Utah Hakkında Temel Bilgiler

usa-1182064_960_720.jpg

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısında yer alan Utah (UT), 219.887 km2 alanı ile Kıta Amerikası’nın (sadece komşu eyaletler) 11. büyük eyaletidir. 2,9 milyonluk nüfusu ile de 33. büyük eyalet olan Utah, 4 Ocak 1896 tarihinde 45. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katılmıştır.

Utah’ın eyalet bayrağı, mavi zemin üzerinde ince bir altın çerçeve ile çevrelenmiş eyalet arması ve eyalet olduğu tarih yer almaktadır. Yıllar içinde bazı değişikliklere uğramış olsa da, bugün hala kullanılan bayrak 1913 tarihinde kabul edilen son halidir.

Devamını Oku

Utah ile İlgili

Utah Nerededir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında Rocky Dağı bölgesinde bulunan Utah, kuzeyde Idaho; kuzeydoğuda Wyoming; doğuda Colorado; güneyde Arizona; güneydoğuda ise FourCorners noktasında New Mexico; ve batıda Nevada ile komşudur.

Toplam eyalet sınırı 1.973 km olan Utah’ın doğu-batı uzunluğu 443 km, kuzey-güney uzunluğu ise 555 km’dir.

Utah’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Utah’a gitmenin en iyi yolu Salt Lake City veya Provo şehirlerini tercih etmektir. Bu iki şehirde de uluslararası havaalanları bulunmaktadır. Ancak, her iki şehre de ulaşım için en az bir aktarma yapmak gerekmektedir.

Salt Lake City Havaalanı (SLC) için en az 20 saatlik bir uçuş sizi bekliyor olacaktır. Diğer seçenek olan Provo Havaalanı’na (PVU) ise yaklaşık 29 saat süren bir yolculuk sonrası ulaşmak mümkündür. Bu saatler yapılan aktarmalara göre değişiklik göstermektedir.

Utah’a Ne Zaman Gidilir?

mountain-biking-2006847_960_720.jpg

Özellikle dağ yürüyüşlerine ilgi duyuyorsanız ve yazın sıcağından ziyade daha ılık havaları seviyorsanız, eylül ve ekim ayları Utah’ı ziyaret etmek için en iyi zamanlardır. Bu dönemde, yazın eridiğinden dolayı dağlarda kar veya kar fırtınası da pek görülmemektedir. Yazın epey kalabalık olmasına rağmen, milli parklar yaz sonu ile sonbahar aylarında daha sakindir. Ayrıca, doğa yürüyüşü ve kamp gibi açık alan etkinlikleriyle temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle eylül ayında dağlarda muhteşem renk kombinasyonlarını en güzel haliyle görmeniz mümkündür. Utah’ı sonbahar aylarında ziyaret etmek bütçeniz için de daha avantajlı olacaktır.

Kış aylarında özellikle kuzey kesimlerde sıfırın altına düşen sıcaklıklar görülürken, güneyde daha ılık bir hava hakim olmaktadır. Yağmur pek yaygın olmamakla birlikte güney kesimde kış ve ilkbaharda daha çok beklenirken, kuzeyde ise sadece ilkbaharda kısa süreli yağışlar görülür. Kış aylarında genellikle güney kesim hariç eyaletin pek çok yerinde kar yağışları etkili olmaktadır. Özellikle eyaletin Great Salt Lake kısmında kar yağışı daha çok yaygındır. Ayrıca Wasatch Dağları’nda, özellikle Salt Lake City’de, kayak otelleri kasım ayının sonundan nisan ayı ortalarına kadar yoğun ziyaretçi almaktadır.

