Eşsiz Manzarası ile Denizli Çevresinde Görülmeye Değer 21 Yer

Ülkemiz doğal alan ve tarihi miras açısından dünyadaki en zengin ülkelerden bir tanesidir. Genellikle şehrin kalabalığından yorulan, sıkılan kişiler bulundukları şehirlerinde ya da şehirlerine en yakın alanlarda rahat bir nefes almak adına keşif gezisine çıkmak isteyebiliyorlar. Bu konuda belki de en az kafa yorulması gereken yer Türkiye’dir. Çünkü hemen hemen her bölgede her şehre yakın bir doğal alan, kültürel miras bulmak mümkün. İnsanlar ister piknik için mesire alanı olsun, ister sağlık turizmi adına olsun isterse kültürel geziler olsun hemen her amaca göre uygun bir yeri rahatlıkla bulabiliyorlar. Ege Bölgesi bu saydığımız zenginliklerin neredeyse hepsine sahiptir. İzmir’den sonra bölgenin en büyük ikinci şehri olan Denizli ise çevresindeki birbirinden keşfedilesi, gezilesi alanı ile dikkatleri çeken bir ilimiz. Denizli, ihracat ve ticaret merkezi olmakla beraber bir sanayi kentidir de. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası etkinlikleri ile bölgenin yıldız kentlerinden bir tanesi olan Denizli ve çevresinde gezilecek, görülecek pek çok yer bulunuyor. Biz de Denizli iline yakın, mutlaka görülmesi gereken yerleri sizler için derledik… Kim bilir belki de sokağa çıkma yasaklarının sona erdiği Yeni Normal döneminde siz de bu yerleri keşfedersiniz. :)

Pamukkale

Ege Bölgesi söz konusu olduğunda hiç şüphesiz turizm açısından akla ilk gelen yerlerden bir tanesi Pamukkale olmaktadır. Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden bir tanesi olan Pamukkale Menderes Nehri Vadisi’nde, doğal bir sit alanı olarak bilinmektedir. Denizli kent merkezine sadece 20 km mesafede yer alan Pamukkale’yi sadece yurt içinden değil yurt dışından pek çok turist ziyaret ediyor. Eşsiz Pamukkale travertenlerini ise Denizli’nin pek çok noktasından görebilmek mümkündür. Traverten teraslı tepeleri ve kaynak suları ile sadece görsel değil anlamda değil sağlık turizmi açısından da büyük bir ilgi merkezi. Bu travertenler kaplıca suyundan çökelmiş karbonat minerallerinden meydana gelmiştir.

Pamukkale

Tabea Antik Kenti

Tarihi bir gezi düşünenler için en ideal yerlerden bir tanesi de Denizli’nin Kale ilçesine 1 km mesafede yer alan Tabea Antik Kenti’dir. Günümüzde kazı çalışmalarının halen devam ettiği bölgede pek çok kalıntı gün yüzüne çıkmıştır. Tabae, Anadolu’da Büyük İskender'den sonra kurulan devletlerden sadece bir tanesidir. Bu bölgede Helenistik dönemden günümüze aralıksız bir yerleşim söz konusudur. Roma Hamamı ile birlikte Osmanlı ahşap mimarisi özelliği taşıyan Cevherpaşa Cami görülmesi gereken kalıntılar arasında yer almaktadır.

Buldan Süleymanlı Yayla Gölü

Görenleri kendisine hayran bırakan doğal güzelliklerden Süleymanlı Yayla Gölü, çevresindeki yeşillik alanlarla adeta bir bütün oluşturmaktadır. Göl çevresinde hayvancılık meşhurdur. Göç eden kuşların görüntüsü eşsiz bir manzara yaratmaktadır. Hem kuru hem de ıslak zeminlerde toplamda 95 adet bitki grubu yer almaktadır. Ayrıca 1. derece doğal sit alanı içerisinde yer alan gölün çevresinde kamp alanları da bulunuyor.

Çivril Işıklı Gölü Su Kuşları Koruma Alanı

Su kuşları için oldukça önemli bir yaşam alanı sunan göl, Çivril Ovası üzerinde yer almaktadır. Özellikle kış aylarında çok büyük oranda su kuşuna ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bıyıklı sumru, gülen sumru ve alaca balıkçıl türleri için özel korunma alanı bulunmaktadır. Görsel güzelliği ile doğa severlerin oldukça ilgisini çekecek bir sit alanıdır. Göl üzerinde sadece tek seferde 190 binin üzerinde sakarmeke türü gözlemlenmiştir. Bu da turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Beyağaç Kartal Gölü Tabiat Koruma Alanı

Denizli’nin Beyağaç ilçelerinin sınır çizgisinde yer alan bu alan anıt ormanları ile dikkatleri çekmektedir. Bu bölge Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Göl çevresinde Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanları yer almaktadır. Bu da doğa bilimcilerin büyük ilgisini çekmektedir. Görenleri hayrete düşüren karaçam ağaçları özellikle doğa tutkunlarının ilgi göstereceği türden.

