Büyük Şehirden Kaçış Rotası Kerpe

Kerpe Hakkında

Kerpe, Kocaeli’nin bir beldesidir. Kandıra ilçesinin Kıncıllı Köyü’ne bağlı belde; İzmit’e 50, Kandıra’ya 10 kilometre mesafededir. İstanbul’a yakınlığı sebebiyle sıkça ziyaret edilen bir tatil beldesi olan Kerpe, gittikçe ilginin yükseldiği bir turizm merkezidir. Kerpe, Karadeniz’in batıya bakan tek koyudur. Deniz dalgalı ve fırtınalı da olsa Kerpe korunaklı bir limandır. Temiz denizi ve geniş yeşil alanları ile ideal bir dinlence bölgesidir. Karadeniz’in coşkun dalgalarının kıyıdaki kayalıklarda oluşturduğu oyuklar ise ilgi çekici bir doğa güzelliği sunmaktadır. Sırtını çam ağacı ormanlarına dayamış Kerpe, bu şekilde kuzey rüzgârlarından etkilenmemektedir. Karadeniz’in tipik dalgalı yapısı da burada gözlenmemekte ve deniz uzun metreler boyunca sığ seviyelerde seyretmektedir. Bu sebepten dolayı çocuklu aileler için güvenli plajlara sahiptir. Kerpe, kamp alanlarıyla da doğa içinde konaklamayı tercih eden ziyaretçileri kendine çekmektedir. Doğa yürüyüşüne de elverişli geniş alanları, doğa ve spor meraklıları için güzel bir doğa deneyimi sunmaktadır.

Kerpe’nin Tarihçesi

Kerpe’nin Antik Dönem’deki adı Kalpe’dir. Kalpe, Helen dilinde “çanak, çömlek, testi, küp” anlamına gelmektedir. Beldenin tarihinin M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayandığı belgelenmiştir. Kalpe’den ilk kez, Sokrates’in öğrencisi Yunan filozof Ksenefon’un Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) adlı yapıtında bahsedilir. Yapıtta, M.Ö. 400’lerde Onbinler’in bölgeye gelmesinden söz edilmektedir.

Kerpe, Trakya kökenli Bitinya Krallığı’nın bir limanıdır. Bitinya Krallığı hâkimiyetinin sona ermesinin ardından Kerpe, Roma, Bizans ve Cenevizlilerin uğrak limanı olmuştur. Bölge, Osmanlı dönemindeyse İstanbul’un odun, kömür, tomruk gibi ihtiyaçlarının karşılamıştır. Kerpe, konumunun stratejik öneminden dolayı, Roma ve Bizans döneminde de yerleşimin devam ettiği bir bölge olmuştur. 

Kerpe’ye Ulaşım

Kerpe, İstanbul’dan özel araç ile 1 saat 50 dakika, İzmit’ten ise 35 dakika mesafededir. Şehirlerarası otobüsler ise İstanbul Harem otogarından her yarım saatte bir sefer düzenlemektedir. Bu yolla ulaşım ortalama 2 saat sürmektedir. Esenler otogarından ise Kandıra veya Kerpe’ye direkt sefer bulunmamaktadır. 

Kerpe’de Yapılacak Aktiviteler

Kerpe Kayalıkları bölgedeki meşhur doğal oluşumlardır. Bu yüzden Kerpe ziyareti sırasında görülmesi gereken yerlerin başında sayılabilir. Kayalıklardan muhteşem gün batımı manzarası izlenmesi mümkündür. Kerpe Koyu, İstanbul’a en yakın temiz denizlerden biri olması sebebiyle yazın yüzmek için ziyaret edilebilecek başlıca güzel bölgelerdendir. Az tuzlu suyu ve kıyıdan ortalama 150-200 metre uzaklığa kadar sığ derinliği ile güvenli ve keyiflidir.

Kerpe’deki doğal parkurların yanı sıra Miço Koyu, Ömerağzı Koyu, Eski Kerpe Burnu, Lokman Dere, Koğuk Kaya, Sarısu, Baba Tepesi ve Pembe Kayalar yürüyüş yapmak üzere tercih edilebilecek, ilgi çekici doğal güzelliğe sahip bölgelerdir.

İlginç kayalıkları ve ormandan gelen oksijen ve çiçek kokularıyla Miço Limanı insana zindelik veren bir yürüyüş alanı sunmaktadır. Ömerağzı Koyu’na ise sahilden batıya doğru yapılacak bir yürüyüşle ulaşılabilir. Burada piknik ve kamp alanları mevcuttur. Daha ileriye yapılacak bir yürüyüşle de Sarısu’ya varılmaktadır. Sarısu Nehri’nin Karadeniz’e ulaştığı yerde bulunan küçük kumsal ise değişik kıyı şeridi ve kumul tepecikleri ile Kerpe’de görülmesi gereken yerler arasındadır.