Pekin Gezilecek Yerler

PekinUNESCO tarafından koruma altına alınmış Yazlık SarayTiananmen Kapısı ve  Cennet Tapınağı gibi birçok yapısı, Çin Seddi'nin en güzel  bölümü,  modern ve doğal alanları ile gezinizi uzatmanıza sebep olabilecek pek çok yeri içinde barındırıyor.

Yasak Şehir

Çin hanedanlarından Çing ve Ming hanedanlıklarına ev sahipliği yapmış imparatorluk sarayıdır. Müzeye çevrilmiş olan saray alanında tam bir gününüzü dahi geçirebilirsiniz. Çin'in en iyi korunmuş tarihi alanlarından birisidir. 72 hektarlık alanı ve 980 binasıyla dünya üzerindeki en büyük saray kompleksidir. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır ve dünyanın en büyük antik ahşap koleksiyonu seçilmiştir. Aynı zamanda yıllık ortalama 15 milyon ziyaretçisiyle dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesidir.

Sarayın adının Yasak Şehir olarak anılmasının nedenlerinden biri kimsenin imparatorun izni olmadan saraya girip çıkamamasıdır. 1406-1420 yılları arasında Ming hanedanından İmparator Zhu Di tarafından yaptırılmıştır. İnşaatı sırasında bir milyondan fazla işçinin çalıştığı söylenir. 1644 yılına kadar ülkeyi yöneten Ming hanedanlığının merkezi olmuştur. 1644'de çıkan isyanla Çing hanedanı yönetime geçmiştir ve 1912'de imparatorluk çökene kadar devleti yönetmişlerdir.

Bu devasa sarayda gezilecek pek çok nokta, görülecek pek çok obje vardır. Girişinde biri dişi biri erkek olmak üzere iki aslan bulunmaktadır ve burada yaşandığı anlatılan birçok efsane mevcuttur. Yüce Harmoni Kapısı'nın da bulunduğu iç meydan 100,000 kişiyi kaldırabilecek kapasitedir. Müze bünyesinde yüzlerce resim, seramik ürün, yeşim taşı süslemeli ürün ve heykel bulunmaktadır. Müzenin kütüphanesi ise nadide yazılı eserlere sahiptir. Ayrıca sarayın bütün süslemeleri dini ve felsefik düşünceleri göre zarif bir şekilde işlenmiştir.
 

Cennet Tapınağı

Cennet Tapınağı, Pekin'in Chongwen bölgesinde, Yasak Şehir'in güneydoğusunda bulunmaktadır. Çin'in en görkemli yapılarından birisidir ve 267 hektarlık geniş bir araziye kurulmuştur. 1406-1420 yıllarında Pekin'in en görkemli yapılarının yapılmasını sağlayan İmparator Zhu Di döneminde yapılmıştır. Çin İmparatorlarının hasatların iyi olması için tanrılara dua edip adak adadığı tapınaktır. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.

15. yüzyılda tamamen ahşaptan olmak üzere Çin mimarisiyle dairesel olarak inşa edilmiş bir tapınaktır. Cennetin dairesel olduğuna inanılıp bu nedenle dairesel şekilde oluşturulmuş ve yapımında hiç çivi kullanılmadığı bilinen bir yapıdır. Kuzey kısmı daha yukarıdadır ve cenneti temsil etmektedir. Daha aşağıda olan güney kısım ise yeryüzünü temsil eder ve dünyanın kare olduğu düşünüldüğü için kare şeklindedir. 

İmparatorluk döneminde İmparatorlar yılda iki kez büyük bir seremoniyle tapınağa dua etmeye gelirlerdi. İmparatorların cennetin çocuğu olduğuna inanılmaktaydı ve bereketli bir sene geçirebilmek için kusursuz bir ibadet gerçekleştirmeleri gerekmekteydi. Ayrıca kompleksin her bir noktasındaki renklerin ve süslemelerin sembolik anlamları vardır. Örneğin bütün binaların tavanında bulunan lacivert mermerler cenneti temsil etmektedir.

Pekin seyahati sırasında Cennet Tapınağı'nı ziyaret edebilir, tapınağın otantik havasını soluyolabilir ve hemen yanında Çin çaylarının satışa sunulduğu mekanlarda Çin çayı tadabilirsiniz.

Yazlık Saray

Yazlık Saray, gölün kıyısında bulunan yapı imparator ve ailesinin yazın konakladığı yerdir. Çevresinde doğal bir manzara, Çin mimarisi ile yapılmış ahşap evler bulunmaktadır ve tekne turu yapma fırsatıyla Pekin'de mutlaka görülmesi gereken mekanların başında gelmektedir. Saray 1998 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklenmiştir.