Yazın Utah’ta eyalet genelinde bir kuraklık görülmektedir. Bununla birlikte, özellikle güney ve kuzeyde yer alan dağlık alanlarda neredeyse her gün etkili olabilecek gök gürültülü fırtına riski ortaya çıkmaktadır. Bunlar kısa süreli küçük fırtınalar olmalarına rağmen bazen oldukça yoğun olabilmektedirler. Yaz ve sonbahar ayları Utah’ta dağları, çölleri ve kanyonları gezmek için uygun zamanlardır. Ancak özellikle ağustos ayında dağlarda kamp yapıyorsanız akşam çökmeye başladığında bir gözünüzün havada olması gerekmektedir. Rehberli turları tercih etmeniz bu riskten etkilenmenizi bir nebze hafifletebilmektedir. Çünkü rehberiniz havanın ne zaman tehlikeli olacağını bilerek buna göre önlem almanız ve hatta alanı terk etmeniz konusunda sizi yönlendirecektir.

Utah Mutfağı

Horizontal-2-3.jpg

1950’lerde bir restoran sahibi tarafından patates kızartmalarıyla kullanılmak üzere alternatif bir sos olarak bulunan fry sauce, Utah dışında pek bilinmese de burada yaygın olarak tüketilmektedir. Utah’ta bulunan restoranların hemen hepsi ketçap, mayonez, turşu ve baharatları kullanarak kendi çeşitlemelerini geliştirmişlerdir.

Utah’ın kuzeyinde bulunan Bear Lake vadisi sahip olduğu uygun iklim koşulları sebebiyle tatlı ve lezzetli ahududular üretmek için ideal bir konumdadır. Sade yemenin de son derece keyifli olacağı bu meyveleri Garden City yakınında satılan kremalı milkshakelerin içinde de denemek mümkündür.

Utah’ta peynirli hamburgerlerin içini ince bacon doldurmak son derece kabul edilir alışagelmiş bir gelenektir. 1980’lerde ilk olarak bir burger restoranında ortaya çıkmış olan bu lezzet, günümüzde pek çok restoranda yaygınlaşmış durumdadır. Özellikle Yunan-Amerikan fast-food restoranlarının menüsünde yer almaktadır.

İsmi pek iç açıcı gelmese de funeral potatoes (cenaze patatesi) Utah’ta özellikle ailelerin bir araya toplandığı zamanlarda çok tüketilen bir yemektir. Bu ismin geçmişi ise eyalette yaşayan Mormonlara ait bir gelenekten gelmektedir. Mormon kadınları genellikle cenaze törenlerinin ardından ölen kişinin ailesi için büyük kaplarla bu patates yemeğini hazırlar. Çeşitli tariflerin bulunmasına rağmen, temelde patates, tavuk çorbası, ekşi krema, dilimlenmiş çedar peyniri ve ezilmiş patates cipsi veya mısır gevreği ile güveç gibi hazırlanıp fırında pişirilen bu yemek aynı zamanda bol kalorilidir.

Sıcak havaların vazgeçilmezi dondurmanın Utah’a özgü versiyonları başka yerde bulunamayacak türdendir. Logan’da bulunan Utah Universitesi (USU) ile Provo’da bulunan Brigham Young Üniversitesi (BYU) ülke genelinde öğrencileri, mezunları ve hayranları için kendi özel dondurmalarını üreten sayılı üniversite arasında yer almaktadır. BYU’da adını futbol koçu LaVell Edwards’tan alan LaVell Vanilla en çok sevilen çeşit iken; USU’da ise en çok satan Aggie Blue Mint (Aggie mavi nane) dondurması, nane aromalı, Oreo parçacıklı ve beyaz damla çikolatalı mavi bir dondurmadır.

Dünyanın pek çok yerinde bulunabilecek olan scone adındaki minik bisküvimsi hamur işleri daha çok çayın yanında servis edilmektedir. Ancak Utah’ta durum biraz daha farklıdır. Utahlıların scone anlayışı tabak büyüklüğündeki bir hamurun derin yağda kızartılıp ballı ezme ile tatlandırılmasından ibarettir. Ayrıca bu haliyle 5 çayından ziyade doyurucu bir kahvaltı haline gelmiş olur.

Dökme demir tencere (Dutch oven) Utah’ın resmi eyalet tenceresidir. Mormon öncüler tarafından başlatılan ve bir gelenek halini alan bu kabın kullanımı üzerine eyalet genelinde etkinlikler bile düzenlenmektedir: World Championship Dutch Oven Cook-Off.