Tripolis Antik Kenti

Denizli’nin Buldan ilçesinde yer alan Tripolis Antik Kenti’nin geçmişi M.Ö.5500 yılına dayanmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde bölgenin, dönemin varlıklı ailelerinden bir tanesinin yönetiminde olduğu ortaya çıkmıştır. Son dönem yapılan çalışmalarda yapının 8 odasının gün yüzüne çıktığı bilinmektedir. Antik kentte; Tripolis Hamamı, tiyatro, nekropol kalıntıları, kale ve surlar ziyaretçileri adeta geçmişe götürmektedir. Antik kent başından pek çok savaş ve doğal afet geçmesine rağmen bıraktığı kalıntılarla hala var olmaya devam ediyor ve turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Acı Göl (Çardak Gölü)

Derinlik olarak dünyada 3. Sırada yer alan Acı Göl, Denizli ve Afyonkarahisar il sınırında yer almaktadır. Gölün suyu hem tuzlu hem de acıdır. Sodyum ve magnezyum yüksekliği nedeniyle gölde herhangi bir canlı yaşamamaktadır. Ancak flamingoların en sık uğrak yeridir. Acı su seven flamingolar bu göl çevresinde üremektedirler. Gölün bir volkanik patlama neticesinde oluştuğu bilinmektedir.

Saklıgöl (Yukarı Dağdere Gölü)

Ege Bölgesi’nde yer alan en yüksek dağ statüsündeki Honaz Dağı’nın zirvesinde bulunan Saklıgöl, çam ormanları ile çevrelenmiş mutlaka görülmesi gereken bir doğal alan. Manzara bakımından özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça ideal bir yer. Işığın göle yansıması ile ortaya muazzam bir görüntü çıkmaktadır. Alanın her iki tarafında elma ve üzüm bahçeleri bulunuyor. Ayrıca kamp ve piknik alanları da bulunuyor.

Hierapolis Antik Kenti

Bergama Krallığı’ndan günümüze miras olarak kalan Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale ile iç içe yapıdadır. Dünyanın en önemli antik kentlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu antik kent termal kaynakları ve şifalı suları ile dikkat çekmektedir. Kentin ismi kendisine yaklaşan canlıları öldürme özelliğine sahip karbondioksit gazının çıktığı bir mağaradan gelmektedir. Hierapolis, köken itibarı ile Kutsal Kent anlamına gelmektedir.

Hierapolis

Teleferik-Bağbaşı Yaylası

Bağbaşı bölgesinden hareket eden teleferik ile muhteşem bir yayla manzarası ile karşılaşacaksınız. Teleferik ile 400 metre rakımda bulunan Zeytin Yaylası’na erişilmektedir. Özellikle yazın bunaltan sıcaklardan kaçıp yaylanın serin havası ile rahatlamak isteyenler için birebir. Ayrıca yaylada pek çok turistik tesis bulunuyor.

Kefe Yaylası

Serinhisar ilçesinde bulunan Kefe Yaylası, yayla turizmi denilince ilk akla gelen yerlerden bir tanesi. 171 bin metrekarelik alanı bulunan yayla çevresinde turistlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler bulunuyor. Ayrıca oyun alanları ve spor alanı gibi aktivite yerleri de mevcut. 300 çadır kapasiteli alanı ise kamp tutkunlarını ziyadesiyle tatmin edecek türden.

Beyağaç Topuklu Yaylası

Etrafındaki devasa ağaçlar, soğuk kaynak suyu ve havası ile Denizli’ye yakın görülmesi gereken yerler listesinin başında geliyor. Topuklu Yaylası özellikle bu bölgede yaşayanların büyük organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Tandır kuyusu, alabalık havuzları bulunan yaylanın çevresinde turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tesisler de yer alıyor.

Topuklu Yaylası

Sümer Parkı

Eğer şehir içi tur yapmak isterseniz Sümer Parkı’nı da ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Burası göleti, kafeleri, hayvanat bahçesi ve koruluğu ile başlı başına bir yaşam alanı olarak yer alıyor. Piknik yapmak isteyenler için piknik alanı, spor tesisleri, çocuk oyun parkları ile bir de AVM bulunuyor. Şehir içi uğrak alanlardan olan Sümer Parkı günün yorgunluğunu atmak için en ideal yerlerden.

