Herkesin tatil anlayışı farklı; kimi “her şey dahil” otellerde denizin, sınırsız yemeğin ve havuz başının keyfini sürmeyi hayal eder, kimi sırt çantasını ve uyku tulumunu alıp düşer yollara. Tatili daha çok özgürlük ve daha fazla keşif ile özdeşleştirenlerin tercihi karavanlar ise, özellikle son yıllarda ülkedeki karavan kamp sayılarının ve niteliklerinin artmasıyla çok daha yoğun olarak tercih edilir oldu.
Bu deneyimi ilk kez yaşayacaklar için püf noktaları, karavan seçimi ve göz önünde bulundurulması gerekenler ile ilgili tüm bilgileri bir diğer yazımızda aynı başlık altında topladık. Bu yazımız ise karavanıyla kendine yepyeni rotalar arayanları yakından ilgilendiriyor çünkü yapılacak şanssız bir seçim, mükemmel bir deneyim yaşamayı hayal ederken tüm tatili zehir etmeye yeter de artar bile. İşte tam da bu yüzden nerede konaklayacağınızı iyi belirlemeli, rotanızı belirlerken işinizi şansa bırakmamalısınız.
Türkiye’deki en iyi karavan kamplarının yer aldığı lokasyonlar yazımızın size ilham vermesini umuyoruz. Şimdiden iyi tatiller.
1- Ayvalık/Cunda
Dar sokakları, tarihi, güzelim koyları ve bölgeye has lezzetleriyle Cunda Adası her zaman çok özel bir yer olarak hafızalarda yer etmiştir. Midilli Adası’nın izlenebildiği sahil kenarında yer alan kamp alanları, karavanınızla park edebileceğiniz geniş bir alan sunarken, aynı zamanda sosyal imkanlarıyla da konforlu bir tatil vaat ediyor. Buralara genellikle huzur ve sessizlik hakim olduğundan, saat 23.00’dan sonra yüksek sesli müziğin hoş karşılanmadığını hemen belirtelim. Kafa dinlemek, doğanın sesleriyle baş başa kalmak için Ayvalık Cunda bölgesi ideal mekanlardan.
2- Antalya/Demre
Sizi herkesten önce karşılayan portakal ve limon ağaçlarının muhteşem kokuları, insana “Doğru yere geldim” dedirtecek kadar etkili. Antalya’nın Demre ilçesi, gerçekten de doğal güzellikleriyle ve tarihiyle kendine hayran bırakan bir açık hava müzesi gibi. Merkeze 130 kilometre uzaklıktaki Demre’ye karavanınızla geldiyseniz, belki de tüm tatilinizi burada geçirmek isteyebileceğiniz şahane kamp alanları mevcut. Temizlikleri ve sundukları imkanlar bakımından da karavancılardan tam not almış bu alanların birçoğu evcil hayvana da izin veriyor, eğer evcil hayvanınızla seyahat ediyorsanız buralarda rahatlıkla konaklayabilirsiniz. Tabi köpeğinizin diğer hayvanlarla uyum içinde olması tek koşul çünkü çevrede özgürce dolaşan, dost canlısı köpekler mevcut. Doğa ile iç içe, sessiz sakin bir tatil hayal ediyorsanız, rotanıza Demre’yi de dahil etmeyi ve hazır gitmişken tekne turlarına katılmayı unutmayın.
3-İzmir ve çevresi
Özdere, Urla, Foça, Karaburun, Seferihisar ve daha birçok güzel sahil beldesine sahip İzmir, karavancılar için bir cennet adeta. Merkeze yakınlığı, mavi bayraklı tertemiz plajları ve ormanlarla kaplı kamp alanlarıyla özellikle hafta sonları kaçmak isteyen karavancıların ve çocuklu ailelerin kurtarıcısı olan İzmir’de, katılabileceğiniz ve birlikte hareket edebileceğiniz karavan dernekleri de mevcut. Kampların birçoğu karavancıların her türlü konforu düşünülerek hazırlanmış; sıcak duş ve temiz su imkanının yanı sıra atık deşarj ünitesi de sunuluyor. Bölge fazlasıyla tercih edilen popüler bir lokasyon olduğundan, her milletten kampçı ile tanışmanız mümkün. Eğer iki günlük bir hafta sonu kaçamağı düşünüyorsanız, doluluk oranlarıyla ilgili önceden arayıp bilgi almanızda fayda var.
