Baharın Gelişini Edirne'de Kutluyoruz

Osmanlı'dan günümüze mirasKakava Şenliklerine gidiyoruz.
 
Hıdrellez.. Bahar Bayramı.. kutlayanlar için Kakava Şenlikleri herkese KUTLU OLSUN.
 
Çingene (Roman) kültüründe bir kutlama olan Kakava, Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları inancından gelmekte. Romanlar bu günü önemli günlerden biri olarak kabul ediyor ve şenlikleri tüm yıl boyunca, hazırlıklar yapılarak, sabırsızlıkla bekliyorlar. Bu sevinç ve kutlamalar yurdun çeşitli yörelerinden gelen çok sayıdaki vatandaşlarımızın katılımı ile gerçek bir şenliğe dönüşmekte.

Çingene inanışlarına göre Mısır ve Ön Asya kökenli bir inanç olan Kakava – Hıdrellez,  ülkemizdeki birçok yörede de “Bahar Bayramı” olarak kutlanır. Her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlandığı için de aynı zamanda baharın da habercisidir, Bahar Bayramıdır.
 
Ancak Edirne'de bir başkadır, ilginçtir Hıdrellez.. Kakava Şenlikleri.

Bu tarihi kentimize, Osmanlı payitahtı Edirne’ye çok kez gelmiş olsam da Kakava Şenliklerine ilk kez katılacağım. Tüm yazılanları anlatılanları bire bir yaşayabilir miyim, daha doğrusu yetişebilir miyim bilmiyorum, bu nedenle de biraz ön araştırma yaptım.

Ben hafta-sonu Edirne’de bu şenlikleri izliyor olacağım, döner dönmez de Edirne’ anılarımı, şenlikleri, eğlenceleri, tarihi kentimizdeki sayısız tarihi miraslarımızı ve elbette Edirne lezzetlerimizi anlatacağım.
 
Anlatılanlar şöyle... Akşam Romanlardan biri Çeribaşı seçiliyor, bereketin artması, güzelliklerin paylaşılmasının bir simgesi olan Kakava Ateşi yakılıyor, etrafında dans ediliyor, oyunlar oynanıyor, eğleniliyor. Eğlence dönüşü de her sokak başında eski hasır yakılıyor, bu ateş üzerinden 3 kez atlamak ise uğur sayılıyor. Yatmadan önce de dilekler yazılıp, gül ağacının altına gömülüyor, bazı inanışa göre de niyet çömleğine atılır. Sabah ise akşamdan hazırlanan niyetlerin yazıldığı dilek kağıtları gömülen yerden alınıp nehre atılır, çömleklere atanlar çömleklerin başında toplanıp maniler ve gerçekleşmesi dileğiyle niyetler söyler.

"Bahara Giriş" ritüeli böylece başlıyor.

Sabah ise, şafak vakti kalkıp nehir kenarına gidiliyor, günahlardan arınmak, zinde kalmak ve yılın bereketli, bolluk içinde geçmesi, doğanın uyanışını selamlamak için nehirde yüzülüyor.. bizim gibi cesaret edemeyenler ise eminim sadece yüzünü yıkayacak...

Bu arada genç kızlar gelinlik veya en yeni elbiselerini giyerek Sarayiçi’ne söğüt dallarıyla yürüyüş yapacak, koparılan söğüt dalları da kapılara asılacak.
 
Kırkpınar Güreşleri'nin de düzenlendiği Sarayiçi bölgesinde ve Saraçlar Caddesi'nde konser, yarışmalar, dans gösterileri, pilav ikramı gibi çeşitli diğer etkinlikler yapılacağı söylenmekte.  
 
Kısacası, keyifle baharın gelişi kutlanacak.

Her sene biraz daha popüler olan, Türkiye'nin her yerinden yerli ve yabancı turistlerin Edirne’ye akını etmesi ve Roman derneklerinin de katılımları ile canlanan bu şenlikleri dünya basın da yakından takip ediyor. Benim gibi fotoğraf çekmeyi seven ve profesyonel fotoğraf sanatçıları için de çok güzel kareler alınacak bir etkinlik.
 
Hıdrellez.. Bahar Bayramı.. kutlayanlar için Kakava Şenlikleri herkese KUTLU OLSUN.

Bize sağlık, ülkemize güzellikler getirsin.

nevinsalman

Yazar Hakkında

nevinsalman

Ankara da doğdum, TED Ankara Koleji ve Gazi Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunuyum. 6 sene Londra'da yaşadım, sonraki yıllarda İstanbul'a yerleştim ve serbest çalıştım.