ayları arası bu tarihlere oranla daha serin ve kuru geçmektedir. Tropikal iklimin en belirgin farklılığı şüphesiz ki yağış miktarının tüm iklim tiplerinden farklı olarak oldukça yoğun olmasıdır. Yağışlar yıl boyu ara ara görülse de en yoğun yağışın Ocak aylarında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple gezginlerin daha çok serin ve kuru aylarda bölgeyi ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Tropikal iklimin en büyük getirisi egzotik meyvelerdir. Özellikle mango, Hindistan cevizi ve muz bölgenin başlıca üretim ve tüketim kaynaklarıdır. Ancak bu üretim ve tüketim kaynakları maalesef ki halkın geçimine çok yardımcı olmuyor. Öyle ki Komor Devleti dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Halkın ekonomisi tarım ve avcılığa dayalı. Kendi başına geçinmesinin güçlüğü sebebiyle başta Fransa olmak üzere, Avrupa birliği, Arabistan, Japonya ve Kuveyt’ten birçok yardım almaktadır. İthalat kaynakları arasında petrol, pirinç, et ve demir çelik sanayisi sayılabilir. Ülke Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkeyle ticaret içerisinde bulunuyor.
Moheli Adası'nın diğer takım adalardan ayıran en belirgin özelliği için tahrip edilmemiş bir bitki örtüsüne sahip olması diyebiliriz. Ayrıca adada bulunan devasa boyuttaki kaplumbağaları da es geçmemek gerekir. Enlerden bahsederken yarasalardan söz etmemek olmaz. Dünyanın en büyük yarasalarının bulunduğu mağaralarda bu adada bulunuyor. Moheli adasının ikinci en büyük kenti olan Nioumachoua’ya vardığımızda bizi neler bekliyor. Öncelikle kentteki yağmur ormanlarında uzun bir yürüyüşe çıkabilir, balinalarla birlikte okyanusun serin sularına dalış yapabilirsiniz. Yerel esnafla tanışarak yaptıkları çanak, çömlek gibi el aletlerini satın alabilir, tekne ve kano kiralayarak çevreyi gezebilirsiniz. Gördüğünüz gibi bölgede yapabileceğiniz ve verimli zaman geçirmenizi sağlayacak birçok aktivite mevcut. Hala bu adaya ayak basmayanlar ve şehri görmeyenler, kuşkusuz birçok doğal güzelliği görme fırsatını kaçırmakta.
Nioumachoua (Komorolar) Nerededir?
Komorlar ülkesi 4 takım adanın birleşmesiyle oluşmuş bir ada ülkesidir. Grande Comore (Büyük Komor), Moheli, Anjouan ve Mayotte adı verilen dört takım adadan oluşsa da Mayotte adı verilen adanın yönetimi günümüzde de Fransa Devletinin egemenliği altındadır. Komoro ülkesinin başkenti ise Moroni'dir. Moheli adasında bulunan Nioumachouakenti adanın ikinci en büyük şehridir. Moheli adasının başkenti ise Fomboni kentidir. Nioumachoua şehrinin nüfusu yaklaşık 3,400 kişiden oluşmaktadır. Kent Moheli Adası'nın tam güney okyanus sınırında yer alır. Yönetim sistemi olarak her ada özerk bir yapıdadır. Yaklaşık 7 yerel yönetimden meydana gelir. Diğer küçük adacıklar da bu özerk adalara bağlı bir sistemde yönetilir. Komor Adası, Hint Okyanusu tarafından çevrelenmiştir.
Nioumachoua (Komorolar) Ne Zaman Gidilir?
Ülkede tropikal iklim kuşağının hâkim olduğundan söz etmiştik. Bu sebeple ülkede ortalama yağış miktarı yıl boyunca fazla seyreder. Aralık ve nisan ayları arası sıcak ve nemli geçmektedir. Mayıs ve Kasım ayları ise nispeten daha serin ve kurudur. Güneşle arası olamayanlar için bu aylar daha tercih edilesi konumdadır. Yıl boyu ortalama sıcaklığın en fazla olduğu ay ise Şubat ayıdır. Sıcaklık bu aylarda yaklaşık 31 dereceye kadar çıkmaktadır. En soğuk ay olan Temmuz ayında ise sıcaklık 19 dereceyle aslında soğuktan ziyade serin diyebileceğimiz bir rakamdadır. Yağış miktarının en fazla olduğu aylar ise Ağustos ve Kasım ayları arasıdır. Ancak spesifik olarak bir ay belirtmek gerekirse 30 günün çoğunun yağışlı geçtiği ocak ayını söylemek hiç yanlış olmaz. Ocak ayında bölgeyi ziyaret çok tercih edilebilir bir seçenek gibi durmamakta. Seyahat severler için en makul ayların Mayıs ve Kasım ayları arası olduğunu söyleyebiliriz.
