Bulutlar Ülkesi Kaçkar Yaylaları

Karadenizli olmak ne kadar güzel şey diye düşünüyorsun gezdikçe. Yayla, şelale, dere, dağ, tepe... Bunlar birçoğumuz için coğrafya kitaplarında bulunan terimlerden ibarettir. Karadenizli içinse her sabah kapıyı açtığında gördüğü güzellik... İyi ki varsın Karadeniz.

Kaçkar Yaylaları ile var olmuş bir bölge... Şimdi bir dakika durun ve düşünün. Büyük şehirlerde her sabah yetişmeye çalıştığımız vapurlar veya ite kaka bindiğimiz metrobüsler hayatımızdan ne kadar alıyor? Peki gün içinde yaşanılan stres? Bu liste böyle uzar gider...

Karadeniz bir bölgeden öte bir nevi yenilenme, kendini iyi hissetme coğrafyasıdır. Keyif alırsın gezdikçe, gördükçe. Vay be dersin insanlar nerelerde yaşıyor. Neler yapıyor.

Kaçkar eteklerinde kurulmuş Hemşin Yaylaları'ndan tercih yapmak zor olur. Hangisine gitsem diye düşünürsün. Hele ki vaktin de dar ise, nokta atışı yapman gerekir nerelere gitsem diye düşünürsün.

Kaçkar'a  Nasıl Ulaşırsın ?Kaçkar yaylaları için, Rize-Artvin yolu arasında Ardeşen ilçesinden Çamlıhemşin'e giriş yapıyorsun. Fırtına Deresi'ne paralel olarak Çamlıhemşin'e kadar geliyorsun. Yol burada ikiye ayrılıyor. Sağ taraf, Zilkale, Pokut, Sal, Hazindağ, Hamlakit, Palovit, Çat, Elevit, Gito gibi yaylalara giderke; sol taraf ise Ayder, Samistal, Kavrun, Dobe gibi yaylalara uzanır. Burada tercih senin.

Yaylalara Nasıl Ulaşırsın ?
Ayder kaplıca turizmi nedeniyle bölgenin baş tacı. O yüzden yolu da güzel. Asfalt, temiz bir yolu var. Ama diğer tüm yaylalar için 4x4 arazi aracı şart. Binek arabayla yolda kalabilirsiniz. Hatta riske girerek tüm tatili de ziyan edebilirsiniz.

Yayladan Notlar 

  • Yaylaların çoğunda elektrik ve su yok. Dolayısıyla tuvalet ihtiyacınızı doğada halletme durumunuz da var.
  • Pokut, Gito gibi yaylalarda konaklayacağınız veya bir şeyler içebileceğiniz kafeler, oteller var ama diğer yaylalar da doğayla başbaşasınız.
  • Hangi mevsimde giderseniz gidin çamura batma ihtimaliniz olabilir. Bu duruma uygun ayakkabı giymekte fayda var.
  • 4x4 araç şart. Trabzon Havaalanı'ndan kiralama yapabilirsiniz.
  • Yağmur her an inebilir. Hatta dolu yağabilir. Bu seyahatinizde şemsiye veya yağmurluk olsun.
  • Yaylalara çıkarken aracınızın yakıtına dikkat edin. Yolda araçlar daha fazla performans sergilemek durumunda kaldığı için yakıt daha çabuk bitebiliyor.
  • Şoförlüğünüze güveniyorsanız bu yollara çıkmalısınız. Zira bazen çok keskin virajlar, bazen de uçurum kenarında tek şerit diyebileceğim patika yollarda ilerliyorsunuz. Karşıdan araç geldiğinde panik olmayacak sürücülere ihtiyaç var.
  • Doğayı koruyun! Çöp vs atılmasın lütfen.
  • Yayla evlerinin arasında gezerken çay daveti alırsanız, geri çevirmeyin. Sohbetleri seyahatinize renk katacak.
  • Yayla gezinizi mayıs-eylül arasında planlamalısınız.
  • Eğer popüler olmayan yaylalara gitmek gibi bir düşünceniz varsa bi rehbeer ihtiyacınız olacaktır. Kaçkar'da bir başınıza iş yapmamalısınız.
  • Üzerinizde nakit para bulunsun. Kredi kartı her yerde geçmeyebilir.

