Dominik Cumhuriyeti Hakkında Temel Bilgiler

image1.jpg

Karayiplerdeki Hispanyola adasında bulunan Dominik Cumhuriyeti, doğal güzellikleri ve eşsiz doğasıyla mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Yüzölçümü yaklaşık 48,7 bin kilometre olan ülkenin en önemli özelliği Kristof Kolomb'un yeni dünyayı keşfi sırasında ilk ayak bastığı yer olmasıdır.

​Dominik halkının büyük çoğunluğu melez olarak adlandırılır. %73’ünün melez olduğu ülke nüfusunun %16’sı Avrupa kökenli, %11’i ise Afrika kökenlidir. Dominik Cumhuriyeti Karayipler bölgesinin en önemli turizm bölgesi kabul edilir.

Devamını Oku

Dominik Cumhuriyeti ile İlgili

Dominik Cumhuriyeti’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

CARIBBEANMEXICODOMINICANREPUBLICDOMINICANREPUBLIC-SAMANASAMANATOWNRES_003767.jpg

Başkenti Santo Domingo olan Dominik Cumhuriyeti 31 eyaletten oluşur. Ülke nüfusunun en yoğun olduğu şehirlerin başında başkent Santo Domingo'nun ardından Santiago, La Vega, San Cristobal ve San Pedro de Macoris gelir. Ülkenin en önemli şehirleriyse başkent Santo Domingo başta olmak üzere Punta Cana, Saona Adası ve Cabarete'dir.

Dominik Cumhuriyeti Nerededir?

Dominik Cumhuriyeti Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alır. Porto Riko’nun batısında, Küba ve Jamaika’nın doğusunda bulunan ülkenin Venezuela'yla deniz sınırı vardır. Kuzeyinde Kuzey Atlantik Okyanusu ve güneyinde Karayip Denizi bulunan adanın batı kısmında Haiti bulunur.

Dominik Cumhuriyeti’ne Nasıl Gidilir

Dominik Cumhuriyeti'nde 8 adet uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Ülkeye ulaşımda genellikle ülkenin başkentindeki Santo Domingo Hava Alanı ve Dominik Cumhuriyeti’nin en ünlü tatil bölgelerinden olan Punta Cana Hava Alanı kullanılır. Türkiye'den direkt uçak seferinin bulunmadığı ülkeye Avrupa’nın birçok büyük şehrinden tarifeli hava yolları firmalarının aktarmalı uçak seferleriyle ulaşılabilir.

Dominik Cumhuriyeti’ne Ne Zaman Gidilir?

Dominik Cumhuriyeti'ne her mevsim gidilebilir. Ancak ağustos ve ekim ayları arasında kasırgalar yaşandığından bu aylarda gitmek önerilmez. Dominik Cumhuriyeti plajları her mevsim açıktır. Ülkede sıcaklık mevsimsel olarak değil bölgesel olarak değişim gösterir bu nedenle gidilecek bölgeye göre tercih yapmak daha doğru olacaktır. Zira ekim ve mayıs arası kuzey kısımlar, mayıs ve ekim arası güney kısımlar yağmurludur.

Dominik Cumhuriyeti Kültürü

Dominik Cumhuriyeti toplumu genel olarak sıcak kanlı ve arkadaş canlısıdır. Ülke, tamamlanamayan metro ve altyapı çalışmaları, yüksek enflasyon, düşük alım gücü, adaletsiz gelir dağılımı gibi sorunlar yaşasa da halk her türlü probleme rağmen mutludur. Partilere, spora, eğlenceye çok düşkündürler. Ülkede özellikle beyzbola çok önem verillir. Beyzbolda en üst seviyedeki oyuncuların büyük bir kısmı Dominikli'dir. Günün her saati bir yerlerde parti görmek mümkündür, dans kültürü oldukça gelişmiştir. Ülke genelinde pek polis görülmez, kamu alanlarında polis yerine tüfekli özel güvenlikler vardır.

Dominik Cumhuriyeti Mutfağı

Orta ve Güney Amerika mutfaklarıyla benzerlik gösteren Dominik Cumhuriyeti mutfağının ana malzemelerini deniz mahsülleri, siyah fasulye, pirinç, sebzeler ve et oluşturur. Ülkede yemek kültürü bölgeye göre farklılık gösterse de ana yemekler genelde aynıdır.

Dominik Cumhuriyeti mutfağının geleneksel yiyeceklerinden biri kahvaltıda servis edilen peynir, bacon ve yeşil muzla hazırlanan mangu'dur. Pirinç, fasulye, et, sebze ve kızarmış muzdan oluşan La Bandera Dominicana denilen yemek ise en ünlü öğlen yemeği menüsüdür.

