Mudurnu Tarihi Ahi Kent

Mudurnu, Bolu iline bağlıdır. Kent merkezine 52 kilometre uzaklıktaki ilçe, Osmanlı topraklarına katıldığından bugüne “Ahilik-esnaf Kenti” kimliğini ve kültürünü korumuştur. Tarihî İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bulunması nedeniyle hem önemli bir ticaret merkezi, hem de askeri menzil özelliği taşımaktadır. Mudurnu Çayı’nın serinlettiği, Hisar ve Kulaklı tepelerinin arasındaki vadiye kurulu ilçe; yeşil doğası ve eski Türk evleri ile çok özel bir kentsel peyzaj dokusuna sahiptir. Sınırları içindeki 165 konut, 8 cami, çeşme ve hamamdan oluşan 175 mimari değeri yüksek yapı nedeniyle, “Kentsel Sit Alanı” ilan edilmiştir.

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti

Mudurnu Tarihi Antik Kenti Hakkında

Antik çağlardan itibaren Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklulara kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Mudurnu, 1307’de Osmanlı topraklarına katılmıştır. İlçe adını, Bursa tekfurunun kızı Matarni’den (Moderna) alır. Tekfurun mevcut yerleşim bölgesinin doğusuna yaptırdığı kalenin etrafında gelişen şehir, Osmanlılara katıldıktan itibaren Ahi kültürü ile tanışmış ve bu kültürün en önemli temsilcisi olmuştur. 14. yüzyıldan bugüne değin Mudurnu’nun sosyal ve fiziksel dokusunda yaşayan Ahilik geleneği, kentin dokusunda da açıkça görülmektedir.

Osmanlı ticaret ve zanaat mirası, adil paylaşım ve hoşgörü felsefesine dayanan Ahiliğin sosyal dokudaki izleri, en belirgin olarak 700 yıldır devam etmekte olan Esnaf Duası geleneği ve köklü kent kültüründe gözlenir. Mudurnu’da cuma günleri namazdan önce yapılan Esnaf Duası’nda esnaflar arasında “Orta parası” adıyla ihtiyacı olanlara yardım edilmesi amacıyla para da toplanır. Mudurnu’da devam eden bir başka ahilik geleneği, “Birikme geceleri”dir. Bu etkinlikte gençlere sosyal yaşamın kuralları öğretilir ve yöresel ağızla orta oyunu sergilenir. Bahar aylarının sonlarına doğru, hemen her köyde “Hacet Bayramları” düzenlenir. Köyler arasında dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan bu bayramda; konuklara etli pilavla gözleme ikram edilir. Ayrıca mevlit okunur, yağmur duası yapılır ve “karakucak güreşi” ile bayram son bulur.

Fiziksel dokudaki en önemli örnekler ise Ahilik örgütlenmesine dayalı ticaretin yapısal mirasını oluşturan, tarihî binalardır.

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir

Bolu’ya 52 kilometre uzaklıktaki Mudurnu’ya, özel aracınızla ya da otobüsle gidebilirsiniz.

Otomobil: Özel aracınızla gidecekseniz, hareket noktanıza göre Akyazı-Taşkesti ya da Bolu üzerinden gidebilirsiniz.

Otobüs: Kocaeli, Sakarya, Bursa gibi yakın illerin yanı sıra, İstanbul ve Ankara’dan da direkt otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Bolu’nun merkezinden Mudurnu’ya düzenli dolmuş seferleri mevcuttur.