- 1 view
Konya Ereğli Müzesi inşaatı 1967 senesinde başlatılmış ve müze inşaatın bitmesinin ardından, tanzim ve teşhir detayları da oluşturularak 1968 senesinde ziyarete açılmıştır.
Bölgenin tarihî eser çeşitliliği ve tarihi mirası göz önünde bulundurularak böyle bir müze açılmasına karar verilmiş ve yapılan Konya Ereğli Müzesi binası ve teşhir edilen eserler 1977 yılına kadar Konya Müzesi birimi olarak kayıt altına alınmıştır. 1978 senesinde Konya Ereğli Müzesi’ne statüsü değiştirilerek bağımsız bir müze kimliği verilmiştir. 1980 senesinde bina tadilat görmüş ve onarımı yapılmıştır.
Konya Ereğli Müzesi Hakkında Bilgi
Konya Ereğli Müzesi hakkında bilgi olarak aktarmamız gereken ilk detay, Neolitik Dönem ile Cumhuriyet Dönemi arasında kesintisiz teşhir ortamı olan nispeten küçük ölçekli müzelerden olduğudur. 8.096 adet tarihî eser ve kültür varlığı; müzede kapalı, açık ve yarı kapalı sunum şeklinde üç ayrı tarz ile teşhir edilmektedir. Açık teşhir kapasitesi oldukça geniş bir alanı kaplamakta olsa da binadaki salonlardan birinde kapalı teşhir de yapılmaktadır.
Konya Ereğli Müzesi kayıtlı ziyaretçi sayısı yıllık olarak 10 binin üzerine çıkmaktadır. 1980 yılında yapılan onarımlar esnasında binadan ayrı olarak yapılan depo binası da Müze’ye eklenmiştir. Müze binası tek katlı olup, eserler “Arkeoloji” ve “Etnografya” şeklinde ayrılmış olarak iki teşhir salonunda sergilenmektedir.
Konya Ereğli Müzesindeki Tarihî Eserler
Konya Ereğli Müzesi Neolitik Çağ sayılan MÖ 7000’lerden itibaren aralıksız olarak tüm uygarlıklara dair izler yaşatan bir sentez oluşturmaktadır. Herakleia Antik Kenti ile kent çevresinde gün ışığına kavuşturulmuş olan kültür varlıkları Konya Ereğli Müzesi’ndeki tarihî eserler arasındadır.
Gene aynı döneme ait Can Hasan‘dan çıkan duvar freskleri, el değirmenleri, el baltaları ve kazıcı el aletleri ile pişmiş toprak kaplar Konya Ereğli Müzesi tarihî eserleri içinde yer almaktadır. Kalkolitik Dönem’e ait polikrom malzemeden yapılmış ve pişmiş toprak kaplar ve ağırşaklar gene teşhir edilen eserler arasındadır. Eski Tunç Çağı’ndan kalma hayvan ve insan figürleri, savaş aletleri, ok uçları, damgalı mühürler ile Asur Uygarlığı’nın Ticaret Koloni Çağına ait testiler ve idoller tarih seven ziyaretçilere sunulmaktadır.
Hitit Çağı’na ait toprak kaplar, pişmiş toprak tuzluklar, silindir ve damga şeklindeki mühürler, hiyeroglif ve çivi yazısından oluşan heykel kaideleri müzede yer almaktadır.
Friglerden kalma fibulalar, testiler, phialeler ile Helenistik Dönem’e ait lekythos’lar ve “Herakleia definesi” diye de anılan gümüş Athena sikkeleri, altın varaklar sergilenen eserlerdendir. Ayrıca Roma İmparatorluğu döneminden kalma mimari parçalar, mezar stelleri, canlılara ait figürler, Bizans Dönemi mimari eserler, altın kristogramlar, Selçuklu ve Karamanoğlu uygarlıklarından kalma çeşitli sırlı kâseler ve alçı süslemeler de gene listeye eklememiz gereken eserlerdendir.
Konya Ereğli Müzesi’ndeki tarihî eserler arasında yakın dönemli diyebileceğimiz eserler arasında, Osmanlı Dönemi’ne ait el yazması altın tezhipli Kur’an-ı Kerim’ler, silahlar ile çavdar sapından yapılmış çeyiz sandığı ve el dokuması halı ile kilimler özellikle ilgi çekmektedir.
Konya Ereğli Göztepe Tümülüsü
Arkeoloji salonunda bir numaralı vitrinde sergilenen Neolitik Çağ eserlerinden sonra, iki numaralı vitrinde Konya Ereğli Göztepe Tümülüsü bölgesinde, 1974 senesinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserler ki pek çoğu Helenistik Çağ’ı işaret eder ile Roma Dönemi’ne ait heykel parçaları ve çeşitli kandiller bulunmaktadır. Hitit dönemi eserlerinden olan Konya Ereğli Göztepe Tümülüsü ile İvriz Kaya Anıtı civarında bulunan ve Helenistik Dönemi işaret eden altın kaplamalı ahşaptan oluşturulmuş lahit parçaları ve altından yapılmış Efes sikkesi, halen dünya müzelerinde sergilenen eserler arasında gün yüzüne çıkarılmış ve teşhir edilmekte olan en nadide parçalardır.
Konya Ereğli Müzesi Ulaşım
Ereğli; Konya’ya 158 km, İstanbul’a 786 km, Ankara’ya 338 km, İzmir’e 701 km mesafededir.
Otomobil: İstanbul’dan Ankara, Aksaray üzerinden. Ankara’dan Gölbaşı, Şereflikoçhisar, Aksaray üzerinden. İzmir’den Uşak, Afyonkarahisar, Konya merkez üzerinden Ereğli’ye ulaşabilirsiniz.
Otobüs: İstanbul, Ankara ve diğer bazı büyük şehirlerden Ereğli’ye otobüs seferleri vardır. Konya merkezden sık sık Ereğli’ye otobüsler kalkmaktadır.
Uçak: İstanbul’dan Konya Havaalanı’na uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 km mesafededir. Konya’dan da otobüsle Ereğli’ye ulaşılabilinir.
Konya Ereğli Müzesi Giriş Ücreti
Konya Ereğli Müzesi giriş ücreti (Öğrenci): Ücretsiz
Konya Ereğli Müzesi giriş ücreti (Sivil): Ücretsiz
Konya Ereğli Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 09.00 – 19.00
Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 08.00 – 17.00