GEnews_131_20131129155700_en.jpg

Bir diğer geleneksel yemekleri İspanyol tarzı yapılan ve pirinç ile servis edilen Sancocho'dur. Sancocho yeşil muz, avokado, çeşitli kökler ve tavuk ya da etten oluşan bir yemektir. Bazen 7 çeşit etin karışımından oluşur. Dominik mutfağında bulgur, bir çeşit içli köfte olan Quipes'in veya kısır diyebileceğimiz Tipili'nin ana malzemesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Dominik mutfağının diğer ünlü yemekleri arasında kuşbaşı doğranmış kızarmış tavuk yemeği chicharrones de pollo, paçanga böreği pastelitos ve yeşil muzlu yemek mofongo sayılabilir. Yucca cassava da bir çeşit ekmektir.


 

En önemli tarım ürünü şekerkamışı olan ülkenin mutfağında tatlılar önemli bir yere sahiptir. Pudingler, kekler, karamel dipli meyvelerve kremalar en çok yenen tatlılardır. Ülkenin en popüler tatlı çeşitlerini sıralayacak olursak, sütlaca benzeyen bir tür tatlı olan arroz con leche, Hindistan cevizli veya meyveli süt kreması dulce de leche, üzeri beyaz yumurta kremalı kekler bizcochos, meyve şuruplu buz kalıpları friofrios ve tropik şerbetli, makadamialı, hindistancevizli ve romlu dondurmalarıdır.
 

arroz-con-leche-AlaMesa.jpg


Presidente Birası ülkenin en popüler birasıdır. Bunun yanı sıra dünyaca ünlü rom markaları Bermudez, Brugal ve Barcelo’dur. Çeşitli bitkiler, kökler, yapraklar ve rom, cin, şarap bal ve limondan oluşan karışım Mamajuana da Dominik Cumhuriyeti'nin en ünlü içeceklerindendir. Sağlık, cinsel güç ve vücut direncini artırıcı bir içecek olduğuna inanılan bu içecek yalnızca Dominikli birkaç aile tarafından üretilmektedir.
 

Dominik Cumhuriyeti iklimi ve bulunduğu coğrafi konum dolayısıyla en iyi organik kahve çekirdeklerinin yetiştiği dolayısıyla en zengin aromalı kahvenin üretildiği ülkelerden biridir. Santo Domingo adını taşıyan Dominik Cumhuriyeti kahvesi 6 farklı bölgede yetiştirilmektedir. Ülkede genellikle kahve espresso fincanlarında, şekerli ve sütsüz olarak tüketilir.

Dominik Cumhuriyeti’nden Alınacak Hediyelik Eşyalar

Ron-Barcelo-Imperial1.jpg


Dominik Cmhuriyeti'nin doğal güzelliklerini yansıtan otantik tablolar, takılar, el yapımı purolar, kakao, Dominik Cumhuriyeti'ne özel içecek Mamajuana alınabilecek hediyelik eşyalardandır.

Dominik Cumhuriyeti’nin Festivalleri

Her yıl temmuzun son haftası veya ağustosun ilk haftasında yapılan Santo Domingo Merengue Festivali ülkenin en önemli müzik festivallerindendir. Santo Domingo’nun kordonboyu olan Malecon’da kutlanan festival bir hafta sürer. Bir diğer müzik festivaliyse Puerto Plata Merengue Festivali'dir. Her yıl ekimin üçüncü haftasında gerçekleştirilen festival Puerto Plata'da yapılır. Dominican Republic Jazz Festival de önemli festivallerdendir. Kuzeyde Cabarete, Sosua ve Puerto Plata olmak üzere 3 bölgeye ayrılan festival her yıl ekim ayında düzenlenir. Festival ulusal ve uluslararası birçok sanatçıyı sahnesinde ağırlar.

Dominik Cumhuriyeti’ndeki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Epifani (6 Ocak)
  • Altagracia Leydisi Günü (21 Ocak)
  • Duarte Günü (26 Ocak)
  • Bağımsızlık Günü (27 Şubat)
  • Kutsal Cuma (Mart ayının son Cuma günü)
  • İşçi Günü (1 Mayıs)
  • Corpus Christi (26 Mayıs)
  • Ulusal Restorasyon Günü (16 Ağustos)
  • Mercedes Leydisi Günü (24 Eylül)
  • Kuruluş Günü (6 Kasım)
  • Noel (25 Aralık)

Dominik Cumhuriyeti’nde İklim ve Hava Durumu

Tropikal iklimin hâkim olduğu Dominik Cumhuriyeti’nde vadi ve kıyı ovalarında ortalama sıcaklık 24-27 derece arasındadır. Ülkede günlük ve yıllık sıcaklık ortalamaları büyük bir değişiklik göstermezken, sıcaklıklar mevsimsel olarak değil bölgesel olarak değişmektedir. Atlas Okyanusu'ndan esen alizeler iklimi yumuşatır. İki yağmurlu dönemin olduğu ülkede, ekim-mayıs aylarında kuzey kıyıları, mayıs-ekim aylarında güney kıyıları yağmurlu olur. Yarım gün süren yağışlar serinletici etkilidir. En fazla yağış ise mayıs ve kasım ayları arasında görülür. Ülkede sıcaklığın en bunaltıcı olduğu dönem ise ağustos ayıdır.

