Harran Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Harran, Şanlıurfa’nın Suriye sınırına yakın olan bir ilçesidir. Şanlıurfa'ya uzaklığı 44 km’dir. En önemli özelliği dünyanın ilk bilim merkezlerinden (Atina, Mardin, Şanlıurfa gibi) biri olmasıdır. Dünyanın ilk üniversitesi Harran’dadır. Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi, adını bu ilçeden almıştır. Harran’da İbni Teymiyye gibi âlimler, Battani gibi bilim adamları yetişmiştir.
Kuzey Mezopotamya'nın en eski yerleşim bölgelerindendir. İlçe halkının neredeyse tamamını, Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturur. Bu nedenle ilçede Arap kültürü hâkimdir.
Şehrin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara dayanmaktadır. Harran adının ilk geçtiği buluntular, Ebla'da bulunan M.Ö. 2250 yıllarına ait çivi yazılı tabletlerdir. Bu tabletlerde şehrin "Ha-ra-an" olarak adlandırıldığı dikkati çeker. Yine aynı dönemlere ait olan ve Kültepe'yle Mari'de bulunan çivi yazılı tabletlerdeyse kentin adı "Har-ra-na" ya da "Ha-ra-na" diye geçmektedir. Bu adlar, Sümerce’de ve Akat dilinde “seyahat” ya da “kervan” anlamına gelen "haran-u"dan gelmektedir. Bazı başka kaynaklarda ise bu sözcüğün “kesişen yollar” ya da “şiddetli sıcak” anlamına geldiği belirtilmektedir.