Iphone 7 Seyahat İçin Alınmalı Mı?

iPhone 7’nin lansmanı ABD'de yapılalı henüz birkaç saat oldu. Haber şu anda bütün dünyada gündemin üst sıralarına yerleşti bile. Herkes iPhone 7’nin yeni özelliklerini konuşuyor. 9 Eylül’e kadar ön siparişleri toplanacak ve 17 Eylül’de Apple mağazalarında eş zamanlı olarak satışa sunulacak olan günümüzün teknoloji harikası (biraz da modası) bu cihazı almak için yine binlerce insan kuyruğa girip sabahlara kadar bekleyecek.

Peki iPhone 7 biz gezmeyi sevenler için neler vadediyor? Önümüzdeki günlerce iPhone 7’nin bir çok incelemesi, teknik ve tasarımsal değerlendirmeleri yapılacak uzmanlar tarafından. Biz de kendi bakış açımızdan değerlendirelim dedik.
 
iPhone 7 seyahat için iyi bir cihaz mı?

Bütün değerlendirmeye başlamadan önce şu çerçeveyi çizmekte fayda var: İyi bir seyahat tecrübesi için teknoloji olmazsa olmaz bir şey değildir. Hatta bir çok gezgin yola çıkarken mümkün olduğu kadar az teknoloji ve iletişim cihazı alıyor yanına ki çıktığı seyahate kendini daha iyi verebilsin, gündelik yaşamın teknolojik hale gelmiş hengamesi peşini bir nebze olsun bıraksın.

Hal böyleyken yine de teknolojinin seyahat sırasındaki faydaları da yadsınamaz. Başınız sıkıştığında yardımınıza koşacak bir telefon, anı kaçırmamanızı sağlayacak bir kamera, yanınızda ihtiyaç duyacak bilgileri küçük bir ağırlıkla taşıyıp sizi birçok kağıdın hamallığından kurtaracak cihazlar seyahati çok daha verimli ve güzel hale getiriyor kuşkusuz.

Burada esas olan herkesin kendi doğrusunu bulması. Kimi daha teknolojik, kimi daha sade gezmeyi tercih edecektir. Bizim bu yazımız daha ziyade birinci gruba, yani teknolojiyi gezerken sıkça kullanana yönelik olacak. Yoksa başka kim iPhone 7’yi daha ilk günden alıp da seyahate çıkmayı hayal eder ki? :)
 
iPhone 7 ile gezerken müzik
Birçok seyahatsever için gezerken cebinde müziğini taşımak, gezdiği yerlerde ya da uzun uçuş ve beklemelerde müzik dinlemek önemli bir ihtiyaç. Hatta aynı şey video için de söylenebilir. Birçoğumuz yola çıkarken izleyeceğimiz film, dizi ve videoları yanımızdaki cihazlara dolduruyor ki yolda hoşça vakit geçirelim.

Lakin teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun cihazlarımız halen yüksek kalitede müzik ve video oynatabilmek için belli limitlere sahipler. Bunların en önemlileri depolama kapasitesi ve pil ömrü.

iPhone 7 32 GB, 128GB ve 256GB opsiyonlarıyla geldiği için özellikle bol bol müzik ve video oynatmak isteyen seyahatseverler için yeteri kadar fazla seçenek sunuyor. 256 GB’lık bir iPhone7 aldığınızda muhtemelen hatrı sayılır bir süre harici diske ihtiyaç duymazsınız demektir.

Pil ömrü konusunu ise aşağıda daha fazla işleyeceğiz ancak iPhone 7’nin vadettiği 40 saatlik aralıksız müzik çalabilme yeteneği sanıyorum yeteri kadar çekici olacaktır birçok gezgin için.

Ancak iPhone 7’nin müzik ve genel olarak multimedya yetenekleri yalnızca pil ömrü ile sınırlı değil. İlk defa bir iPhone’da göreceğiniz stereo hoparlörler yolda müzik dinleme keyfini daha da yukarı taşıyacak. Aslında bir akıllı telefonda ne stereo hoparlör kullanımı, ne de bu hoparlörleri açılı tasarlayarak surround etkisi yakalamak Apple’ın geliştirdiği bir şey değil. Ancak bunun yeni iPhone’da var olması bu markanın yılmaz takipçisi olanları da mutlu edecek, orası kesin. Biz seyahatseverler için de örneğin ıssız bir kumsalda tek başına güneşi batırırken müziği açıp da telefondan güçlü şekilde dinlemek hayli keyifli olacaktır.

