Olimpos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

olympos-t.jpg
 

Olimpos Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalyailinin Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Ülkemizin en iyi doğa tatili yapılabilecek yerlerinden biri olan Olimpos Antalya’ya 85 kilometre, İstanbul’a 720 kilometre, Ankara’ya 535 kilometre uzaklıktadır. Akdeniz sahilleri boyunca uzanan el değmemiş plajı, doğa ile uyumlu ağaç evleri, yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz ormanları ile Olimpos her yıl yerli ve yabancı sayısız misafir ağırlamaktadır. Olimpos sahillerinin simgesi caretta carettalardır. Sahilin sona erdiği kuzey tarafında sevimli kaplumbağaların yumurtlama yerleri bulunmaktadır. Temmuz ve ağustos ayları caretta carettaların yumurtlama dönemi olduğu için sabah erken saatlerde sahile inerseniz minik kaplumbağaları görme şansı bulabilirsiniz. Olimpos ve Çıralı’yı bağlayan sahil nesli tükenmekte olan caretta carettaları korumak için sit alanı ilan edilmiştir. Bu sayede bölgenin kıyı şeridi bakir kalabilmiştir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Olimpos ile İlgili

Olimpos Nerededir?

Türkiye’nin en güzel tatil beldelerinden biri olan Olimpos, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlıdır. Kemer ile Kumluca ilçeleri arasında yer alan Olimpos Antalya’ya 85 kilometre, Kemer’e ise 28 kilometre uzaklıktadır. Çıralı’ya 20 dakika mesafede olan Olimpos çoğunlukla sırt çantalı gezginlerin ve üniversite öğrencilerinin tercih ettiği tatil yerlerinden biridir. İstanbul’a 720 kilometre, Ankara’ya 535 kilometre, İzmir’e 460 kilometre mesafede bulunan Olimpos adını bölgede yükselen Tahtalı Dağı’ndan almıştır. Antik Likya kentlerini birbirine bağlayan Likya Yolu üzerinde yer aldığı için trekking için de elverişli bir bölgedir. Akçay Deresi’nin her iki yanına kurulmuş olan Olimpos caretta carettaların yavrulamabölgesi olduğundan dolayı sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Olimpos’a Nasıl Gidilir?

tour_box_2.jpg

Antalya ilinin rağbet gören tatil beldelerinden biri olan Olimpos özellikle yaz döneminde binlerce tatilseveri ağırlamaktadır. Cam gibi denizi, yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz doğası ve tarihî antik kenti ile Olimpos tatil denildiğinde akla ilk gelen adreslerden biridir. Olimpos’a gelmeyi düşünüyorsanız ilk durağınız Antalya olmalıdır. Türkiye’nin birçok şehrinden olduğu gibi dünyanın önde gelen şehirlerinden de Antalya’ya haftanın her günü direkt uçak seferleri düzenlenmektedir. İstanbul - Antalya arası uçakla 1 saat 10 dakika, Ankara - Antalya ile İzmir - Antalya arası ise uçakla 1 saat sürmektedir. Antalya Havalimanı’ndan araç kiralayabileceğiniz gibi Havaş ile de Antalya Otogarı’na ulaşabilir, buradan Kumluca minibüslerine binerek Olimpos’a gelebilirsiniz. Antalya Otogarı’ndan Kumluca ve Fethiye’ye giden otobüs ve dolmuşların hepsi Olimpos’tan geçmektedir. Minibüs sizi Olimpos Kavşağı’nda bıraktıktan sonra yaz döneminde on dakikada bir sefer yapan minibüsler ile sahile kadar inebilirsiniz.

Olimpos’a özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız Kemer ve Ulupınar güzergâhını takip ettikten sonra Olimpos yoluna girmelisiniz. Buradan yaklaşık 11 kilometrelik virajlı bir yol sizi bekliyor. Çavuş köyü mevkiine giden yolu takip ederseniz Olimpos’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kaş ve Fethiye yönünden Olimpos’a gelecekler ise Kumluca üzerinden Antalya sahil yolunu kullanabilir. İzmir’den Olimpos’a özel aracınızla gelmek isterseniz Acıpayam, Elmalı ve Finike güzergâhını takip etmelisiniz. Antalya merkezden transfer hizmeti kullanarak Olimpos’a zahmetsiz bir şekilde gidebilirsiniz. Olimpos’ta konaklamayı düşündüğünüz işletmelerin birçoğunda transfer hizmeti bulunmaktadır. Konaklamanızı ayarladıktan sonra transfer hizmeti istiyorsanız belirtmeyi unutmayın.

