Trabzon Yaylaları ve Yayla Şenlikleri

Doğa yürüyüşü, kuş gözleme, fotoğrafçılık meraklıları için Trabzon, iyi bir adres. Son yıllarda yayla turizmi gelişmektedir. Hatta yayla turizmini geliştirmek adına son yıllarda Hıdırnebi Yaylası’nda ve Kayabaşı Yaylası’nda, 2 adet Yayla Kent inşa edilmiştir.

İlk olarak Hıdırnebi Yaylası’na gitmek üzere yola çıkıyoruz. Hıdırnebi Yaylası deniz seviyesi’nden 1.742 metre yükseklikte yer almaktadır. Buraya en yakın diğer yayla ise 1 kilometre mesafedeki Kuruçam yaylasıdır. Hıdırnebi Tepesi, doğal manzara seyir terası konumundadır. Bu tepeden Trabzon manzarasını objektiflerimize kaydediyoruz. Güneş batarken manzara daha da mükemmelleşiyor.

Hıdırnebi Yaylası’nda her sene 20 Temmuz'da başlayıp üç gün süren Hıdırnebi Şenlikleri’nin düzenlenmektedir.

Yayla’da konaklamak için pansiyon tipi evler hizmet vermektedir. Biz de buradaki ahşap bungalovlarımıza yerleşiyoruz.

Cennet gibi bir yer burası. Yemyeşil bir doğa etraftaki dağların üzerinde yer yer sis bulutları, yamaçlar üzerindeki 5-6 evlik tipik Karadeniz köyleri ve manzarayı tamamlayan kuş sesleri muhteşemdi.

1946 metre yükseklikteki Akçaabat-Karadağ Yaylası sahip olduğu olduğu bol oksijen ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir.

2200 metre yükseklikteki Çatma Obası küçük bir yayla olsa da Mızraklı Su, Şehitler Tepesi, Çıngıraklı Kuyu gibi mitolojiye konu olmuş mekanları bulunmaktadır.

1784 metre yükseklikte yer alan Düzköy (Haçka Obası) Yaylası’nda ise Temmuz ayının üçüncü Cuma günü Kadırga, 14 Ağustos’ta ise Karaabdal şenlikleri yapılmaktadır. Aynı zamanda bu yaylada Haçkalı Baba Türbesi yer almaktadır.

Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü Kadırga Yaylası’nda Kadırga Şenlikleri kutlanmakta olup, on binlerce kişi katılmaktadır. Bu festivalde halk oyunları gösterileri, yarışmalar, davul zurnalı eğlenceler sırasında tonlarca et, ekmek ve yayık ayranı tüketilir.

Maçka-Kiraz Yaylası’nda temmuz ayının üçüncü cuma günü "Ayeser Şenlikleri" kutlanmaktadır.

Sultanmurat Yaylası ise ilginç bir tarihe sahiptir. 4. Sultan Murat, İran üzerine 1635 tarihinde yapmış olduğu seferden döndüğü sırada Trabzon’a inerken burada cuma namazı kıldırmıştır. Her yıl 20 Ağustos’ta “Yayla Ortası Şenlikleri” kutlanmaktadır. Her yıl 23 Haziran tarihinde ise 1916 yılında Ruslara karşı savaşan ve şehit olan askerleri anmak üzere “Şehitleri Anma Günü” kutlanır.

Trabzon’da yer alan diğer yaylalar ise Araklı-Pazarcık Yaylası, Araklı-Yeşilyurt-Yılantaş Yaylası, Çakırgöl Yaylası,Harmantepe Yaylası, Kulindağı Yaylası, Lapazan Yaylası, Maçka-Mavura Yaylası, Sisdağı Yaylası ve Sazalan Yaylası’dır.

Trabzon’da yer alan diğer önemli doğal oluşum ise Çal Köy Mağarası’dır. Kent merkezine 51 kilometre mesafede yer alan mağara, denizden 1050 metre yüksekliktedir. Oldukça uzun olan mağaranın tam olarak kaç kilometre olduğu henüz bilinmiyor. Ancak dünyanın en uzun ikinci mağarası olduğu söyleniyor. Mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Mağaranın girişi yaklaşık 1,5 – 2 metre civarındadır. İçerisindeki genişlik ise sürekli değişmektedir. Girişten sonra 200.m.’de iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 metre, sağa ayrılan 400 metre uzunluktadır. Mağaranın içinde küçük bir göl ve çağlayan yer almaktadır.Trabzon'da şehir merkezinde rahat bir konaklama için Jedid Premium Apartment ve Central VIP Apartments tercih edilebilir. 

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.