Nioumachoua (Komorolar) Nasıl Gidilir?
Öncelikle Komoro Devleti'ne, ülkemizden direkt uçuş seferleri bulunmamaktadır. Mesafe olarak Türkiye’ye oldukça uzak bir konumda bulunan bu ülkeye, İstanbul’dan ülkenin başkenti olan Moroni’ye aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir. Aktarma için ilk seçenek olarak, İstanbul'dan Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti olan Abu Dhabi'ye gidilip, buradan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye geçilebilir. Nairobi'den yapılan aktarmayla Komor'un başkenti Moroni'ye ulaşım sağlanabilir. Üç aktarmanın sonunda yaklaşık 50 saatlik bir zaman diliminde başkenti ulaşabilirsiniz. Moroni’ye vardığımızda ise Prince Said Ibrahim Uluslararası Havalimanı'nı kullanarak şehrimiz Nioumachoua’ya yaklaşık 1 saat 30 dakika gibi kısa bir sürede varabilirsiniz. Söylemekte yarar var; NioumachouaŞehri'nde bir havaalanı yok dolayısıyla ülkenin başkenti Fomboni’de bulunan Moheli Bandar Es Eslam Havalimanı'nı kullanarak MoheliAdası'na varabilir, buradan araçla yaklaşık 48 dakikada şehire ulaşım sağlayabilirsiniz.
Nioumachoua (Komorolar) Gezilecek Yerler Nelerdir?
Nioumachoua Beach (Nioumachoua Plajı)
Sahip olduğu berrak suyun ve içerisinde ev sahipliği yaptığı tropikal balık türlerinin oluşturduğu bu okyanus deyim yerindeyse bir cennet bahçesi. Bembeyaz kumlarıyla örtülü sahilde uzanarak balinaların dansını izleyebilecek, bir yandan portakal suyunuzu yudumlarken bir yandan da birçok küçük adacık manzarasını seyredebileceksiniz. Ayrıca balık türlerinin zengin olmasından dolayı köpekbalığından vatoza, yunuslardan kaplumbağalara kadar pek çok hayvan türünü izleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Turkuazın denizle harmanlanmış yapısı size birçok plajdan çok daha fazlasını vaat ediyor. Ayrıca plaja girişi için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak ben adanın çevresinde kısa bir gezinti yapmak istiyorum diyorsanız uygun fiyatlara tekne turları da içeren paketleri satın alabilirsiniz. Bölgeye Fomboni'den ulaşmak isteyenler için düzenli otobüs servisleri vardır.
Shissiwa Boinaidi
Nioumachoua’nın bünyesinde bulunan adacıklardan biri olan bu ada, aynı zamanda bir nehir’e sahip olan tek ada konumundadır.1950li yıllara kadar bu adacıkların geçim kaynaklarını tarım ve hayvancılık faaliyetleri oluşturuyordu. Ancak deniz aşırı ülkelerden gelen turistlerin her geçen gün sayılarının artmasıyla birlikte turizm, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini geride bıraktı. Özellikle bu küçük adada bulunan Bungalov evleri, yerli ve yabancı turistleri ağırlamak için Nyumashiwa Kültürel Gelişim Derneği tarafından özel olarak yaptırıldı. Turistler tarafından rağbet gören diğer adacıklar Shisiwa Mbuzi veya Shisiwa Bwanaidi, Hisiwa Manyuny veya Shisiwa Madi Bacar ve Shisiwa Wenefu'dur. Nioumachoua’nın egemenliğinde bulunan bu küçük adacıkların isimlerinin tamamı ada anlamına gelen Shissiwa ile başlar çünkü hemen hemen tüm küçük adacıklar aynı ebattadır.
