Vatikan Hakkında Temel Bilgiler

Vatican-city.jpg

İtalya'nın Roma şehrinde bulunan Vatikan Şehir Devleti, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Vatikan “Tanrı–Kenti” statüsüne sahip olan tek yerleşim alanıdır. Bu özelliğiyle “Kutsal–Kent”tir. Ayıca bu Tanrı-Kenti aynı zamanda bir devleti de içinde barındırmaktadır. Vatikan, İtalya Devleti’nin tüm haklarından yararlanabilen fakat kendi bayrağına ve egemenliğine sahip ayrı bir devlettir. Ülke İsviçreli Katolik askerler tarafından geleneksel giysileri içinde korunmaktadır. Ülkeye tüm girişler Roma’nın sınırlarından yapılabilmektedir.

Yüzölçümü olarak dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'da mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanmaktadır. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideri konumundadır. Ülke dünyanın en küçük ve saygın ordularından bir tanesine sahiptir. Ordu, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşmaktadır. Gizli arşiviyle önemli belgelere sahip olan ülkede akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler bilimsel araştırma yaptıklarını göstererek ve önceden gerekli evraklarla yazılı talepte bulunarak Vatikan Arşivleri’ne girebilmektedir. Vatikan'a gezilecek yerlerin başında San Pietro Meydanı, San Pietro Bazilikası, Sistine Şapeli’ni de içine alan Vatikan Müzeleri ve Vatikan Bahçeleri gelmektedir.

Editörün Kaleminden

Vatikan Nerededir?

Vatikan, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan yüz ölçümü ve nüfus itibariyle dünyanın en küçük ülkesidir.

Vatikan’a Nasıl Gidilir?

vatican_custom-f75350eb74a8e7abda0131fa992e315aca485b14.jpg

Roma’da Fiumicino ( Leonardo da Vinci) ve Ciampino olmak üzere iki adet havaalanı mevcuttur. Roma’nın ana havaalanı olan Fiumicino’ya direkt seferler bulunmaktadır. Direk uçuşlar yaklaşık 2 buçuk saat sürmektedir. Aktarmalı uçuşlar için çok sayıda havayolu şirketi hizmet vermektedir. Fiumicino Havaalanı'ndan şehir merkezine tren, taksi veya otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Roma'dan Vatikan'a ulaşmak için Roma Terminali'nden A metro hattına binerek Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani durağında inilmesi gerekmektedir. Ardından beş dakikalık yürüyüşle Vatikan'a ulaşılabilmektedir. Roma'da metro sabah 05.30 ile akşam 23.30 saatleri arasında çalışmaktadır.

Vatikan’a Ne Zaman Gidilir?

Vatikan’ı ziyaret etmek için yılın her dönemi uygundur. Yine de yaz aylarında ülkeyi çok sayıda turist ziyaret ettiğinden daha sakin geçen ilkbahar ve sonbahar ayları tercih edilebilir.

Vatikan Kültürü

vatican-2.jpg

Dünyanın yüz ölçümü ve nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Vatikan'da irili ufaklı 200'den fazla bina vardır. Vatikan'a giriş İsviçreli Muhafızlar'ın beklediği Saint Anne Kapısı'ndan yapılır. Ülkenin doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendirdiği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmaktadır. Vatikan halkının yüzde 85’i İtalyan, yüzde 15’i İsviçreli ve yabancılardan oluşmaktadır. Vatikan'da vatandaşlık kalıcı değildir. Halkın bir kısmı Vatikan tabiiyetini taşımakta, diğer kısmının ise geçici veya süresiz ikamet izinleri bulunmaktadır. Vatikan, kendi pasaportu, kendi devlet kuruluşları ve bürokratları olan bir devlettir. Vatikan Pasaportu bizzat Papa tarafından verilmektedir.

Vatikan Mutfağı

pizza.jpg

Vatikan mutfağı, İtalya mutfağından oluşmaktadır. İtalya mutfağının makarnaları ve pizzaları meşhurdur. Parmesan peynirli, deniz mahsüllü, kıymayla yapılan soslar gibi çok sayıda çeşidi vardır. penne ve ravioli en meşhur makarna türleridir. Lazanya, İtalya mutfağının meşhur yemeklerindendir. Bir tür makarna olan Lasagna kıymalı, sebzeli, tavuklu çeşitleri mevcuttur. İtalya'nın pilavı denilen bir başka meşhur yemekse risottodur. Ülke mutfağının en meşhur yiyeceklerinden biri de pizzalarıdır. Roasted Beef ve osso buco en çok tercih edilen etli yemek türlerindendir. Ülkenin en meşhur tatlılarıysa tiramisu, panna cotta ve Roma dondurması olan Gelato'dur. Toscana şaraplarının üretildiği ülkede en kaliteli şaraplar bulunur. Vatikan'da İtalyan mutfağından örnekler sunan birkaç restoran mevcuttur. En bilindikleri Old Bridge, Siciliainbocca ve Insalata Ricca'dır. Vatikan Müzesi içindeki restoran da hizmete açıktır.

Vatikan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Vatikan'da hediyelikler daha çok dinsel niteliklidir. Yaygın olarak şapka, tişört, kupa, anahtarlık, kartpostal, tespih gibi hediyelik eşyalar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Papa'nın maketi veya kiliselerin maketleri çokça bulunmaktadır. Dini süs eşyaları Vatikan’da en çok Via Della Conciliazone Caddesi üzerinde satılmaktadır.

