Venedik Karnavalı

Venedik ile özdeşleşmiş olan Venedik Karnavalının tarihi 13. yy.’da kadar uzanmakta. Toplum içindeki sosyal statü farklılıkların eşitlendiği bir karnaval. Bir düşünceye göre, düklerin, yargıçların maskeler takarak toplum içine karışarak bilgi ve kanıt toplamak amacından kaynaklanıyor. Diğer bir varsayım da eski dönemlerde kadınların eğlence mekânlarına gitmesi pek hoş karşılanmadığından tanınmamak için maske takarak eğlence mekânlarına gelmesi ile zaman içinde karnavala dönüşmüş.

16. yüzyılda ise pantomim sanatçılarının kullandığı çeşitli renk ve farklı maskeler halk tarafından benimsenerek kullanılmaya başlamış, zaman içinde bu karnaval gelişerek her yıl 6 – 16 Şubat arasında, bir hafta süren çok renkli ve dünyaca ünlü karnavala dönüşmüş. Bu bir hafta boyunca gündüz ve gece insanlar çeşit çeşit rengârenk maske ve kostümleri ile şehirde dolaşırlar. Bu dönemde Venedik’te turist sayısı çok artar. Karnaval haftası zaten bir film stüdyosunu andıran Venedik daha da görkemli bir hal alır.

Karnavallar her yıl farklı bir tema üzerinde şekillenir. Karnavala katılanların kostümleri o tema üzerinde yoğunlaşır. Karnaval süresince balo ve diğer etkinlikler bu temaya göre düzenlenir. Karnaval süresince on binlerce maskeli, kostümlü insanlar sokak aralarında karnavala katılmak için maske zorunluluğu yok. Benzersiz güzellikteki karnaval süresince fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız.

Maskeler deri veya alçı ile yapılıyor. Üzeri çeşitli boyalar, tuğlar, altın, gümüş varaklar, taşlar ve boncuklarla süslenerek mükemmel bir görsellik oluşturuyor.

4 farklı şekilde maske var. Karnavalda en çok tercih edilen kullanım kolaylığı açısından Buata. Buata alınla burun arasını kapatıyor. Ağız ve burun delikleri açık olduğundan nefes alma ve yemek yiyebilme açısından en çok tercih edilen maske türü.

Önceki yıllarda Buatalar bütün yüzü kaplıyor ve ağız boşluğu bile bırakılmıyormuş. Tüm yüzü kaplayan bu tür maskeler suçlular ve yüzünde yara izi olanlar tarafından tercih ediliyormuş. Ancak günümüzde yarım versiyonu kullanılıyor.

İlk kez Fransa’da kullanılan daha sonra Venedik’te özellikle bayanların tercih ettiği Moretta’lar ise alından başlayıp dudakların üstünde bitiyor. Siyah kadife kumaşla kaplı olan bu maskeler tüllerle süsleniyor.

Balmumu ve kumaşla yapılan (Volto) larva denilen maske ise, hafifliği ve kullanım kolaylığı açısından en çok tercih edilen. Genellikle beyaz renkli olup, üzerine farklı süslemeler yapılır. Bu maskeler tricorn denilen şapka ve pelerinle tamamlanır.

Bir diğeri ise en sık kullanılan yalnızca gözlerin kapatan rengarenk tüllerle süslenmiş kedi maskeleri.