Harran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Harran, Şanlıurfa’nın Suriye sınırına yakın olan bir ilçesidir. Şanlıurfa'ya uzaklığı 44 km’dir. En önemli özelliği dünyanın ilk bilim merkezlerinden (Atina, Mardin, Şanlıurfa gibi) biri olmasıdır. Dünyanın ilk üniversitesi Harran’dadır. Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi, adını bu ilçeden almıştır. Harran’da İbni Teymiyye gibi âlimler, Battani gibi bilim adamları yetişmiştir.

Kuzey Mezopotamya'nın en eski yerleşim bölgelerindendir. İlçe halkının neredeyse tamamını, Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturur. Bu nedenle ilçede Arap kültürü hâkimdir.

Şehrin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara dayanmaktadır. Harran adının ilk geçtiği buluntular, Ebla'da bulunan M.Ö. 2250 yıllarına ait çivi yazılı tabletlerdir. Bu tabletlerde şehrin "Ha-ra-an" olarak adlandırıldığı dikkati çeker. Yine aynı dönemlere ait olan ve Kültepe'yle Mari'de bulunan çivi yazılı tabletlerdeyse kentin adı "Har-ra-na" ya da "Ha-ra-na" diye geçmektedir. Bu adlar, Sümerce’de ve Akat dilinde “seyahat” ya da “kervan” anlamına gelen "haran-u"dan gelmektedir. Bazı başka kaynaklarda ise bu sözcüğün “kesişen yollar” ya da “şiddetli sıcak” anlamına geldiği belirtilmektedir.

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Harran Nerededir?

Şanlıurfa'nın 44 kilometre güneydoğusunda yer alan Harran, kendi adıyla anılan ovanın merkezinde yer almaktadır. İlçenin 63 köyü vardır. Güneyinde Akçakale, kuzeyinde merkez, batısında Suruç, doğusunda ise Ceylanpınar ilçeleriyle çevrilidir. Topraklarının büyük bölümü, Harran Ovası ile kaplıdır. Colap suyu, Cudi ve Urça derelerinin suladığı Harran’da, en yüksek nokta 600 m’yi aşmaz. İlçe Türkiye-Suriye sınırında yer almaktadır.

Harran’a Nasıl Gidilir?

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden gitmek isteyenler havayolunu kullanmak isterlerse, İstanbul ve Ankara’dan her gün direkt uçuşu var. İzmir’den ise İstanbul ve Ankara aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Şanlıurfa’ya uçan bir başka havayolu şirketinin de, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan her sabah seferi bulunuyor.

Bazı merkezlerin Harran’a uzaklıkları şöyledir:

* Gaziantep-Harran: Yaklaşık 187 km. Araçla yaklaşık 2 buçuk sürüyor.

* Adana-Harran: Yaklaşık 402 km. Araçla yaklaşık 5 saat sürüyor.

* Diyarbakır-Harran: Yaklaşık 226 km. Araçla yaklaşık 3 saat sürüyor.

Otobüsle gidecek olanlar için seçenek daha fazla. Türkiye’nin hemen her ilinden, Şanlıurfa’ya otobüs mevcuttur. Şehir merkezine ulaştıktan sonra tek yapmanız gereken, otogardan kalkan Harran minibüslerine binmektir.

Özel aracınızla gidecekseniz, harita kullanmanızda yarar var. İstanbul’dan gidecek olanları 1274 kilometrekarelik bir yol bekliyor. İstanbul-Ankara-Aksaray-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa güzergâhını kullanabilirler. Ayrıca Ankara’dan sonra Kırşehir, Nevşehir yolu ve Niğde üzerinden devam edip Ulukışla'dan Pozantı'ya ulaşabilirler. Pozantı'dan Tarsus'a inen otoban, sizi Adana'ya oradan da Gaziantep ve Şanlıurfa’ya götürecektir.

Harran’a Ne Zaman Gidilir?

38_big.jpg

Harran’da karasal iklim hâkimdir. Bu nedenle yazlar sıcak ve kurak, kışlar sert ve soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derece, yağış tutarı ise ortalama 800 metreküptür. En uygun gezi zamanı bahar ayları, özellikle de ilkbahardır.

Nerede Kalmalı?

Harran’da, konaklama için 2 tesis mevcut. Biri, 4 yataklı öğretmenevidir. Diğeri ise, Harran Kaymakamlığı’na ait olan 22 yataklı Bazda Motel. Ayrıca 2 tane koni kubbeli Harran Evi, günübirlik tesis olarak hizmet vermektedir. Ancak Şanlıurfa’da hem 4-5 yıldızlı oteller, hem de butik oteller yer alıyor. Özellikle kent merkezindeki otellerden, Urfa Kalesi ve gece aydınlatılan camileri görebilirsiniz.

Harran’da Gezilecek Yerler

İbrahim Peygamber’in yaşamının bir bölümünü burada geçirmiş olması ve İncil'de, aynı adı taşıyan eski bir kent olduğuna inanılması; Harran’ı doğunun en gizemli merkezlerinden biri haline getiriyor. Buna bir de koni çatılı evleri, tarihin en eski İslam Üniversitesi’nin burada oluşu, 8. Yüzyıl’dan kalma kent surları ve kalesi eklenince, Harran adeta bir Açık Hava Müzesi kimliğine bürünüyor.

Devamını Oku

Harran Şehir İçi Ulaşım

Şanlıurfa Otogarı’ndan her 15 dakikada bir Harran minibüsleri kalkmaktadır. Yolculuk süresi yaklaşık 1 buçuk saattir. Ancak, Urfa’dan dolmuşa binerken, gezi sürenizi ve dönüşünüzü iyi hesaplamanız gereklidir. Çünkü Harran’dan son minibüs, saat 18.00 gibi kalkmaktadır.

Harran Mutfağı

4ea75520134f0232f05d26a3b4d5003a.jpg

Harran Mutfağı aslında, Urfa mutfağının bir parçasıdır. Ama yine de bu yöreye özgü lezzetler vardır. Bunlardan biri, patateslerin kubbe şeklinde kesilerek tepsiye dizilip, fırında pişirilmesiyle yapılan Harran'ın geleneksel yemeği “patates kubbesi”. Ayrıca parça et ve patlıcanla yapılan “Harran Çömleği”, olmazsa olmaz çiğköfte ve geleneksel içecek “Harran Mırrası” mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir.

Popüler restoranlar

Harran Çamlık Restoran: Harran’ın hemen girişinde bulunan restoranda, et ve tavuk çeşitlerinin yanında taze balık, hindi ve yöreye özgü her türlü kebap çeşidi mevcuttur. 20 dönümlük bir arazinin ortasında açık havada hizmet veren restoran, yörenin en ünlü lezzet durağıdır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Harran’da Alışveriş

harranda-sali-pazarina-buyuk-ilgi-sanliurfa-20100119A19010A9-01.jpg

Harran’ın içindeki koni kubbeli evlerin biri turistik amaçlı hizmet vermektedir. Bu evde yöreye özgü renk renk kıyafetler ve eşarplar satılmaktadır. Almasanız bile kıyafetleri giyip hatıra fotoğrafı çektirebiliyorsunuz. Bunun dışında birkaç küçük hediyelik eşya dükkânı mevcuttur. Ancak merkeze giderseniz, özellikle tarihi çarşı ve pazarlarda; el dokumacılığı, tarakçılık, ağaç oymacılığı, saraçlık (dericilik), kürkçülük, bakırcılık, kuyumculuk ve taş süslemeciliği örneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Harran Gece Hayatı

Harran’da hareketli bir gece hayatı yoktur. Konaklama sınırlı olduğu ve şehir merkezine kalkan minibüslerin son seferleri erken saatte olduğu için, genelde Urfa’da konaklama tercih ediliyor. Harran’da kalanlar, akşam saatlerinde sakin ortamda uzun yürüyüşler yapabilirler. Urfa’da ise otellerin barları geç saatlere kadar hizmet veriyor. Çok sayıda cafe de mevcuttur.

Harran Festivaller

Ekolojik Kadın Köyü Festivali (Mart)

Harran İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0 414 441 20 75

Harran Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 11oC
    • Nis 16oC
    • May 21oC
    • Haz 27oC
    • Tem 30oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 19oC
    • Kas 12oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 6.452 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün