Duatepe Anıtı

Ankara Duatepe Anıtı yurdumuzun düşman işgaline uğradığı, ülkenin dört bir yanında direniş ordularının vatanı kurtarma çabasında olduğu yıllarda kahramanlık hikâyeleri ile bu vatanı kurtaran herkese bir saygı duruşudur.

Duatepe Anıtı bulunduğu noktayı işaret eden bir anıt olarak, dirilişin hikâyesini işaret etmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında başlayan karşı taarruz sonunda elde edilen başarının anıtıdır bir anlamda. 10 Eylül 1921’de giriştiğimiz karşı taarruz sonunda, düşman elinden kurtarılan ilk tepedir Duatepe. Sakarya Meydan Savaşı’nın en son savunma hattı durumunda olan tepe, ordunun düşmanı temizlemesinin fitilini ateşleyen başarıdır aynı zamanda.

Duatepe Hakkında Bilgi 

Bu önemli nokta bir anıt haline getirilmeye karar verildikten sonra, ilk olarak Duatepe civarında başlayan ağaçlandırma çalışmaları sonunda tepe 20.000 ağaç ile ağaçlandırılmıştır.
Duatepe Şehitlik Anıtı diye bilinen heykel, devlet sanatçısı da olan heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından hazırlanmış ve alan halkın ziyaretine 12 Eylül 2000 tarihinde açılmıştır. Polatlı Duatepe Şehitlik Anıtı beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler otopark ile başlayıp bağlantı ve yürüme yolutören alanı ve anıt olmak üzere adlandırılmaktadır. Abide alanında 38. Alayın Sancağı ve Türk Bayrağı birlikte yer alır.
Ayrıca Duatepe Anıtı duvarlarında Duatepe’de şehit düşen 81 şehidimizin pirinç harflerle yazılmış kimlik bilgileri bulunmaktadır.
Duatepe hakkında bilgi verirken özellikle dikkat çekilmesi gereken detay şudur ki; bir milletin kaderinin değiştiği nokta olmanın ötesinde, umudu besleyen isteği kamçılayan yönüyle de çok özel bir yerdir Duatepe Anıtı alanı.

Duatepe Hikayesi 

Anıt, Kurtuluş Savaşı döneminin temsili niteliğindedir. Türk halkının mücadelesini aktaran bir kompozisyon bütünlüğü içerisinde Duatepe Şehitlik Anıtı yükselir. Atatürk, şahlanan atının üzerinde, halkın önderi ve ateşleyicisi olarak konumlandırılmıştır. Arka planda bulunan Atatürkİnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak heykelleri komutanların birlik içindeki duruşunu simgeler. Türk kadınını temsilen muharebe sırasında da mevzide olan Halide Edip Adıvar figürü kullanılmıştır. Atatürk ile yaverinin dürbünlü kompozisyonu ise beklenen zaferin gelişine duyulan inanca bir göndermedir.
Abidenin bulunduğu alan Duatepe hikâyesi olarak bilinen Mustafa Kemal Paşa’nın Gazi Tepe’de attan düşerek kaburga kemiklerini kırmasına rağmen, gene de görevini bırakmadan kahramanca askerine komutanlık yapmış olmasının, Türk azminin göstergesi, kararlılığının da hikâyesidir.

Polatlı Duatepe Gezilecek Yerler 

Duatepe Anıtı ziyareti için geldiğiniz Polatlı Duatepe çevresinde diğer doğal güzellikleri ve tarihî mekânları da görmek isteyebilirsiniz. Polatlı gezilecek yerler listemizi bölgede biraz daha vakit geçirmek isteyen okuyucularımız için hazırladık.

  • Malikköy Tren İstasyonu Müzesi
  • Gordion Müzesi
  • Kayabaşı Mozaiği
  • Gordion Antik Kenti (Yassıhöyük)
  • Kral Midas Tümülüsü
  • Sakarya Şehitler Anıtı
  • Türkobası Tümülüsü
  • P Tümülüsü
  • Mama Deresi Tümülüsü
  • Kızlarkayası Tümülüsü
  • Hacıtuğrul Tümülüsü
  • Karga Yaylası Tümülüsü
  • Gencali Tümülüsü
  • Beyceğiz Tümülüsü
  • Sıcan Höyük
  • Kocaöz Höyük

Duatepe Anıtı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Duatepe Anıtı nerede sorusuna kısaca Duatepe Anıtı Ankara’ya 80 kilometre uzaklıkta Polatlı ilçe merkezindedir diye yanıt verebiliriz. Duatepe Anıtı ulaşım seçeneklerini sizler için derledik.
Otomobil: Ankara’dan D-200 yolunu kullanarak yaklaşık 80 kilometre olan Polatlı’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan E-80 otoyolundan, Akyazı çıkışından D-140 yoluna girilir. MudurnuNallıhanBeypazarı üzerinden Polatlı’ya ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Ankara Otogarı’ndan Polatlı’ya otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşıp, buradan otobüsle Polatlı’ya gidebilirsiniz.

Duatepe Anıtı Ziyaret Ücreti 

Duatepe Anıtı Giriş Ücreti Öğrenci: Ücretsiz
Duatepe Anıtı Giriş Ücreti Sivil: Ücretsiz

Duatepe Anıtı Ziyarete Açık Gün ve Saatler 

Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): 09.00 – 17.00
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): 09.00 – 17.00