Saray kompleksi Kunming Gölü ve Ömür Tepesi de dahil olmak üzere bahçeler ve binalardan oluşan geniş bir komplekstir. Yaşam Tepesi denizden 60 metre yükseklikte bulunmaktadır ve binaların çoğu bu tepenin göle bakan yamaçlarına inşa edilmiştir. Kunming Gölü ise yaklaşık 2 kilometre karedir ve insan eliyle yapılmıştır. Neşe Malikanesi, Ömür Tepesi ve Shizhang Pavillion'u arasında bulunan Uzun Koridor dekorasyonuyla dikkat çekmektedir. Ünlü Çinli ressamların resimleri, Çin mitolojisinden esinlenen resimler, Çin'in Dört Büyük Klasik Romanı tasviri gibi eserler bu koridor üzerinde bulunur. Bronz aslan heykelleri, budist figürler gibi daha pek çok eser de saray bünyesinde bulunmaktadır.

Sarayın temelleri 12. yüzyılda atılmıştır. İmparator Qianlong 1750 yılında annesinin 60. doğum günü için sarayı adeta baştan yaratmıştır. Afyon Savaşları döneminde, 1860 yılında, İngiliz ve Fransız birlikleri bu sarayı da işgal etmişlerdir. İşgal sırasında askerler Yuanming Yuan olarak bilinen eski sarayı yıkmışlardır. 19. yüzyılda Çin donanması için ayrılan bütçe sarayın yenilenmesi için kullanılmıştır. 

Tiān’ānmén Meydanı

Tiān’ānmén Meydanı, dünyanın en büyük meydanı ve Pekin'in merkezi olarak kabul edilir. Pekin'de mutlaka görülmesi gereken alanlardandır. Meydan turistik bir alan olduğundan oldukça kalabalıktır ve meydana giriş ücretsizdir. Fakat Tiananmen kapısından geçiş ücreti 15 RMB'dir. Tiān’ānmén Kapısı meydanı Yasak Şehir'e bağlar. Çin Ulusal Müzesi de bu meydanda yer alır ve müze ücreti de 15 RMB'dir. Müze hakkında detaylı bilgi için resmi websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Tiān’ānmén Meydanı 1651 yılında inşa edilmiştir ve zamanla genişletilerek günümüzdeki boyutlarına ulaşmıştır. Meydan inşa edildiği tarihten bu yana Afyon Savaşları, 4 Mayıs Hareketi, 1976 ve 1989 Tiān’ānmén Meydanı Olayları gibi Çin tarihini derinden etkileyen olaylara tanık olmuştur. Günümüzde ise her sene düzenlenen Çin'in meşhur askeri gösterileri burada yapılmaktadır. Ayrıca meydanda dalgalanan Çin bayrağı her gün bir seromoniyle göndere çekilmektedir.

Dongcheng mahallesinde bulunan meydanın çevresinde de önemli binalar bulunur. Bunlar arasında Çin Tarihi Müzesi, Çin Devrimi Müzesi ve Yasak Şehir de vardır. Bu noktalar dışında Halk Binası, Halk Kahramanları Anıtı ve Tiān’ānmén Kulesi de meydanın dikkat çeken eserleridir. Mordern Çin tarihinin anısına 1952 yılında yapılan Halkın Kahramanları Anıtı Çin'in en büyük anıtıdır. Meydanın batısında bulunan Halk Binası 1959 yılında inşa edilmiştir. Çin Ulusal Halk Kongresi'nin toplantılarına ev sahipliği yapan binanın dışı mermerle kaplıdır. Ayrıca Çin tarihinin önemli isimlerimden devrimci Mao Zedong'un mozolesi de meydanın güneyinde bulunur.

Çin Seddi

Çin Seddi Nerededir? 


Çin Seddi, Doğu Asya ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısında boylu boyunca uzanan devasa bir yapıdır. “Dünyanın Ejderhası” olarak da anılan duvar, 8.821,8 kilometre uzunluğa sahiptir. Duvarın kalıntıları Po Hay Körfezi kıyısından başlar, ülkenin başkenti Pekin’in kuzeyinden geçip batıya doğru devam eder, Huang-Ho Nehri’ni ikiye bölüp güneybatı yönünde uzanır ve Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Ülkenin 15 ilini kapsayan Çin Seddi, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.  

