Murgul Genel Bilgiler / Rehber
Murgul’da Gezilecek Yerler
Murgul, Artvin’in en bakir topraklarından biri olup turizmde keşfedilmemiş ve keşfedilmeyi hak eden inanılmaz güzellikleri barındıran bir ilçedir. Artvin gezinize ekleyeceğiniz pek çok el değmemiş doğa harikasının adresi Murgul çıkabilir. Deliklikaya Şelalesi ve Damar Karagöl bunların arasında en çok bilinenler. Bunun haricinde yolunuz Murgul ilçesine düştüğünde Esenköy’de yer alan 1863 yılında ahşap olarak inşa edilmiş tarihi Esenköy Cami’sini de ziyaret edebilirsiniz.
Damar Karagöl
Murgul ilçesine bağlı Damar köyünde bulunan ve doğal güzelliğiyle ünlü 2 bin 600 rakımlı Tiryal Dağı’nın eteğindeki Karagöl Murgul’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Artvin bölgesinde sıklıkla karşılaşılan Karagöller kentin turizmine önemli katkılar sağlıyor. Şavşat ve Borçka ilçelerindeki Karagöllere her geçen gün daha çok ilgi duyulmaktadır. Bir yıllık ziyaretçi sayısı yaklaşık 600 bin kişiyi bulan Borçka Karagöl, ilin turizmine büyük katkı sunmuştur. Murgul’a bağlı Damar beldesinde bulunan krater gölünü turizme kazandırmak için yoğun çalışmalar sürmektedir. Karagöl’de rahat ve konforlu bir şekilde araçların ve insanların ulaşımlarını sağlamak için 5 kilometresi ham yol olmak üzere toplam 7 kilometre uzunluğundaki yol genişletme ve sanat yapısı çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca burada sosyal tesis kurulmasını planlanmaktadır.
Murgul Deliklikaya Şelalesi
Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Başköy’de bulunan bir doğa harikası niteliğindeki Delikli Kaya Şelalesi bölgeye yol yapılmasıyla birlikte ziyaretçilerine kavuşmuştur. Kayanın içinden akan su ile oluşan bu ender görüntünün ünü kısa sürede sosyal medyada yankı buldu. Yerli-yabancı turizmin Artvin’deki cazibe merkezi haline gelen bölgeye, turizm şirketleri de tur düzenlemeye başladı. Türkiye’deki binlerce şelalenin arasından sıyrılarak insanları Karadeniz’in en ucuna kadar getiren bu büyüleyici güzellik adeta saklı bir cenneti andırıyor. Murgul ilçesine bağlı Başköy’de sarp ormanlık alanda, köylülerden başka kimsenin varlığını bilmediği kayanın içinden akan şelale bölgesi, Murgul’a gitmişken “görmeden dönme” listenize eklenecek gezilecek noktalarından. Bu doğa harikası, tortul kayaç üzerindeki kireç ve kil taşının suyu aşındırmasıyla oluştuğu bilinen, 4 metre yarıçaplı doğal delikten akan suyun 7 metre yüksekten dökülmesi ile oluşmuş. Adına ise yöre insanları ‘Delikli Kaya’ olarak karar vermişler. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile şelale bölgesinde çevre düzenlemesi için projeler yürütülmeye devam ediyor. Şelale yakınlarında alabalık yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut. Murgul ilçesine bağlı Başköy’de bulunan bu şelale gitmek için yolda her hangi bir yönlendirme tabelası bulunmuyor ancak Murgul ilçe merkezi içinde sorarak rahatça şelaleye ulaşabilirsiniz.