Pokut Yaylası
Pokut Yaylası Makrevis, Ortan ve Pogina köylülerinin ortaklaşa kullandığı, 2100 metre yükseklikte bir yayla. Zilkale yolunda giderken Şenyuva (Çinçiva ) köyünü göreceksiniz. Köyün çıkışında kahvehaneyi geçtikten sonra soldan yukarıya patika bir yol uzanıyor. Burada Pokut Yaylası diye bir tabela yok. Sal Yaylası'nda bulunan bir iki otel, kafe tabelası göreceksiniz. Oradan girdikten sonra 11 km yolunuz var. Bu yol, yaklaşık 45 dakika sürebilir. Sürekli tırmanışa geçtiğiniz bazen ürkütücü ama alıştığınızda pata küte gidebileceğiniz bir yol. Emin olun değecektir. Yukarı tırmandığınızda yol ikiye ayrılacak. Bu Pokut'a yaklaştınız demektir. Aşağı yoldan devam ettiğinizde Pokut'un hep gördüğünüz manzarası olan bölgeye gelirsiniz. Zira araç yolu 600 metre sonra civarı bitiyor. Bundan sonrası 5 dakikalık yürüyüş.

Pokut yaylası ile Sal Yaylası arası 15 dakika mesafede. Hatta burası için "Sal gelin, Pokut kaynana" benzetmesi yapılıyor. Eğer şanslıysanız ve hava açıksa buraya çıktığınızda Kaçkar'da bulunan birçok yaylayı görme imkanınız var.

Buraya geldiğiniz zaman Pokut'un tepesinde şemsiyeli bir terası bulunan Pokut Cafe'yi göreceksiniz. Burayı Gürcü bir aile işletiyor. Çay, Gürcü kahvesi, alkol hatta yemek servisleri de bulunuyor. Hatta Nodigo ve Mari isimli iki afacanın tatlı gülüşü eşliğinde Gürcüce dersleri alabilirsiniz. Tabi temel seviyede :)

Pokut yaylasına yürüyerek çıkanlar da varmış. Fakat bu 6-7 saat sürecek bir yolculuk demek ve şiddetle tavsiye edilmez. Pokut'un güzelliği bile o eziyet sonrası keyfinizi yerine getiremez diye düşünüyorum.

Yayla havasına güven olmaz pek. Soğuk olur, sis olur, yağmur olur, güneş olur. Bunların hepsi aynı gün içerisinde de olabilir. Sis olursa, ah vah etmeyin hemen. Sis öyle hızlı bir şey ki 5 dakikada tüm manzarayı kapatabilir veya açabilir. Hava ile ilgili kısmı şansınıza bırakmakta fayda var. İdeal mevsim ise mayıs-eylül arası.

Sonuç olarak benim favorim Pokut ve Sal yaylaları. Buraların tadı bir başka diyebilirim. Bunlar dışında gidebileceğiniz her yol sizi neredeyse bir yaylaya çıkarıyor.

