Ouesso Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Afrika kıtasının nadide güzelliklerinden Kongo Cumhuriyeti’nde bulunan bu şehir, ülkenin önde gelen tarım ve ticari şehirlerinden birini oluşturur. Şehir Kongo ormanının tam göbeğinde bulunmakta olup, Sangha bölgesinin Ngoko Nehri’yle birleşen kolundan aşağıya doğru uzanan ekvatoral bir iklim yapısına sahiptir. Kongo’nun yağmur ormanlarıyla çevrili bu kasaba Brazzaville bölgesi (ülkenin başkenti) ile feribot yoluyla deniz ulaşımına sahiptir. Böylelikle bölgeler arası ulaşmak isteyenler deniz seferleriyle rahatlıkla bölgeye ulaşım sağlayabilirler. Ancak bölgede ulaşım sadece deniz yoluyla değil hava yoluyla da sağlanmaktadır. 

2016 yılında yapılan sayımlar doğrultusunda Sanga bölgesinin en kalabalık olan Ouesso şehri ortalama 55,241 kişilik bir popülasyona sahip. Şehir antik çağlardan bu yana cüce insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulundurduğu doğal yağmur ormanlarına sahip olması sebebiyle hem vahşi hayvan habitatı fazla hem de avcılık bölgede oldukça yaygındır. Fransız sömürgeciler tarafından ele geçirilen Brazzaville’den uzak bir konumda bulunmasından dolayı, sömürgeci devletler tarafından pek tercih edilen bir şehir olmamış ve diğer Afrika şehirlerine nazaran daha özerk bir yönetimle yönetilmiştir. Ancak bölge birçok defa alman sömürgeciler tarafından işgal edilmiştir. 

Bölgenin ekonomi alanındaki kazanım ve atılımlara değinecek olursak, yağmur ormanlarının bereketi kereste imalatında en büyük paya sahiptir. Öyle ki yer yer bölgeye istila eden sömürge devletleri de bu hammaddeden yararlanmak için işgallerini gerçekleştiriyorlardı. Biyoçeşitlilik açısından oldukça verimli bir yapıya sahip bu bölgede kakao, hurma yağı ve kahve yetiştirilmektedir. Doğal güzelliklerinin yanında genişçe bir Afrika tarihine de sahip olan bu kent, sizi hem tarihi hem de etnik bir kültür gezintisine çıkaracak.

Ouesso Nerededir?

Ouesso, Kongo Cumhuriyeti’nin orta bölümünün kuzeyinde, Sangha bölgesinin Ngoko Nehri’yle birleşen kolunda yer alır. Ayrıca şehir, Kamerun’un sınırını da oldukça yakındır. Ousse aynı zamanda Sangha bölgesinin başkentidir. 

Ouesso’ya Ne Zaman Gidilir?

Ülkenin bitki örtüsü tropikal muson iklimidir. Afrika kıtalarının neredeyse tamamına yakınında görülen bu iklim türünde yıl boyu sıcaklık, tipik bir belirginlikte farklılık göstermez. Öyle ki yaz ve kış aylarının sınırları tartışılacak bir boyutta değildir bile. Bu iklim türünün en önemli belirtisi yıl boyu bölgede etkisini hissettiren sağanak yağışlardır. 

Bölgede en sıcak ay şubat, mart ve nisan iken, en soğuk aylar haziran ve temmuz aylarıdır. Ancak sıcaklık ve soğukluk arasında bariz bir fark olmayıp, hava sıcaklıkları 2-3 derece oynamaktadır. Eylül ve ekim ayları arasında yağış miktarı diğer aylara nazaran daha fazla seyreder. Bu sebeple, bu aylar bölgeyi ziyaret için pek uygun seçenekler değildir. 

Özellikle 14 gün boyunca yağışlı geçen ekim ayında, bölgede görülen toprak kaymaları ve su baskınları maksimum oranda olacağından bu ay kaçınmanız gereken başlıca aydır. Kısaca bölgeyi ziyaret etmek için seçeceğimiz faktörler, sıcaklık ortalamaları arasında anlamlı bir fark olmadığından dolayı, yağış miktarı olmalıdır. En uygun aylar olarak ocak, şubat ve mart ayından söz edebiliriz. Ouesso’nun yıllık ortalama sıcaklığı ise 24.8 derecedir.

Ouesso’ya Nasıl Gidilir?

Ekvator çizgisinde yer alan ülkelerden biri olan Kongo Cumhuriyeti’ne ülkemiz üzerinden direkt uçuş seferleri bulunmamaktadır. Ülkeye ortalama varış süresi ise 8 saattir. Türkiye'den Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Brazzaville’ye Amsterdam ya da Paris gibi Avrupa ülkelerinden ya da diğer Afrika ülkelerinden aktarma yapılarak ulaşım sağlanabilir. 

Ülkemizden Brazzaville Maya Maya Havalimanı’na ulaşım sağlayarak buradan kiralayacağınız bir araç yardımıyla Ouesso’ya ulaşabilirsiniz. Ancak iki bölge arası oldukça mesafe olduğundan bölgeye ancak 10 saatlik bir yolculuk sonrası varabilirsiniz. Bu yüzden bölgeye kara yolu ulaşımıyla değil hava yoluyla gitmeniz daha mantıklı bir seçenek olabilir.

Ouesso’da Gezilecek Yerler


Nouabale Ndoki Milli Parkı

Bu park için tasvir edici bir ifade kullanmak gerekse o da şüphesiz şu olurdu: ‘’Vahşi tabiatın devasa şöleni’’. Ouesso şehrine yalnızca 2 saatlik bir uzaklıkta bulunan bu milli park, 300’den fazla kuş ve 1.000’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Parkta Afrika meşesi, kırmızı sedir ve ceviz ağaçları gibi bitki türlerinin yanında bataklık ve sazlık alanlar da oldukça fazla olarak bulunmaktadır. 

Ormanda çeşit çeşit maymun cinsleri, goril ve filler, yaban domuzları ve bufalolar da yaşamaktadır. Daha çok savan bölgesinde aktif olarak hayat süren antilop, aslan ve gergedan gibi yırtıcı hayvanlar da bu vahşi tabiatın bir parçasını oluşturur. Ayrıca park bünyesinde, Odzala-Kokoua adıyla fil ve goril tapınağı olarak adlandırılan bir yere de sahiptir. Bölgedeki diğer bir vahşi hayvan türlerinden timsahlar Kongo nehri boyunca çevrelenmiştir. 

Tüm bu parkta insan ırkı için oldukça zararlı hayvanlarda bulunuyor. Uyku hastalığına sebep olan Tsetse sinekleri ve sıtma ya da sarıhumma taşıyan sineklere karşı, bölgeyi ziyaret ederken oldukça dikkatli olmalısınız. Park 1993 yılında halka açılmıştır. Parkın kişi başı giriş ücreti 17 Türk Lirası civarındadır.

Odzala-Kokoua Milli Parkı

Bölgenin diğer bir ünlü parkı Odzala-Kokoua Milli Parkı’dır. Park ilk olarak 1935 tarihinde koruma altına alınıp 1997 yılında biyosfer rezervi olarak kullanılmaya başlandı. 2001 yılında rezerve devlet tarafından onaylandı. 2010 yılında Afrika Park ve Orman Ekonomisi, Çevre Bakanlığı ile iş birliği içinde parkı yönetmeye başladı. 

Bu büyük park 4.500’den fazla bitki ve kuş türüne kol kanat germiştir. Yaklaşık 13.500 kilometrelik araziye yayılmış yapı, biyosfer rezervi olan sayılı ormanlar arasındadır. Bölge önceleri 20.000 gorile ev sahipliği yapıyordu ancak 2002-2005 yılları arasındaki ebola virüsü salgını, goril nüfusunu neredeyse dörtte bire düşürdü. 

Çeşitli primat ve memeli hayvanların konakladığı bu ormanda, çok sayıda maymun ve şempanze türü günümüze ulaşmayı başarmıştır. Öyle ki Orta Afrika’da bulunan en fazla şempanze ve maymun sayısının bu ormanda olduğu iddia edilir. Bunun yanında bölgede 440 kuş türü, 46 sırtlan türü ve 100 memeli türü olduğu kayıt altına alınmıştır. Bölgeye Ouesso şehrinden ulaşım ise ortalama 3 saat sürmektedir.

Eglise Evangelique du Congo (Kongo Evanjelist Kilisesi)

5 Temmuz 1961 yılında kurulan bu kilise, Reform Dünya Kiliseler Komünyonu’nun üyesi. Protestan inancına sahip bu kilisenin ilk papazlığı Jaspard Kimpolo tarafından yapıldı. 225.000 müridi bulunan kilise, işitme engelli çocukların eğitimine yardım etmekte ve ülkede bulunan HIV-AIDS hastalarının tanılarını kolaylaştırmak amacıyla bir görüntüleme merkezi kurma noktasında bağış oluşturmaktadır. Kilise Afrika’nın hemen her bölgesine yayılmıştır. 

Kamerun’dan Ruanda’ya, Gabon’dan Kongo’ya kadar birçok koldan kilise yönetilmektedir. Kilise Katolik Kilisesi'nden sonra Kongo Cumhuriyeti'ndeki en büyük ikinci Hıristiyan mezhebine sahip olan Protestan kilisesidir. 1993’ten 1994 yılında kadar olan iş savaşlarda maalesef ki bu kiliselerin çoğu yağmalanıp yıkıldı. İç savaş sonrası yaraların sarılmasıyla kiliseler için tekrar restore çalışmalarına girildi. Bu yüzden kiliselerin mimarisinin modern dönemleri yansıttığını söyleyebiliriz.

Sangha River (Sangha Nehri)

Ouesso şehrine 6 saatlik bir uzaklıkta bulunan nehir, güneybatısındaki Mambere ve Kadei nehrini oluşturan kaynak akıntılarla beslenmekte ve Kamerun’un Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kongo sınırının bir parçasını oluşturmaktadır. Nehir 2 Şubat 2008 yılında dünya sit alanı olarak belirlenmiş olup, ortalama 790 kilometre uzunluğundadır. Nehir, Dzanga ndoki milli parkına da yakın olarak bulunmaktadır. Ayrıca kiralayacağınız tekne ve sandallar aracığıyla nehirde ufak bir gezinti yapmanız mümkün.

Nehir hakkında jeolojik bilgiler toplamak amacıyla 1997 yılında ABD, Yale Üniversitesi ve Montreal, McGill Üniversitesi’nin de ortaklığıyla SRN (Sangha River network) adı verilen ve bölgedeki projeler, debi miktarı, nehirlerle ilgili bilimsel yayınlar ve girişimleri kontrol etmek amacıyla bir ağ sistemi oluşturuldu.

Ouesso’da Nerede Kalınır?

Hotel Mindongo (Onango)

Merkezden yalnızca 1,5 km mesafede ve yürüyerek ortalama 18 dakikada ulaşabileceğiniz bu otel, açık yüzme havuzu, özel duşa kabinleri, bar ve restoranları, misafirperver personelleriyle bölgeye giden seyahat severlerin başlıca tercih ettiği konaklama mekanlarından biri. Otelin çevresinde birçok banka bulunmakta. Özellikle döviz işlemlerini kolaylıkla tesisinizin yakınlarında halledebilirsiniz. Tesisin kişi başı gecelik konaklama ücreti ise 142 ile 350 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Auberge Nianina Oteli

Bölgedeki bir diğer otel olan Auberge Nianina, şehir merkezine 830 metre uzaklıkta ve tuğla yapılardan oluşmuş odalarıyla hem renkli hem de uygun fiyatlı bir pansiyondur. Pansiyonun tam karşısında aynı kişiler tarafından yönetilen ve otele ait olan bir restoran bulunmaktadır. Fiyatlar oldukça uygun olup, gecelik 35 ile 142 Türk Lirası arasında değişmektedir. 
Bölgede çok fazla konaklama alternatifleri bulunmadığından dolayı en fazla tercih edilen temiz ve konforlu tesisler açısından bu iki oteli sayabiliriz.

Ouesso (Kongo Cumhuriyeti) Vize Politikası

Diplomatik pasaport sahibi olmayan vatandaşlarımız vizeye tabidir. Yani hususi, hizmet ve umumi pasaport sahipleri vize almak zorundadır. Vizeler Kongo Cumhuriyeti’nin Ankara’daki Büyükelçiliği’nden alınmaktadır. Ancak bölgeyi ziyaret edecek vatandaşlarımızın, ülkede yaygın olan sarıhumma ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. 

Ouesso Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: Fransızca ve Kongoca dilidir.
Para birimi: Kongo Frangı, Zaire Zairesi
Telefon Kodu: +242
Ulusal gün: Ülke bağımsızlığını 15 Ağustos 1960’ta kazandığından dolayı, her yıl bu tarihte kutlama yapılmaktadır. Fete Nationaleolarak adlandırılan yerel gün, her yıl düzenlenen büyük etkinliklerle karşılanmaktadır.
Sıcaklık: Ülkenin iklim türü tropikal muson iklimidir. Ouesso ilinin yıllık ortalama sıcaklığı ise 24.8 derecedir. En sıcak aylar şubat, mart ve nisan, en soğuk aylar haziran ve temmuz aylarıdır. Ülkede en fazla yağış eylül ve ekim aylarında görülür.
Saat dilimi: GMT+1 (Batı Afrika Standart Saati)