Utah’taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· MLK Jr. Günü (16 Ocak),

· Washington ve Lincoln Günü (20 Şubat),

· Anma Günü (29 Mayıs),

· Bağımsızlık Günü (4 Temmuz),

· Öncüler Günü (24 Temmuz)

· İşçi Bayramı (4 Eylül),

· Colombus Günü (9 Ekim),

· Kıdemliler Günü (11 Kasım),

· Şükran Günü (23 Kasım),

· Noel (25 Aralık)

Utah’ta Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

LOS ANGELES BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Turkish Consulate General, 4801 Wilshire Blvd., Suit 310, Los Angeles, CA 90010

Telefon: +1 (323) 655 8832 / +1 (323) 591 6480 / 81 / 82

Fax: +1 (323) 655-8681

E-mail:[email protected]

Web Sitesi: losangeles.bk.mfa.gov.tr

Kişisel Başvuru Saatleri: 9.30-12.00;

Telefon ile Başvuru Saatleri: 8.30-16.00

Görev Bölgesi: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming, Pacific Islands

Utah’ta Konuşulan Diller

Resmi dilin İngilizce olduğu Utah’ta nüfusun yüzde 88’i sadece bu dili konuşmaktadır. İngilizceden sonra en büyük paya sahip olan dil ise İspanyolcadır (%8). Bunun dışında 12 bin küsur kişi Almanca, yaklaşık 10 bin kişi de Navaho dili konuşmaktadır.

Utah’ın Ekonomisi

mep.jpg

Utah’ın ekonomisi pek çok sektöre dayanmaktadır. Önde gelen tarım ve maden sektörlerinin yanı sıra hafif ve ağır imalat ile finans, ulaşım ve turizmin de ekonomide önemli payı vardır. Özellikle Salt Lake City, finans ve ticaretin bölgesel merkezi konumundadır ve pek çok büyük firmanın burada ofisleri bulunmaktadır.

Utah’ın tarımsal geliri büyük ölçüde (%75) hayvancılık ürünlerine dayanmaktadır. Diğer tarım ürünleri ise ekin, meyve ve konserve ürünlerinden oluşmaktadır. Yaklaşık üçte biri ormanlarla kaplı olan Utah’ta, ormanlık arazilerin sadece beşte bir kadarı ticari amaçlarla kullanılmaktadır.

İmalat alanındaki en büyük sektörler arasında basım-yayın, gıda işleme, petrol rafinerisi ile ulaşım donanımı, bilgisayar yazılımları, elektriksiz makine, roket motoru üretimi ve işlenmiş metal ürünleri yer almaktadır.

Utah’ın Kısa Tarihi

Mormonların bölgeye ilk gelişlerinin öncesinde, Utah’ta Amerikalı yerli kabileleri yaşamaktaydı. Bu kabilelerden birisi eyaletin doğu kesiminde toprakların yarıdan fazlasını kaplayan ve eyalete ismini veren Ute kabilesiydi. Diğerleri ise, batı çöllerinde yaşayan Goshute ile güneybatı tarafında bulunan Southern Paiute kabileleriydi.

Utah’a gelen ilk yabancılar, 18. yüzyıl başlarında bölgeye ilerleyen Meksikalılar ve İspanyollar olmuştur. Juan María Antonio Rivera’nın bugünkü Moab yakınlarından eyalete ulaştığı bilinmektedir. 1776 yılında iki Fransiskan rahibin önderliğindeki grup ise Utah’a doğudan giriş yapmıştır. 1840’larda Utah, Kaliforniya’ya geçişler için sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

1847 yılında ilk Mormonlar bölgeye yerleşmeye başlamışlardır. Mormonlar doğal kaynakları topluluğun malı, kiliseyi de ilk hükümet olarak kabul etmişlerdir. Yerleşimin kısa bir süre sonrasında yerlilerle savaşlar başlamıştır. Yapılan iki savaşın (Walker Savaşı, 1853-1854 ve Balck Hawk Savaşı, 1865-1868) ardından yerliler bölgeden uzaklaştırılmışlardır.

