Harare Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aynı zamanda Salisbury ismiyle de bilinen Harare, Zimbabve’nin başkentidir. Yaklaşık iki milyon insanın yaşadığı kalabalık bir coğrafya olan Harare aynı zamanda doğasıyla da baştan çıkarıcıdır. Ülkenin kuzeydoğusundaki tarihî Mashonaland’ın kalbinde yer alan şehir, idari olarak Harare, Chitungwiza kasabasını ve Epworth’i de içeren bir metropol eyaletidir. Deniz seviyesinden 1.483 metre yükseklikte yer alan bölgenin iklimi subtropikal yayla kategorisine girmektedir.

Şehir 1890 yılında İngiliz Güney Afrika Şirketi’nin hizmetinde küçük bir askeri güç olan Pioneer Column tarafından kurulmuş olup İngiltere Başbakanı Lord Salisbury’den sonra Fort Salisbury adını almıştır. Salisbury daha sonra Güney Rodezya'nın (daha sonra Rhodesian) hükümeti ve 1953 ile 1963 yılları arasında Orta Afrika Federasyonu’nun başkenti olmuştur. Zimbabwe bağımsızlığının ikinci yıl dönümünde ismi Harare olarak değiştirilmişse de 1982’ye kadar Salisbury adını korumuştur.

Harare, Zimbabve’nin önde gelen finans, ticaret ve iletişim merkezi olup tütün, mısır, pamuk ve turunçgillerin üreticiliğinde de en üst sıradadır. Üretilen mallar arasında tekstil, çelik ve kimyasallar da bulunmaktadır bölgeden de ayrıca altın çıkarılmaktadır. Ülkenin en eski üniversitesi olan Zimbabve Üniversitesi 1952'de kurulmuş olup şehrin nüfusuna dinamik bir yapı katmaktadır. Kentin kültürel ve tarihî bakımdan sahip olduğu zenginlik oldukça etkileyicidir.

Harare’ye Ulaşım 

Harare’nin havaalanı, ülkenin ana kapısıdır. Türkiye’den de direkt uçuşların bulunduğu kente Air Zimbabve’nin yanı sıra gün geçtikçe artan sayıda yabancı hava yolu şirketi de uçuş sağlamaktadır. Kente ayrıca Johannesburg’dan direkt uçuşlar ile Güney Afrika üzerinden ya da Etiopya ve Kahire gibi kentler üzerinden aktarmalı uçuş imkânı da mevcuttur. Harare’ye ayrıca Johannesburg üzerinden otobüs ve hususi araçla ulaşmak mümkündür. Yaklaşık 16 saat süren kara yolculuğu kente ulaşımda sunduğu manzaralar ile keyifli bir alternatiftir.

Harare’de Görülmesi Gereken Yerler

Ulusal Kahramanlar Anıtı:

Oldukça görkemli bu dikilitaş Pyongyang’dan çıkmış olup Harare’ye 7 kilometre uzaklıktadır. Kuzey Kore’nin yardımı ile tasarlanan bu anıt İkinci Chimurenga’da ölen kuvvetlere bir saygı duruşu olarak inşa edilmiştir. Savaş zaferlerini gösteren bronz frizlerle kuşatılmıştır. Anıtı ziyaret ücretsizdir. Anıtın hemen yanında ise girişin ücretsiz olduğu direniş hareketine adanmış ilginç bir müze bulunmaktadır.

Zimbabve Ulusal Galerisi:

Harare Bahçeleri’nin güneydoğu köşesinde bulunan bu güzel galeride çağdaş yerel, Afrika ve uluslararası sanatçıların eserleri sergilenmektedir. Resimler, fotoğraflar, taş heykeller, maskeler ve oymaların bir arada sergilendiği galerideki koleksiyonun yanı sıra aylık değişim gösteren eserler de ziyaretçilerle buluşmaktadır. Galerinin hemen yanında dükkân Zimbabwe el sanatları ve sanat tarihi üzerine kitaplar içeren mükemmel bir yerdir. Galerinin dışında ise açık havada Shona Heykel Bahçesi vardır.

Delta Galeri:

Çağdaş sanatseverler için Delta Galeri’yi dolaşmanın bir zorunluluk olduğunu söylemek hiç de abartı olmayacaktır. Seçkin Rodezya ressamı Robert Paul’un sömürge döneminde yaşadığı büyüleyici güzellikteki evinden dönüştürülen bu galeride çağdaş Zimbabve sanatçılarının aylık olarak değişimli eserleri sergilenmektedir.

Ulusal Botanik Bahçesi:

Harare’nin akciğeri bu bahçe, 68 hektarlık alana yayılmış olup Zimbabve’de bulunan farklı ekolojik yaşam alanlarının yüzde 90’ınının sergilendiği son derece huzurlu bir yerdir. Her ne kadar son dönemdeki kuraklık koşullarından olumsuz etkilenmiş olsa da popülerliğini hâlâ koruyan bahçeyi dolaşmak için en ideal yol, bisiklet ile turlamak olacaktır. İçinde restoran ve yeme içme yerlerinin de bulunduğu bu bahçe bilhassa öğlen yemeği için hoş bir mekândır, üstelik dilerseniz çimenlere üzerinde yayılıp kendi getirdiğiniz yiyecekleri yediğiniz keyifli bir piknik de yapabilirsiniz.

Zimbabve Ulusal Arşivi:

1935 yılında kurulan bu bina, Rhodesia ve modern Zimbabve’nin tarihini içeren bir depo gibidir. Eserler, fotoğraflar, eski kaşiflerin ve yerleşimcilerin dokümanlarının bulunduğu bu arşiv, İkinci Chimurenga ve sömürge öncesi Zimbabwe hakkında görüntüler görmek isteyenlerin bilhassa görmesi gereken bir adrestir. Tarihin önemli anlarından orijinal gazete kupürleri, yağlıboya tablolar ve 1890 senesinde Harare’de daha doğrusu o dönemdeki ismiyle Fort Salisbury’de göndere çekilen ilk Union Jack bayrağı vardır.

Mukuvisi Woodlands Çevre Merkezi:

Şehrin sadece 7 kilometre uzağında olan bu merkez 265 hektarlık alana yayılmış bir doğal yaşam alanıdır. Zebralar, zürafalar ve antilop türlerinin serbestçe dolaştığı bu doğal park alanında safariler düzenlenmektedir. Gelirken yanınızda dürbün getirmenizin mutlaka tavsiye edildiği bu merkezde kılavuz eşliğinde turların yanı sıra hem yetişkin hem de çocuklar için at kiralayarak dolaşmak da mümkündür. Bisiklete binerek ya da yaya olarak da dolaşmanın mümkün olduğu park kuş gözlemciliği için de mükemmeldir.