Çocukla Lviv Nasıl Gezilir?

Lviv denilince akıllara gelen şey belli. Hatta biz Lviv'e gitmeye karar verdiğimizde "ne yapıyorsun sen" diye çok tepki de aldım. 

Ama her şey o demek değil. Bir durun sakin!

Lviv sokakları, kafeteryaları, gezilecek yerleri, parkları, bahçeleri ile gezilecek yerler listesine alınması gerekli yerlerden bir kere. Gece hayatıymış, hoş hatunlarıymış beni çok ilgilendirmez. (Evet gerçeği de söylemeden edemeyeceğim, hatunlar taş gibi.)

Lviv'de gerçekten Avrupa'da olduğunuzu hissedebilirsiniz. O medeniyet seviyesine ulaşmışlar. Mesela yaya yoluna adımınızı attığınızda hemen arabalar duruyor. İnsanları çok yardımsever. Dil bilmeseler bile el işaretleri ile tarif konusunda yeterince yardımcı oluyorlar. (Genç nesil İngilizceyi iyi konuşuyor. Yardım gerekirse gençlere yönelin.)

Gelelim detaylara...

Neden Lviv?

- Bir kere vizesiz, hatta pasaportsuz giriş var. Eğer kimliklerinizi yenilediyseniz kimlikle giriş yapabilirsiniz.
- Ucuz bir ülke. Yok yok çok ucuz. Rahat rahat her restoranı deneyebilirsiniz. Her kafede kahve molası verebilirsiniz.
- Gezilmesi keyifli bir yer.
- İçki ve sigara sudan daha ucuz. (Bunu ilgilenenler için belirtiyorum. Yoksa benim hiç işim olmaz.)


Lviv'e Nasıl Giderim?

İstanbul'dan birçok hava yolu firması ile direk gidebilirsiniz. Yaklaşık 1,5-2 saatte ulaşıyorsunuz.

Lviv'de Kimlikle Geçiş Kolay mı?

Evet çok kolay. Ama yanınıza belirli evrakları almanız gerekiyor. Uçaktan indikten sonra size bir form veriyorlar. Onu doldurmanız gerekiyor. Yine yanınıza mutlaka dönüş uçak bileti çıktınız ve konaklama rezervasyonunuzu almanız gerekiyor. Yoksa eğer geri çevrilebiliyorsunuz. Sorgu odasında evraklara ilave olarak yanınızda ne kadar para olduğunu sorup fotoğrafını çekiyorlar.

Eğer tüm evraklarınız tamamsa sonrasında rahatlıkla geçebiliyorsunuz.


Lviv'de Ulaşım Nasıl?

Lviv'e indiniz ve sıra şehir merkezine ulaşıma geldi. Burada iki seçeneğiniz var.  Toplu taşıma ya da taksi. Toplu taşıma belki daha ucuza geliyor ama otobüsler çok eski ve dolu. Bir de 15 dakikalık yolun saatler sürdüğü söyleniyor. Biz taksi kullanmanızı öneriyoruz. Biz de öyle yaptık. Bir tek taksi kullanırken dikkat etmeniz gereken şey pazarlık yapmak. Çünkü taksiciler 250 grivna istiyorlar. Malum havalimanı. 150 grivnaya kadar düşüyorlar.

Biz havalimanı çıkışında Türkler olarak birleşip başlangıçta ortak taksi kullanmaya niyetlenip ama sonra sayımızın artması sonucu minübüs tuttuk. Kişi başı 100 grivna ödedik :) Bize çok ucuza geldi.

Lviv'de Para Birimi Nedir?

Grivna para birimi. Biz giderken yanımıza $ dolar aldık ve orada grivna’ya çevirdik. Havalimanında bir kısmını, kalan kısmını şehir merkezinde çevirdik. Ama çok büyük farklar yok.

Herhangi bir yerde hesaplama yaparken TL olarak anlayabilmek için biz 7 'ye böldük. Yani 1 grivna = 7,2 TL idi biz gittiğimizde.


Lviv'de Yemek

Evet geldik en sevdiğim kısma. Yemek yemeyi seven biri olarak yeni lezzetler denemeyi de her zaman severim. Tamam çok uç lezzetlere öyle açık biri değilim ama mantıklı gelen lezzetleri deneyebilirim. Lviv'de aç kalmazsınız. Konunun özeti bu. Yöresel yemeklerini denemelisiniz mutlaka. Farklı çorbaları da var. Ayrıca zaten çok çok isterseniz de Türk restoranı var. Gidip kendi yemeklerimizi doya doya yiyebilirsiniz.

Kahvaltı için Glory Cafe'de Türk kahvaltısı mevcut. Zaten bu kafede her daim Türk görmeniz mümkün. Gece- gündüz hiç fark etmiyor.

Lviv'de Konaklama

Konaklama önemli. Hele ki çocukla gidiyorsanız daha da önemli. Biz yurt dışı seyahatlerimizde genellikle ev kiralamayı seviyoruz. Nedense kendimizi daha özgür, daha oralı gibi hissettiriyor bize. Tabii bu görecelidir. Lviv'de de tuttuğumuz ev çok merkeziydi. Glory Cafe'nin hemen yanı başındaydı.

Konaklama ile ilgili bir tek Rynok Meydanı ve çevresini seçebilirsiniz diyeyim. Zaten her yer yürüme mesafesinde. Çok zorlanmazsınız.


 

Lviv' de Görmeden - Yapmadan Gelme Önerileri

Gezilecek yerleri pek çok kaynaktan bulup kişisel tercihlere göre seçebilirsiniz. Ben burada tecrübe ettiğim ve tavsiye niteliğinde öneriler sunacağım.

Öncelikle Lviv'de her yer, her şey Rynok Meydanı ve çevresinde yer alıyor. Her yere yürüyerek gitmek en güzeli. Gezmeyi sevmeyen için bile mesafeler çok uzak değil. Bunu başından belirteyim.

Opera Binası görülmesi gerekli yerlerden. Hatta mümkünse gitmişken bir oyuna denk gelirseniz süperin de üzerinde olur. Biz çocukla gittiğimiz için ve bu tarz yerleri çok sevmediğinden ne yazık ki gidemedik.

Belediye Binası'nın en üst katına çıkıp manzaranın tadını doyasıya çıkarın. Evet yukarı çıkmak hiç kolay değil. 300 küsur basamaktan çıkıyorsun. Hatta yukarı kısımlarda merdiven daralarak ilerliyor. Eğer yoğunluk varsa biraz beklemek gerekiyor. Ama manzaraya değiyor.

Lychakiv Mezarlığı: Bence gidilmesi, görülmesi gerekli yerlerden.

Lviv Çikolata Fabrikası: Burası hem alışveriş yapıp, hem de çikolatanın yapılışını izleyeceğiniz çok keyifli bir yer. Dört katlı bir yer ve içerisinde çocuk oyun alanı da var. Eğer ayarlayabilirseniz ayrıca çocuklara özel workshop’lar da yapılıyor. Fincanda çikolata yiyorsunuz. Her çikolatanın tadı bu kadar nasıl güzel olur diye sorguluyorsunuz. Biz sanırım kaldığımız her gün ikişer kere uğradık. Aldık kiloları döndük. Siz bizim gibi abartmayın ama...

Beer Theatre: Burası komple bina olarak hizmet veriyor. İlk katında daha çok hediyelikler yer alıyor. Üst katlarında hem bir şeyler içip (bira) bir şeyler yiyip hem de canlı müzik dinleyebilirsiniz. Biz müziklerine ve ortamına bayıldık. Mutlaka uğrayın derim. Yerel biraları ucuza içebileceğiniz bir yer.

- Lviv Coffe Manufacture: Kahveleri güzel ama pastaları daha güzel. Özellikle Napolyon pastasına bayıldık. Burada da hediyelik alabileceğiniz alan mevcut. Kahve fiyatlarına inanamayacaksınız. Doya doya içebilirsiniz.

- Adını bilmediğim ama çatısında araba olan cafeye de bence mutlaka gidilmeli. Burasının da manzarası çok güzel diyebilirim. Ayrıca yine giriş katta güzel hediyelikler bulabilirsiniz. Güneşin batışını izlemek için güzel bir alternatif burası.

Mazoch Cafe. Aslında bu seçenek kişinin tercihine bağlı. Öyle farklı bir yer görmek isterseniz bence gidilmeli. İçeride üst kata çıkıp bir şeyler içebilirsiniz. Ama elinde kırbaç ile bir kadın dolanıyor ve size de o kırbaç gelebilir.