Vatikan’ın Festivalleri

2013-02-27T103843Z_1569524932_LR2E92R0TK8BJ_RTRMADP_3_POPE-RESIGNATION.jpg

La Befana ve Epifani Festivali her yıl 5-6 Ocak tarihinde yapılmaktadır. Hıristiyan geleneklerine göre, Befana adlı kutsal cadının, Epifani öncesinde (Epiphany, yeni doğmuş İsa’nın üç müneccim tarafından ziyaret edildiği gündür. Tarih olarak 6 Ocak’a denk gelir) Ocak ayının 5’ini 6’sına bağlayan gece ortaya çıkacağına inanılmaktadır. Festival katılımcıları Orta Çağ geleneksel kıyafetlerini giyerler. Festival boyunca rengârenk olan Vatikan'daki çok sayıda kilisede İsa’nın doğumunu anlatan gösteriler düzenlenmektedir. Anlamı ve önemi açısından İtalya’nın en önde gelen festivali olarak kabul edilmektedir.

Vatikan'da kışın çarşamba günleri Papa'nın kabul günü gerçekleştirilmektedir. Castel Gondolfo'da gerçekleştirilen güne katılmak isteyenler bağlı bulundukları kiliseden bir yazı getirmeleri gerekmektedir. Papa'nın kabul gününe katılmak isteyen katılımcıların dikkat etmesi gereken kıyafet kuralları vardır. Kadınların uzun kollu, başı kapalı, koyu renkli sade kıyafetler, erkeklerinse koyu renkli ceket giymeleri ve kravat takmaları gerekmektedir.

Vatikan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni yıl (1 Ocak)
Bebek İsa’nın Üç Müneccim tarafından ziyaret edilmesi (Epiphany) (6 Ocak)
Lateran Anlaşmasının yıldönümü (Lateran Treaty/1929) (11 Şubat)
Meryem Ana’nın eşi Nasıralı Yusuf’u Anma Bayramı (St. Joseph’s Day) (19 Mart)
Paskalya (Easter) (Bu tarih her yıl değişmektedir.)
Paskalya ertesi (Easter Monday) İşçi Aziz Yusuf Bayramı (St. Joseph the Worker) (1 Mayıs)
İsa’nın göğe yükselişi (Ascension) (2 Haziran)
Aziz Petrus ve Aziz Paulus Günü (Feast of Saints Peter and Paul) (29 Haziran)
Meryem Ana’nın Tanrı katına / Göğe yükselişi Bayramı (Assumption) (15 Ağustos)
Tüm Azizler Günü (All Saints’ Day) (1 Kasım)
Meryem Ana Bayramı (The Feast of the Immaculate Conception) (8 Aralık)
Noel (Christmas) (25 Aralık)

Vatikan’da İklim ve Hava Durumu

Vatican-City-Fog-HD-Wallpapers.jpg

İtalya'nın Roma şehrinde yer alan Vatikan devletinin iklimi Roma'yla aynıdır. Ilıman Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkede mayıs-ağustos arası sıcak geçerken, eylülden itibaren yağışlar başlamaktadır. Yağmur daha çok kış aylarında görülürken, nisan-kasım ayları arası genelde güneşlidir. Yılın en sıcak ayları ise temmuz ve ağustostur.

Vatikan’ın Kısa Tarihi

1870’de İtalya’da bulunan Papa–Devletleri’nin, İtalyan Ulusal Birliği’nin kurulabilmesi amacıyla başlattığı haeket sonucunda Vatikan bugünkü statüsüne erişmiştir. Ülke faşist diktatör Mussolini ile Vatikan’ın Dış İşleri Bakanı Kardinal Gaspari arasında 26 Ekim 1926’da imzalanan Concordat(Mukavele) ile de son hukuki şeklini almıştır. Böylece Vatikan İtalya’da “devlet içinde devlet” statüsü edinmiştir.

Vatikan Ekonomisi

The_Sistine_Hall_of_the_Vatican_Library_(2994335291).jpg

Vatikan'ın ihracat, ithalat, tarım ve sanayiye dayalı klasik anlamda ekonomik bir yapılanması bulunmamaktadır. Ülkenin gelirini tüm dünyadaki Katoliklerin doğrudan yaptıkları bağış ve mali katkılar, bunlardan alınan banka faizleri, Vatikan Kütüphanesi ve Arşivleri hizmetlerinden sağlanan gelirler, Vatikan Posta İdaresi ile Basım Evi'nin hizmetleri, müze gelirleri, aksesuar ve kitap satışları oluşturmaktadır.

Vatikan’da Din ve İnanç

vatican-city.jpg

Vatikan Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Papa, hem devlet başkanı hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Papa'nın sözleri yasa hükmündedir.

Vatikan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Adres: VIA LOVANIO, 24/1 00198 ROMA-ITALIA

Telefon: 00 39-06 855 08 601 00 39-06 855 08 602 00 39-06 855 08 603

Faks: 00 39-06 855 08 660

[email protected]

http://vatikan.be.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: Vatikan

Vatikan’da Konuşulan Diller

Resmi dili İtalyanca'dır. Şehrin bünyesindeki kurumlarda birçok farklı dil kullanılmaktadır. Kutsal Makam Latince'yi ana resmi dil, İtalyanca'yı ana çalışma dili ve Fransızca'yı ana diplomatik dil olarak kabul etmektedir. Ayrıca sekreterlik İngilizce, Almanca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce ve İspanyolca'yı kullanmaktadır. İsviçreli Muhafızlar Fransızca, İtalyanca ve İsviçre dilini de kullanırken, geçit törenindeki komutlar Almanca verilmektedir.

Vatikan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7oC
    • Şub 8oC
    • Mar 10oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 1,000 Dili: İtalyanca Para Birimi: Euro (EUR)  İklim: Ilıman İklim