Çin Seddi’nin Yapılış Amacı 

Çin Seddi’nin temelleri, 20’den fazla farklı krallık tarafından atılmıştır. Tarihçiler tarafından yapılış amacı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bunlardan biri savunma amaçlı olduğudur. Bir diğer amaç olarak ise, uzun süren savaşlar sonucunda esir düşen yöneticileri ağır işler altında cezalandırmaktır. Göçleri kontrol etmek, ticaretin düzenlenmesini ve teşvik edilmesini sağlamak ve ülkenin tek bir çatı altında birleştiğini kanıtlamak da diğer yapılış amaçları arasında sayılmaktadır. 

Çin Seddi’nin Özellikleri 

Çin Seddi sahip olduğu uzunluk boyunca bünyesinde aynı unsurları sergilememektedir. Duvarın her bölümü tuğladan değildir. Bazı noktaları oldukça zayıf ve kuvvetsiz maddelerden inşa edilmiştir. Duvar üzerinde 200 metrede bir gözetleme kulesi, 9 kilometrede bir de fener kulesi bulunmaktadır. Çin Seddi’nde düzenli aralıklarla bulunan yapıların yanı sıra, düzensiz olarak saray ve tapınak gibi yapılar da bulunmaktadır. Üzerinde bulunan diğer unsurlar arasında saat kuleleri, garnizon istasyonları, ateş ve dumanla sinyal verme noktaları yer almaktadır. Duvar aynı zamanda bir ulaşım koridoru olma niteliği de taşımaktadır. Duvarın bugün ayakta kalan kısmı toplamda 2.500-3.000 kilometre uzunluğundadır. Ortalama 7 ila 10 metre arasında değişen yüksekliğe sahip olan Çin Seddi, yıl boyunca yaklaşık 10 milyon ziyaretçinin ilgi odağı olmaktadır.

Çin Seddi’nin Tarihi 


Çin Seddi’nin yapımı MÖ 7. yüzyıla uzanmaktadır. İlk zamanlarda kısa bir set olarak örülmüş, ülkeye saldırıların artmasıyla yapılaşması daha da geliştirilmiştir. Duvarın bütünü, tek bir yönetim tarafından inşa edilmemiştir. Her yeni gelen imparatorluk duvara eklemelerde bulunmuştur. Duvarın en bilinen bölümü ise MÖ 220-206 yılları arasında, Çin'in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang tarafından inşa edilen kısımdır. Bu duvarın sadece küçük bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Günümüzdeki yapısı ise büyük oranda 1368-1644 yıllarında varlık gösteren Ming Hanedanlığı döneminde yapılan onarımlardan kalmıştır. 14. yüzyılda Ming Hanedanlığı, daha önceki tahkimatın aksine malzeme olarak tuğla kullanmıştır. Moğol İstilası’na karşı inşa edilen duvar boyunca 25.000 kadar gözetleme kulesinin yapıldığı tahmin edilmektedir. Ming Hanedanlığı’nın son dönemlerinde, 1600’lerde başlayan Mançu saldırılarına karşı da savunma işlevi görmüştür fakat Mançular zamanla Ming Hanedanlığı’nın sonunu getirmeyi başarmışlardır.
 
Çin Seddi’nden, bölgeyi tarihte ziyaret eden Marco Polo, Giovanni da Pian del Carpine, Rubruck William, Giovanni de 'Marignolli ve Pordenone'den Odoric gibi hiçbir Avrupalı bahsetmemiştir. 

Çin Seddi’ne Nasıl Gidilir? 

Surların 630 kilometrelik kısmı Pekin sınırları içinde yer almaktadır. Çin Seddi’nin Badaling, Juyong Geçidi, Huanghuacheng, Jiankou, Mutianyu, Gubeikou, Jinshanting, Simatai ve Huangya geçidi bölümleri başkent Pekin’den hareketle günübirlik olarak ziyaret edilebilmektedir.
 
Mutianyu surlarına, Pekin kent merkezinden hareket ederek aktarmalı otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir. Ayrıca gene kent merkezindeki tren garından metro ile Dongzhimen durağında inip otobüse binilerek de ulaşılabilmektedir.
 
Surlara, yarım saatlik bir yürüyüş ile tırmanmanın yanı sıra teleferik ile de 14 numaralı kulesine çıkılabilmektedir. Teleferik ile yapılan yolculuk sırasında güzel bir manzara izleme imkanı da bulunmaktadır.
 
Badaling surlarına ulaşmak için ise metro ve otobüs kullanılabilmektedir. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren, Tiananmen Meydanı’nda Qianmen Ok Kulesi’nin güneybatısından kalkan turist otobüsleri de ulaşım için bir diğer seçenektir. Ayrıca tren ile Huangtudian İstasyonu’ndan Badaling İstasyonu’na gidilip, ücretsiz servis otobüsleriyle teleferiğe varılabilmektedir.

