Trabzon’un önde gelen turistik mahallesi Uzungöl, göz alıcı doğal güzellikleri ile bir yayla köyüdür. Adını kıyısında kurulduğu gölden alan mahalle, Türkiye’nin yağmur ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Köyde 1.500’den fazla kişi ikamet etmektedir.

Bölgedeki göl, Haldizen Deresi’nin yolunu kapatan kayalar vesilesiyle meydana gelmiştir. Dünya üzerinde ılıman bölgede bulunan en eski ormanlık alanlardan biri Uzungöl’de yaşamaktadır.

Yıl boyu yemyeşil olan bitki örtüsü, kışın kar yazın yağmur yağışıyla beslenmektedir. isan ve mayıs gibi yaz sezonu açılan bu doğal güzellik 7 ay boyunca ziyaret edilebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl, Karadeniz’in en çok gezilen yerleri arasında bulunur.

Gölün karşısındaki cami ise her fotoğraf kadrajının demirbaşı olarak yerini alır. Bir tablo görünümünde olan şirin bölge sessiz sakin atmosferi, bol oksijeni ve yazın serin havasıyla yayla turizminin öncüleri arasındadır. Deniz, kum, güneş dışında bir tatil anlayışındaysanız Trabzon Uzungöl mutlaka deneyimlemeniz gereken tatil alternatifleri arasında yer alır.

Uzungöl denizden 1.100 metre yükseklikte yer almaktadır. Yaban hayatının yaşamasına imkân sağlayan geniş ve zengin bitki örtüsü Tabiat Parkı statüsüne sahiptir. Tabiat Parkı, 1.625 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. 2004 yılında Özel Çevre niteliği de kazanmış olan Uzungöl, yırtıcı kuşların göç yolu üzerindedir. Gündüz vakitleri yırtıcı kuşları gözlemleme imkânı bulunmaktadır. Yörenin dağlarında 60’tan fazla endemik bitki türü, 59 memeli ve 250 adet kuş türü olduğu yapılan araştırmalar ile belirlenmiştir.

Uzungöl’ün Tarihi

Uzungöl, 1586 yılında Rumca Saraho adı ile ilk defa tarihi kayırlarda geçmiştir. 1650 yıllarda başlayan yerleşik hayata Müslümanların katılmasıyla konutların sayısı büyümüştür. Uzungöl Of ilçesine bağlıyken, 1948’de Çaykara’ya katılmıştır. Mahalle 1969 yılında belediye unvanı kazan kazanmış fakat daha sonra çıkan bir kanun ile bu özelliğini kaybetmiştir.

Uzungöl

Uzungöl Hakkında Bilgi 

Zengin bitki örtüsü ve geniş yaban hayatı çeşitliliğine sahip olan Uzungöl doğaseverler için bulunmaz bir nimettir. Göl, Haldizen Deresi‘nin vadisinde meydana gelen heyelan sonucu dere yatağı kayalarla kaplanınca oluşmuştur. Konum olarak ise Soğanlı Dağları‘nın eteğinde, denizden yaklaşık 1100 metre yükseklikte yer alır.

Uzungöl’de tipik Karadeniz iklimi hakimdir. Diğer mevsimler gibi yazın da yağışa rastlayabilirsiniz. Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon Uzungöl kaç kilometre diye soracak olursanız 1 kilometre uzunluğunda olduğunu ve 500 metre genişliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Gölün derinliği ise yaklaşık olarak 15 metredir. Kış mevsimindeki karla kaplı orman manzarasını şömine başında seyretmek isterseniz burayı yalnızca yaz döneminde tercih etmeyebilirsiniz. Bölgede en fazla sayıda bulunan ağaç türü ladin olsa da karaağaç, kızılağaç, ceviz ve kestaneye de sıklıkla rastlarsınız.

Uzungöl Nerededir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi’nin Trabzon ilinde yer alan Uzungöl, Çaykara ilçesine bağlıdır. Soğanlı ve Kaçkar Dağlarının birleştiği noktada konumlanan Uzungöl, Trabzon kent merkezine 96 kilometre mesafededir. Çaykara’ya 19 kilometrede yer alan köy Rize’ye 71 kilometre uzaklıktadır.

Uzungöl’de Yapılacaklar

Engebeli arazisi ile Uzungöl, yamaç paraşütü yapmak için elverişli bir araziye sahiptir. Trabzon Havacılık Şenlikleri Uzungöl’ü kuş bakışı izlemek için güzel bir fırsattır. Yamaç paraşütü, mayıs ayından eylüle kadar geçen süre boyunca yapılabilmektedir. Havada kalma süresi ise yaklaşık 10 ile 15 dakika arasında değişmektedir.

Bölgenin doğasının içini bire bir deneyimlemek, fotoğraf çekmek ve heyecan yaşamak için yapılabilecek bir aktivite olan ATV turu, toz ve çamurla iç içe geçen bir tecrübedir. Sürüş, profesyoneller eşliğinde gerçekleştirilebilmektedir.

