Kuala Lumpur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kuala-lumpur-1896797_960_720.jpg

Kuala Lumpur, Malezya’nın kültür ve finans başkentidir. Malezya federal sistemle yönetilen ve 2 başkentli bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Putrajaya şehri ise ülkenin idarî başkentidir. Malezya parlamentosu Putrajaya’dadır. Kuala Lumpur Güneydoğu Asya bölgesindeki en gelişmiş başkentlerden biridir. “Kuala Lumpur”, iki nehrin kesiştiği çamurlu kavşak anlamına gelir. Kuala Lumpur, Malezya’nın Malay Yarımadası’ndaki toprağında yer alır. Ülkenin Borneo Adası üzerinde de toprakları bulunur. Kuala Lumpur’un merkezinde 2 milyona yakın insan yaşar. Şehrin çeperindeki nüfusla toplam sayı 8 milyonu bulur.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Kuala Lumpur ile İlgili

Editörün Kaleminden

Kuala Lumpur Nerededir?

Kuala Lumpur bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Malezya’nın başkentidir. Malezya’nın toprakları Malay yarımadasının güneyinde ve Borneo adasının kuzey batısında yer alır. Malezya Malay Yarımadası’nı Myanmar ve Tayland ile paylaşır. Kuala Lumpur şehri Malay Yarımadası’ndadır.

Kuala Lumpur’a Nasıl Gidilir?

aircraft-2781584_960_720.jpg

Kuala Lumpur’a Türkiye’den en kolay gidiş havayoluyla olacaktır. Üstelik artık Türkiye’den Malezya’ya direkt uçuş yapılmaktadır. İstanbul’dan kalkan aktarmasız uçakla Kuala Lumpur’a 10 saat 25 dakikada varabilirsiniz.

Kuala Lumpur’a Ne Zaman Gidilir?

religion-2308867_960_720.jpg

Tropik iklimde yer alan Kuala Lumpur’da yılın çoğu ayı yağışlı ve ılık geçer. Bu da Malezya’nın başkentini yılın herhangi bir mevsiminde ziyaret edebileceğiniz anlamına gelir. Nitekim Kuala Lumpur her mevsim turist ağırlayan bir şehirdir. Dağlarla çevrelenmiş bir şehir olan Kuala Lumpur’da hava Malezya’nın diğer şehirlerine oranla yıl boyu daha serindir. Kuala Lumpur’da gündüzleri sıcaklık ortalama 29-35 derece iken geceleri 26-29 derecedir. Kuala Lumpur’un en önemli avantajı Malezya’nın diğer şehirlerine oranla Muson yağmurlarından en az etkilenen şehir olmasıdır. Kuala Lumpur’a çok yağmur yağdığı bir dönemde gitseniz bile üstü otomatik kapanan yaya yolları sayesinde şehri keşfetmeniz zorlaşmayacaktır. Kuala Lumpur’un bulunduğu Malay Yarımadası’na ekim-ocak arası ve mart-nisan aylarında Muson etkisini gösterir. Yağmurdan hoşlanmıyorsanız bu dönemde gitmemenizi tavsiye ederiz. Bu durumda şehri ziyaret etmek için en ideal aylar mayıs, haziran ve temmuz ayları olacaktır. Masmavi gökyüzü altında şehri dilediğinizce keşfedersiniz. Ancak bu aylarda havanın çok sıcak olacağını da unutmamalısınız. Her halükarda bavulunuza hem yağmurluk hem şemsiye hem şort ve tişört hem de güneş gözlüğü koymanızı tavsiye ediyoruz.

Kuala Lumpur’da Nerede Kalınır?

Kuala Lumpur, burada yaşayanlar tarafından da hitap edilişiyle kısaca KL, Malezya’nın en popüler şehridir. İdari başkent olmasa bile ülkenin finans ve kültür dünyası Kuala Lumpur’da toplanmıştır. Şehir bir yanında eski tapınakları, diğer yanında gökdelenleri olan, hızla gelişen bir metropoldür. Bir Güneydoğu Asya şehrine göre oldukça modern ve yenilikçidir.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Kuala Lumpur otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Devamını Oku

Kuala Lumpur Otelleri

Malezya’nın idari başkenti olmamasına rağmen kültürel ve finansal anlamda en önemli ve ülkenin en popüler şehri Kuala Lumpur’dur. Lokaller tarafından kısaca KL olarak anılır. Son 150 yıl içinde inanılmaz bir ivmeyle gelişerek, küçük bir kasabadan büyük bir metropole dönüşmüştür. Bu dönüşüm sayesinde Güneydoğu Asya’nın yükselen yıldızlarından biridir ve ülkenin en çok turist aldığı şehridir. 



