Ülkelere Göre Üniversite Rehberi

Yaklaşık 60 bin Türk öğrenci yurtdışında üniversite okuyor. Üniversite okurken yurtdışı hayalinizi gerçekleştirmenin şartları ne? Sizin için farklı özellikleri ile öne çıkan 12 ülkeyi seçtik. Yazımızda öğrenim ücretleri ve yaşam masraflarını da bulabilirsiniz.

1) ABD Ülkede 12.000 den fazla Türk öğrenci bulunuyor. Avrupa'dan ABD'ye en çok öğrenci gönderen ülkeyiz. 4.000 den fazla yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkede öğrenim ücretleri 10.000 dolardan başlıyor. Başvurularda Türkiye'deki üniversite sınavı sonuçları önemli değil. Öğrencinin ABD üniversitelerinin istediği IELTS seviyesindeki sınav sonuçlarını göstermesi gerekiyor. Aylık yaşam masrafları 1.200 ile 2.000 dolar arasında değişiyor.   

2) İNGİLTERE Ülkede lisans eğitiminin 3 yıl olması en çok tercih edilme sebeplerinden biri. Bu ülkede de öğrenciye ülkemizde yapılan üniversites sınavına giriş şartı koşulmuyor. Ancak puanınız yüksekse, başvurunuzu desteklemek amacıyla kullanabilirsiniz. Yaklaşık 4.000 Türk öğrencinin bulunduğu ülkede öğrenim ücretleri 9.000 ile 25.000 sterlin arasında. Türk öğrenciler en çok işletme, yönetim bilimleri ve hukuk programlarını tercih ediyor. Bir öğrenci Londra'da aylık ortalama 1000, Londra dışında da 800 sterlin harcıyor. Konaklama haftalık 90 ile 150 sterlin arasında.  

3) ALMANYA Alman üniversitelerinde okumak için üniversite giriş sınavında 4 yıllık bir lisans programına yerleşmiş olmak gerekiyor. Üniversite giriş sınavı ile yerleştiğiniz bölüm, Almanya'da okumak istediğiniz bölüm ile benzer olmalı. Öğrenim ücretleri 300 ile 6.000 euro arasında. 300 euro ile doğu bölgesindeki üniversitelerde okuyabilirsiniz. Büyük şehirlerde aylık 800 eurodan başlayan yaşam maliyeti, diğer bölgelerde ortalama 600 euro. Öğrenciler için haftada 20 saat olmak üzere çalışma izni de bulunuyor.  

4) KANADA Yaklaşık 3.000 Türk öğrencinin öğrenim gördüğü Kanada'da mezuniyetten sonra 3 yıllık çalışma vizesi alabiliyorsunuz. Ayrıca birinci yılın sonunda vatandaşlık için başvuru hakkınız da var. Dil bilmeyen öğrencilere hazırlık okuması halinde şartlı kabul veriliyor. Öğrenim ücretleri ise 9.000 ile 35.000 Kanada doları arasında.  

5) FİNLANDİYA Dünya'nın en iyi eğitim sistemine sahip olduğu söylenen Finlandiya'da, bazı ingilizce master programları dışında yabancı öğrencilerden de öğrenim ücreti alınmıyor. Ülkede eğitim dili Fince ve İsveçce. Bazı bölümler İngilizce de olabiliyor. Ülkede üniversite okumak isteyenler, başvuru için öncelikle ülkemizdeki üniversite sınav barajını aşmalı. Aylık yaşam masrafı 700 ile 1.000 euro arasında. Haftada 25 saat çalışma izni mevcut. Ayrıca mezunlara 6 ay iş arama izni veriliyor.  

6) HOLLANDA Ülkedeki üniversiteler öncelikle üniversite giriş sınavında, Hollanda'da okumak istediğiniz bölüme yakın bir programa yerleşmiş olmanızı şart koşuyor. Hatta üniversitelerin bazıları, öğrencinin kazandığı bölümü kendi ülkesinde 1 yıl okumasını istiyor. Yaklaşık 1.300 Türk öğrencinin bulunduğu ülkede, yurtlar 300-600, ev kiraları ise 400-750 euro arasında değişiyor. Öğrenim ücretleri ise 6.000 eurodan başlıyor.  

7) UKRAYNA Ukrayna üniversitelerine kabul alabilmek için, AIDS olmadığınızı belgeleyen bir sağlık raporunu da sunmanız gerekiyor. Ülkedeki yaklaşık 3.000 Türk öğrenci öğrenim görüyor ve en çok tıp, eczacılık gibi programları tercih ediyor. Aylık yaşam giderleri 150-300 dolar, öğrenim ücretleri ise 3.500 ile 4.500 dolar arasında. Rusça programlara katılmak isteyenler, 2 yıl hazırlık okuyabiliyor.  

8) RUSYA Rusya'daki üniversitelere başvuru için, her üniversitenin kendi belirlediği kriterleri öğrenmeniz gerekiyor. Kimi okul lise not ortalamasını dikkate alırken, kimisi sınav ve mülakat ile seçim yapıyor. Rusça bilmeyenler hazırlık programlarına katılabilir. Yabancı öğrenciler için devlet bursları da mevcut. Öğrenim ücretleri ortalama 2.000 dolardan başlıyor.  

9) İTALYA Ülkedeki üniversitelerde en çok mimarlık ve tasarım bölümleri tercih ediliyor. Başvuru için ülkemizde yapılan üniversite giriş sınavı barajı geçilmiş olmalı. İngilizce programlarda okumak isteseniz dahi orta seviyede İtalyanca bilmeniz gerekiyor. Lisans eğitimi 3 yıl. Üniversite harçları için değişik bir yol izleniyor. İlk dönem harç ücretleri 1.000 ile 3.500 arasında olmak üzere sabit ödeniyor. Ancak diğer dönemler için harç ücreti ailenin gelir durumuna göre yeniden belirleniyor.  

10) İSPANYA Daha çok Erasmus öğrencilerinin tercih ettiği ülkede, öğrenim dili genellikle İspanyolca ve Katalanca. Devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri en fazla 3.000 euro. Özellerde ise 10.000 euroya kadar çıkabiliyor. İngilizce programlar çoğunlukla yönetim, turizm, iletişim gibi alanlarda var. Bu programların öğrenim ücretleri daha fazla. Başvurular için, girmeniz gereken 'Selectividat' sınavının sonucu ve lise notları önemli. Haftada 20 saat çalışma izni bulunuyor.  

11) YUNANİSTAN Yunanistan'da okumak için öncelikle Türkiye'de bir programa yerleşmiş olmanız gerekiyor. Öğrencinin lisede aldığı dersler de programlara kabul için önemli. Lisede sözel ağırlıklı eğitim alan öğrenci, finans ve ekonomi gibi bölümlere yerleşemiyor. Lisans programları için Yunanca şartı aranıyor. Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin tüm masraflarını devlet karşıladığı için, yer bulmak çok zor. Ancak özel yurtlarda kalsanız bile, yabancı öğrencilerin yurt masraflarının yarısını da devlet karşılıyor.   

12)İSVİÇRE Başvurularda üniversitelere giriş puanı etkili değil. Ülkede diş ve veterinerlik fakültelerine yabancı öğrenci kabul edilmiyor. Türk öğrenciler bu ülkede daha çok teknik ve hukuk eğitimi almayı tercih ediyor. Öğrencilerin haftalık çalışma izinleri 15 saat. Mezunlar 6 ay iş arayabiliyor. Yaklaşık 140 Türk öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitelerin öğrenim ücretleri 1.260 ile 8.000 İsviçre Frankı arasında.