Dominik Cumhuriyeti’nin Kısa Tarihi

Dominik Cumhuriyeti Avrupalıların Amerika kıtasında oluşturduğu ilk yerleşimdir. Ülkenin bulunduğu Hispaniola Adası 1492'de Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. 18. yüzyıl sonlarına kadar İspanya'nın sömürgesi olarak kalan ada 1821'de Dominik Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Daha sonra ülkeye giren Haiti birlikleri yönetime el koymuştur. 1844'te Haiti'nin işgaline son verilmesinin ardından ülke yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. ABD’nin 1905 yılında Dominik'in gümrük yönetimine el koymasının ardından 1916'da ülke işgal edilmiştir. 1930'da Rafael Leonidas Trujillo Molina diktatörlüğünü ilan ederek yönetime el koymuştur. Bu tarihten itibaren siyasi buhran yaşayan ülke 1961'de diktatör Rafael Leonidas Trujillo Molina'nın ölümünden sonra temsili demokrasiye geçmiştir.

Dominik Cumhuriyeti’nin Ekonomisi


 

Dominik Cumhuriyeti'nin ekonomisi tarım, ticaret ve turizme dayanır. Serbest ticaret bölgeleri ve turizm ülkenin en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alır. Topraklarının %30'unu tarım alanlarının oluşturduğu ülkede en büyük tarım bölgesi kuzeyde Cibao Vadisi'dir. En önemli tarım ürünüyse şekerkamışıdır. Diğer önemli ürünler arasında pirinç, kahve, kakao, manyok, domates, mısır, muz, tütün, portakal, avokado ve mango vardır.

Hayvancılığın da oldukça gelişmiş olduğu ülkede balık üretimi de önemli yer tutar. Ülkedeki en önemli endüstri ürünü şekerdir. Diğer endüstri ürünleri ise çimento ve yapay gübre başta olmak üzere bira, ispirto, sigara, mukavva ambalaj kutuları, pamuklu ve yapay ipek dokuma yer alır. Ülkenin dört büyük yeraltı kaynağı altın, gümüş, boksit ve ferronikeldir.

Dominik Cumhuriyeti’nde Din ve İnanç

Dominik Cumhuriyeti'nde din özgürlüğü anayasal güvence altındadır. Nüfusun %95'ini Hıristiyanlar %2,6'sını herhangi bir dine inanmayanlar oluştururken nüfusun %2,2'sini ise Protestanlık, Musevilik ve Budizm gibi diğer dinlere inananlar oluşturur. Haiti sınırı ve uzak bölgelerde doğal Afrika dinlerine bağlı nüfus da yaşamaktadır.

Dominik Cumhuriyeti’nde Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

SANTO DOMİNGO BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Calle Los Laureles, No. 29, Bella Vista, D.N., Santo Domingo, Republica Dominica

Telefon: +1 809 532 77 83, +1 809 532 77 84 +1 809 532 77 85 +1 809 532 77 86

Faks: + 1 809 535 60 50

[email protected]

http://santodomingo.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: DOMİNİK CUMHURİYETİ, ANTİGUA-BARBUDA, ST. KITTS VE NEVIS, ST. LUCIA, ST. VINCENT VE GRENADİNES, DOMİNİKA, GRENADA VE HAİTİ

Dominik Cumhuriyeti’nde Konuşulan Diller

Dominik Cumhuriyeti'nin resmi dili İspanyolca'dır. Halkın %99’u İspanyolca konuşur. Bunun yanı sıra adanın özellikle turistik bölgelerinde İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çoğunluğu Haiti’den gelen ve şekerkamışı işletmelerinde çalışan yabancılar arasında Fransızca konuşmaktadır.

Dominik Cumhuriyeti Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 15oC
    • Şub 15oC
    • Mar 16oC
    • Nis 16oC
    • May 17oC
    • Haz 18oC
    • Tem 18oC
    • Agu 18oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 18oC
    • Kas 16oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa

Nüfus: 9,980,243
Dili: İspanyolca
Para Birimi: Dominik Pesosu (DOP) İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: 1,84