 

Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Kuala Lumpur otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Kuala Lumpur’da Gezilecek Yerler

Kuala Lumpur gibi çok kültürlü bir metropolde şüphesiz gezecek, görecek, fotoğraflayacak çok yer var. Bunların en önemlilerini sizin için detaylandırdık. Bu çok kültürlü çok dinli şehirde önemli bilgileri seyahatten önce okumak ziyaretlerinizi kolaylaştıracaktır.

Kuala Lumpur Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Petronas İkiz Kuleleri’nin, Sultan Abdul Samad Binası’nın, Jamek Mescidi’nin, Kuala Lumpur Telekomünikasyon Kulesi’nin, Sunway Lagoon Tema Parkı’nın, Perdana Botanik Bahçeleri’nin, Batu Mağaraları’nın, Sri Mahamariamman Tapınağı’nın, Malezya Ulusal Müzesi’nin ve Merdeka Meydanı’nın tarihçesini ve ziyaret bilgilerini bulabileceksiniz.

Devamını Oku

Kuala Lumpur Şehir İçi Ulaşım

transport-main.jpg

Kuala Lumpur’da yolunuzu kaybetmekten korkuyorsanız inanın bu gereksiz bir endişe. Çünkü Güneydoğu Asya bölgesinin şehir içi ulaşımı ve toplu ulaşım ağı en çok gelişmiş başkentinde olacaksınız. Şehir içinde belediye otobüsleri, taksiler, tren, metro ve tramvay hizmet vermektedir. Hop on Hop off ismi verilen turist otobüsleriyle şehri dolaşabilirsiniz. RapidKL isimli otobüsler de oldukça pratiktir. Merkezinde 2 milyona yakın insanın yaşadığı Kuala Lumpur’da sabah 9 ile akşam 6 arası çok yoğun karayolu trafiği yaşanır. Bu yüzden tramvay, tren ve metro kullanmak vakit kaybetmemek açısından yararlı olabilir. Sabah 6 ile gece 12 arası çalışan metroya binerseniz 24 saatlik bilet almanız ekonomik olacaktır.

Merkezde bir otelde konaklıyorsanız çok daha iyi olur çünkü en önemli turistik noktalara yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehir içinde en çok geliştirilen toplu ulaşım yöntemi raylı sistemdir. Trenlerin isimleri KL Monorail, Star LRT, Putra LRT, ERL, KLIA ve KTM Komuter’dir. KLIA trenleri havaalanına ve havaalanına yakın KL Sentral isimli mahalleye gider. Kuala Lumpur’daki raylı sisteme dair tek sorun her trenin direkt şehir merkezine gitmemesi ve aktarma gerektirmesidir. Bu yüzden merkezden uzak bir mahallede konaklamanız gün içinde ulaşımınızı zora sokabilir. Bisiklet sever turistler için ne yazık ki Kuala Lumpur uygun bir şehir değildir. Bu yüzden buraya geldiğinizde bisiklet kullanmanın zor olabileceğini hatırlatmak isteriz. Toplu ulaşım aracı tercihiniz yukarıdakilerden hangisi olursa olsun (otobüs, metro, tren) Touch’n Go Travel Card alırsanız çok daha ucuza şehir içinde seyahat etme imkânınız olacaktır. Kartın ücreti 10 Malezya ringgitidir ve satın aldıktan sonra ihtiyacınız kadar kontör doldurmanız gerekir.