Devamını Oku

Ming Mezarlıkları

Ming Mezarlıkları, Ming hanedanının 13 imparatoruna ait gösterişli bir mezarlıktır. Hanedanın üçüncü imparatoru Zhu Di'nin mezarı da burada bulunur. Pekin'in kuzeybatısında, şehrin biraz dışında, Tianshou Dağı'nın eteklerinde bulunur. Çin'in mezarlık mimarisini ve kültürünü yansıtan bir alandır. 2003 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.

Ming hanedanından ilk Çin İmparatoru olan Zhu Di, 1409 yılında bu bölgede Changling Mezarı olarak bilinen mezarını yaptırmasıyla devamında gelen 12 imparator daha buraya mezarını yaptırmıştır. 120 kilometrekarelik geniş bir alanı oluşturan bu mezar kompleksi Çin'in en çok turist çeken noktalarından birisi olmuştur. Her bir imparatorun mezarı birbirinden ayrıdır ve her ne kadar benzeseler de kendine özgü özelliklere sahiptir. Cennet ve insanın birliği felsefesine dayanarak yapılan bu mezarlar Çin kültürünü en güzel yansıtan örneklerden kabul edilir. Mezarlık kompleksine 7 kilometre uzunluğunda Ruh Yolu adı verilen bir yolu geçerek varılır. Yol üzerinde de koruyucu ruh ve hayvanlara ait heykeller bulunur. Her mezarın bir ana girişi, geniş bahçesi, ruh kulesi ve sonrasında bir tümülüsü bulunur. Feng Shui felsefesine uygun yaptırılan mezarlar, kuzeyden geldiğine inanılan kötü ruhları uzak tutmak için dağ eteklerine yaptırılmıştır.

İmparator Zhu Di'ye ait Changling Mezarı, imparator Zhu Yijun'a ait Dingling Mezarı ve imparator Zhu Zaihou'a ait Zhaoling Mezarı ziyarete açıktır. Changling Mezarı bunların arasında en eskisi, en büyüğü ve en iyi korunmuş olanıdır. 3 tane bahçesi ve bu bahçeler içinde binaları mevcuttur. Dingling Mezarı'nın altında ise bir yeraltı sarayı keşfedilmiştir ve burada değerli bir hazine bulunmuştur.
 

Lama Tapınağı

Lama Tapınağı, Budizm tapınağı olarak kullanılmaktadır ve en büyük tapınaklardan biridir. Tapınağın içerisinde dört heykel bulunmaktadır. Aptallık, aşk, israf ve açgözlülük olmak üzere Budizm'de yasak olan davranışları temsil eden dört ruh olan heykellerin insanları koruduğuna inanılıyor.

Pekin'in hali hazırda açık olan en önemli budist tapınaklarından birisidir. Aslında Çin prensi Yong Zheng için saray olarak yaptırılmıştır. Daha sonra Yong Zheng imparator olduktan sonra 1723 yılında tapınağa çevrilmiştir. 1735'de imparator öldükten sonra mezarı bu tapınağa yaptırılmıştır. Yong Zheng'den sonra gelen İmparator Qianlong döneminde tapınak hızla kalkınmıştır ve pek çok budist keşiş buraya gelmiştir. 1949'da Çin İç Savaşı'ndan sonra 1981'e kadar kapatılmıştır ve bu tarihten beri de tapınak olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Tapınağın Tibet budizmi için önemi büyüktür. 5 büyük salonu, Asya'ya özgü resim sanatının örnekleri, Buda imajları, aslan heykelleri ile oldukça güzel bir tapınaktır. Yong Zheng öldükten sonra binanın turkuaz mermerleri sarı mermerlerle değiştirilmiştir. Bu dönemden günümüze büyük değişikliler geçirmemiştir. Adaletin Çarkı Salonu'nda mezhep lideri Tsong Khapa'nın bronz anıtı bulunmaktadır. Wànfú Salonu'nda ise 18 metrelik Tibet formunda Maitreya'nın anıtı bulunur. Jiètái Lóu Salonu ise Tibet budist heykellerinin sergilendiği yerdir.

Pekin'in Dongcheng bölgesinde bulunan tapınağa metronun 2. ve 5. hattıyla ulaşılabilir. 13, 116, 117 ya da  684 numaralı otobüslerle Yonghegong durağında inerek tapınağa ulaşmak da mümkündür.