Guadalupe-Hidalgo Anlaşması’nın (1848) güneybatının çoğunu Birleşik Devletler olarak tanımlamasının ardından Mormonlar Deseret eyaletini kurmuştur. Ancak, bu eyalet kongre tarafından birliğe alınmamıştır ve bunun yerine Utah Territory (Utah ile Nevada ve Wyoming’in bazı kısımları) oluşturulmuştur.

1870’lere kadar Utah’ın toplam nüfusunun neredeyse yüzde 98’i Mormonlardan oluşmaktaydı; politikada, ekonomide ve sosyal hayatta Mormonların sözü geçiyordu. Ancak Bingham Canyon’da gümüş bulunmasıyla çoğunluğu Mormon olmayan madenciler bölgedeki politik ve sosyal hayatta etkin hale geldi. 1891 yılında cumhuriyetçi ve demokrat partiler kurularak dine dayalı politik ayrıma son verilmiştir ve Utah 4 Ocak 1896 tarihinde eyalet haline gelmiştir.

Utah’ta İklim ve Hava Durumu

donut-falls-2492378_960_720.jpg

Utah, coğrafi konumu nedeniyle Batı’da bulunan dağ sistemlerine maruz kaldığı için yağışsız bir bölge olma özelliği taşımaktadır. Güneybatı Utah’ta, ılık ve hatta kurağa yakın bir subtropikal iklim görülmektedir. Kuzey Utah’ta ise, Pasifik Okyanusu’ndan gelen hava kütleleri ile karasal soğuk hava kütleleri etkili olmaktadır.

Devamını Oku

Utah’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

salt-lake-city-2229287_960_720.jpg

Salt Lake City, Utah’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Wasatch Front bölgesindeki Salt Lake Valley boyunca yayılan şehir doğuda Wasatch Range ile batıda Oquirrh Dağları arasında kalmaktadır. Salt Lake City, Mormon olarak da bilinen Latter –day Saints (LDS) Kilisi’nin merkezidir ve şehrin neredeyse yarısını Mormonlar oluşturmaktadır.

Park City, Rocky Sıradağları’nın bir parçası olan Wasatch Dağları’nın doğusunda yer alan bir tatil kentidir. Hem yaz hem de kış tatilleri için tercih edilebilecek bir şehir olan Park City, özellikle kış aylarında yüksek kaliteli kayak otelleriyle (Park City Mountain Resort, Canyon Resort ve Deer Valley Resort) öne çıkmaktadır.

Cedar City Dixie bölgesinde bulunan küçük bir şehirdir. Doğal güzelliklerin keyfini sürebileceğiniz bu şehir Dixie Milli Ormanı ile kaplı olan sıradağların arasındadır ve ayrıca güneybatı kısmında Zion Milli Parkı, doğu ucunda Cedar Breaks Milli Anıtı ve Bryce Canyon Milli Parkı yer almaktadır.

Güneybatı Utah’taki Red Rock Country’de bulunan eşsiz bir Batı şehri olan Moab, sunduğu pek çok aktivite seçeneğiyle yıl boyunca turistlerin en uğrak yerlerinden biri olmaktadır. Arches Milli Parkı ile Canyonlands Milli Parkı’na ve ormanlık alanlara da olan yakınlığı sebebiyle kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, rafting, dağ bisikleti ve kayak gibi sporların ön planda olduğu bir şehirdir.

Utah 6 bölgeye ayrılmaktadır: Kuzeyde bulunan ve toplamda 2 milyonu geçen nüfusu ile eyaletin en şehirleşmiş bölgesi Wasatch Front; uçsuz bucaksız çöllerin ve yüksek dağların olduğu Western Utah; tarım topraklarının bulunduğu Central Utah; yerleşimin çok az olduğu ancak çöl ve milli parkların bulunduğu Canyon Country; Utah’ın çatısı niteliğinde olan Northeastern Utah; eyaletin en sıcak noktasının bulunduğu, hem çöl hem de ormanlarla kaplı dağlar ile çiftliklerin yer aldığı Dixie.

Utah Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 2,9 milyon Dili: İngilizce Para Birimi: USD İklim: Subtropikal ve Karasal İklim