Kulaklıklar için ise hem iyi, hem de kötü haberlerimiz var. iPhone 7’yi elinize aldığınızda sizi bir sürpriz bekliyor. Bu telefonun kulaklık girişi yok! Evet yanlış duymadınız, iPhone 7’ye hali hazırda kullandığınız kulaklığınızı fiziksel olarak takmanın bir yolu yok. Apple bu girişin artık çok eski olduğunu, telefonu gereksiz kalınlaştırdığını düşünüyor ve iPhone 7 tasarımından bu elementi tamamen çıkarıyor. Onun yerine kendi kablosuz haberleşme standardını Lightning teknoloji tanımının içine yerleştirerek iPhone 7 kutusunun içinde size bir çift kablosuz kulaklık (airpod) hediye ediyor. Bu kulaklıkların kendi pilleri 24 saat dayanıyor ve şarj etmek için de kendi şarj ünitelerine yerleştirmeniz gerekiyor.

Bu hem iyi bir haber hem de kötü çünkü sizi bir taraftan bir kablo kalabalığından kurtarıp zırt pırt bükülüp temassızlık yaptığı için tekrar tekrar kablo satın alma maliyetinizi ortadan kaldırıyor; ancak bir taraftan da kulaklık şarj etmek ve kulaklık şarj cihazı taşımak gibi ekstra bir külfet çıkarıyor ortaya.

Peki mevcut kulaklıklarınızı artık hiç kullanamayacak mısınız? Özellikle müzik keyfine düşkün kimi seyahatseverlerin hayli yüksek paralar ödeyerek aldıkları pahalı kulaklıkların fonksiyonsuz kalacak olmasını düşünmek bile ürpertici öyle değil mi? Neyse ki Apple burada yumuşak bir geçiş yapmaya karar vermiş. iPhone 7’yi aldığınızda kutusundan çıkacak olan Lightning adaptörü size kulaklığınızı takacak bir giriş veriyor. Bu adaptör aracılığıyla da mevcut kablolu kulaklığınızı iPhone 7’nize bağlayabiliyorsunuz.

Müzik ve multimedya konusundaki düşüncelerimizi özetlemek gerekirse iPhone 7 daha iyi bir müzik dinleme performansı ve buna paralel bir pil ömrü ile seyahatleri daha keyifli hale getireceğe benziyor. Kulaklıklardan kabloların kaybolması ise geçiş süreci zor olacak bir devrim gibi duruyor.
 
iPhone 7 Pil Ömrü

iPhone’ların, hatta genel olarak akıllı telefonların genel problemi pil ömürlerinin kısa olması. Büyük ekranlar, güçlü antenler ve akıllı uygulamaların gerektirdiği işlemci gücü zaten ince ve ergonomik olması gerektiği için büyük pili olmayan bu teknolojik cihazları çok kısa süreler kullanabilmemize neden oluyor. Gündelik hayatın içinde bile akıllı telefonumuzu kullanım durumumuza göre günde bir ya da belki birden fazla kez şarj - şarj, şarz değil lütfen :) - etmek zorunda kalabiliyoruz. Özellikle yoldayken bu daha da ciddi bir problem olabiliyor, zira her yerde her zaman bir priz bulmak kolay değil.

iPhone 7’nin spec değerlerine bakarsanız ya da Apple’ın açıklamalarını okursanız iPhone 7’nin pil ömrünün iPhone 6’ya ve 6s’e göre daha uzun olduğunu görürsünüz. Şirketin verdiği bilgilere göre gündelik kullanımda iPhone 7, iPhone 6’dan 2 saat, iPhone 6s’den 1 saat kadar daha uzun süre şarj edilmeden kullanılabiliyormuş. Bunun en önemli nedeni iPhone 7’de kullanılan dört çekirdekli A10 Fusion işlemcisinin yetenekleri.

Pil ömrü konusunda akıllı telefonlar, kullanıcıları mutlu etmekten halen daha uzak. Halen seyahat ederken powerbank (yedek şarj ünitesi) gibi harici desteklere ihtiyaç duyuyoruz. Ancak yine de iPhone 7’nin daha uzun pil ömrü ve özellikle de 40 saat kablosuz müzik dinleme (aşağıda detaylarını vereceğiz) gibi faydaları es geçilecek cinsten değil.
 
