Karayipler'in ve Küba’nın en büyük şehri olan Havana, adanın kuzey kıyılarının batı ucunda yer alıyor. Asıl adı ise “La Habana”. Tarihte oldukça zor zamanlar geçiren Havana, uzun yıllar İspanyol sömürgesi altında kalmış. Şehirdeki yoğun İspanyol esintisinin nedeni bu. Resmi dilleri de İspanyolca.
Küba Devrimi öncesi ve sonrası
Küba Devrimi ile adından sık bahsettiğimiz unutulması güç zamanlar geçirmiş şehirde her şey devlete ait. Gördüğünüz bütün kafe ve restoranlardaki çalışanlar devlet memurlarından oluşuyor. Amerika’nın desteklediği dönemde fuhuş, kumar, zenginlerin eğlence merkezi iken devrim sonrası her şey değişmiş.
Yerlilerin ev sahibi olmaları, belli bir modelin üstünde araba almalarına izin verilmiyor. Bu şekilde halk mutlu görünüyor ve kazandığı az bir parayı lüks gereksinimlere harcamak yerine zorunlu ihtiyaçlarına, eğlencelerine harcıyor. Devlet, çocukların süt ve belli bir yaş aralığı için yoğurt ihtiyacını, sağlık, eğitim giderlerini karşılıyor.
Dünyanın en güvenilir şehirlerinden biri: Havana
Şehir dışarıdan bakıldığında güvenilir durmasa da dünyanın en güvenilir şehirlerinden biri. Bunun sebebi ise herhangi birinin malına, canına kasti zarar verilmesi durumunda ağır cezalar uygulanması.
Adeta bir açık hava müzesi
Şehirde gezilecek turistik binalar, müzeler bulunsa da sokaklarda çalan Latin ezgileri, bitmek bilmeyen dans gösterileri, günümüze kadar korunmuş etkileyici sokaklarından geçen eski model arabalar Havana’yı bir açık hava gezinti alanı haline getiriyor. Dans ve müzik halkın günlük hayatının vazgeçilmezi. Geçimlerini ise özellikle purodan ve şeker kamışından sağlıyorlar.
Şehir üç farklı bölgeden oluşuyor;
- 1. Habana Vieja (Eski Havana),
- 2. Centro Habana (Merkez Bölge),
- 3. Vedado (Daha Gelişmiş Kısım)
Havana’da iki çeşit para birimi kullanılıyor. Bunlardan biri yerel halkın kullandığı yerel peso (CUP), diğeri ise turistlerin kullandığı peso (CUC). CUC şehrin çoğu yerinde geçerli.
Havana'da Nerede Kalınır?
Merkez Havana bölgesinde kalmak en uygun seçenek. Çünkü şehir içi her noktaya en uygun ulaşım buradan sağlanabilir. Devlet tarafından işletilen oldukça eski yapıda oteller mevcut. Buralarda kalınabileceği gibi Casa Particular olarak bilinen geniş ev sahiplerinin bir odasını turistlere kiraladıkları seçenekler de oldukça yaygın. Özellikle Havana günlük hayatını merak edenlerin kesinlikle bu tarz konaklaması önerilir.
Havana'da Ulaşım
Havana’da şehir içi ulaşım otobüs ve taksilerle sağlanır. Bunun dışında yürüyerek de şehri gezmek mümkün. Özellikle eğlenceli ve müzik dolu sokaklarda yürümek ayrı bir keyif verecek.
Havana'nın Gezilecek Yerleri
Plaza de La Revolucion
Devrim Meydanı olarak bilinen bu meydan isminden de anlaşılacağı gibi bütün protestoların, eylemlerin yaşandığı bölge. Devrim öncesi dönemin kalıntısı olarak yüksek binalar bulunuyor. Halkın sevilen isimlerinden, sömürge yönetimine karşı eylemleri ile sürgün edilen, İspanyollar ile girdiği çatışmada hayatını kaybeden Jose Marti Heykeli de burada yer alıyor. Che’nin demirden siluetinin bulunduğu İçişleri Bakanlığı bulunuyor. Burada yer alan diğer yapılar; Jose Marti Ulusal Kütüphanesi ve Küba Ulusal Tiyatrosu.
Capitolio Nacional
Devrim öncesi dönemde Küba Kongre Merkezi olarak hizmet veren bina, günümüzde kütüphane olarak kullanılıyor. Havana’nın en önemli yapılarından olan bina Beyaz Saray’a benzerliği ile dikkat çekiyor.
Plaza de Armas
Küba’nın en eski meydanı ve aynı zamanda turistler tarafından en çok ilgi gösterilen meydan. Açık hava kitap pazarı olmasının yanında birçok kafe, restoran bulmak mümkün burada. Meydanda; El Templete (eski tapınak), Havana Kent Müzesi, Castillo de la Real Fuerza (eski kale), Museo del Automovil (otomobil müzesi) yer alıyor.
Calle Obispo
Plaza de Armas bölgesinde bir cadde. Yerel hayatın en çok içinde olabileceğiniz yer. Sürekli hareketli, canlı olan bu sokakta Havanalıların günlük yaşantısına çok kolay karışabilirsiniz. Cadde üzerinde Hemingway’ın Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Silahlara Veda eserlerini yazdığı Hotel Ambos Mundos bulunuyor.
Malecon
Gençlerin genellikle akşam toplanıp eğlendiği, yürüyüş yaptıkları 8 km boyunca uzanan sahil şeridi. Yine bu yol üzerinde Plaza de Armas’a yakın yerde konumlanmış Mustafa Kemal Atatürk heykeli bulunuyor.
Plaza de la Catedral
En turistik meydanlardan biri olan Katedral Meydanı’nda oldukça asimetrik yapıda olan San Cristobal de la Habana yer alıyor. Meydandaki kafede oturup fondaki Latin müziği eşliğinde dinlenebilirsiniz.
Plaza Vieja
Plaza Vieja’daki Camara Oscura’nın tepesine çıkıp Havana’ya tepeden bakabilirsiniz.
Küba Mutfağı
Küba mutfağı çok zengin olmadığı için yemek konusunda sıkıntılar çekilebilir. Yerli halkın en çok tükettiği lezzetler; avokado, tatlı-tuzlu muz kızartması. Küba’da güzel bir akşam yemeği için et yerine daha çok deniz ürünleri tüketmenizi tavsiye ederiz. Ucuzdan pahalıya birçok alternatif bulmak mümkün. Yerliler evlerinin bir odasını pansiyon olarak kiraladıkları gibi, restoran şeklinde de kullanıyor. Şeker kamışı üretimi yüksek olan bir ülke olduğu için halkın şeker kamışı yediğini ya da şeker kamışı suyu içtiğini görebilirsiniz. Siz de şeker kamışı suyundan (guarapo) içebilirsiniz. Ayrıca kahveseverler Küba kahvesinin tadına mutlaka bakmalı.
Küba Gece Hayatı
Geceleri de gündüzleri gibi Latin ezgiler eşliğinde dans edenlerle dolu. Gece dans gösterileri sergilenen mekânlardan birine mutlaka uğramalısınız. Bilindiği gibi Küba salsa dansının anavatanı. Latin ezgilerinin Afrika ritmleriyle müthiş şekilde kurgulandığı Küba müziği tüm dünya müzikleri içinde ayrı bir yere sahip. Kokteyl çeşitlerinin oldukça fazla olduğu Havana’da birbirinden değişik kokteyllerden de içebilirsiniz. Dünyaca ünlü birkaç kokteylin Küba kökenli olduğunu duyunca şaşıracaksınız. Örneğin Hemingway’in favorisi daiquiri, pina colada, mojito ve tabi ki Cuba libre. Yerel biraları Bucanero. Şarap ise pek aramayın. Hemen hepsi ithal olan şaraplar hem çok pahalı, hem de pek güzel değil.
Küba'da Alışveriş
Havana'da popüler giyim markalarına yer yok. Buraya gittiğiniz zaman akla gelen ilk şeyler rom ve puro. La Casa del Habano, içerisinde puro satışı da yapılan bir puro fabrikası. Sokakta satılan puroların orijinal olmama ihtimaline karşı buradan alınması tavsiye edilir. Başlıca puro markaları ise şöyle: Cohiba, Montecristo, Partagas, Romeo y Julieta ve Vegas Robaina. Başlıca rom markaları da şöyle sıralanabilir: Havana Club, Bacardi, Varadero, Legendario, Caney, ve Rom Santiago. Bunların dışında el yapımı eşyalar, Küba tişörtleri, müzik aletleri Küba'dan alınabilecek diğer alternatifler.