- 1 view
Kadifekale, İzmir’in antik kalesidir. Günümüzde bu isimle anılan kale, Türklerden önce Yunanlılar tarafından Pagos olarak anılmaktaydı. Kalenin bulunduğu zirve, kıyı şeridine yaklaşık 2 km mesafede yer alır ve İzmir Körfezi'nin yanı sıra İzmir kentinin genel görüntüsüne hakimdir.
İdari olarak, tepenin etrafında büyük bölümünü gecekonduların oluşturduğu ve Kadifekale, Alireis, Altay, İmariye, Kosova ve Yenimahalle gibi isimlerle anılan mahalleler yer almaktadır. 2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadifekale'de tadilat ve restorasyon çalışmalarına başlatılmış ve kale turistik olarak şehre yeniden kazandırılmıştır.
Burada ilk kaydedilen savunma duvarları, Büyük İskender'in "halefi" (Diadochus), daha sonra Trakya ve Küçük Asya'daki bir kral (M.Ö. 306) olan Lysimachos'un eseri idi. Bu inşaat, İskender'in Smyrna'nın yeniden kurulmasıyla bağlantılıydı ve sadece birkaç bin kişinin barındırabileceği iç körfezin güneydoğu köşesindeki eski bir höyükten taşındı. Smyrneans tarafında ibadet edilen iki Nemeseis tepesindeki kutsal alanın yakınlarında bir ağacın altında avlandıktan sonra yaptığı dinlenmenin ardından, yeni ve daha büyük bir şehrin konumu için gördüğü rüya üzerine, Pausanias'ın efsanesi ünlendi. Efsaneye göre ona uyku esnasında tanrıça tarafından yaklaşıldı ve kendisi, o noktada bir şehir bulup sitenin sakinlerini oraya nakletti. Bu efsane, kazılarda bulunan antik sikkelerde de tasvir edilmiştir.
1403'te Tamerlane tarafından ele geçirilene kadar Ceneviz hükmünde olan kale, 19. yüzyılda İzmir'in Türkler tarafından oluşturan çeşitli yamaçlarda bulunan savunma zincirinin bir parçasıydı.
Roma döneminde inşa edilen, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yenilenen sarnıçların kalıntıları kalenin yanında bulunmaktadır. Smyrna'nın diğer kalıntıları da İzmir şehir merkezinde yer alan Smyrna'nın Agora'sında hâlen korunmaktadır.
Kadifekale Efsanesi
Kadifekale’de yeni bir kent kurulmasının mistik bir efsanesi vardır. Büyük İskender’in gördüğü bir rüya ile başlayan Kadifekale hikayesi şöyledir. Rivayete göre; Büyük İskender Nemesis kutsal alanında avlanırken üzerine yorgunluk çöker ve yüce bir çınarın altında uyur. Rüyasında iki Nemesis görür. Nemesisler İskender’den uyuduğu yerin olduğu alana bir kent kurmasını söyler. Bu garip rüyayı göre Büyük İskender rüyasını yorumlatmak için adamlarını bugün Ahmetbeyli beldesi sınırlarında bulunan Klaros Apollonu’na gönderir. O dönemde uluslararası bir alan olarak kabul edilen ve bilicilik merkezi olarak işlev göre Klaros’taki kahinler İskender’in gördüğü rüyayı onaylar. İskender’in adamlarına, kutsal Melez Çayı kenarında bulunan Pagos Tepesi eteklerine bir şehir kurulursa burada yaşayacak olan İzmirli halkın eskiye nazaran 2-3 kat daha mutlu olacaklarını söylemelerini tembihlerler. Bunun üzerine Büyük İskender söylenilen bölgeye bir şehir kurmak için generalleri Antigonos ve Lysimakhos‘a komut verir. İzmir’de yaşayan halk Kadifekale tarafına taşınır. Eski İzmir’in konumu nedeniyle düşük olan ticari potansiyel yeni yerleşim yerinde artar. Bu da İskender’in rüyasının gerçek olduğu anlamıyla yorumlanır. Şehrin inşaatını General Antigonos başlatır ve General Lysimakhos tamamlar. Şehre akropol, tiyatro, tapınaklar, su kemerleri, sur duvarları, geniş revaklı caddeleri ve tepeden denize doğru uzanan yapılar sayesinde güçlü bir liman kenti olma yolunda hız kazanır. Daha sonraki yıllarda ise Çaka Bey, Timur, Cüneyt Bey, Rodos şövalyeleri, Çelebi Mehmet ve II. Murat zamanlarında tekrar inşa edilir.
Kadifekale Etrafındaki Restoranlar
Kadifekale’yi güzelce gezdikten sonra çevrede bulunan restoranlarda yemek yiyip manzaranın keyfine devam edebilirsiniz. Beğeni toplayan restoranlardan bazılarını inceleyebilirsiniz.
Park Pide Salonu: Güven Mahallesi, Menderes Cad. No:266/A, Buca/İzmir Telefon: (0232) 452 43 26
Kilis Sofrası: Hürriyet Mahallesi, Menderes Cad. No:333, Buca Organize Sanayi Bölgesi/Buca/İzmir Telefon: (0232) 448 43 29
Şirinyer Pide Salonu: Güven Mah. No:286/A Şirinyer, Menderes Cad., Buca/İzmir Telefon: (0232) 452 87 88
Işık Lokantası: İnkılap Mahallesi, Mehmet Akif Cad. No:19, Buca Osb/Buca/İzmir Telefon: (0232) 487 38 42
Kadifekale Nasıl Gidilir?
Kadifekale’ye çıkabilmek için farklı ulaşım alternatifleriniz bulunuyor.
Otobüs: Konak’tan gitmek isterseniz, Eshot 33, Kadifekale-Konak ve Eshot 43 Yapıcıoğlu-Konak hat numaralı otobüsler ile Kadifekale’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bornova’dan gitmek isterseniz İzmir metro Konak istasyonuna gelip yine 33 numaralı otobüse binebilirsiniz. Fahrettin Altay yönünden gidecek olursanız öncelikle 10, 169, 554 numaralı otobüslerle Konak’a gitmeli daha sonra buradan 33 numaralı otobüse binmelisiniz. Gaziemir’den Konak’a gitmek için 152 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Konak’ta indikten sonra Bahribaba durağına ulaşarak Kadifekale’ye giden otobüslere binebilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız navigasyon desteği ile kolayca Kadifekale’ye gidebilirsiniz.
Adres: Kadifekale – Laleli Mahallesi, Buca/İzmir, Türkiye