iPhone 7 Kamerası

Gezginler için, özellikle de gezerken fotoğraf çekmeyi sevenler için kamera gerçekten de önemli. Profesyonel ekipmanlarla fotoğraf çeken yoğun bir kitle de dahil olmak üzere gitgide daha fazla insan akıllı telefonların kameralarını kullanmaya başladı. Apple özellikle iPhone 6s’le birlikte 4K fotoğraf ve video çekebilen yetenekte kameralarıyla ve de başarılı sensör/yazılım kombinasyonlarıyla en azından gündelik ve turistik fotoğraf çekenleri mutlu etmeyi uzun süredir beceriyor.

iPhone 7 de bu açıdan hayal kırıklığı değil. Hatta birkaç güzel haber de var. Çözünürlük olarak 12 megapikselde duran kamera iPhone 6s’ten daha farklı değil. Zaten 12 MP gündelik ihtiyaçlar için fazlasıyla yeterli. Ancak iPhone 7’nin yeni kamerasında önceye göre daha büyük bir sensör ve daha geniş ve hızlı bir apertür var.  Bu sayede iPhone 7 ile yüzde 50 daha fazla ışık alabilecek ve %60 daha hızlı apertür kullanabileceksiniz. Bu da düşük ışık ortamlarında daha yüksek kalitede fotoğraf ve video çekebilmek anlamına geliyor. Üstelik de çektiğiniz fotoğrafları daha geniş apertür sayesinde daha güzel şekillerde pozlayabilir, derinlikle daha esnek oynayabilirsiniz.

iPhone 7 kamerasının özellikleri bununla kalmıyor. OIS (Optical Image Stabilization) denen özellik sayesinde titremeleri telafi edecek kameranız.

Ama esas şaşırtıcı ve güzel özellik biraz daha büyük olan iPhone 7 Plus’ta çıkıyor karşımıza: ikinci bir kamera. iPhone 7’de bulunan standart geniş açılı kameraya ek olarak yanında bir kamera daha barındırıyor iPhone 7+. 12 MP F/2.8 apertürlü bir telefokus lens. Bu sadece optik zoom avantajı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Apple’ın yazılım desteği sayesinde derinlik oyunları oynamanıza, yani odaklandığınız objeyi ön plana çıkarırken arka planda kalması gereken her şeyi bulanıklaştırmanıza izin veriyor. Bu şekilde profesyonel fotoğraflarda gördüğünüz keskin obje ve bulanık background kombinasyonunu yapabilecek bir kamerayı devamlı cebinizde taşıyorsunuz.

iPhone 7 kamera açısından gerçekten önemli gelişmeler sunuyor. Özellikle seyahat ederken fotoğraf çekmeyi seven ancak profesyonel fotoğrafçılığa geçmektense şöyle iyi fotoğraflar çeken ufak bir kameram olsun diyen birçok kişiyi belki de o ikinci cihazı cebine atmaktan alıkoyacak kadar iyi bir kamera sunuyor kullanıcısına. Tabii bunun için küçük olan iPhone 7’yi değil de biraz daha büyük ve taşıması ve kullanması rahatsız olan iPhone 7 Plus’ı almak gerekiyor. iPhone 7’nin kamerasıyla ilgili söylenebilecek belki de tek olumsuz şey arka tarafında yarattığı çıkıntı olacaktır. Özellikle masaya düz koyduğunuzda kendini hissettirecek bu fiziksel çıkıntı belki bazılarınızın hoşuna gitmeyebilir.
 
iPhone 7 suya ve toza dayanıklı mı?

Seyahate giderken yanınızda pirinç taşıyor musunuz? :) Birçoğunuzun başına gelmiştir, akıllı telefonunuz suya düşer ve çalışmamaya başlar. Ya siz tecrübelisinizdir ya da çevrenizde bir cingöz vardır, hemen telefonu pirincin içine koyar ki içindeki suyu pirinç emsin. Çoğu zaman işe yarayan bu yöntem bazen de sonuç vermez.

Dediğimiz gibi bugünlerde bir çok iPhone 7 değerlendirmesi okuyacaksınız ve bunların birçoğunda iPhone 7’nin suya dayanıklı olduğunu söyleyecekler. Gerçekten de doğru. Ancak "Bir cihazın suya dayanıklı olması ne demek?", "iPhone 7 suya ne kadar dayanıklı?"... Bunları iyice anlamakta fayda var ki ondan sonradan mutsuzluk olmasın.

Apple iPhone IP67 dayanıklılık seviyesinde bir cihaz. IP’nin anlamı International Protection denilen sektörde genel kabul gören bir dayanıklılık ölçüm kriteri. Bir cihazın IP67, IP68 gibi bir rakamı olması demek o rakama denk gelen testleri geçmiş olması demektir. Bu rakamların ilki (bu durumda 6) toza dayanıklılığı, ikincisi ise suya dayanıklılığı ifade eder.

