Louvre Müzesi, ister sanatsever olun ister olmayın Paris'e geldiyseniz boyunca mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri. Louvre‘de 35.000’e yakın önemli eser sergilenmekte ve dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi. Louvre Müzesi tek özelliği dünyanın en önemli tarihi sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapması değil Louvre binası aynı zamanda Paris’in de en büyük saraylarından biri.
Yapının tarihi Ortaçağ’a kadar uzansana müzeye dönüştürülmesi Fransız İhtilalinden sonrasına dayanıyor. Louvre Müzesi Fransız ihtilalinden sonra 1793 yılında açılmış. Louvre Müzesi’nde 3 adet kanat bulunuyor. Bunlar: Richelieu Sully Kanadı ve Denon Kanadı’dır.
Louvre Müzesi’nin danışma masasından, planları aldıktan sonra bu müzenin kanatlarını gezmeye başladık. Louvre'u 1 günde gezmek imkansız olsada denemeye çalıştık ve Richelieu’dan başladık biz gezimizin sonunu Mona Lisa ile tamamladık. Mona Lisa'ya gelmeden önce size eşsiz koleksiyondan biraz bahsetmek istiyorum. Koleksiyon içinde Fransız tabloları ve heykelleri, Antik Mısır ve Antik Yunan, Doğu ve İslam Sanatı, İtalyan tablo ve heykelleri, Flemenk tabloları, Objects d’art ve İslam sanatı yer alıyor.
Louvre Müzesi’nin Koleksiyonu
Müze içerisinde fotoğraf çekimi yasak değildi bu yüzden flaşsız bol bol fotoğraf çektik. Müzede sadece selfie çubuğu yasaktı. Müzedeki eserleri ayırt etmek mümkün değil ama özellikle önemsediğim tablolardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Mona Lisa tablosunun bulunduğu salon müzenin en kalabalık noktası eserin başında korumalar var ve esere bakmak için yanlızca 1 dakikanız var. Leonardo Da Vinci’nin bu ustalık eseri 1503-1506 yılları arasında 3 sene içinde tamamlanmış. kurşun geçirmez bir camın ardında sergilenen tablonun ardından Vermeer’in Dantelci kız tablosunun yanına doğru gidiyoruz.
Bu eser 17. yüzyılda yapılmış beni etkileyen tablolardan biriydi. Rembrandt çağdaşlarının eserleri beni özellikle büyülemiştir. Louvre Müzesinde sınırlı eserle kalsam da Amsterdam Rijk Müzesi'nde bunlara doyma fırsatını elde ettim.
Louvre meşhur Cam Piramidi 1989 yılında yılından beri müzenin ana giriş kısmını oluşturuyor. I.M. Pei tarafından tasarlanan bu piramit paslanmaz çelikten ve 21 metre yükseklikte.
Louvre Müzesi'ni gezmek için 1 hafta bile yetersiz sabah 9'dan akşam 6'ya kadar müzede mesai yaptık. Bir sonraki yazı Notredam Katedrali ve Paris Latin mahallesi…