Japonya'nın En Büyük Kalelerinden Biri: Himeji Kalesi

Kale, 4 ana adadan oluşan Japonya’nın (Japonlar, kendi ülkelerine Nippon diyorlar ve ‘kanji’ olarak yazılıyor; "güneş" ve "köken" anlamına geliyor, bu nedenle Japonya, "Doğan Güneşin Ülkesi" diye de biliniyor) Honshu adasının güney tarafında bulunan Himeji şehrinde bulunuyor.

2011 yılında Japonya’ya yaptığım gezide ziyaret ettiğim Himeji Kalesi

Japonya’da kaleler genel olarak birkaç metrelik taş duvar üzerine ahşaptan yapıldığından yangınlar, depremler, zamanın etkilerinden ve özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin bombalamalarından çok fazla hasar görmüşler. Himeji Kalesi'nin en büyük özelliği; Japonya’da nadir bulunan, zarar görmeden orijinal haliyle ayakta kalabilmiş olması ve UNESCO dünya miras listesinde yer alan kalelerden biri olması. 1333 yılında yapılmış, zaman içinde yapılan eklemelerle 1618 yılında son halini almış Japonya’nın en büyük kalelerinden biri. Beyaz sıva duvarları ve mükemmel biçimli silüeti ile kanatlanmak üzere olan balıkçılı anımsattığından kale ‘beyaz balıkçıl (shirasagi)’ olarak da anılıyor. 2010’da restore edilmek üzere bölüm bölüm kapatılan kale, 27 Mart 2015 itibariyle tamamen açılmış durumda.

Kalenin bir diğer özelliği ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın Kagemusha ve Ran filmleri ile 80’li yılların önemli dizilerinden Richard Chamberlain’in oynadığı ‘Shogun’ dizisinde de görünüyor olması. Aynı zamanda Tom Cruise’in başrolünde olduğu ‘The Last Samurai’ filmi de Himeji’de çekilmiş.

Japonya gezisinde merkez noktasını Osaka (veya Kyoto, Kobe) olarak belirlerseniz Himeji’ye günübirlik gidebilmeniz mümkün, zaten şehirde kale dışında bir de hemen yanındaki ‘Koko-en’ Japon bahçesi dışında görülecek başka bir şey yok.

Burada dikkat edilecek nokta; bahçelere de gidecekseniz, kale girişinde ortak bilet almanız, ayrı ayrı alınca kazık oluyor. Osaka’dan Himeji’ye ulaşmanın en kolay yolu tren. Aslında ben, sadece Japonya dışından alınabilen 1 haftalık Japan Rail Pass aldığım için tüm gezimde tren kullanmak durumunda kaldım, aksi taktirde tek tek bilet almaya kalkarsanız Japonya gibi dünyanın en pahalı ülkesinde maddi olarak gezinin altından kalkabilmeniz pek mümkün olmaz.

Japan Rail Pass, belli süreler için Japonya’daki bütün trenler ve bazı otobüsler, feribotlara sınırsız, ücretsiz binmenizi sağlayan bir çeşit bilet, bir nevi Interrail’in Japonya versiyonu (detaylar için http://his-japanrailpass.com/'a bakabilirsiniz).

Osaka – Himeji arası Shinkansen adı verilen hızlı trenlerle yarım saat kadar sürüyor, daha normal hızda bir trenle giderseniz de maksimum. 1,5 saat. Himeji’ye geldiğinizde çantanızı tren istasyonunda ‘coin locker’a bırakıp 15 dk’lık yürümeyle kaleye ulaşabilirsiniz. Gün bitmeden de Osaka’ya dönebilir veya Hiroshima, Fukuoka’ya devam edebilirsiniz. Japonya ulaşım konusunda (özellikle tren) o kadar gelişmiş durumdaki bir günde 5 şehir değiştirdiğimi hatırlıyorum.

Japonya; kültürü, tarihi, doğası, insanlarının medeniyeti, aslında her yönüyle görülmeyi hak ediyor. Hayallerimden biri de bir gün geri dönüp, adanın kuzeyinde farklı bir Japonya bulacağımı düşündüğüm Hokkaido adasını dolaşabilmek. Kim bilir belki bir gün o da olur, hayaller bitmez :)

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı
Sınırsız Gezgin

Yazar Hakkında

Sınırsız Gezgin

20 yıldır yaptığım gezilerle ilgili resim, anı ve bilgilerimi paylaştığım sayfam