Göçmenlerle Dolu Kanada

Kanada, Rusya’dan sonra yüzölçümü olarak en büyük ikinci ülkesi. Ancak yüzölçümüne göre nüfusu bir hayli düşük. Tüm Kanada nüfusu sadece 32 milyon kişi. Halkın % 80’ine yakını ise Amerika Birleşik Devletleri sınırına yakın şehirlerde yaşıyor.

Geniş bir coğrafyaya sahip olan ülkenin en doğu ucundan en batı ucuna uçmak yaklaşık 6,5 saat sürüyor.

Kanada 3 bölge ve 10 eyalete ayrılmış durumda. Kanada’da yasalar eyaletler arasında değişebiliyor. Bu eyaletler arasında en önemlileri Ontario, British Columbia, Quecec ve Alberta eyaletleri. 1 Temmuz 1867’ de kurulan Kanada’nın Başkenti Ottawa. Ülke genel olarak İngiliz ve Fransız kültürünün etkisi altında . Özellikle Quebec eyaletinde Fransız, British Columbia ve Ontario eyaletinde İngiliz kültürü baskın. Kanada’da sembolik de olsa İngiliz valisi söz sahibi. 

Çok fazla göç alan bir ülke olduğundan etnik çeşitlilik var. En büyük etnik grupları ise Çinliler, Hintliler, İtalyanlar ve Yunanlılar oluşturuyor.

En önemli şehirleri Montreal, Quebec City, Toronto ve Vancouver

İngiliz toprakları üzerindeki Fransız, Montreal17. ve 18 yüzyıllarda İngiliz ve Fransızlar Montreal’e hakim olmak için savaşmışlar, en sonunda bölge İngilizler’in hakimiyetine geçmiş. Ancak Montreal’in içinde bulunduğu Quebec eyaleti halen Fransız etkisinde. Montreal Fransızca’nın dünyada Fransa’dan sonra en çok konuşulduğu ikinci bölge.

Yaklaşık 4 milyona yakın nüfusa sahip olan kent, Quebec eyaletinin en büyük; Kanada’nın ise ikinci büyük şehri. Kent Ottawa ve Saint Lawrance nehrinin birbirine karıştığı Montreal adası üzerinde yer alıyor. Montreal ile Türkiye arasında 7 saat fark var.

Montreal merkezinde genelde iş merkezleri bulunuyor, yerleşim ise daha çok şehir dışına doğru yayılmış. Montreal okyanustan 1.000 km kadar içeride ama nehir vasıtasıyla gemiler buraya kadar ulaşabiliyor. Buradaki Sen Lawrance nehrinin debisi çok yüksek olduğundan -20 derece soğukta bile donmuyor.

Kısa kısa Montreal’de görülmesi gereken yerler:

  • Grand Royal Hill (Kraliyet Tepesi): Gelir düzeyi yüksek kişilerin yaşadığı bölge
  • Notre Dame Bazilikası: 1829’da inşa edilmiş bir Katolik kilisesi
  • Oratory Kilisesi: Kuzey Amerika’nın hac ziyareti yapılan yerlerinden
  • Jak Cartie meydanı ve 1867’da yapılmış olan özgürlük anıtı
  • 1976’da yapılmış olan olimpiyat stadyumu
  • Formula 1 pisti
  • Montreal Botanik parkı
  • Expo 67 dünya fuar merkezi

Kent kış aylarında çok soğuk olduğu için 15 kilometrekarelik bir alan her türlü aktiviteyi bulabileceğiniz bir yer altı şehrine çevrilmiş. Burası kışın hayatın merkezi durumunda.

Montreal aynı zamanda dünyaca ünlü Circ de Soleil’inde merkezi.  Gösteriler önce burada gösterime giriyor, sonra başka şehirlere gidiyor.

Montreal’de özellikle yaz aylarında çok çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Ancak bunlardan en önemlisi Montreal caz festivali.
 
Tarihi yapılarıyla Quebec City
Kanada’nın Quebec eyaleti’nin başkenti Quebec City. Eyaletin nüfusu yaklaşık 6,7 milyon kişi, Quebec City ise yaklaşık 1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Fransız etkisinin her adımda hissedildiği Quebec’te Fransızca konuşuluyor.

Kısa kısa Quebec City’de görülmesi gereken yerler:

  • Quebec parlamento binası
  • Savaş meydanı olarak bilinen Place of Abraham: 45 hektarlık bir park alanı. Burası Quebec’teki pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan bir mekan. Aynı anda 180 bin kişinin konser izleyebileceği bir açık hava konser alanı.
  • Kral meydanı ve Kraliyet Sarayı (Place Royale)
  • Chateau Saint Luis: 1811’de yapılmış bir şato. Bu şato günümüzde otel olarak hizmet veriyor. (Le Chateau Frontenac) 

Bunların yanı sıra eğer Quebec City’ye Montreal üzerinden gidiyorsanız, yol boyunca Sen Lawrence nehri eşliğinde güzel manzaraları fotoğraflayabilir, “Les Grands Feux loto Quebec” şelalelerinde mola verebilirsiniz.

