Bamenda (Kamerun) Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Kamerun, Afrika’nın tam orta batısında konumlanmış bir ülkedir. Ülkenin en önemli şehirlerinden biri olan Bamenda ise Kuzeybatı Kamerun’un başkenti olan, Volkanik Bamenda yaylasından konumlanmış, Kamerunun üçüncü büyük şehridir.Ülkeye hâkim olan Hristiyanlık dinini İslam dini izlemektedir. Yer şekillerden oluşan Bamenda yayları bölgeyi oluşturan en önemli fizyolojik ve kültürel formlardan biridir. Şehrin nüfusu 2012 yılında güncellenen verilerle 350.000 kişiye denk gelmektedir. Şehir Kamerun’un başkenti Yaunde’ye ortalama 366 kilometre uzaklıkta, başkentin kuzeybatısında yer alır. Ekonomik üstünlüğü diğer bölgelere kıyasla bariz bir şekilde yıllar içinde artış gösteren kent, ülkenin diğer bölgelerinden de çok sayıda insanı ağırlamaktadır. Şehirde büyük bir havalimanı bulunmasına karşın, günümüzde işlevselliğini yitirmiştir. Bunun yerine şehri başkent Yaunde ve bölgenin diğer önemli bir şehri olan Doula’ya bağlayan karayolu ulaşımı aktif olarak kullanılmaktadır.

Bamenda merkez bir konumda bulunduğundan dolayı, bölgede çok sayıda postane, banka, benzin istasyonları ve gece kulüpleri bulunur. Yani aktif bir şehir hayatı yaşamak isteyen Kamerunlular işlek bir yapıya sahip bu bölgede toplanmıştır. Eğitim anlamında da önemli yatırımlar bölgeye sağlanmıştır. 12 Ekim 1995 yılında bölgede eğitimsel alanda bir reform niteliği taşıyan Bamenda Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmuştur. Eğitimlerine 1988 yılında başlayan fakülte, sanattan bilime birçok alanda öğrencilerine eğitim vermektedir. 2010 yılında kurulan Kamerun Katolik Üniversitesi ise, başarılı eğitim veren diğer bir üniversitedir.   

Bamenda şehri hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak gerekirse, şehir 1700’lerde Tikar halkı tarafından kurulmuştur. Ancak çeşitli sömürgesel faaliyetler ve işgaller neticesinde 1916 yılında kadar bölge İngilizler ve Fransızlar tarafından yönetilmiştir. Ancak bölge, bu devletler tarafından değil, Almanya tarafından sömürgeleştirilmiştir. 1919 yılında yapılan anlaşmalarla Kuzeybatı bölgesinin idaresi tamamıyla İngilizlerin kontrolüne geçti ve bir nevi Bamenda bir İngiliz şehrine dönüştü. Çeşitli mücadedelerle böle ancak 1961 yılında Kamerun topraklarına katılabildi. Uzun süre İngiliz devletinin yönetimi altında idare edilen şehir dil ve kültürel olarak da bir değişim gösterdi. Öyle ki günümüzde Bamenda sakinlerinin çoğu İngilizce konuşmaktadır. Aslında kent yapısal itibariyle yedi küçük yerleşkenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur; Mankon, Mendakwe, Nkwen, Chomba, Mbatu, Nsongwa ve Bandzah. Bununla birlikte, Bambui, Bambili, Bafut ve Akum köylerinin birleşmesiyle, Bamenda şehri doğmuştur. Tüm bu bölgeleri içerisine alan kent, günümüzün oldukça önemli kozmopolit şehirlerinden biri olarak kabul görür. 

Kentin başlıca ekonomik kaynaklarından biri ise tarımsal üretimdir. Özellikle tütün üretimi ve dünyaya ihracatı bölge için önemli bir gelir kaynağıdır. Diğer önemli bir gelir kaynağı ise ülkede bol miktarda bulunan kahve çekirdekleridir. Kültürel alanda da en az tarımsal alanda olduğu kadar çeşitlik mevcuttur. Şehrin merkezinde bulunan Bamenda Müzesi, yerel el sanatlarının birbirinden güzel örneklerini sergilemektedir. 1912 yılından kalma Alman kalesi, Almanya’nın sömürge zamanlarından günümüze kadar ayakta kalmayı başaran batılı tarzda bir mimari yapı örneğidir.

