Kursumlija (Sırbistan) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sırbistan'ın güney bölgesinde bulunan bölge, Kopaonik Dağı'nın güneydoğusunda ve Radan Dağı'nın kuzeybatısında yer almaktadır. Toplica, Kosanica ve Banjska nehirleriyle çevrili olan bölgede 2011 yılında yapılan sayım sonucu 13,306 kişinin yaşadığı belirlenmiştir. Bölge, Toplica ilçesine bağlı olup, Toplica belediyesi tarafından yönetilmektedir. Bölgenin sınır komşularını ise Brus, Blace, Prokuplje, Medveda, Podujevo ve Leposavic belediyeleri oluşturmaktadır. Bölgenin güneybatı noktaları Kosova sınırları içeresinde yer almaktadır. Romalılar döneminde Kursumlija'ya "sonunda" anlamına gelen Ad Fines adı verilmiştir. Bu ismin verilmesinin sebebi: bölgenin Dalmaçya ve Yukarı Mezya adı verilen iki ilin tam sınırında bulunmasıydı. Önceleri belde bir askeri karakol olarak kullanıyordu. Romalılar tarafından MS. 3 yüzyılda inşa edilen bu karakol, bir nevi askeri üs olarak işlev görüyordu. Daha sonraları yapılan tarihi kazılar sonucu, Sırp Prensliğinin bu noktadan şehrin dört bir yanına yayılmaya başlandığı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca Orta Çağ’da Kursumlija, Nemanjic hanedanının kurucusu olan StefanNemanja tarafından başkent olarak seçildi. 1168 yılında bölgenin oldukça önemli iki Manastırı olan Aziz Nikolaos ve Kutsal Meryem inşa edildi ve çatı bembeyaz bir parıltı veren kurşunlarla kaplandı, bu yüzden bu yer daha sonraları bölgeyi işgal eden Osmanlı İmparatorluğu tarafından BeyazKilise olarak adlandırıldı.

Çok fazla kültürel birikime ev sahipliği yapmış olan bu beldede, Bizans’tan Osmanlıya kadar birçok tarihi kalıntı günümüze ulaşmıştır. Mara Kulesi, İvan Kulesi ve birçok orta çağ kilisesi bu yapılardan bazılarıdır. Önceleri bölgenin adı Beyaz Kilise anlamına gelen Bele Crkve idi.14.yüzyılda Osmanlının bölgeyi işgal etmesiyle birlikte Osmanlı imparatorluğu Bele Crkve ismini, Kursumlija ile değiştirdi. Kursumlija isminin anlamı “Kurşunlu Kilise”dir. Bunun sebebi ise Türkler mermileri bölgenin çatı malzemelerindeki kurşunu kullanarak yapıyorlardı. Osmanlı egemenliği sırasında Kursumlija, oldukça önemli bir bölgeydi. 1878 yılında Arnavutların sınır dışı edilmesinden önce Toplica ve Güney Morava bölgelerinde önemli sayıda Arnavut yaşıyordu. Arnavut Müslümanlar, Toplica vadisinin kırsal bölgelerinde, Sırpların bulunduğu yerlere yakın bir yerleşkede hayat sürüyorlardı. Öyle ki nüfus çoğunluğu, Arnavut topluluklarının elindeydi. Ancak Arnavutlar, Sırp kuvvetleri tarafından bugün etnik temizlik olarak adlandırabileceğimiz şekilde, topraklarını terk etmek zorunda bırakıldı. 

Kursumlija, 19 Ocak 1878 yılında Osmanlıdan bağımsızlığını kazandı ve 1882'de Sırbistan Krallığına bağlı Sırbistan Prensliği'nin bir parçası oldu. Ancak bir müddet daha Toplica belediyesinin yönetimi altında beldenin Toplica olarak adlandırılması ve yönetim tarafından tanınmaması nedeniyle, Kosta Pecanac liderliğindeki 1917'de Toplica isyanının başlatılmasıyla Kursumlija Bölgesi tanındı. Ancak bu isyan birçok can ve mal kaybına sebebiyet verdi. 2.Dünya Savaşı sırasında, 12 Nisan 1941 tarihinde Almanlar Kursumlija'yı işgal etti. Bölgeyi daha sonra 1944 yılında kazanılan bağımsızlığa değin Bulgaristan devleti yönetti.