IP67 standardı için söylenebilecek şey şu: Cihaz, toza karşı oldukça yüksek dayanıklılık gösteriyor (kuma düşerse bir şey olmaz); suya ise güzel bir dayanıklılık gösteriyor ancak yine de su altında kullanılmaması gerekiyor. Yani iPhone 7’nizle dışarıda yağmurda gezerseniz korkmayın. Veya üzerine bir bardak su dökülürse pek bir şey olmayacaktır. Veyahut iPhone 7’niz havuza düştü, hemen atlayıp çıkarın. Uzun süre su altında beklemediği sürece birşey olmayacaktır. Ama telefonu alıp da suyun altına dalmaya kalkarsanız bir süre sonra bu pahalı oyuncağınıza veda etmek zorunda kalabilirsiniz.
iPhone 7 bize sorarsanız seyahat için yeterince dayanıklı. Hem su, hem de toz dayanıklılığı çok ağır koşullar ve sualtı fotoğrafçılığı hariç birçok durumda fazlasıyla yeterli olacaktır. Ancak illa da su altında kısa da olsa kalabileyim derseniz o zaman Samsung Galaxy S7 gibi IP68 dayanıklılığı olan bir cihazı tercih etmeniz gerekecek demektir.
 
Sonuç

Bu değerlendirmeyi lütfen tam bir iPhone 7 değerlendirmesi olarak okumayın. Ne biz teknoloji uzmanıyız, ne de iPhone’un var olan tüm özelliklerini değerlendirmeye almak gibi bir niyetimiz var. Tam bir iPhone 7 değerlendirmesi için birçok teknoloji yayını var, onları takip edebilirsiniz. Bizimkisi daha çok bir seyahatseverin gözünden iPhone 7 değerlendirmesiydi. "Seyahat ederken iPhone 7 ne kadar avantajlı ve elimizdeki telefonu iPhone 7 ile değiştirmek için bir seyahatseverin yeteri kadar nedeni var mı?" sorusuna cevap aradık.

Özet şudur efendim: Özellikle multimedya yeteneklerinin iyileştirilmesi ve kamera anlamında bir gezginin cebine küçücük bir alanda birçok optik ve yazılımsal yetenek katmasıyla iPhone 7 bir seyahate değer katacak. Pil ömrü konusunu çok da abartmak istemiyoruz çünkü biliyorsunuz yeni çıkan işletim sistemi güncellemeleri ve uygulamalarla zaten pil ömrü yine bizi mutsuz eden seviyelere kısa süre içerisinde geliyor maalesef. Ancak yeni bir akıllı telefon, özellikle de iPhone çıktığında doğal olarak pil ömründe iyileştirme bekliyoruz ki biz de iPhone 7 bu konuda beklentilerin çok da altında kalmadı.
Kablosuz kulaklık konusunda bir kez daha aynı yorumu yapalım; hem iyi hem de kötü gelişmeler bir seyyah için. Kablodan kurtulmak güzel ancak şarj cihazı taşımak bize zul gelecek uzun yolculuklarda.

Su ve toz dayanıklılığı ise bir gezgin için hiç de azımsanmayacak bir fayda. IP67 asla çok büyük bir dayanıklılık anlamına gelmiyor ancak eskiden iPhone’umuzu suya düşürüp de kurutmak için pirinç ararken şimdi en azından bu dertten kurtulduk anlamına geliyor. Uzun yolculuklarda telefonsuz kalmaktan, bir plajda ya da yoğun yağmurda telefonumuzdan endişe etmekten de...

Fiyat oranları yine benzer olarak iPhone 6’nın ilk çıkışıyla. Dolayısıyla eğer telefon güncelleme zamanınız geldiyse iPhone 7’ye geçmek seyahatlerinize kolaylık katacaktır. Büyük sensörlü ve yüksek yazılım yetenekli kamerası sayesinde iPhone 7 (özellikle iPhone 7 Plus) sizi ekstra bir küçük kamera taşımaktan da kurtarabilir. Tabii profesyonel fotoğrafçılara değil sözümüz.

Apple hiçbir zaman fiziksel özellikler olarak en iyileri bir araya toplayıp da fark yaratmaya çalışmadı. Her zaman ergonomi, tasarım, kullanım kolaylığı ve kendi teknoloji ekosistemi sayesinde fark yarattı. iPhone 7 ile de bu başarıyı yakalamış duruyor. Özellikle biz gezmeyi sevenler açısından.