Kaçkar'ın Bazı Yaylaları
Huser Yaylası: Huser Yaylası, Açaba (Bucak) ve Çingit (Uğrak) köylerinindir. Sadece Açabalılar yaylacılık yapmaktadırlar. Huser Yaylası Ayder'in girişinin sol tarafını tutan dağlara yerleşmiştir. Rakımı ve konumu açısından Ayder'e bağlı tüm yaylalar ve sıralı Kaçkar Dağları'nın eşşiz manzarasını görme imkânını sizlere sunuyor. Ayder'den Bukla Otel'in arkasından yaya yolu ile 2-3 saatte buraya çıkılabilmektedir. Belirgin bir patikadır, yaklaşık 3 km uzunluktadır. Yayla sakinleri ve turlar tarafından sıkça kullanılan bir patikadır. Birçok yerinde yönlendirici işaretler bulunmaktadır. Araba ile ulaşım için Avusor Yaylası yoluna girilir. 2 km sonra sola dönülür ve son derece güzel manzaranın eşliğinde yaklaşık 20-30 dakikalık araç yolu ile yaylaya ulaşmak mümkündür.

Ayder Yaylası : Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda 1350 metre yükseklikte çam ormanları ile kaplı bir yer. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek varacağınız Çamlıhemşin ilçesi hudutları dahilinde yer alan Ayder, şelalesi, yayla evleri, çiçekli düzleri, türlü çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bir cennet görünümündedir. Bakanlar Kurulu kararıyla 1987 yılında "Turizm Merkezi" ilan edilen Ayder’de İl Özel İdaresi ve özel kuruluşlar tarafından otel ve kaplıca tesisleri yapılmaktadır. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki yeraltından gelen, şifalı kaplıca suyundan yararlanmaktadır. Kaplıca romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Burada Kaçkar Resort Hotel'in sapağından girince hotelin tam önünde sağ taraftan Fırtına Deresi'nin dibine inme şansınız bulunuyor.

Palovit Yaylası:  Palovit Yaylası, Trovit Yaylası’nı geçtikten sonraki aşıttan aşağıya doğru inilerek ulaşılan bir yayladır. Çamlıhemşin’e 4 saatlik araba yolu uzaklığında bulunan Palovit Yaylası’nın hemen karşısında da Meleskur Yaylası bulunmaktadır. Arabayla ulaşım şu an için tek bir yol üzerinden mümkündür. Bu yol Elevit Yaylası üzerinden olup, Pazar’dan itibaren yaklaşık 4 ile 5 saat sürmektedir. Yılın 7-8 ayı (ekim ve mayıs arası) mevcut yol Horon Geçiti'den dolayı çığ veya kardan dolayı kapalıdır. Toplu taşıma Pazar ilçesinden günlük kalkan minibüsler vasıtasıyla yapılmaktadır. Özel arabası olanlar ise Çamlıhemşin ilçesine ulaştıktan sonra Hemşin Yaylaları (Çat) tarafı yoluna girmelidir. Daha sonra sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Elevit ve Trovit yaylalarını geçip Trovit boğazını aştıktan sonra Palovit’e ulaşılır. Yayla yüksekliği 2400 metredir.

Amlakit Yaylası: Günümüzde daha çok tatil amaçlı gidilmekte. Elektrik var. Çamlıhemşin'den Sal-Pokut-Hazindak üzerinden gidilirse 25-30 km. Eğer, Çamlıhemşin'den Elevit üzeri, Trovit yaylası aşılarak Palovit yaylasına inilince dere içi aşağı doğru hareket edilirse 50-60 kilometrelik bir yolculuğun ardından varabilirisiniz. Hareket noktası Pazar ilçesi. Araba ve yaya olarak ulaşılabilir. Yaya, Pokut üzeri tercih edilebilir. Alternatif olarak Ayder'den Hazindak'a buradan da Amlakit'e orman içinde patika yol ile 10 kilometrelik bir yürüyüşün ardından da varılabilir. Yüksekliği 2050 metredir.

Fotoğrafların devamı için instagram: seymen.bDiğer yazılarım için: seymenbozaslan.com

Seymen BOZASLAN

Yazar Hakkında

Seymen BOZASLAN

Büyük şehirlerde küçük güzellikler peşinde koşmanın, hayallerimle geldiğim yerde başka hayaller kurma neşesi içindeyim.  Gözüme çarpanları hemen karalamayı, açtığım haritadan yeni güzergahlar belir