Kentin, Politikal anlamda yaptığı atılımlar en az ekonomik ve kültürel anlamlardaki gelişmeler kadar büyük değerdedir. Bamenda, Kamerun'daki en büyük muhalefet partisinin, Sosyal Demokrat Cephenin ve liderinin ev sahibi John Fru Ndi'nin kuruluş yeridir. Şehrin geneli büyük bir askeri üsten oluşmaktadır. Bölge aynı zamanda İngilizce konuşulan, Kuzey Batı ve Güney Batı eyaletlerini kapsayan bir bölge olan Güney Kamerunlar Ulusal Konseyi'nin de doğduğu yerdir. Güney Kamerunlar Ulusal Konseyi 1994 yılında Bamenda da kuruldu.

Alman sömürge döneminin bölgeye hâkim olduğu yıllarda Almanlar, Mendankwe köyünün adını "Mendankwe Halkı" anlamına gelen Bamendankwe olarak değiştirdi ve Alman kalelerinin inşa edildiği alana da "Bamenda" adını verdi. Birinci dünya savaşı sonrası Almanya’nın kaybederek bölgeyi İngilizlere teslim etmesiyle, İngilizler bölgeyi, Güney Kamerun’da idari bir bilim olarak Bamenda bölgesinin başkenti yaptı.


Bamenda’nın bitki örtüsü ise ülkenin bulunduğu coğrafi konum itibariyle tropikal savan iklimidir. Bölgede yılın 6 ayı kurak şekilde seyrederken, diğer yarısı bol yağışlı geçer. Ortalama sıcaklık yıl boyu yüksek olup, bölgenin en sıcak olduğu aylar ise şubat ve mart aylarıdır. Yılın en kurak ayı ise Ocak ayı, en fazla yağış gören ayı ise eylül ayıdır. Yılın en soğuk ayı diğer ülkelerden farklı olarak Temmuz ayıdır. Şehir hakkında özet bir bilgi vermek gerekirse; Orta batı Afrika’da bulunan bu bölge, çeşitli kültürel devletlerin himayesi altında kalması sebebiyle, yerel Afrika kültürünün batı kültürüyle harmanlanmasında etkili olmuştur. 

Bamenda (Kamerun) Nerededir?

Kamerun ya da resmi adıyla Kamerun HalkCumhuriyeti, Afrika kıtasının tam Orta batı noktasında konumlanmış bir ülkedir. Ülkenin sınır Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti oluşurken, güney batısı ise Gine körfeziyle çevrilmiştir. Ülkenin başkenti Yaounde şehridir. Ülkenin isim babaları ise Portekizlerdir. Portekizli denizciler adaya vardıklarında çok sayıda kabuklu deniz hayvanına rastlamış ve kendi dillerinde kabuklu deniz canlısı anlamını taşıyan Camaroes adını vermişlerdir. Ülkenin resmi dili ise Fransızca ve İngilizcedir.

Bamenda (Kamerun) Ne Zaman Gidilir?

Bamenda da ortalama hava sıcaklıklar çok az dalgalanma gösterir. Yani aylar arasında büyük bir sıcaklık farkı yoktur. Bamendayı sıcak havalarda seyahat etmek isteyenler Şubat, Mart ve Ocak aylarını tercih edebilirler. Yaklaşık olarak hava sıcaklığının 33 dereceye kadar ulaştığı bu aylarda güneş çarpmasına karşın dikkatli olunması gerekiyor. Yılın en kurak ayı ise Ocak ayı olduğundan bu ay neredeyse hiç yağış görülmez. Ancak yağış miktarının fazla olduğu Eylül ayı da ziyaret için pek uygun bir ay olarak karşımıza çıkmıyor. Bölgenin en soğuk ayı ise Temmuzdur. Kısacası Bölgeyi ziyaret etmek için en uygun zaman dilimi Kasım Şubat ayları arasıdır

Bamenda (Kamerun) Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Kamerunun başkenti Yaounde şehrine direkt hava yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Paris, Brüksel, Zürih ve Amsterdam gibi Avrupa ülkelerinden aktarma yaparak bölgeye ulaşabilirsiniz.  Aktarma yaparak ortalama 7 saatte ülkeye varmak mümkün. Ülkenin başkentinden Bamenda bölgesine ulaşım için ise birçok alternatif mevcut. Dilerseniz 260 Türk lirası ödeyerek, 3 saat 9 dakika gibi oldukça kısa bir zaman diliminde kente ulaşabilirsiniz. Başkentten kara yoluyla ulaşımı tercih edenler ise, ortalama 4 saat gibi bir sürede Bamenda şehrine varabilirler.

Bamenda (Kamerun) Gezilecek Yerler

Mankon Museum

Bamenda şehrinin tarihi ve etnik dokusunun ne kadar renkli olduğundan bahsetmiştik. Bölgede yıllarca hüküm süren İngiliz, Fransız ve Almanların da bu kültürel inşalarda temelleri bulunuyor. Bölgede yerel kültürü gözler önüne süren birçok sanat müzesi mevcut. İşte onlardan biri olan Mankon Müzesi 2006 yılında açılmış bir kültür ve sanat müzesidir. Müze malkom sarayının tam girişinde konumlanmıştır. İçerisinde sergilenen koleksiyonların çoğu bu saraydan gelmektedir. Yerel halkın vakti zamanında kullandığı araç ve gereçler, günümüzdeki halka açılmaktadır. Ayrıca müzede, Sömürgecilik sırasında Alman halkıyla gerçekleşen savaş tarihi hakkında bilgi verebilecek birçok önemli ayrıntı vardır. İçerisinde halkın ataları tarafından oluşturulmuş putların yanı sıra dini materyaller de görülmeye değerdir. 

Bamenda Ring Road

Kamerunda en önemli turistik noktalarından biri olan bu alan, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Bameranda bulunan Çevre Yolu, yeşil ve sarı vadilerin, keskin dağların, tropikal ormanların, küçük köylerin ve bazı şelalelerin bulunduğu “Otlak Alanlar” olarak da geçmektedir.  Çevre yolunun engebeli yapısı ve bazı yolları düzenleme çalışmalarının olmaması sebebiyle burayı görmek isteyenler son derece dikkatli olmalıdır. Bölgede volkanik bir göl olan Nyos gölünün, dingin ve berrak suyunda yapacağınız bir tekne turu, size Bamenda’nın mükemmel doğası eşliğinde büyüleyici bir yolculuk yapma imkânı sunuyor. Çevre yolunda bulunan Savanna Botanik Bahçeleri ise, Ahşap oymacılığı ve demirci ustalığı gibi çeşitli atölye çalışmalarına sahip uzun bir caddede bulunuyor. Burada evinize götürebileceğiniz güzel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Presbyterian Handicraft Center

Presbiteryen El Sanatları Merkezi, Kamerun'daki Presbiteryen Kilisesi tarafından zanaatkarlara bir fayda sağlanması için kurulan bir merkezdir. Bu el sanatları merkezinde sepetler, çömlekler gibi el işçiliğinin yanı sıra Afrika’ya özgü müzik aletleri de üretilmektedir. Bu merkez %40’ının kadın çalışanın oluşturduğu 800 kişiye istihdam olanağı sağlıyor. Merkezin kurulma politikası kırsal göç sorunun önüne geçmek amacıyla hayata geçti. Öyle ki bu istihdam oranı köyden kente yaşanan göç hareketlerini önemli ölçüde azaltmıştır. Presbiteryen El Sanatları Merkezi, zanaatkârın ailelerine ulaşmayı ve onlara katkı sağlamayı, böylece istihdam olanakları ve eğitim aracılığıyla bölgenin yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Yerel halkın el sanatlarını görmek isteyenler için bu merkez kaçırılmaması geren bir zanaat okuludur.

Bafut Fons Palace

Kuzeybatı Kamerun'un tam ortasında halk için kutsal bir ormanla çevrili olan Bafut Sarayı, her yıl düzenlenen dini ve geleneksel törenlerle adeta bir ibadet merkezi konumuna dönüşmüştür. Saraya Bamenda şehrinden araçla, ortalama 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Chum Tapınağı'nın etrafı, pişmiş topraktan yapılmış 50 geleneksel yapı ile çevrelenmiş ve Fon (kral), eşleri ve kraliyet sarayı tarafından kullanılmaktadır. 600 yıllık olduğu tahmin edilen Bafut sarayı, bölgeye yerleşmiş büyük Tikar topluluğu tarafından yapılmıştır. Ayrıca, Sarayda bambudan yapılmış, sarayın kurucularına ait türbeler bulunuyor. Günümüzde büyüleyici Kamerun kültürünü gözler önüne seren en iyi yerdir diyebiliriz. Her yıl aralık ayının sonunda atalarını anmak amacıyla Kamerun halkı, Afrika’nın yerel müzik aletleri eşliğinde, maskeli danslarla dört günlük bir kutlama düzenliyor. Ayrıca bölgede her Pazar günü büyük bir Pazar kuruluyor. Saray 2006 yılında UNESCO'nun Geçici Dünya Mirası Alanları Listesi'nde kendine yer bulmuş Kamerun’un kültürel yansımasının en önemli belgeleri niteliğindedir. Saray, Halkın yerel dansları ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi almadan dönmemeniz gereken hep bir mabet hem de etkinlik yeri. Sarayın giriş ücreti ise kişi başı 10 Türk lirası ancak yanınızda getirdiğiniz kamerayla girmek isterseniz ilaveten 5 Türk Lirası kamera ücreti vermeniz gerekiyor.