1999’da NATO’nun Yugoslavya’yı bombalaması sırasında Toplica bölgesinde 9 subay ve 2 asker öldürüldü. Öyle ki birçok sivilin de hayatını kaybettiği bu bombalama sonrası Kosova devleti kurulmuştur.

Kursumlija (Sırbistan) Nerededir?

Sırbistan Karadağın ayrılmasıyla kurulan Sırbistan devletinin, Kuzeyinde Macaristan, batısında Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, doğusunda ise Romanya ve Bulgaristan bulunur. Başkenti Belgrad olan bu ülkenin günümüzdeki nüfusu ise 7 milyon civarındadır. İdari olarak Toplica ilçesine bağlı Kursumlija bölgesi ise Sırbistan’ın güneyinde, Kosova’nın tam güneybatı sınırında yer almaktadır. Bir kasaba olarak da adlandırabileceğimiz bu bölgenin nüfusu ise 13,306 kişiden oluşmaktadır.

Kursumlija (Sırbistan) Ne Zaman Gidilir?

Sırbistan iklim bakımından çokça çeşitliliğe sahip olan bir ülkedir. Öyle ki kuzeyde karasal iklim kendini gösterirken, güney bölgelerinde Adriyatik ve Akdeniz iklimi görülür. Bölgede nisan en kurak ay olup, en yağışlı ay ise kasımdır. Bu aylar seyahat için pek doğru bir seçenek olarak karşımıza çıkmıyor. Gerek yüksek sıcaklık gerekse sağanak yağışlar seyahat için çok uygun hava koşulları değildir. Bu sebeple bu aylarda bölgeyi ziyaret etmemenizi öneririz. 20 ila 25 derece arasında değişen hava sıcaklığı ile mayıs ayı seyahat için en yerinde aylardan biri. Hem nem hem yağış miktarının düşük olduğu mayıs ve haziran ayları bölgeyi ziyaret için en uygun aylardır. Sıcaklığın en fazla ay olduğu ağustos ayı, yaşlı ve çocuklu ailelerin bölgeye seyahatlerinde dikkat edilmesi gereken bir ay.

Kursumlija (Sırbistan) Nasıl Gidilir?

Ülkemiz üzerinden Kursumlija bölgesine direkt uçuş seferleri bulunmamaktadır. Ancak bölgeye ulaşmak için başkent Belgrad’dan ya da Kosova ülkesinden aktarma yapılabilir. Öncelikle İstanbul havalimanından, Kosova’nın başkentindeki Priştine havalimanına ortalama bir buçuk saatte varış sağlanıyor. Priştine havalimanından yaklaşık 300 Türk lirası gibi bir ücret ödeyerek, 1 saatte Kursumlija’ya varmanız mümkün. Aslında zamandan alternatif için en iyi örnek bu olsa da kasabaya Belgrad üzerinden de ulaşım sağlanabilir. Belgrad’dan 4 saat gibi bir zamanda üstelik 65 Türk lirasına kara yoluyla ulaşım imkânı bulunmaktadır. Ayrıca aktarmalı olarak niş üzerinden demir yolu da bölgeyi ziyaret için bir diğer alternatif. Kısaca toplam 2 ila 4 saat arasında ülkemizden, Kursumlija’ya ulaşabilirsiniz.

Kursumlija (Sırbistan) Görülmesi Gereken Yerler

Monastery of St. Nicholas (Aziz Nikolaos Manastırı)