4- Silivri
Alan bakımından Türkiye’nin en büyük kamp alanlarından olan birine de ev sahipliği yapan Silivri, özellikle sığ denizi nedeniyle çocuklu kampçıların uğrak yerlerinden biri. İçinde günlük ihtiyaçların karşılanabileceği marketleri, sıcak duşları ve çocuk oyun alanları bulunan kamp yerlerinde, haftanın belirli günleri canlı müzik etkinliklerine de denk gelebilirsiniz. Silivri, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle hafta sonları kaçmak için de çok güzel bir alternatif olarak akıllarda bulundurulası bir adres.
5- Akyaka
Karavanınızı denize sıfır bir yere park edip sırtınızı ormana yaslamak, her gün güzellikte birbiriyle yarışan koylardan birinde suya dalmak, canınız çektiğinde alternatif su sporlarını denemek, uzun uzun doğa yürüyüşleri yapmak kulağa nasıl geliyor? Harika, değil mi? Akyaka, konumu itibariyle bunların hepsine hatta daha fazlasına cevap verebilecek nitelikte, gerçekten muazzam bir tatil bölgesi. Gökova ve çevresi, karavancıların tercih sıralamasında her daim üstlerde yer almıştır, bunda doğal güzelliklerin yanı sıra market, elektrik, temiz su gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kamp alanlarının olmasının da payı büyük.
6- Bozcaada
Son yıllarda giderek popülerleşmesine rağmen güzelliğinden hala bir şey kaybetmeyen Bozcaada, hala en güzel rotaların başında geliyor. Ayazma Plajı’na üç yüz metre uzaklıkta bulunan kamp alanı ise özellikle karavancıların buluşma noktalarından biri olarak biliniyor.
7- Datça Yarımadası
Türkiye’nin en popüler turistik beldelerinden biri olan Marmaris’e çok yakın olmasına karşın, sakinliği ve hala bakir kalabilmeyi başarmış doğasıyla çok özel bir yer Datça. Berrak sularını, yemyeşil ormanlarını gördüğünüzde, tertemiz havasını içinize çektiğinizde, “Tanrı, uzun ömürlü olmasını istediği kullarını Datça’ya bırakırmış” diyen Strabon’a hak vermemek mümkün değil diye düşüneceksiniz. Gelenin bir daha ayrılmak istemediği, ayrılmak zorunda olanın da bir dahaki tatili iple çektiği Datça’da öyle çok yıldızlı, her şey dahilli oteller bulmak mümkün değil, olmasın da zaten. Ev sahibi doğanın hakkını verebilmek için, karavanınızı bir deniz kenarına çekmeniz, cırcır böceklerinin sesini duyarak uykuya dalmanız ve bol bol orman yürüyüşü yapmanız gerek.
Bu yarımadanın her bir köşesi, her sene mavi bayrağını yenileyen denizleri, güzelliği tescilli koyları, ünlü balı, bademi, üretici pazarları ile bir kampçıya aradığından çok daha fazlasını vaat ediyor.
8- Çubucak
Marmaris’in keşmekeşinden uzakta, Hisarönü Körfezi’nin hemen kıyısında yer alan Çubucak, yazın en sıcak zamanlarında bile ferahlamak isteyenlerin kaçış noktası olmasıyla ünlü. Bu ününü de elbette çam ağaçlarıyla kaplı bir alan olmasına borçlu. Muğla’nın koylarının güzelliğine ise değinmeye bile gerek yok.
Bölgedeki kamp alanlarının doluluk oranları özellikle sezonda oldukça yüksek, bu yüzden niyetiniz bir karavan kampında konaklamak, elektrik, su gibi olanaklardan yararlanmaksa, gitmeden önce telefonla bilgi almakta fayda var.
8- Göreme/Nevşehir
Yüksek standartlı konaklama imkanlarına sahip Nevşehir’de, karavanı ile kalmak isteyenler de es geçilmemiş. Tüm Göreme’nin kuşbakışı izlenebildiği, “az teknoloji bol doğa” mottosunun can bulduğu kamp alanları, konumları nedeniyle çocuklu aileler için tehlike arz ediyor olabilir, o nedenle karavanınızı park ederken çevrenin çocuklar için uygun olduğundan emin olun. Onun dışında, karavanınızın önüne atacağınız kamp sandalyelerinde çayınızı yudumlarken eşsiz peribacalarını ve balonları izlemek gerçekten de büyük bir keyif olsa gerek.
9- Kaş/Antalya
Tatilin en güzel adreslerinden biri olan Kaş, karavan tutkunlarının da rotalarında mutlaka yer verdiği yerlerden. Dillere destan denizinden bahsetmeye zaten gerek yok. Bölge karavancıların uğrak noktası olduğundan, kendinize uygun bir karavan kampı bulmanız hiç zor olmayacaktır. Eğer evcil hayvanınızla seyahat ediyorsanız, işletmelerden bazıları seve seve onları da misafir etmeyi kabul ediyorlar.
Antalya’nın gürültülü ve renkli gece hayatı Kaş’a pek uğramıyor, bu yüzden geceleri yüksek sesle müzik dinlemek, hatta yüksek sesle konuşmak bile pek mümkün değil. Geceye hâkim olan huzur havasına kendinizi bırakmak ve kendinizi doğanın bir parçası hissetmek için son derece ideal bir lokasyon.
10- Edirne/Keşan
İstanbul’a yakın olması nedeniyle, kafa dinlemek için kaçılan yerlerden biri de Edirne Keşan bölgesi. Bu detayı göz önünde bulundurarak, eğer sakinlik arıyorsanız hafta içini tercih etmenizde fayda var.
Yazın gittiyseniz manzaralı bir koyda konaklarken aynı zamanda temiz denizinin tadını da çıkarabilirsiniz. Ama yukarıda belirttiğimiz noktayı tekrar hatırlatalım, günübirlikçilerin fazlalığı nedeniyle özellikle hafta sonları sahili de son derece kalabalık oluyor. Niyetiniz biraz kafa dinlemekse nispeten sakin olan günleri tercih etmelisiniz.
11- Dalyan/Muğla
Kayalara oyulmuş Kral Mezarları ile ve Caretta Carettaları ile bilinen Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesinde, Fethiye ve Marmaris’in arasında yer alıyor. Yemyeşil ormanlarıyla bölgenin oksijen deposu olan Dalyan’ın ünlü İztuzu Plajı ise adeta insanoğluna ve tabi Caretta’lara bir hediye adeta.
Ilıman iklimi nedeniyle dört mevsim huzur arayanların kaçış noktası olan Dalyan, karavancılar için de bulunmaz nimet. Karavanınızı göl kenarına çekip çevreyi gezmek isterseniz Kaunos Antik Kenti ve çamur banyolarının yapıldığı şifalı suları sizleri bekliyor olacak.
12- İnbükü/Marmaris
Marmaris ve çevresi, karavancılar için gerçekten de avantajlı bölgeler. İnbükü de bunlardan biri. Yalnız, çevrede market sıkıntısı yaşanabileceği için tedarikli gitmenizde fayda var çünkü Marmaris merkezine biraz uzakta olacaksınız. Marmaris’in doğal bitki örtüsü olan sığla ağaçlarından bölgede bol bol görmek mümkün.
13- Kuşadası
Aydın ili sınırları içerisinde yer alan Kuşadası, Türkiye’nin diğer turistik mekanlarına nazaran daha sakin beldelerden biri olarak bilinir. Yaz aylarında turist nüfusu bir hayli artsa da, kamp yapılacak alanlarının fazlalığı her daim çadır ve karavan kampçılarını kendine çekiyor. Merkeze yakın bir yerde kamp yaparsanız, çevrede gezilip görülecek pek çok alan da var; farklı kültürlerin birleştiği bir noktada yer alması sebebiyle tatilinizi bir tarih ve kültür turuna dönüştürmeniz de mümkün. Plajları da oldukça temiz.
14- Assos
Dünyanın en büyük oksijen depolarından biri olan Kaz Dağları’nın eteğinde kamp yapmak alışıldık bir deneyim olmasa gerek. Oksijenden sarhoş olmuş vaziyette Assos’un berrak sularında yüzebilir, ağaçların altına uzanıp ferahlayabilir, uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Bölgede kampçıların konaklayabileceği uygun kamp yerleri de mevcut, buralarda karavancılara yönelik birçok olanak da sunuluyor. Fiyatlar ise uygun sayılabilir.