Kuala Lumpur Mutfağı

satay-1536252_960_720.jpg

Asya ve özellikle Güneydoğu Asya’nın sahip olduğu damak tadı birçoğumuza hitap etmeyebilir. Ancak Kuala Lumpur’a geldiğimizde Malezya mutfağına, bünyemizi zorlamadan, bir şans verilebileceğini düşünüyoruz. Çünkü Kuala Lumpur’u keşfederken mutfağını yok saymak kültürü tam anlamıyla tanıyamamaya sebep olacaktır. Örneğin Nasi Lemak mutlaka tadılmalı. Aromalı kızartılmış tavuk yanında pilav ve çiğ sebzeler kulağa o kadar da kötü gelmiyor. Marine edilmiş ve kızartılmış balık olan Ikan Bakar; yanında et, yumurta, peynir ve köri sosuyla servis edilen Roti canai ekmeği; karabiber sosu üzerine dökülerek kırmızı et ve tavuktan yapılan Ramly; muz yaprakları üzerinde servis edilen ve parmaklarla yenen pilav ve yanında tavuk bize çok yabancı olmayan ve rahatça yenebilecek yemeklerdendir. Mangalda pişirilen ve karamelize edilen et yemeği char siew de iyi bir tercih olabilir. Hokkien mee ise daha çok Petaling pazarında ayaküstü yiyebileceğiniz ve erişteden yapılan ve üzerine koyu renkli soya sosu dökülerek servis edilen bir yemektir. Ayrıca Hindistan cevizi sütü, karamel ve esmer şekerle elde edilen appam tatlısını yemenizi tavsiye ederiz.

Kuala Lumpur’da Alışveriş

rambutan-2701440_960_720.jpg

Kuala Lumpur'da hem sokak pazarlarında hem büyük alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmanız mümkündür. Bukit Bintang ve KLCC bölgesindeki alışveriş merkezlerinde tüm dünya markalarının mağazalarını bulabileceksiniz. Low Yat Plaza ve Berjaya Times Square'deki alışveriş merkezlerinde de alışveriş yapabileceksiniz. Ancak bir Güneydoğu Asya başkentine gelmişseniz yapmadan dönmemeniz gereken yegâne aktivitelerden biri sokak pazarlarını dolaşmak olacaktır. Çin mahallesindeki Petaling Sokağı’nı ve Merkezi Pazar’ı (Central Market) en az bir kez baştan aşağı dolaşmanızı tavsiye ederiz. Yerli halkla iç içe olmanın ve yerel ürünlerden hediyelik eşya satın almanın tadına varmalısınız. Bu pazar alışverişiyle hem bütçenizi zorlamazsınız hem de dünyanın başka hiçbir yerinde bulamayacağınız ürünleri satın alırsınız. Üstelik bu pazarlarda Malezya yemeklerinden de ayaküstü tadabilirsiniz.

Her gün kurulan ve gece 1'e kadar açık olan Petaling Pazarı dışında Kasturi Pazarı da görülmeye değer. Bu pazar, Merkezi Pazar’ın hemen yanında kuruluyor. 1899'dan beri her cumartesi akşamı kurulan Kampung Baru gece pazarı Kuala Lumpur'da deneyimlemeniz gereken pazarlardan biridir. Bu pazarda da yerel kıyafetlerden, otantik dekorasyon ürünlerinden, el yapımı Malezya ayakkabılarından ve çantalarından ve Malezya'nın acılı meyvelerinden alabilirsiniz. Sadece Malezya'da yiyebileceğiniz başka tarım ürünlerini ve Malezya mutfağından yemekleri de bu pazarda bulabilirsiniz. Bu Pazar cumartesi akşamı açılır ve geç saatlere dek hizmet verir. Kuala Lumpur pazarlarında en çok gümüş aksesuar ve biblolara ve tahtadan oyulmuş el emeği göz nuru dekorasyon ürünlerine hayran kalacaksınız. Son olarak Kuala Lumpur'daki butik dükkânlara uğramanızı tavsiye ediyoruz Bangsar bölgesinde bulunan butik dükkânlardaki geleneksel Malezya çizgileriyle modern tasarımı buluşturan kıyafetler özellikle kadın turistlerin ilgisini çekecek.

Kuala Lumpur’da Gece Hayatı

kuala-lumpur-1820944_960_720.jpg

 

Tüm gün Kuala Lumpur’un turistik noktalarını gezdiniz, yoruldunuz. Fakat güneş batınca da Kuala Lumpur’da hayat devam ediyor. Hem de bir Avrupa şehrindeymişsiniz gibi restoran, bar ve gece kulüpleri bulmanız mümkün. Otelinize gidip hafif bir akşam yemeği sonrası dinlenmek ve günün yorgunluğunu atmak isteyebilirsiniz ancak Kuala Lumpur’un bir de gece halini görmek hoş olmaz mı?