1166 yılında bir Sırp Ortodoks manastırı olan Grand Prince tarafından inşa edilen bu yapı, Toplica nehrinin üst vadisinde yer almaktadır. Yapı, Stefan Nemanja tarafından inşa edilmiş bölgedeki en eski manastırlardan biridir. Meryem anaya ithafen Nemanja hükümdarlığı tarafından yaptırılan manastır, 1690 yılındaki büyük Sırp göçünde sonra boş kaldı. Kilise 18.yüzyıla değin tek tük kişilerce ziyaret edildi. Kilisenin çatı kısmı parlak beyaz kurşunlarla kaplı olduğundan dolayı bir zamanlar kasabaya da Bela Crkva (Beyaz Kilise) adı verildi. Ancak Osmanlı döneminde bu parlak kurşunlar mermi yapımında kullanıldığından dolayı çatı zamanla tahrip oldu. Ulusal müzesi 1910 tarihinde kiliseyi onarmak amacıyla ilk adımı attı ve çatı yeniden inşa edildi. Kilise günümüzde devlet koruması altında olup, önemli bir yere sahip kültürel bir anıt olarak kabul edilir. Ayrıca yapı mimari olarak Ayasofya Müzesi'yle benzerlik göstermektedir.

Davolja Varos (Şeytan şehri)

Zamanla rüzgarların aşındırılmasıyla oluşan, Türkiye’deki peri bacılarıyla benzerliğe sahip, Sırbistan’ın Radan Dağında meydana gelmiş kaya oluşumlarıdır. 200’den fazla taş formasyonlarının aşınmasıyla açığa çıkan bu oluşum, 15 metre yükseklikte ve 3 metre genişliktedir. Bu oluşumların hemen yakınlarında Zito vrele (Buğday baharı) ve Djavolja voda (Şeytan'ın suyu) adı verilen ve oldukça asitli bu su kaynakları bünyesinde mucizevi mineralleri barındırır. Peki neden şeytan şehri? Rivayetlere göre şeytan kız ve erkek kardeşin aklını çelerek onların birbirleriyle evlenmelerini sağlar. Düğün günü hem kardeşler hem de konuklar tanrının lanetiyle taşa dönüşürler. Böylelikle bu kaya oluşumları efsaneye göre düğün gününden günümüze gelen ve insanlara ders veren bir yapıdır. Diğer bir rivayet ise, bir cadının vaatleri karşılığında istekleri. Cadının vaatlerini gerçekleştirdiği ama karşılık bulamadığı ya da kandırıldığı olayları temsilen 202 taş heykel formunda kaya bulunuyordur. Bu kaya oluşumları Kursumlija kasabasına 10, başkent Belgrad’a 288 kilometre uzaklıktadır. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için ise kişi başı giriş ücreti 17 Türk Lirasıdır.

Ripivoda Waterfall (Ripivoda şelalesi)

Sırbistan’ın güneyindeki Radan Dağı'nın eteklerinde, adeta gizli bir cennetin girişini anımsatan bu şelale, her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Şelaleye giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ortalama 40 metre uzunluktaki şelaleyi ziyaret için en uygun aylar hava koşullarının da paralellik gösterdiği nisan ve mayıs aylarıdır. Yoğun ormanlarla çevrili olan bu şelale, yaz aylarında hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kurumaya yüz tutar. Bölgedeki doğa su kaynakları son derce asidik ve alkalik olup, romatizma ya da eklem ve kas hastalığı olanlar için sağlıklıdır. Bu şelalenin yanı sıra ProlomDağı yamaçlarında kurulan Prolom Spa ve Kursumlija Termal Spa gibi doğal kaynağın çıktığı birçok bölgede tesisler kurulmuştur.

Kursumlija (Sırbistan) Nerede Kalınır?

Bölge küçük bir kasaba konumunda bulunduğundan dolayı çevrende çok fazla konaklama alternatifi bulunmuyor. Bu yüzden seyahat severler tarafından başlıca tercih edilen tesislerinden söz edeceğiz.

Hostel Franica

İçerisinde bir kumarhanenin de bulunduğu ve merkeze yalnızca 100 metrelik bir yürüme mesafesinde bulunan Hostel Franica, bahçe, teras ve bar seçeneklerini ziyaretçileri için bir arada sunuyor. Ayrıca ücretsiz wifi erişimi, otoparkı ve ses yalıtımı odalarıyla tesis, Kursumlijska Termal Spa merkezine de 11 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Hostel tarzında hizmet veren bu tesiste, günün 24 saati açık Almanca, Sırpça ve İngilizce konuşan resepsiyonistler de bulunuyor. Booking.com’dan 8,5’lik oldukça iyi bir puanlama alan tesisin kişi başı gecelik ücreti ise 162 Türk lirasından başlıyor.

