Orta İran’ın en güzel şehirlerinden biri olarak bilinen Kaşhan yaklaşık 300.000 kişilik nüfusa sahip. Zamanında bölgenin önemli bir kâhinlik merkeziymiş. Bir söylentiye göre İncil’de bahsedilen Hz.İsa'nın doğumunu müjdeleyen üç kahin kral da buralıymış.
Kaşhan el dokuması halıları ve büyük konak tarzı evleri ile ünlü. 5-6 tane konak restore edilerek ziyarete açılmış.
Buradaki en ünlü konaklardan biri Tabatabaei. Tebrizli bir halı tüccarının Türk eşine yaptırdığı büyük ve gösterişli bir konak.
1834 senesinde 4.700 metrekare alan üzerine yaptırılmış olan konağın 40 odası ve 200 kapısı bulunuyor. Cam ve ayna işlemeleri çok etkileyici. Bu konağı dizayn eden kişi ise Ustad Ali Maryam.
Ustad Ali Maryam Tabatabaei konağından sonra 1857 senesinde de Borujerdi konağının dizaynını yapmış. Borujerdi konağı ise bu tüccarın kızı için eşi tarafından yaptırılmış bir diğer konak.
Dikdörtgen biçiminde geniş bir bahçeye sahip olan konağın 3 tane 40 metre yüksekliğinde rüzgar kulesi var. Bu kuleler vasıtasıyla konağın içi serinletiliyormuş. Yapımı tam 18 sene süren konağın inşaatında tam 150 kişi çalışmış. İç dizaynı oldukça gösterişli.
19. yy ortasında yapılan Ameriha evi ise güzel manzaralı terası ile görülmeye değer. Terastan Kaşhan manzarası ve çinili minarelerinin görüntüsü oldukça hoş.
Tabatabaei konağına çok yakın konumda bulunan Abbasian evi ise 18. Yy sonlarında yapılmış olup, içindeki ayna ve mozaik süslemeleri ile görülmeye değer.
Tüm konakların önünde geniş bahçeler, havuzlar ve su kanalları bulunuyor. Ayrıca bu bölgedeki kapı tokmakları bir hayli ilginç. Kapının bir kanadında erkek için tokmak var, diğer kanadında ise kadın için.
Her iki tokmağın şekli ve çıkarttığı ses birbirinden farklı. Ev sahibi, sese göre gelenin kadın mı yoksa erkek mi olduğunu anlayabiliyor.
Kaşhan’da görülmesi gereken diğer bir nokta ise Fin Bahçeleri.
Her yanı su kanalları ile çevrilmiş olan bahçe içinde Amir Kabir’in öldürüldüğü hamam bulunuyor.
Girişler haremlik selamlık. Amir Kabir İran’da pek çok reform yapmış önemli bir vezir.
Yaptığı reformlar o dönemde bazı insanları rahatsız ettiğinden Kaşhan’a sürgüne gönderilmiş ve bu hamamda infaz edilmiş.