Adalet Parkı

Yine merkezde uğrayabileceğiniz Denizli’nin ikinci büyük parkı statüsündeki Adalet Parkı 162 bin 554 m2 alana sahip bir park. Park içerisinde yapay gölet, şelale ve süs havuzları bulunuyor. Ayrıca fitness alanı, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortu ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Parkta vakit geçirenlerin ihtiyaçlarını karşılamak adına kafeterya ve büfeler de bulunuyor.

Çamlık Parkı

Piknik yapmak isteyenler için düzenlenmiş bir alana kurulan Çamlık Parkı hafta sonları oldukça ilgi görüyor. Kızılçam ormanları içerisinde bulunan park 24 saat boyunca güvenlik tarafından gözetim altında. Bu da ziyaretçiler için piknik ortamlarını daha güvenli hale getiriyor. Parkın dört bir yanında çeşmeler olmakla beraber ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebileceği büfe, WC, kafe gibi alanlar da bulunuyor.

Çal Kısık Kanyonu

Doğal görünümlü asma köprüleri, mükemmel manzara ve havası ile Çal Kısık Kanyonu bölgenin en çok turist çeken yerlerinden. Rafting gibi sporlar için oldukça elverişli olan bölgede ayrıca olta balıkçılığı da yapılmaktadır. Yürüyüş parkuru, doğa sporları için özel alanlar, etkinlikler, mağara içerisinde içeceklerinizi yudumlamaya olanak tanıyan kafeleri ile bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken kanyonların başında geliyor.

Laodikeia Antik Kenti

Denizli’ye yakın olan bir başka antik kent Laodikeia, Lykos Irmağı’nın güneyinde kurulmuştur. Laodikeia Antik Kenti’nin geçmişi MÖ. 261-263 yıllarına dayanıyor. Özellikle MÖ I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli kentlerinden bir tanesi olmuştur. Son yıllarda antik kenette yapılan kazı çalışmaları neticesinde pek çok tarihi ve kültürel mirasın ele geçirilmiş olması turist popülasyonunu da etkilemiş durumdadır. Güvenliğin sağlanması ve ulaşımın daha iyi bir hale getirilmesi ile antik kenti ziyaret etmek çok daha cazip ve kolay bir hale gelmiştir.

laodikeia

Çivril Tokalı Kanyonu

Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan Tokalı Kanyonu ülkemizin en derin ve zorlu kanyonlarından biri olma özelliğini taşıyor. Özellikle macera sever turistlerin uğrak noktalarından bir tanesi olarak biliniyor. Kanyonu boydan boya gezmek ortalama 8 saat gibi bir zaman dilimini kapsıyor. Bu sebeple ziyaretçilerin tam donanımlı gelmesi tavsiye ediliyor. Bazı yerlerde kayalardan tırmanmak bazı yerlerde ise yüzerek geçmek gerekiyor. Bu anlamda sizlere tam bir macera filmi tadı yaşatıyor.

Sakızcılar Asmaaltı Şelalesi

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı olan Sakızcılar Köyü'nde bulunan şelale doğal güzellikleri ile göz dolduruyor. Şelalenin bir diğer adı da Ağlayan Kaya’dır. Suyu 30 metre yükseklikten dökülen şelalenin çevresi yeşilliklerle çevrilidir. Burası için su ile yeşilin buluştuğu benzersiz bir alan demek doğru olacaktır. Ayrıca bu suda alabalık yaşamaktadır. Hafta sonları ilçe halkının en sık uğradığı yerlerden biridir.

Karataş Mesireliği

Cakurtaran-Serinhisar Karayolu’na 3 kilometrelik bir mesafede bulunan orman içi dinlenme alanı olan Karataş Mesireliği özellikle piknik yapmak için en ideal yerlerden birisidir. Yaz aylarında serinlemek isteyen kişiler bu çam ağaçları ile çevrili alana gelerek doğa ile baş başa kalmanın tadını çıkarıyorlar. Mesirelik alanda ziyaretçilerin her türlü ihtiyacı düşünülmüş durumda. Büfe, WC ve taze et arzulayanlar için günlük et kesimi yapılan yerler bulunuyor.

Güney Şelalesi

İl merkezine ortalama 70 km’lik mesafede bulunan Güney Şelalesi, birinci derece sit alanıdır. Büyük Menderes Nehri’ne yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen şelale görülmeye değerdir. Şelale çevresinde pek çok piknik ve oturma alanı bulunmaktadır. Zümrüt yeşili yosunları ve su damlalarının süzüldüğü sarkıt dikitlerle şelale pek çok güzelliği bünyesinde bir arada barındırıyor.