Livingstone's fruit bat (Meyve Yarasaları)
Belki de adanın en heyecan verici sahnelerinden birine tanıklık yapacak olmanız sizi şimdiden meraklandırabilir. Komor takım adalarının sadece Anjouan ve MoheliAdaları'nda bulunan, ender türde ve devasa boyuttaki meyve yarasaları olarak adlandırılan bu yarasalar, tarihin en eski yarasa türlerinden biridir. Bu yarasalar Tüm Comorian türlerinin en büyük yarasaları olup, Moheli bölgesindeki Monton ormanlarında sıkça görülmektedir. Yarasaların toplam sayılarının 2003 itibariyle yapılan sayımlarda 1200 sayısına ulaştığı tahmin edilmektedir. Elbette ki hayatta kalmalarını zorlaştıracak fırtına, yağmur ve avlanma koşullarının güçleşmesi yarasalarının üremesini zorlaştırarak nesillerini tehlikeye atmaktadır. Fiziksel görünüm olarak tüysüz, yaklaşık 30 cm büyüklüğünde ve saf siyah renktedir. Günümüzde Livingstone’nun meyve yarasasının nesli tükenme riskiyle karşı karşıyadır. Nioumachoua birçok bölgesinde rastlayacağınız bu ender yarasa türünü mutlaka yakından gözlemlemenizi tavsiye ederiz. Bu için Nioumachoua kentindeki yağmur ormanlarını ziyaret edebilirsiniz.
Nioumachoua (Komorolar) Nerede kalınır?
Tüm gün bu eşsiz manzaranın tadını doyasıya çıkarmak ve adada yapılan çeşitli aktiviteler yorgun düşmenizi sağlayabilir. Bu noktada karşınıza Nioumachoua’nın doğa manzaralı konaklama mekanları karşınıza çıkıyor. İşte onlardan birkaçı;
Moheli Laka Lodge
Özellikle balayına gelen çiftler tarafından pek gözde olan bu tesis Nioumachouaplajına yürüme mesafesinde bulunuyor. Booking.com’dan aldığı 8,4’lük oldukça yüksek puanlamasıyla tesis, barbekülü ve deniz manzarası teraslarıyla gerçekten mükemmel bir tercih. Üstelik otelin mutfağında vegan ve vejetaryenler için de çeşitli menü seçenekleri mevcut. Otelin kendi sınırları içerisinde özel bir plajının olduğunu da söylemeliyiz. Rezervasyon sitelerinde en iyi puanlamalardan birini alan bu tesisin kişi başı gecelik fiyatı ise 504 ile 1090 Türk lirası arasındadır.
Vanilla Lodge Moheli
Nioumachoua plajını da içine alan bu tesis, Moheli Havalanı'na da 1 kilometrelik bir mesafede bulunmakta. Tesiste hem her oda deniz manzarasına sahip. Ayrıca otelde ücretsiz wifi erişimi ve düz ekran televizyon sistemleri de bulunmakta. Otelin tüm odalarında çalışma masası gibi bir detayında bulunduğunu söylemekte yarar var. Bu otelde gezginler tarafından oldukça iyi bir puan almış. Tesisin gecelik konaklama ücreti 172 Türk Lirası gibi oldukça makul fiyatlardan başlamakta.
Nioumachoua (Komorolar) Vizesi
Komorlar Birliği’ne seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabidir. Bununla birlikte, turistik amaçlı seyahatler için sınır kapısında da vize alım imkânı vardır. Ülkeye seyahat edecek vatandaşların mutlaka aşılarını tam olması ve bulaşıcı hastalıklara karşı sağlık bakanlığından bilgi alması gerekmektedir.
Nioumachoua (Komorolar) Hakkında Diğer Bilgiler
Dil: Fransızca, Arapça ve Komorca’dır.
Para birimi: Komor Frangı
Telefon Kodu: +269
Ulusal gün: Fransa’nın bölgeye referandum hakkı tanıması sonucu Komor adalarının üçü 6 Temmuz 1975 yılında özerkliklerine kavuştular. (Diğer ada özerklik talebinde bulunmadı.) Bu s ebeple her yıl 6 temmuzda Fransızlardan alınan bağımsızlığı kutlamak amacıyla çeşitli törenler düzenlenmekte ve ulusal gün olarak kutlanmaktadır.
Sıcaklık: Moheli adasının yıl boyu ortalama sıcaklığı 25 derecedir. Bölgenin en sıcak ayı Şubat, en soğuk ayı ise Temmuzdur. Neredeyse yıl boyunca kar yağışı görülmez ancak hemen hemen yılın her ayı yağış alır. Bölge en fazla yağışı ocak ayında alır.
Saat dilimi: GMT+3 (Doğu Afrika Saati)