Karadeniz'in İncisi: Odessa

Nisan ayının sonlarına doğru Odessa’ya gittim. Şehir hayal ettiğimden, düşündüğümden çok farklıydı. İlkin burasını bizim Karadeniz bölgesi gibi dağlık ve çevresi ormanlık diye ve deniz kenarında konumlanmış bir şehir olarak düşünmüştüm, oysaki çok farklı, uçaktan gördüğüm kadarıyla şehir denizden biraz yüksekte büyük bir plato üzerine kurulmuş. Şehrin çevresi tamamen ekili alanlardan oluşuyor, deniz kenarında liman dışında pek bir şey yok.

Kozmopolit bir etnik yapısı var, ağırlıklı olarak Ukrayna kökenliler olsa da Ruslar, Gürcüler, Ermeniler, Azeriler, Yahudiler ve az bir oranda da Arnavutlar olmak üzere 100 civarı grup olduğu söyleniyor. Barış içerisinde yaşıyorlar ve mutlular.

Old City denilen bölge, platonun girişinde ve deniz manzarasına sahip. Şehrin asıl yaşam alanı, eski şehri takip eden bölümden başlıyor ve çok çok geniş bir alana yayılmış. Sokaklar çok geniş, toplu taşım çok yaygın, eski tramvay ve yine küçük eski otobüsler her yere ulaşıyor.

Bir tramvaya öylesine bindim, sürücü de biletçi de orta yaşın üzerinde hanımlardı. Şehrin önce kuzeyine gitti 30 dakika civarı, sonra da güneyine yine bir yarım saat daha… Bilet parası da toplamda 3 Ukrayna parası ( 1 USD = 13 Grivna), bizim paraya çevirirsek pek karşılığı bile olmayacak kadar düşük bir değer.

Gezilecek belli başlı yerleri anlatacak olursam; Patyomkin Merdivenleri,Opera Binası vs.nin olduğu Old City… Bu bölgenin Patyomkin Merdivenleri’nden kalkan ve eski şehri komple gezdiren, meşhur Deribasovskaya Caddesi’ni de kapsayan bir ring yapan, rehberli açık tekerlekli trenlerle gezilmesini tavsiye ederim. Yaklaşık yarım saat sürüyor ve 6 USD civarı fiyatı var.

Gideceklere tavsiye edeceğim bir başka yer de Privoz Market; burası adeta bir açık hava alışveriş kompleksi. Bölümlere ayrılmış balık, et ürünleri, sebze-meyve, giyim, hediyelik eşya ve birçok şey bulabilmek mümkün ve fiyatlar bize göre oldukça uygun. Ayrıca Privoz çevresinde orta çaplı avm’ler de bulabilmek mümkün.

Şehrin en popüler gezi bölgesi; Deribasovskaya Caddesi ve çevresi. Burada restoranlar, kafeler, büyük ve yemyeşil şehir parkı var. Odessa’ya gideceklere bu cadde yakınlarında bir yerde kalmalarını tavsiye ederim.

Yemek ve içecek fiyatları oldukça makul. 5 USD’a ortalama bir restoranda, 12-13 USD’a ise iyi bir restoranda yemek yenilebilir. Yerel yemekler çok lezzetli, deniz ürünleri de farklı lezzetlerle sunuluyor.

Parfüm vs. kozmetik ürünler % 25 civarı Türkiye’den daha ucuz, cep telefonları da yaklaşık % 30 civarı daha uygun fiyatlı. Yani seyahat uygun bir maliyete de gelebilir.

Ukrayna ekonomisi, Doğu Bölgesi’nde Rus yanlısı ayrılıkçılarla yaşanan çatışmalar nedeniyle oldukça zor dönemler geçiriyor. Ruslardan nefret ediyorlar ve bunu birtakım hediyelik eşyalara bile yansıtmışlar.

Üç günlük bir seyahat için çok tavsiye ederim. Medeni insanların yaşadığı, gerçekten Karadeniz’in incisi denilen Odessa çok güzel bir şehir. Ayrıca yaz dönemi de plajlarının çok canlı olduğu söyleniyor.