Motel Joksim

Bölgede oldukça tercih edilen bir diğer tesis olan motel joksim, Kursumlija merkezine 1 kilometre, Kursumlijska Termal Spa'ya 10 kilometrelik bir mesafe konumundadır. Odaların hepsinde özel duşa kabin sistemleri ve kablolu televizyon yayınları bulunuyor. Bunun yanı sıra eşyalarınızı yerleştirmenize olanak tanıyan ve her odada bulunan gardıroplarda tesiste göze çarpan bir diğer unsur. Motel çiftlerden ziyade yalnız gezginler tarafından daha revaçta. Dağ manzaralı bu motelin gecelik kişi başı fiyatı ise 168 ila 185 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Konak Garavi sokak

Merkeze yalnızca 150 metrelik bir uzaklıkta bulunan bu otel, şehirdeki en iyi puanlama alan tesislerden biri. Booking.com’dan aldığı 9,3’lük fevkalade niteliğindeki puanlamasıyla, aslında ne denli olumlu geri dönüşümlere sahip olduğunu görebiliyoruz. Öncelikle tesis son derece temiz ve şık. Tüm odalarda düz ekran Televizyon sistemleri ve ücretsiz wifi erişimi bulunmakta. Bir otelden ziyade tek katlı bir yapı formunda inşa edilmiş, adeta küçük kasaba evlerini andıran bu konukevi oldukça büyük bir avlu ve verandaya sahip. Her odada gardırobun da bulunduğu tesisin kişi başı gecelik ücreti 185 Türk Lirası gibi uygun bir fiyattan başlamaktadır. Bir otelden çok, doğayla iç içe küçük kasaba formunda konaklama mekanları arayanlar için bu tesis oldukça doğru bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.

Motel Stara Vrba

Niş'ten Priştine'ye giden otoyol üzerinde Kursumlija yakınlarında hizmet veren Motel Stara Vrba, ünlü Toplica nehrine 1 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Ayrıca bünyesinde geleneksel yemeklerin servis edildiği bir restorana da sahip olan tesisin tam karşısında bulunan otobüs durağından Kursumlija'nın merkezine 10 dakika gibi kısa bir sürede varış sağlayabilirsiniz. Niş Havaalanı ise 55, spa merkezlerine 25 kilometre uzaklıkta bulunan bu tesisi en çok yalnız başına seyahat edenler tercih ediyor. Booking.com’dan 8,5’lik iyi bir puanlama alan tesisin kişi başı konaklama ücreti 99 Türk lirası gayet uygun bir fiyatlandırmadan başlıyor. 

Kursumlija (Sırbistan) Vize Politikası

Diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Sırbistan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri ya da transit geçişlerinde, ülkede toplam kalış süresi ilk altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. Ekim 2010 tarihinde Sırbistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan vizelerin karşılıklı olarak kaldırılma antlaşması ile her iki ülkede vize alma zorunluluğu kaldırıldı.

Kursumlija (Sırbistan) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: Sırpça, Macarca, Makedonca, Boşnakça, Hırvatça.

Para birimi: Sırp Dinarı

Telefon Kodu: +381

Ulusal gün: 15 Şubat 1804 yılında Sırplar, yönetimi altında oldukları Osmanlı İmparatorluğuna karşı ilk ayaklanmayı başlattı. Ancak nihai sonuca, 15 Şubat 1935’te ilk Sırp anayasasının kabul edilmesiyle kavuşuldu. Bu sebeple 15 Şubat, her yıl bağımsızlık günü olarak kutlanmaktadır.

Sıcaklık: Bölgede yıl boyu ortalama sıcaklık 11 derece civarında seyretmektedir. Temmuz ve ağustos ayları en sıcak, ocak ayı en soğuk aydır.

Saat dilimi: GMT+2 (Orta Avrupa Yaz Saati)

Kursumlija ile İlgili

Editörün Kaleminden

Kursumlija Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa