Sassari Genel Bilgiler / Rehber
Sassari, 130.000 kişilik nüfusuyla Sardinya Adası’nın en kalabalık ikinci şehridir. Adadaki en eski şehirlerden biri olan Sassari’de çok sayıda sanat koleksiyonu bulunmaktadır. Kökeni 12. yüzyıla dayanan şehir oldukça zengin bir tarih, kültür ve sanat mirasına sahiptir. Bu sebeple ada için turistik, kültürel, politik açıdan önemlidir. Şehrin en önemli yapıları arasında, zarif neoklasik mimarisiyle Piazza d'Italia, Teatro Civico ve Fountain of the Rosello bulunmaktadır.
Sassari'ye Nasıl Gidilir?
Şehre en yakın havaalanı şehir merkezinden 25 km uzaklıktaki Fertilia Uluslararası Havaalanı, en yakın liman ise 16 km uzaklıktaki Porto Torres Limanı'dır. Sassari'yi Porto Torres’e ve Cagliari’ye 2 otoban, adanın geri kalan kısmına ise demiryolu hattı bağlamaktadır. Şehir içi ulaşım ise otobüslerle ve hafif demiryolu ulaşımıyla sağlanmaktadır.
Sassari'de Gezilecek Yerler
- Monte d'Accoddi Arkelojik Bölgesi: Tarih öncesi çağlara ait, basamaklı piramid şeklinde, eşsiz bir yapı.
- Şehir surları: Pisalılar tarafından 13. yüzyılda yapılmış olan şehir surları, şehrin etrafını çevreler. Fakat bu surlarda bulunan 36 kuleden günümüze yalnızca altı tanesi kalmıştır. Castello di Sassari adıyla anılan ve Aragonlular tarafından yapılmış bir şato 1877'de yıkılmıştır. Ancak bu şatoya ait olan bazı odaların, mahzenin ve kulenin bir parçasının harabeleri 2008'de bulunmuştur.
- Silki'de San Peter Kilisesi: 12. yüzyılda yapılmış ve 17. yüzyılda restore edilmiştir. Bu kilisede Condaghe di san Pietro adı verilen, Ortaçağ'dan kalma kanun yazmaları bulunmaktadır.
- Corso Vittorio Emanuele: Şehrin Ortaçağ'da kalma olan merkez sokağıdır. Her iki tarafında enteresan, çeşitli zamanlardan kalma yapılar bulunmaktadır. Bunların arasında Katalan-Gotik stilde mimarisi olan Kral Enzo'nun Evi; Korsikalılar tarafından yapılmış olan, Barok mimariye sahip Saint Andrea Kilisesi, neoklasik tarzdaki Teatro Civico ve Quesada'nın Sarayı bulunmaktadır.
- Barili San Nicola Katedrali: 13. yüzyılda yapılmıştır. Dış cephesi 1480'den sonra Katalan-Gotik stilinde değiştirilmiştir Cephenin bir kısmındaysa 1650-1723 arasında Barok İspanyol koloniyel stilinde renovasyonlar yapılmış ve azizlerin heykelerinin bulunduğu bir merasim kapısı eklenmiştir. Can kulesinin mimarı stili Romanesk'tir. Katedralin içerisinde yine Katalan-Kotik sitilde Morina Dükü Anıtı bulunmaktadır.
- Santa Maria di Bètlem Kilisesi ve Manastırı: Orijinal dış cephe ve manastırın bir kısmı Lombard Romensk stilinde, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Fakat kubbe de dâhil yapının büyük bir kısmı 19. yüzyılda 1829-1834 arasında, Sardinyalı mimar Antonio Cano tarafından yapılan renovasyonla, Barok ve Neoklasik mimarîsiyle değiştirilmiştir.
- Palazzo D'Usını: Sardinya Adası'nda Renosans Mimarisi tarzındaki en önemli yapıdır. Günümüzde halka açık bir kütüphaneye dönüştürülmüştür.
- Fontana Rosello (Rosello Çeşmesi): 1606'da Cenevizli ustalar tarafından yapılmıştır. Üzerinde bulunan ince kemerler San Gavino adlı bir evliyanın heykeline destek ol
- Palazzo d'Universita: 18-20. yüzyıllara ait olan bu yapı, ilk olarak bir Cizvit Koleji olarak inşa edilmiştir.
- Palazzo Ducal (Düklük Sarayı): 18.yüzyılda (1775–1806) Aşinara Dükü için yapılmıştır. Günümüzde Sassarı Komünü Belediye Sarayı olarak kullanılmaktadır.
- Piazza d'Italia: Sassari'nin ana meydanıdır. Meydanın etrafında neo-gotik mimarı still Palazzo Giardano ve ve neo-klasik mimarı stilli Sassari İli idare binası olan Palazzo Sciuti bulunmaktadır. Palazzo Sciuti eski Savoy Hanedanı krallarının yaşadıkları yerlerdi.