Kamboçya Hakkında Temel Bilgiler
Güney Asya'da bulunan Kamboçya'nın sınırları kuzeybatıda Tayland'la, kuzeydoğuda Laos'la, doğuda Vietnam'la ve güney batı kıyılarında Tayland Körfezi'yle çizilmiştir. Resmi adı Kamboçya Krallığı olan ülke 9 Kasım 1953 yılında Fransa'dan özgürlüğünü kazanmıştır. Kamboçya 1863-1953 yılları arasında Fransız kolonisi olmuştur ve daha sonra 1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kalmıştır.
Ülkenin sosyo-politik sorunlarla, yaygın yoksullukla, yaygın yolsuzlukla, siyasi özgürlükler konusuyla, insan gelişiminin düşük olmasıyla ve yüksek oranda açıkla karşı karşıyadır. Kişi başına düşen gelir çoğu komşu ülkelere göre düşük olmasına rağmen, Kamboçya son on yılda ortalama büyüme yüzde 6 büyüyerek Asya'da en hızlı büyüyen ekonomilerinden biridir.
Kamboçya, 102 ülkede hukukun üstünlüğü sıralamasında yıllık bir dizin yükseldi ve 99. sıraya yerleşmiştir ve bölgenin en kötüsü konumundadır.
Ülkede geniş bir bitki ve hayvan çeşitliliği vardır. 212 memeli türü, 536 kuş türü, 240 sürüngen türü, 850 Tatlı su balık türü ve 435 tuzlu su balık türleri vardır. Bu çeşitliliğin çoğunluğu TonleSapGölü etrafında ve çevre biyosferde bulunmaktadır.
Bu çeşitliliğin yanı sıra Kamboçya'da ormansızlaştırma oranı dünyanın en yüksek oranlarından birine sahiptir. Kamboçya'nın birincil orman örtüsü, 1969 yılında yüzde 70'in üzerinde iken yüzde 3,1 oranında düşmüştür. Kamboçya, 1990 ve 2005 yılları arasında 25.000 kilometre kare orman alanını kaybetmiştir.
Kamboçya savaş yıllarından kalan mayın tarlalarından oldukça muzdariptir. Ancak turistik bölgelere yakın kesimler mayınlardan arındırılmıştır.
Budizm, Hinduizm, Fransız sömürgeciliği, Angkorian kültür ve modern küreselleşme de dâhil olmak üzere çeşitli faktörler ve dini inançlar Kamboçya kültürüne katkıda bulunmaktadırlar.
Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kamboçya'da sağlık konusunda büyük sorunlar bulunmaktadır. Tetanoz, hepatit A ve B, menenjit ve difteri aşıları gitmeden önce otuz gün içerisinde yapılmalıdır.
Kamboçya denilince gezilecek yerlerin en başında gelenlerden biri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan, Siem Reap kentinde yer alan, Kral II. Suryavarman adına yapılmış olan Angor Vap Tapınağı'dır. Angor Vap ve Khemer tarihi için Angkor National Museum gezilmeye değer bir müzedir. Siem Reap'ta Güney Doğu Asya’nın en büyük gölü ve Kamboçya'nın hayat kaynağı olan Tonle Sap'ı ve dünyanın en büyük taşkın su yatağı olan ve üzerindeki yüzen köy Chong Khneas akıllarda muazzam anılar bırakacaktır. Koh Kong'a giderek orman gezintileri ve mükemmel bir şelale manzarası için Kakule Dağları keşfedilebilmektedir. Güneydoğu Asya'nın en büyük mangrov ormanı içinde yürüyüş yapılabilmektedir ve beyaz kumlu plajların keyfi çıkarılabilmektedir.
Phnom Penh'te ise Pol Pot'un yarattığı vahşetten geriye kalan kafataslarının ve kemiklerinin görülebileceği Ölüm Tarlaları, katliamın izlerine ev sahipliği yapan Tuol Sleng Soykırım Müzesi, Kraliyet Sarayı, Gümüş Pagoda görülmesi gereken yerler arasındadır.