Bamenda (Kamerun) Nerede Kalınır?

Konaklama imkanları bakımından da birçok seçeneği bir arada sunan Bamenda şehri, merkeze yakın konumlanmış tatil beldeleri, aradığınız konfora ulaştıran seçenekleriyle adeta şehrin incisi konumunda. Bu tesislerden en çok tercih edilenlerin başında Admiralty Serviced Apartments tesisi gelmektedir. Tesis yapı olarak apartman dairesi biçiminde dizayn edilmiştir. Yapı, ücretsiz wifi erişimi, her odada bulunan mikrodalga fırınları ve LCD televizyon sistemleri ile farkını hissettiriyor. Tesisin tüm bu olanakları yanında büyük bir bahçesi ve açık büfesi de bulunmaktadır. Bamenda Havalimanına ortalama 11 kilometre uzaklıkta bulunan bu tesisin, gecelik fiyatı ise 270 ila 290 Türk Lirası arasındadır. Apartman dairesi formundan sıyrılıp, daha çok verandalı bir konaklama mekânı seçmek isteyenler için Zwinkels Guest House Bamenda, tüm olanaklarıyla ziyaretçilerine hizmetler sunmaktadır. Ayrıca otelin kendine ait oldukça şık bir restoranı da mevcuttur. Tesis bünyesinde binicilik ve yürüyüş gibi çeşitli aktivite imkanlarını barındırması, özel duşlu banyoları ve sigara içilmeyen odaları ile birçok cazip seçeneği art arda sıralıyor. Bamenda Havalimanına 8 kilometrelik uzaklıkta bulunan bu tesisin, kişi başı gecelik fiyatı ise ortalama 315 Türk lirasıdır. Bamenda'da bulunan diğer bir tesis ise Ayaba Hotel'dir. Tesisin tam orta noktasında büyük bir yüzme havuzu bulunmakta. Bu da özellikle suya düşkünler için otelin tercih sebeplerinden birini oluşturuyor. Presbyterian Handicraft Center'a (el işçiliği merkezi) 11 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan bu otelin gecelik konaklama ücreti ise 334 ila 380 Türk Lirası arasında değişiyor.

Diğer konaklama açısından cazip tesisler;

  • Blue Pearl Hotel,

  • Mondial Hotel,

  • Ambit Hotel ve Star Hoteldir.

Bamenda (Kamerun) Vize Politikası

Kamerun Türkiye’den vize isteyen ülkelerden biridir. Umuma Mahsus Pasaport sahipleri vizeye tabidir. Diplomatik(siyah), Hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) Pasaport sahipleri her 180 günlük dönem içerisinde ilk giriş tarihinden itibaren toplam kalış süresi 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuşlardır. Bir diğer hatırlatma olarak ülkeye girerken bulaşıcı hastalıklara karşı aşılarınızın tam olmasını tavsiye ediyoruz. Bölgedeki bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgi almak isteyenler www.seyahatsagligi.gov.tr sitesini ziyaret edebilirler.

Bamenda (Kamerun) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: İngilizce ve Fransızca 

Para birimleri: CFA frangı, Orta Afrika CFA Frangı

Telefon Kodu: +237

Ulusal gün: Kamerun, 1 Ocak 1960 yılında önce Fransızlardan, 20 Mayıs 1961 yılında ise İngilizlerden bağımsızlığını kazanmış üniter bir devlettir. Bu sebeple her yıl 20 Mayıs “Ulusal Bağımsızlık Günü” olarak kutlanılır.

Sıcaklık: Bamenda, tropikal savan iklimine sahiptir. Bu sebeple özellikle kış aylarında bölge, yeterli yağışı alamamaktadır. Bölgenin yıllık ortalama sıcaklığı ise 27 derecedir.

Saat dilimi: GMT+1 ( Türkiye saati Kamerun’dan iki saat ileridedir.)