Olimpos’a Ne Zaman Gidilir?

olympos-tour-turkey.jpg

Olimpos’ta Akdeniz iklimi hâkimdir. Bu nedenle yıllık sıcaklık ortalaması 18-20 derecedir. Bölgede yaz ayları sıcak, kış ayları ise serin ve yağışlıdır. Olimpos’ta Akdeniz iklimi gözlemlense de iki dağın arasında dar bir vadide bulunduğu için doğudan ve kuzeyden esen poyraz nedeniyle kış aylarında civar yerlere göre daha soğuk olur. Soğuk ve nem birleştiği zaman kışın bazen kırağı görülebilmektedir. Yağmurlar ekim ayında başlar ve nisan sonuna kadar devam eder. Olimpos’ta sezon, okulların kapanması ile birlikte haziranda açılır ve eylül ayına kadar sürer. Olimpos en çok yaz döneminde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Akdeniz’in berrak koylarında denize girmek, güneşlenmek ve tertemiz havada oksijen depolamak için her yıl binlerce kişi yaz aylarında Olimpos’u tercih etmektedir. Denize girmek için en ideal dönem yaz ayları arasında olsa da Olimpos’ta sonbaharın tadı bir başkadır. Kalabalıktan uzak, sakinlik içerisinde tatilinizin tadını çıkarmak ve doğanın en güzel halini görmek isterseniz eylül-ekim aylarında da Olimpos’u ziyaret edebilirsiniz. Üstelik sonbaharda Olimpos’ta deniz suyu oldukça ılıktır. İlkbaharda deniz suyu serin olsa bile pek çok kişi cennet beldeye gelerek sakin dönemde tatil yapmayı tercih etmektedir. Olimpos’ta sadece deniz tatili değil muhteşem doğasında trekking aktiviteleri de yapabilir, civardaki gezilecek yerleri keşfe çıkabilirsiniz. Antalya’ya bir buçuk saat uzaklıkta olması sayesinde sadece yerli değil yabancı turistlerin de uğrak adreslerinden biri olan Olimpos deniz, doğa ve tarih turizmi ile sizleri bekliyor.

Olimpos’ta Nerede Kalınır?

Tarih ile doğanın iç içe geçtiği Olimpos’un el değmemiş sahilinde denize girebilir, antik kentleri gezebilir, tekne turları ile birbirinden güzel koyları keşfe çıkabilir, dünyaca ünlü Likya Yolu’nda yürüyüşe katılabilirsiniz. Sadece yaz aylarında değil bahar aylarında da en keyifli tatil beldelerinden biri olan Olimpos konaklama seçenekleri bakımından da oldukça zengindir. Antalya merkeze 85 kilometre, Kemer’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Olimpos’ta tatilinizi keyifle geçirebileceğiniz birçok tesis bulunmaktadır. Sahilin sit alanı olması ve yanı başından Likya Yolu geçmesi nedeniyle denize sıfır otel bulunmayan Olimpos’ta doğa ile uyumlu bungalov evler ve pansiyonlar konaklayabileceğiniz tesisler arasındadır.

Devamını Oku

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Cennet gibi doğası ile görenleri büyüleyen Olimpos şehrin gürültüsünden uzaklaşabileceğiniz, bol oksijenli havasıyla bedeninizi dinlendirebileceğiniz, masmavi sularda gönlünüzce yüzebileceğiniz Akdeniz’in favori tatil beldelerinden biridir. Sadece doğası ile değil tarihî alanları ile de ilgi odağı olan Olimpos’a günübirlik uğrayabileceğiniz gibi 2-3 gün konaklayarak unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. Antalya’dan sadece 1,5 saat uzaklıkta bulunan Olimpos’ta gezilecek yerleri keşfettikçe bu şirin beldeden ayrılmak istemeyeceksiniz.

