Potemkin Merdivenleri

Potemkin Merdivenleri, Odessa’da bulunan dev bir merdivendir. Merdivenler, denize doğru şehre resmi bir giriş olarak kabul ediliyor ve Odessa'nın en bilinen simgesi. Merdivenlerin adı başlangıçta Bulvar basamakları, Dev Merdiven veya Richelieu Basamakları olarak biliniyordu. Potemkin Merdivenleri, kuşkuşuz Odessa'nın en popüler noktası. 

Potemkin merdivenleri, ününü en çok sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Eisenstein'in Potemkin Zırhlısı filminden alıyor. 1925 yılında çekilen filmde yer alan Potemkin merdivenlerinden düşen bebek arabası sahnesi, sinema tarihinin en ünlü sahneleri arasındadır. Böyle olunca sinefiller için bir nevi hac yeri sayılan Potemkin merdivenlerinde bol bol fotoğraf çekildiğine tanık olabilirsiniz. Sadece sinemaseverler değil elbette, dünyanın en popüler 10 merdiveni arasında yer alan bu merdivenlerde oturmak ya da en tepesine çıkmak, Odessa'yı ziyaret edenlerin mutlaka yapacakları listesinde baş sıralarda. 

Potemkin merdivenlerinin kültürel ve turistik öneminden sonra biraz da mimari özelliklerine değinelim. Merdivenler ilk olarak 200 basamak lı inşa edilmiş olsa da limanı genişletme çalışmalarında basamak sayısı 192'ye inmiş. En üst basamak 12,5 metre genişliğindedir ve en düşük basamak 21,7 metre genişliğindedir.

Tabii tüm basamakları yürüyerek çıkmak istemeyenler için de bir çözüm düşünülmüş, merdivenlerin başından binebileceğiniz bir finiküler sizi Potemkin MErdivenleri'nin başına dek çıkarıyor. Buradan Odessa Limanı'nın eşsiz manzarasını seyre dalabilirsiniz. Merdivenlerin başında sizi 5. Richelieu Dükü'nün heykeli bekliyor. 

Merdiven 142 metreye kadar uzanır, ancak daha uzun boylu bir illüzyon verir. Merdivenler çok net bir şekilde optik bir yanılsama yaratacak şekilde inşa edilmiş. Aşağıdan baktığınızda basamakların gökyüzüne doğru sonsuza dek uzandığı yanılgısına kapılıyorsunuz. Zaten yapılış hikayesinde de böyle bir amaç var. 

1841 yılında günümüzdeki halini alan merdiven Prens Vorontsov tarafından eşi Elisabeth'e adanmış. Merdivenin  “gökyüzü ile denizi birleştiren” ihtişamlı bir yapı olması için özen gösterilmiş.