Ayancık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sinop’un yeşili ve deniziyle dikkat çeken bir ilçesi olan Ayancık, 22.625 kişinin yaşadığı şirin bir yerleşimdir. Yaz döneminde tatil yapmak için gelen ziyaretçilerle birlikte yaklaşık 40 bin kişiye ev sahipliği yapan Ayancık’ta yeşilin her tonunu görmek mümkündür. Çam, meşe, gürgen, kavak gibi ağaç türlerini içeren yaklaşık 62 bin hektarlık ormanlık alan “ağaç denizi” olarak nitelenmektedir. Türkiye’nin ilk kadın voleybol takımının kurulduğu yer olan Ayancık, Sinop ile dolambaçlı dağ yollarıyla bağlantılıdır. Bir yanda deniz ve bir yanda ormanlık manzaraya sahip Ayancık, sıcak yaz günlerinde serinlemek ve sakin bir tatil yapmak için ideal bir noktadır.
Ayancık, ilk çağlara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu çevrede yaşayan ilk kavimler, Amazonlar, Akalar, Paflogonyalılar ve Dorlar olmuştur. MÖ 1200’lü yıllara kadar Etilere bağlı şekilde yaşamış olan Paflogonyalılar burada yerleşim kurmuş ilk yerli halk olma özelliğine sahiptir. 11. yüzyılın sonlarına doğru Danişmendoğulları’nın hâkimiyetine girmiş olan Ayancık, sırasıyla 1204’te Anadolu Selçuklulularının, 1259’da Pervaneoğullarının ve 1292’de Candaroğullarının yönetimine dâhil olmuştur. 1460’ta ise Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon seferi sırasında Sinop ve çevresi Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Bu tarihten itibaren Tanzimat dönemine kadar Ayancık ve civarı, Kastamonu’nun dört kadılık makamından biri içinde varlığını sürdürmüştür. Tanzimat ile başlayan yenilik hareketleri ile birlikte ise Ayancık’ın ilçe statüsü alması düşünülmüş; ilçe merkezi olarak Ayandon kabul edilmiştir.
Ayancık 1860’larda önemli resmî dairelere ev sahipliği yapmaya başlamasıyla gelişim göstermiştir. 1929 yılında Alman ve Belçika sermayeli kereste fabrikasının işletilmeye başlanması ile birlikte ise yörenin sosyal ve ekonomik cephesinde büyük dönüşümler yaşanmıştır. Ayancık, cumhuriyetin ilanına kadar Kastamonu’ya bağlıyken, cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından Sinop iline bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir.
Zengin doğal yaşamı, muhteşem yeşillik ve mavi deniz manzarası ile Ayancık oldukça rahatlatıcı bir atmosfere sahiptir. Konaklama seçenekleri, piknik alanları, plajları, doğal alanda yürüyüş yolları ve su altı sporları imkânları ile Ayancık’ta eğlenceli ve dinlendirici bir tatil deneyimi yaşanabilmektedir.