Borneo Adası üzerinde yer alan Sarawak eyaletinin başkenti olan Kuching, aynı zamanda Malezya’nın en büyük şehridir. Kuching kelimesi Malay dilinde “kedi” anlamına geldiği için birçok rehberde şehrin adı “Kedi Şehri” olarak geçmektedir.
Son dönemlerde modern yüksek katlı binaların artışına rağmen 19. yüzyıla ait cazibesini ve ihtişamını koruyan Kuching, Sarawak Nehri tarafından bölünmektedir. Şehrin güneyi Çin’in egemen olduğu ticarî alan ve aynı zamanda yerleşim alanı iken, şehrin kuzey kıyıları ağırlıklı olarak Malay bölgesi olarak bilinmektedir. Kuzey bölgesindeki yerleşim nehir üzerinde yer alan eski kampong evleriyle özdeşleşmiştir. Modern yapıların ve hükümet ofislerinin olduğu Astana, Margherita ve Petra Jaya bölgeleri ise nehrin kuzeyinde yer almaktadır. En temelde ise, şehir belirgin olarak iki farklı görüntüye sahiptir. Biri modern yapıların hâkim olduğu kozmopolit görüntü; diğeri ise Çin ve Hindutapınaklarının, Protestan ve Roma Katolik kiliselerinin ve görkemli camilerin egemen olduğu dini görüntüdür.
Kuching’e Nasıl Gidilir?
Kuching’e Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. İstanbul’dan İstanbul asıllı hava yolu şirketleri ile ve uluslararası şirketlerle Kuala Lumpur aktarmalı olarak buraya ulaşılabilmektedir. Kuala Lumpur’dan Kuching şehrine ulaşmak 90 dakikadır. Sarawak’ın güneybatısında yer alan Kuching Uluslararası Havaalanı’ndan (KIA) şehir merkezine olan mesafe ise 11 kilometredir.
Havaalanından şehir merkezine giden taksilerin tarifesi sabittir. Geliş bölümünün hemen çıkışında havaalanı taksi kontuarları karşınıza çıkacaktır. Burada ödemeyi yapmanız ve taksi biletinizi almanız gerekir. Bilet alım işleminden sonra terminal çıkışında sizi bekleyen taksilerden birine binebilir ve şehir merkezine gidebilirsiniz.
Ayrıca, şehirler arası hizmet sağlayan birkaç otobüs şirketi de bulunmaktadır. Ancak, bu otobüsler Sematan’a giden güzergâh üzerinde hizmet vermektedir. Kara yolu ile merkez dışında kalan şehir ve kasabalara gitmek ise genellikle zor olmaktadır.
Kuching’e Ne Zaman Gidilir
Kuching yıl boyunca nemli ve sıcak bir iklime sahiptir. Her an sağanak yağışlar görülebilir, ancak yağmurun en yoğun olduğu dönem kasım ayından şubat ayına kadar süren dönemdir. Mayıs ve haziran ayları ise bir tür hasat festivali olan Gawai Dayak dönemidir. Gawai Dayak, Sarawak’ınen önemli yerel festivalidir. Pirinç hasadının sonunun geldiğine işaret eden bu festivalde, yiyecekler hazırlanır ve Sarawak’a özgü tuak adı verilen pirinç şarapları yapılır. Bu aylar, bölge sakinleri için hem bir şölen ve parti zamanı hem de kırsal kökenlerine dönüş için bir sükûnet dönemi olarak görülür. Bu dönemde giderseniz şehrin çok kalabalık olacağını ve otel rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızın faydalı olacağını hatırlatalım.
Kuching’te Yemek Kültürü
Şehrin etnik yapısındaki çeşitlilik aynı zamanda yemek kültüründe de kendini göstermektedir. Malay, Çin, Hint mutfaklarının yanı sıra Nyonya, Sabahan mutfakları ve Yeni Asya adı anılan füzyon mutfağı Kuching yemek kültüründe kedilerine yer bulmuştur.
Malay mutfağının en iyi tatlarını Permata Food Centre, Batu Lintang Open-AirMarket, Capital Cinema Hawker Market, Hock Hong Garden gibi seyyar satıcılara ait tezgâh ve açık hava marketlerinde bulabilirsiniz. Yemeklerin temelinde pirinç ve köri vardır. Bunun beraberinde, Malay yemeklerinde, acıbiber (chili), zencefil, zerdeçal, kişniş, anason, karanfil, kereviye, kimyon ve tarçın gibi çeşitli otlar ve baharatlar kullanılmaktadır.
Kanton ve Hainan yemekleri ise Malezya’da en çok tercih edilen Çin yemekleridir. Köpekbalığı ve pirinçten yapılan “cantonese”, tavuk, soya ve pirinçten yapılan “hainanese”, karides ve tatlı patatesten yapılan “hakka”, bir tür noddle yemeği olan “hokkien”, güvercin çorbası ve pirinçten oluşan “hunanese” ve ayrıca “peking”, “shanghainese”, “steamboat” ve “sichuan” Çin mutfağına ait denenmesi önerilen yemeklerdir.
Hint mutfağı ise bolca et, baharat ve pirinçten oluşmaktadır. Tandoori adlı yemekleri en ünlü yemekleri arasındadır.
Kuching mutfağına hâkim olan bu üç mutfağın yanı sıra kendine has bir kültüre sahip olan Nyonya topluluğunun yemekleri bol baharat sevenler için; Kadazanlar tarafından Sabah’ta oluşturulan Sabahanetnik grubuna ait yemekler; mango ve benzeri tropikal tatlardan hoşlananlar için önemle tavsiye edilmektedir. Ayrıca hem kültürel tatlar hem de yeme kültüründe modern bir yaklaşım arayanlar için de Yeni Asya adı verilen füzyon mutfağı önerilmektedir.
Kuching’te Görülmesi Gereken Yerler
Kuching’e gittiğinizde Sarawak Müzesi, Tua Pek Kong Yapıtı, Çin Tarih Müzesi, Kedi Anıtı, Hian Tien Shian Tee Çin Tapınağı, Sarawak İslami Müzesi, Sarawak Sanat Müzesi, Masjid BandarayaCamisi, Malezya’nın ilk planetaryumu olan Sultan Iskandar Planetaryumu’nu ziyaret etmeniz önerilmektedir. Ayrıca, Çin Mahallesi’ne gitmeniz ve sokaklarını keşfe çıkmanız Kuching’te yapılacaklar arasında yer almaktadır.