Kuala Lumpur’da gece hayatı deyince akla Kuala Lumpur ile özdeşleşmiş şehir manzaralı bar, restoran ve gece kulüpleri gelir. Nitekim Kuala Lumpur’a gidenler bu deneyimlerini paylaşır. Gerçekten de şehir manzarası eşliğinde yemek yemek, dans etmek veya bir-iki kadeh içmek Kuala Lumpur’da bir alışkanlık haline gelmiş. Üstelik bu mekânlar bütçenizi zorlayacak kadar pahalı da değil. Deneyimlemeye değmez mi? Şüphesiz değer. Kuala Lumpur’ın en önemli ve en merkezi yerleri Jalan Bukit Bitang, Chankat Bukit Bitang, Çin Mahallesindeki Petaling Caddesi, Bangsar, Ampang, The Row bölgeleridir. Kuala Lumpur’da akşam 10’dan itibaren barlar ve gece kulüpleri kapılarını açar. Bu noktalar gündüz nasıl canlıysa gece boyunca da o kadar canlıdır. Kokteyl içebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz dans edebileceğiniz birçok mekâna ev sahipliği yaparlar. Elektronik müzikten hip-hopa kadar geniş bir yelpazede tüm zevklere hitap eden kulüpleri bulabilirsiniz. Neredeyse her kulüpte bir DJ sizi eğlendirir ve böylece tüm gece dans edebilirsiniz. Gravity Club, Play Club at the Roof, Rootz Rooftop Bar, Pisco Bar, Troika Sky Dining, Zouk KL Marini’s on 57, Sky Bar ve Luna Bar Rooftop, Pisco Bar, Havana Bar & Grill, The Rabbit Hole, SIX Cocktail Lounge, Ril’s, The Social, and La Bodega Kuala Lumpur’un en iyi restoran ve gece kulüpleridir. Bu mekânlarda yemekten sonra sakin bir şekilde içkinizi yudumlayabileceğiniz gibi DJ performansları eşliğinde dans da edebilirsiniz. Bazı gece kulüplerinin şehir manzarası sunması dışında kapalı havuzu olduğunu da belirtmek isteriz. Kuala Lumpur’da yerli halk da turistler de eğlenmeyi iyi biliyor. Bu yüzden bir Güneydoğu Asya ülkesinde olduğunuzu unutabilirsiniz. Yukarıda adı geçen bar ve gece kulüplerinin çoğu şehirdeki uluslararası şirketlerde çalışmak için gelen yabancıların uğrak durağıdır bu da mekânlarda modern bir ortam yaratır.

Devamını Oku

Kuala Lumpur’daki Festivaller

Malezya'nın en önemli özelliği hem Müslümanların hem Budistlerin hem Hinduların hem Çinlilerin hem de Hristiyanların bayramlarını ülke çapında dini bayram saymasıdır ve tüm bu günlerde tatil ilan edilir. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmasına karşın her inancın özel günleri önemsenir ve özenle kutlanır. Bunların dışında elbette milli bayramlar da sokaklarda coşkuyla kutlanır. Malezya'nın ve dolayısıyla Kuala Lumpur'un renkliliği bundan kaynaklanır. Size Kuala Lumpur'da gerçekleşen bazı kültürel, dini ve milli bayram ve festivalleri tanıtacağız:

Çin yeni yılı: 1 Şubat günü kutlanan Çin yeni yılının kutlamaları ocak ayının son günlerinde başlar. Bu vesileyle baharın gelişi de kutlanır. Çin takvimi esas alındığı için Çin yeni yılının kutlandığı tarih her sene değişmektedir. Malezyalılar Çin yeni yılına en az Çinliler kadar önem verir.

Thaipusam: 9 Şubat günü kutlanan Thaipusam Malezya’daki ve tüm Asya’daki Tamil topluluklarının bayramıdır. Karayipler, Jamaika, ABD ve Güney Afrika’da da Tamiller yaşar. Tamiller bu özel günde tapınaklarına gidip çiçek bırakırlar ve sokaklarda gösteriler düzenlerler.

Vesak Günü: Bu sene 10 Mayıs’ta kutlanan Wesak veya Vesak Bayramı Budistler için en önemli bayramdır. Gautama Buddha’nın bugün doğduğuna, bugünde aydınlandığına ve yine bugün öldüğüne inanılır.