Yöresel pazarlar gezilmesi gerekli yerlerden diye düşünüyorum. Roksalana Avm'nin önünde köylü kadınların sattığı meyveler ve pazar yerinde bir çok meyve - sebze bulabilirsiniz. Yine başka bir pazar yeri de Opera Binası'nın hemen karşısında yer alıyor. Burada Sovyetlerden kalan saatlerden tutun, hediyelik eşyaya kadar birçok alternatif bulabilirsiniz. Bence bu pazara mutlaka gidilmeli…

Drunk Cherry: Rynok Meydanı'nda kırmızı vişne likörü içenleri görürsünüz. Çok leziz ve gerçekten kesinlikle alkol kullananların uğraması gereken bir yer. Hediyelik olarak da alabilirsiniz.

Burada yazdıklarım gidip tecrübe edebildiklerimdir. Tabii ki başka yerlerde vardır mutlaka ama biz ancak bunları gezebildik. Gezilecek müze- kilise gibi yerleri özellikle yazmıyorum. Onları Lviv gezi rehberinde bulabilirsiniz.


Çocukla Lviv 

Gelelim fasulyenin faydalarına, diyeceğimiz kısımdayız. Bence en önemli kısım bu... Malum çocukla seyahat eden aileler çok var artık. Çocuk var diye evde oturacak değiliz. Çocukla Lviv'e gitmeye karar verdiğimizde "Sıkılır mı? Bizi ne kadar zorlar?" gibi düşünceler aldı başını gitti. Ama şunu söyleyeyim, Derin bizden daha çok eğlendi.

Farklı bir dil ilgisini çekti. Gittiğimiz yerlerde ona da eğlence olsun diye siparişleri ona verdirdik mesela. İngilizce alt yapısı vardı. Ama yabancı dilin neden gerekli olduğunu somut olarak anlamış oldu. Derin'in ilk yurt dışı seyahatiydi. Daha önce onu almamıştık gittiğimiz yerlere. Tatil bittiğinde yeniden yurt dışı seyahati istemeye başladı bile. Ama bu sefer "daha çok İngilizce öğreneyim öyle gidelim" diyor.

Çocukla Lviv'de Neler Yapılır?

- Lviv Çikolata Fabrikası: Hangi çocuk çikolata sevmez ki. Çocukların en çok eğlendiği yerlerden biri burası. Hem alt katta çikolata yapılışını görüyorlar. Hem de üst katta çocuk oyun alanında size nefes almaya vakit kalıyor. Biz gezimiz süresince her gün iki kez gittik. Workshop uygulaması da var çocuklar için. Tavsiye ediyorum.

- Tren gezisi: Lviv Pazar Meydanı Belediye Binası'nın hemen önünden start alan gezi ile Lviv ‘de bulunan kilise, müze, tarihî binalarıyla şehir de mini bir tur çok keyifli olacaktır. Sabah 10.00'dan akşam 20.00'ye kadar devam eden turlardan yetişkinler için 75, çocuklar için 40 UAH ücret ödeyerek satın alabilirsiniz.

Lviv Celentano Pizza: Pazar Meydanı'nda köşede bulunan şubesinde bir çocuk dadısı var. Sadece gündüzleri bulunuyor pizzacıda.

Çocuk Parkları: Lviv park konusunda çok rahat edebileceğiniz bir yer. Bol bol yeşil alan ve park bulunuyor. Üstelik parklar şehir merkezinde. Gezmeye kısa bir mola verirken çocuklarınız da burada rahat rahat oynar.

Lviv şehrinde birçok park bulunuyor, Ivano Franko Parkı, şehir merkezinde Arsenal Silah Müzesi'nin üst tarafında bulunan yeşilli alan yüksek kaleye çıkış yolu, Stryjskyj Parkı vb. birçok huzurlu yerleri gün içerisinde birkaç saatte olsa tercih ederek çocuklarınızın mutlu olmasını sizin de rahatlamanızı sağlayabilirsiniz.

Şekerleme dükkânları: Lviv'de neredeyse adım başı şekerleme dükkânları var. Farklı karakterleri şekerler ile yapmışlar. Çocukların dikkatini bir hayli çekiyor.

Sokak sanatçıları: Akşamları Rynok Caddesi'nde şarkı söyleyenler, büyük balon yapanlar, heykel görünümlü insanlar gibi sokak sanatçıları oluyor. Bunlara da dâhil olarak çocukların eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Gittiğimiz müzelerde, kiliselerde, kafelerde de eğlendi aslında Derin. Çocuklar her yerde her koşulda eğlence buluyorlar kendilerine.

Kısaca Lviv için hazır pasaport, vize derdi yokken çıkın çıkın gidin... Benden söylemesi!