Kayakçıların tepeye helikopter ile bırakıldığı ve sporcuların aşağı kaydıkları bir aktivite olan heliski, Uzungöl’de yapılabilen aktiviteler arasında yer almaktadır. Kayak pistinden uzakta, bol karlı bölgelerde yapılan heliski, dünyanın yalnızca bazı bölgelerinde; Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar’da yapılabilmektedir. Heliski Türkiye’de ise ilk kez 2005 yılında, Kaçkar Dağları’nda yapılmaya başlanmıştır. Profesyonel kayakçılar tarafından yapılabilen heliski, ciddi donanımlar gerektiren bir uğraştır.

Uzungöl, doğa yürüyüşü yapmak için kaçırılmaması gereken bir yerdir. Zengin ve huzur verici tabiat varlıklarını yakından görebilmek için doğa yürüyüşü yapılabilir. Yazın bu amaçla düzenlenen turlara katılmak mümkündür.

Uzungöl'de Ne Yenir? 

Uzungöl kahvaltı ve diğer öğünlerinizi lezzetli seçeneklerle geçirebileceğiniz turistik bir yer olarak karşınıza çıkıyor. Burada Karadeniz’in yöresel lezzetlerinitadabilirsiniz.

 Mıhlama, diğer adıyla kuymak, Trabzon’un meşhur tereyağıyla yapılan bir lezzettir. Kahvaltıda yiyebileceğiniz gibi diğer öğünlerde de tercih edebilirsiniz. Ayrıca hamsili pilav, lahana çorbası, etki karalahana sarması, mısır ekmeği, turşu kavurması, enişte lokumu, papa, kete, sütlaç, laz böreği, pekmez ve pestil de mutlaka tadına bakmanız gereken yiyecekler arasında bulunuyor.

Balık seviyorsanız hamsinin dışında bir de Haldizen Deresi’nde yetişen alabalıkları tadabilirsiniz. Ayrıca yöre halkının taze olarak getirdiği sebze, peynir, süt, tereyağ gibi alternatifleri de atlamamakta fayda var. Gidebileceğiniz restoranlardan birkaç tanesi şu şekildedir:

Şeflerin Yeri Restoran: Uzungöl Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:21, Çaykara/Trabzon. Telefon: (0462) 656 63 92

Doğa Restoran: Uzungöl Mahallesi, 61960 Uzungöl/Çaykara/Trabzon. Telefon: (0462) 656 60 23

İnan Kardeşler Restoran: Adres: Uzungöl Gölbaşı Mah. Çaykara No:25/A. Telefon: (0462) 656 62 60

Uzungöl Ada Restoran: Uzungöl bucağı yolu, 20, Çaykara Telefon: (0462) 656 62 55

Uzungöl'e Nasıl Gidilir? 

Otomobil: Doğal güzelliğe şahsi aracınızla gidecek olursanız önce Trabzon’a varmalısınız. Oradan Rize sahil yolunda devam ettikten sonra Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerini geçip Of’a ulaşabilirsiniz. Of’un girişinden sağa saparsanız Çaykara yoluna varırsınız. Rize ya da Artvin yönünden gitmek için ise Of ilçesinden Uzungöl yönüne saparak tabelaları takip edebilirsiniz. Ayrıca Uzungöl’e Trabzon’dan ulaşmak için tur şirketlerinin düzenlediği günlük otobüs seferleri tercih edilebilir. Bu otobüsler yılın her dönemi hizmet vermektedir. Merkez Çömlekçi Mahallesi’nden Uzungöl’e otobüs ile 30 dakikada gidilebilmektedir.

Uzungöl’e en yakın havalimanı olan Trabzon Havalimanı, şehir merkezine 10 kilometre mesafededir. Havalimanı uluslararası seferlere açıktır.

Yaz aylarında daha sıklaşan seferler ile deniz yolu ulaşımı da Trabzon’da kullanılmaktadır. Trabzon Limanı, İstanbul, İzmir ve Samsun limanları ile bağlantılıdır.

Minibüs: Trabzon il merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta bulunan Uzungöl’e gitmek için Çömlekçi Mahallesi’nden Çaykara tur minibüsleri ile her gün yaklaşık 20 dakikada bir sefer düzenleniyor.

Otobüs: Türkiye’nin hemen her yerinden Trabzon ile karşılıklı otobüs seferleri bulunuyor. Tercih edeceğiniz bir otobüs firması ile Trabzon’a ulaşım sağladıktan sonra Uzungöl rotanıza devam edebilirsiniz.

Uçak: Trabzon’da bulunan havalimanı uluslararası hava ulaşıma açık durumunda. Almanya, Hollanda ve komşu ülkeler ile ulaşım uçak ile sağlanabiliyor. Ayrıca yurt içinde de pek çok ilden uçak seferleri yapılıyor.