Bulutlarda Bir Gezinti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

"İkimiz birden sevinebiliriz, göğe bakalım" demiş şair... Peki gökyüzünün neşe kaynağı şekil şekil bulutlar değil de nedir? Biz onları sakallı dedeler, uçan balıklar, sevgi dolu kalpler olarak hayal ederken, bilimin de elbette kendine özgü bir sınıflandırması var. 

Bulut

Sirrüs

Yüksek seviyede bulunan bir bulut tipidir. Her an dağılabilecekmişçesine hassas, ipliksi görünümüyle sirrüs bulutları güneş ışığını geçiren bir yapıya sahiptir, beyaz renkte, gölge barındırmayan bulutlardır. Ancak güneşin doğmasından önce ve batmasından sonra parlak sarı veya kırmızı renk alabilirler.  

Sirrostratüs

Beyazımsı, transparant bir duvağı andıran bu bulut tipi de yüksek seviye bulutları arasında yer alır. İpliksi bir görünümde ya da pürüzsüz olabilen bir sirrostratüs tabakası baktığınızda tüm gökyüzünü kaplayacak genişlikte görülebilir. Güneş ya da Ay etrafında oluşturduğu ışık halesi de sirrostratüs bulutlarını tanımamıza yardımcı olan detaylardan.

Bulut

Sirrokümülüs

Yüksek seviyede yer alan sirrokümülüs, denk geldiğinizde görsel bir şölen sunabilecek bir bulut tipidir. Dalga dalga ya da tane tane görünümde olabilirken, genellikle belli bir düzen izler ve gökyüzünde geniş yer kaplayan bir tabaka oluşturur. 

Altostratüs

Orta seviye bulutlardan altostratüs, griye bazen de gri-maviye çalan rengiyle kimi  zaman çok hafif bir yağmurun habercisi olabilir. Tabakalar halinde gökyüzünü kaplayan bu bulut tipinin kalınlığına göre, güneşi sanki buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi görmeniz mümkün.

Bulut

Altokümülüs

Orta seviyenin ihtişamlı bulutları altokümülüsler, beyaz veya gri gölgeli yapılarıyla dikkat çeken kümelenmiş bulutlar. Güneş ya da Ay'ın önünden geçtiklerinde oluşturdukları ışık çemberine "corona" adı veriliyor. Altokümülüsler hakkında bilmemiz gereken bir diğer özellik de değişken bir havaya işaret edebildikleri...

Nimbostratüs

Dramatik görünümleriyle nimbostratüsler için yeryüzüne çöken kara bulutlar diyebiliriz. Gördüğünüzde yanınızda bir şemsiye bulundurmanız tavsiye edilir, zira altostratüs tabakalarının iyice kalınlaşmasıyla oluşan bu bulut tipi bolca yağmur taşır.  

Bulut

Kümülüs

Bulutları bir şeylere benzetmece oyunlarının baş kahramanları kümülüsler, alçak seviye bulutları olarak hem gönlümüze hem de yeryüzüne yakın. Üst kısımları parlak beyaz, tabanları ise daha koyu görünüyor. Bir araya geldiklerinde karnıbahar benzeri bir şekil alırken, yoğun ve keskin hatlarıyla pamuk şekeri de andırmıyor değiller...

Stratüs

Alçak seviyede yer alan, gri, yayılmış, düz tabakalar görünümündeki bulutlardır. Yere ulaşamayan sis katmanlarına benzeyebilirler. Bir stratüs tabakası dağıldığında, genellikle mavi gökyüzü ortaya çıkar. Bazen hafifçe çiseleyen bir yağmur, stratüslere eşlik edebilir.

Bulut

Kümülonimbüs

Gökyüzünün devasa oluşumları, adeta bir dağı andıran kümülonimbüsler gerçekten de yoğun ve sağanak yağış taşıyan, alçak seviyeden atmosferin daha yüksek noktalarına ulaşabilen fırtına bulutlarıdır.Kümülüs bulutlarının birleşmesiyle ortaya çıkan bu bulut tipi, yağmurla beraber şimşek, yıldırım ve hatta tornado gibi daha tehlikeli hava olaylarının habercisidir.

Stratokümülüs

Alçak seviyede yer alan bir diğer bulut tipi stratokümülüs, gri ya da beyaz-gri renkte, dalgalar ya da çizgisel hatlar şeklinde gözlenebilecek yığınlardır. Çok nadir olsa da yağış getirdiklerinde, hafif yağmur ya da kar şeklinde olur. Geceleri Ay etrafında "corona" adı verilen ışık çemberleri oluşturabilen stratokümülüsler, kötü havanın gelişinin ya da bitişinin habercisi olarak da ayrıca ilgiyi hak ediyorlar. 

Bulut