Bağımsızlık Bayramı: 31 Ağustos 1957'de Malezya'nın bağımsızlığını kazanmasını kutlamak amacıyla her sene ülke çapında kutlamalar düzenlenir, tüm Malezyalılar sokaklara dökülür, eğlenceler düzenlenir.

Mid-Autumn Festivali: Ay takviminin 8. ayında gökte beliren dolunay ile kutlanan bu Çin bayramı tüm Asya ülkelerinde kutlanır. 2017 yılının 4 Ekim günü gerçeklesen bu festival tipik Çin kültürünü gözler önüne serer. Çin geleneklerinin yaşatıldığı diğer tüm Asya şehirleri gibi Kuala Lumpur’da rengârenk olur. Çin kültürüne meraklıysanız veya farklı kültürleri tanımak hoşunuza giderse Kuala Lumpur'daki kutlamalara tanık olabilirsiniz.

Deepavali: 2017’nin 18-19 Ekim günlerine denk gelen Deepavali veya Dawali Hindu inancının bayramıdır. Bugünde Hindular kendi tapınaklarında dualar ederler ve herkes kendi komşusuyla yemeğini paylaşır. Hinduların yaşadığı mahalleler rengârenk olur.

Butoh Festivali: Dans, heykel, resim ve tiyatro gibi en önemli sanat dallarını icra eden sanatçıların bir araya geldiği Butoh Sanat Festivali Kuala Lumpur için en önemli festivallerdendir. Hem yerli hem yabancı birçok sanatçı bu festivalde buluşur. 9-12 Kasım 2017 tarihlerinde Kuala Lumpur'da iseniz kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Kuala Lumpur Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

28-29-30 Ocak: Çin yeni yılı

1 Şubat: Federal Sınırlar Günü

9 Şubat: Thaipusam günü (Tamil inancına sahip nüfusun dini bayramı)

1 Mayıs: İşçi Bayramı

10 Mayıs: Vesak günü (Budistlerin dini bayramı)

25-26 Haziran: Ramazan Bayramı (Ülkedeki Müslümanların dini bayramı)

31 Ağustos: Bağımsızlık Günü (Milli bayram)

16 Eylül: Malezya Günü (Milli bayram)

18 Ekim: Deepavali (Malezya’daki Hinduların dini bayramı)

*Yukarıda belirtilen dini ve milli bayram günleri 2017 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Kuala Lumpur İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 994

Polis: 999

Ambulans: 999

Kuala Lumpur Türkiye Dış Temsilcilikleri

Kuala Lumpur, TC Kuala Lumpur Büyükelçiliği’nin görev alanı içindedir.

TC Dışişleri Bakanlığı Kuala Lumpur Büyükelçiliği

Telefon: +60 3 2030 0100

Eposta: [email protected]

Adres: Menara Tan & Tan, Level 18, 207 Jalan Tun Razak, 50450, Kuala Lumpur, MALEZYA

İnternet sitesi: http://kualalumpur.be.mfa.gov.tr/Mission

Uyarı: Türk Büyükelçiliği’nin sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Büyükelçiliğin kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Kuala Lumpur Para Birimi

Malezya’nın resmi para birimi Malezya ringgitidir. 1 Malezya ringgiti yaklaşık olarak 0.90 Türk lirasıdır.

Kuala Lumpur’un Resmi Dili

Malezya’nın tek resmi dili Malezyacadır. Dolayısıyla Kuala Lumpur’da sadece Malezyaca resmi dildir. Fakat birçok kişi ileri seviyede geleneksel Çince, Hintçe ve İngilizce konuşur.

Kuala Lumpur Saat Farkı

Kuala Lumpur’un başkenti olduğu Malezya ile Türkiye arasında kış saatine göre 5 saat fark vardır. Yeni düzenlemeyle artık Türkiye’de kışın saatler 1 saat geri alınmamaktadır bu yüzden Türkiye, Malezya’dan 5 saat geridedir.

Kuala Lumpur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 27oC
    • Şub 27oC
    • Mar 27oC
    • Nis 28oC
    • May 28oC
    • Haz 27oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.800.000 / Dil: Malezyaca / Para Birimi: Malezya ringgiti / İklim: Tropikal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4-5 gün