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Cennetin yeryüzüne yansımış hali olarak bilinen Olimpos daha çok gençlerin tercih ettiği Akdeniz’in en özel tatil beldelerinin başında gelmektedir. Cam gibi denizi, antik kentleri, doğal güzellikleri ve mis gibi havasıyla Olimpos tatilden sakinlik ve huzur arayanların beklentilerini sonuna kadar karşılamaktadır. Olimpos’ta ve çevresinde gezilip görülebilecek yerlerin sayısı fazladır. Gezinize antik çağlardan bugüne yanmaya devam eden Yanartaş ile başlamanızı tavsiye ederiz. Özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip olan Yanartaş’a gece turları da düzenlenmektedir. Olimpos Antik Kenti geçmişten günümüze miras kalan tarihî yapılarla oldukça ilgi görmektedir. Eğer yaz aylarında Olimpos’a yolunuz düşerse Çıralı Sahili’nde deniz kaplumbağalarının yavrularını görme şansı bulabilir, farklı bir deneyim kazanabilirsiniz. Ulupınar’da şelale kenarında alabalık keyfi yapabilir, Olimpos ve Musa Dağı’nın zirvesinde eşsiz günbatımı manzarasını izleyebilirsiniz. Ceneviz Koyu, Adrasan, Phaselis koylarına giden tekne turlarına katılabilir, gün boyu deniz ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz. Doğa yürüyüşünü seviyorsanız en iyi yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu’nun Olimpos’tan geçtiğini unutmayın. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Olimpos Şehir İçi Ulaşım

teleferik09a.jpg

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Olimpos’a ulaştıktan sonra yaz aylarında her on dakikada bir kalkanminibüsler ile sahile kadar inebilirsiniz. Olimpos çevresinde farklı zorluklarda yürüyüş parkurları yer almaktadır. Bunlar arasından en meşhuru ise Likya Yolu’dur. Fethiye’nin Ölüdeniz ilçesinden başlayan Likya Yolu Antalya’ya kadar 530 kilometre boyunca uzanır. Sadece ülkemizin değil dünyanın en güzel yürüyüş parkurlarından biri olarak gösterilen Likya Yolu yerli ve yabancı binlerce trekkingseveri ağırlamaktadır. Yılın on iki ayı boyunca yürünebilme özelliğine sahip Likya Yolu’nda doğa ile iç içe yürüyüşün keyfini çıkarabilir ve eşsiz doğa manzaraları içerisinde tatilinizi geçirebilirsiniz. Olimpos’tan 20 dakikalık yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz bir diğer doğa harikası olan Yanartaş en çok ilgi gören yerlerden biridir. Olimpos Dağı olarak da bilinen Tahtalı Dağı’na yaklaşık altı saatlik bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz gibi teleferik sistemi de bulunmaktadır. Avrupa’nın en uzun teleferiği olarak bilinen Olimpos Teleferik ile on dakikada Tahtalı Dağı’na çıkabilirsiniz. Teleferiğe ulaşmak için Kemer’e geldikten sonra Kiriş ve Çamyuva sapağından geçip “Teleferik” tabelasını takip etmeniz gerekmektedir.

Olimpos tatilinize unutulmaz anlar eklemek isterseniz tekne turlarına katılarak birbirinden farklı doğal güzellikleri görmenizi tavsiye ediyoruz. Çıralı ve Adrasan’dan kalkan tekne turları ise bakir koylarda doyasıya denize girebilir, Akdeniz’in gizli dünyasını keşfedebilirsiniz. Maceraseverler için Olimpos’ta bisiklet ve ATV kiralanabilecek birçok işletme de mevcuttur. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bisiklet ile gezilecek pek çok yere keyifle ulaşabilir, rüzgârı arkanıza alarak harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Adrenalin meraklısıysanız Olimpos’tan hareket eden cipler ile safari turuna katılabilir, gününüze eğlence katabilirsiniz.

Olimpos Mutfağı

2.png

Seyahatleri renklendiren en önemli detaylardan biri de gidilen yerdeki yemekleri denemek ve öne çıkan mekânları keşfetmektir. Yemyeşil doğası ve el değmemiş denizi ile beğeni toplayan Olimpos’ta karnınızı doyurabileceğiniz ve yöreye özgü lezzetleri tadabileceğiniz mekânlar bulunsa da sahil bölümü sit alanı olarak koruma altında olduğu için yeme içme mekânları bu bölgede bulunmamaktadır.

Olimpos pansiyonlarının büyük çoğunluğu sabah kahvaltısı ve akşam yemeği şeklinde hizmet vermektedir. Açık büfe olarak hazırlanan sabah kahvaltısında sunulan domates, salatalık, zeytin, roka, maydanoz, biber, yumurta gibi ürünlerin tamamı organiktir. Zeytinyağlılar, salatalar ve çeşitliotlar Olimpos sofralarında sıkça yer alır. Pansiyon sahiplerinin birçoğu aynı zamanda seracılık ile uğraşmakta oldukları için kendi yiyeceklerini üreterek misafirlerine taze olarak sunarlar. Öğle vaktinde birçok tatilci denizde veya etrafı keşifte olduğu için pansiyonlar kahvaltı ve akşam yemeği olarak iki öğün hizmet vermektedir.