Toronto ve CN Tower
Yaklaşık 2,6 milyon nüfusa sahip olan kent tren ile Montreal’e yaklaşık 4 saat mesafede. Toronto, Kanada’nın önemli sanat merkezleri arasında gösteriliyor. Pek çok tiyatro ve müzikaller bu kentte sahneye konuluyor.

Toronto’nun en etkileyici yapısı 553 metre yüksekliği ile dünyanın 4. yüksek kulesi olan CN Tower.

Asansör ile kulenin 342. Metresine kadar çıkabiliyorsunuz. Buradan panoramik kent görüntüsü izleyebilirsiniz. Özellikle bu katta yer alan tamamı cam olan zeminde yürümek farklı bir deneyim.

Kısa kısa Toronto’da görülmesi gereken yerler:

  • CN Tower
  • Rocers centre: Üstü açılıp kapanan içinde Beyzbol ve Amerikan futbolu oynanan bir kompleks
  • Toronto Müzesi
  • Kent meydanı ve parlamento binası
  • Casanova Malikanesi
  • St. Lawrance pazarı: Tarihi bir bina içinde yer alan meyve sebze pazarı
  • Çin mahallesi: Toronto’da Asyalı nüfus çok yüksek. Ağırlıklı olarak Çinli, Koreli, Vietnamlı, Kamboçyalı ve Japonlar bulunuyor.

Amerika Kanada arasında sınır, Niagara Şelalesi
Amerika ve Kanada arasında sınır oluşturan Niagara şelalesi, Wisconsin buzulunun çökmesi ile oluşmuş. Şelalelerden saniyede 280.000 metreküp su akıyor ve çevresinde Amerika ve Kanada için elektrik üreten çok sayıda hidroelektrik santrali var.

Niagara, Kızılderili dilinde Boğaz anlamına geliyor. Niagara aslında iki şelaleden oluşuyor;  56 metre yüksekliğinde ve 328 metre genişliğinde olan Amerika şelaleleri (Bridal Veil Falls) gelin duvağı şelaleleri olarak biliniyor. 52 metre yüksekliğinde ve 675 metre genişliğinde olan Kanada şelaleleri ise (Horseshoe Falls) At Nalı şelaleleri olarak biliniyor. Kanada şelaleleri 675 metre genişliği ile Dünya’nın tek parça halinde olan en geniş şelalesi. At nalı biçiminde olduğu için de uğur getirdiğine inanılıyor. Kışın Amerikan Şelaleleri donuyor, ama Kanada şelalesinin debisi daha fazla olduğundan donmuyor.

Burada mutlaka yapılması gereken aktivite ise motorlar ile şelalelerin yanına kadar gidip fotoğraf çekmek. Nehir üzerindeki Rainbow köprüsü, Amerika – Kanada arasındaki geçişi sağlıyor.

Gece hava karardığı zaman Niagara’yı görmek gerekli. Çünkü buradaki ışıklandırma ve suyun birlikteliğini görmek ayrıca keyifli. Bu görsel şovu izlerken de “Ice wine” denilen buz şarabını yudumlayabilirsiniz.

Kozmopolit Vancouver
Toronto’dan Vancouver’a uçuş yaklaşık 4,5 saat. Vancouver ile Türkiye arasındaki saat farkı ise 10 saat.

British Columbia eyaletinde yer alan Vancouver yeni bir yerleşim. Şehirdeki en tarihi bina 1880’lerde yapılmış. Adını 1872’de buraya gelmiş olan Kaptan Vancouver’dan alıyor. 1872’de burası Granville adlı bir balıkçı kasabasıymış. 1886’da kent statüsünü kazanmış ve İngiliz kaptan George Vancouver ‘ın adı verilmiş.

1915’te Panama Kanalının açılması ile tahıl ve kereste ihraç etmeye başladıktan sonra ticari bir kimlik kazanmış. Ayrıca Hollywood ve New York’tan sonra, Kuzey Amerika’daki 3. büyük film üretim merkezi.Bering boğazı donduğunda, Orta Asya ve Sibirya’dan karayolu ile gelen göçmenler buraya yerleşmiş ve buradan güneye inmişler. Vancouver çok kozmopolit bir kent. Özellikle burada Asyalı nüfus çok fazla. Bu nedenle kentteki tüm tabelalar üç dilde; İngilizce, Fransızca ve Çince.

Kısa kısa Vancouver’da görülmesi gereken yerler:

  • Granville Adası ve köprüsü
  • Stanly Park: 1000 hektarlık parkta 657 tane totem bulunuyor.
  • İngiliz Beach
  • Granville ve Robson caddeleri
TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni