Mersin Vali’liği himayesinde, Mersin Ticaret Borsası Koordinatörlüğünde, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile çok sayıda kuruluşun katkılarıyla düzenlenen Mersin’de 6.Uluslararası Mersin Narenciye Festivali yaklaşık 70 dönümlük büyük bir arazi olan Mezitli Sahili Galatasaray Meydanı’nda 17 – 18 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Festivalin tüm aşamalarında çok fazla desteği olan Çukurova Kalkınma Ajansı’nın davetiyle Gezimanya olarak biz de festivali yerinde izledik.
Her geçen yıl daha zengin bir programla gerçekleşen bu festival, Mersin’in en önemli değerlerinden biri olan narenciye sayesinde hem şehrin hem de bölgenin tanıtımını üstleniyor.
Türkiye, narenciye üreticisi olarak dünya genelinde 8'nci sırada yer alıyor. Avrupa'da ise 7 milyon ton narenciye üretimi olan İspanya'nın ardından 2'nciyiz. Yaş meyve üretiminde ve ihracatında Türkiye genelinde Mersin ilk sırada bulunuyor. Ülkemizin toplam limon üretiminin yüzde 61'ini Mersin yapıyor. Ülkemizin narenciye İhracatının (1.7 milyon ton - 850 milyon dolar) yüzde 35’ini gerçekleştiren Mersin (604 bin ton - 307 milyon dolar) bu alanda ilk sırada bulunuyor. Mersin'de yaklaşık 70 narenciye paketleme tesiside 20 bini aşkın istihdam bulunuyor.mersin’in tüm ihracat gelirinin (1.5 milyar dolar) yüzde 20'si yine narenciyeden (307 milyon dolar) geliyor.
25 ülkeden gösteri gruplarının katıldığı festivalde Rusya, Ukrayna,Hindistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus, Bosna Hersek, İran, Acaristan, Gürcistan, Kamerun, Moldova, KKTC, Letonya, Tataristan, Irak, Kırgızistan, Guınea, Sırerra Leone gösteri ekipleri ve 55 kadar yerli gösteri grubu ile yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 700 gösteri sanatçısı festivalde yer aldı. 150’ye yakın firmanın ve kurumun stant açtığı festival süresince havanın da güneşli olmasıyla hem şehirde yaşayanlar hem de festival için gelen turistlerce yoğun ilgi gördü.
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 55’ini karşılayan Mersin, 5 senedir festival süslemeleri ile dikkatleri çekiyor. Narenciyeden yapılmış festival figürleri ve yaratıcı süslemeleriyle ön plana çıkan Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nde bu sene de dikkat ceken figürlerle kendinden bahsettirdi..
Süslemelerde 70 kişilik bir ekip 15 gün gibi kısa bir sürede devasa festival figürlerini 100 tonu aşan narenciye kullanarak yaptı. 500 binden fazla narenciye ürününü birbirine bağlamak için aynı sayıda lastik kullanıldığı tahmin ediliyor. Mersin’li narenciye üreticisi hanımlar narenciye ürünleri üzerinde oldukça uzun saatler çalışarak bu figürleri ortaya çıkarmış bulunuyor.
Tek tek narenciye ürünleri lastikle birbirine tutturularak elde yapılmış portakaldan yelkenli, limondan kule, greyfurttan tren, ahtapot, araba, helikopter, zürafa, timsah, caretta, scooter, semazen ve fil gibi 30’dan fazla figür 15 günlük gece gündüz süren yoğun çalışma ile festival alanında yerini aldı. Festival alanında narenciye ürünlerin diziliminde çalışan Gülperi Şılav da “Ürünler beğenilir mi bilmiyorum ama en güzelini yapmaya çalıştık. Bu şekilleri yapmak çok zevkli, çok güzel. Çok hoşumuza gidiyor. Keşke sürekli böyle festivaller olsa, biz de bunları yapsak. Zevk alarak bunları yapıyoruz” diye belirtmiş. Zemin süslemelerinde de 1.500 metrekarelik bir alan narenciye ile kaplanan festivalde aynı zamanda 50 ton narenciye ürünü de festivale gelenlere meyve ya da meyve suyu olarak dağıtıldı.
Festival açılışı için 17 Kasım cumartesi günü saat 11.00’de 'Mersin Narenciyedir, Narenciye Hayattır' sloganı ile merkez Mezitli ilçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Babil kavşağında tören düzenlendi. Festival boyunca yerli ve yabancı grupların dans ve müzik gösterileri, narenciye temalı özel tasarım kıyafetlerden oluşan defile, konserler, bando dinletileri, Narenciyeli Lezzetler Sergisi ve gastro şovlar da yer aldı.
Aynı zamanda 10 adet hareketli figürden oluşan kortej şehir turu yaptı. Bu korteje yerli ve yabancı en az 2.500 gösterici katılmış bulunuyor. Yelken yarışları, flyboard gösterisi de 6. Uluslararası Narenciye Festivali’ne tat katan etkinliklerden oldu.
Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören Mersinli kadınların da el işi ürünlerinin sergilendiği festivalde iki gün boyunca ziyaretçiler müzikli danslı etkinliklerle birlikte yöresel ürünlerden alıveriş yapıp, geleneksel Mersin lezzetlerinden tadıp bir de narenciyeden yapılmış figürler ile fotoğraf çektirerek festival coskusunun tadını cıkardılar.
Bu sene rekor bir katılım hedeflenen festivalde yüzbinlerce ziyaretçi bu festival coskusunu yaşadı. Kent merkezindeki dört büyük alışveriş merkezi de (Forum, Palm City, Marina, Kipa) Narenciye İndirim Haftası ile festival coşkusunu alışveriş coşkusuyla birleştiriyor.
Güneşli pırıl pırıl iki güzel gün içinde Mersin geleneksel yemeklerini ve tatlılarını da deneme fırsatımız oldu. Narenciye bahçelerinde çalışmak üzere Doğu Anadoludan çok fazla tarım işçisi gelmesi Mersin mutfağında et yemeklerinin daha çok öne çıkmasına sebep olsa da Halili balığının da özel bir yeri bulunuyor. Halili balığını en iyi yapan Karaduvar balıkçı köyü olarak tarif aldık. Tatlılarda cezeryesi kadar meşhur bir diğer lezzet kerebiç, denedik çok sevdik, tarifini aldık. Festivalde en cok beğendiğimiz tat ise portakallı baklava oldu. Tüm katmanları portakalla hazırlanan bu baklava hem çok hafif hem de çok lezzetliydi.
Görselliğiyle, müziğiyle, etkinlikleriyle ve narenciye ile zengineleşen tatlarla Mersin Narenciye Festivalini gezmeyi seven herkese tavsiye ediyoruz. Sadece festival için değil yılın 12 ayı turizm sezonu olan Mersin’de gezilip keşfedilecek benzersiz pek çok yer var.