Öğlen karnınız acıktığında Olimpos’un birçok yerinde karşınıza çıkacak gözlemeciler imdadınıza yetişecektir. İster peynirli, ister kıymalı, isterseniz yörenin otları ile hazırlanan gözlemeler sacda pişirilerek sıcak sıcak servis edilir. Yanına yayık ayranı ya da nar suyu söyleyebilir, söğüş salata ile öğününüzü daha doyurucu hale getirebilirsiniz. Yörük Evi Gözleme ve Altıntaş Gözleme Olimpos’un en meşhur gözlemecilerindendir. Olimpos’ta balık ve deniz ürünlerinin en tazesini bulabilir, hem öğlen hem de akşam yemeklerinde midelerinizi şenlendirebilirsiniz. Çeşit çeşit zeytinyağlı mezenin yanına söyleyebileceğiniz kalamar tava, karides güveç ve levrek ile karnınızı doyurabilir, yanında içkiniz ile keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Olimpos pansiyonlarının restoranlarında ev yemeklerini deneyebilir, ızgara, kebap ve pide çeşitlerini bulabilirsiniz. Kadir’in Ağaç Evleri’nde elde açılan ve taş fırında pişirilen incecik pizzaları tadabilir Hangar Restoran’ın sulu ev yemekleri ile sağlıklı beslenebilirsiniz. Akdeniz mutfaklarının en güzel örneklerini Olimpos’un yanı başındaki Çıralı ve Ulupınar’daki restoranlarda bulabilirsiniz. Denize sıfır konumu ile damaklarınızı şenlendirecek lezzetleri Çıralı’daki Karakuş Restaurant’ta deneyebilir, kiremitte alabalık yemek için Ulupınar’daki Tropik Restaurant’ı tercih edebilirsiniz. Olimpos sahilinde işletme bulunmadığı için su vb. ihtiyaçlarınızı denize gitmeden önce marketten almanızı tavsiye ederiz.

Olimpos’ta Alışveriş

23_73.jpg

Olimpos’tan dönerken hem kendiniz hem de sevdikleriniz için alacağınız ürünler yörenin doğal ürünleri olacaktır. Yöre halkının kışın evlerinde hazırladığı salçaerişte ve konserveleri birçok yerde bulabilir ve onlara destek olmak için satın alabilirsiniz. Bal ve reçel Olimpos’tan satın alabileceğiniz doğal ürünler arasındadır. Lezzetiyle sabah kahvaltılarınıza tat katacak bal ve çeşit çeşit ev reçelleri Olimpos anılarınızı tazelemenize de yardımcı olacaktır.

Devamını Oku

Olimpos’ta Gece Hayatı 

olympos_geceleri.jpg

Yeşilliği ve doğallığı ile insanı büyüleyen bir tatil beldesi olan Olimpos’ta BodrumÇeşme, ve Marmaris’te yaşayabileceğiniz tarzda bir gece hayatı pek mümkün olmasa da beldede eğlenebileceğiniz barlar mevcuttur. Olimpos’un hareketli bir gece hayatı yerine kafa dinlemek ve huzur bulmak isteyenlerin tercih ettiği bir belde olması ve doğa ile iç içe yapısı nedeniyle akşamları sakinlik hâkimdir.

Devamını Oku

Olimpos’taki Festivaller

teleferik12.jpg

Olimpos’ta doğaya ve denize doyduktan sonra seyahatinize denk gelen festivallere uğrayabilirsiniz. Olimpos’a gittiğinizde halkın geleneksel eğlencelerine katılmak ve onlarla birlikte coşku dolu anlar yaşamak isterseniz bu etkinlikleri not etmenizi öneriyoruz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali

Her yıl ağustos ayında Olimpos’ta düzenlenen Gökyüzü ve Bilim Festivali gökbilim tutkunlarını bir araya getirmektedir. Ülkemizin en geniş kapsamlı astronomi ve uzay bilimleri etkinliklerinden biri olan festivalde üç gün boyunca bilimsel aktiviteler gerçekleştirilmekle birlikte atölye çalışmaları yapılmaktadır.

Devamını Oku

Olimpos İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0 242 887 27 00

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 242 887 27 00

Olimpos Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4.500/ İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün