Ödemiş Genel Bilgiler / Rehber

Ödemiş Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

İzmir’in en kalabalık ilçelerinden biri olan Ödemiş; deri tulum peyniri, köftesi, tarihî evleri, Bedia Akartürk Müzesi ile biliniyor. İzmir'in güney doğusunda bulunan Ödemiş’in yüzölçümü 1.082 km², rakımı ise 123 metredir. Kent merkezine uzaklığı 112 km olan Ödemiş’in gezilecek görülecek pek çok güzelliği mevcut.


 
Çam ormanları arasındaki doğal oluşumları, Mermeroluk ve asırlık ağaçlarıyla meşhur Ödemiş; İzmir’in bütün köyleri gibi eşsiz bir doğaya sahip. Ödemiş’in yerel tarımsal ürünleri, yöresel el sanatları, ipekçilik ve ipek dokuma ve el zanaatlarının yanı sıra deve güreşleri, Rahvan At Yarışları, Karambol Oyunu, Güzel Öten Kanarya Yarışması, Horoz Dansları gibi geleneksel oyunlarıyla sevilen bir ilçedir.
 
Ödemiş’e çok yakın mesafede yer alan Birgi’nin Anadolu Beylikleri döneminde başkent olmasıyla ilçenin tarihî önemi de başlamıştır. Birgi, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerini barındıran hayli fazla kültürel birikim ve mimari zenginlikleri ile turizm cazibesi yaratmaktadır.
 
Ayrıca ilçenin yerel ürünler pazarı, kadın el sanatları pazarı, Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Bedia Akartürk Sanat Müzesi tüm yıl boyunca bölgede ziyaret edebileceğiniz en önemli yerler. Tarihi Arasta Çarşısı'nda ise el zanaatlarını yaşatan saraç ustalarını görmek mümkün. Ödemiş ilçesine bağlı beldeler olan Gölcük, Ovakent, Birgi, Bozdağ bölgenin en güzel yerleridir. Bu beldelerde daracık sokakları ve eski cumbalı evleri, şelaleleri gönlünüzce fotoğraflayabilirsiniz.

Ödemiş’ten Ne Alınır? 

Ödemiş’e yolunuz düşerse tarihle doğanın eşsiz uyumuna en güzel örneklerden birini teşkil eden Ödemiş’in merkezinde tarihin izlerini kovalayabilir, yöreye özgü eşsiz lezzetlerin peşine düşebilirsiniz. İlçenin adından sıkça bahsedilmesine sebep olan ürünleri; Ödemiş deri tulum peyniri, köftesi ve patatesidir.

Ödemiş’te Nerede Kalınır? 

Ödemiş’te konaklama için tercih edilen oteller listesinde ziyaretçilerin rahatça konaklayabileceği tatil otelleri, yıldızlı oteller, butik oteller, apart oteller ve pansiyonlar yer alıyor. Tarihî ve daracık sokaklarda yer alan Ödemiş otelleri, konuklarına geçmişe yolculuk ve doğa ile baş başa bir tatil vaat ediyor. Ödemiş otelleri içerisinde kuşkusuz en güzel tercih, büyük bir bahçeye sahip eski taş konakların yeniden restore edildiği otellerdir. Ödemiş'te konaklama tesisleri de son yıllarda artmıştır. Bunda hem Ödemiş’in hem de çevre beldelerin turizm payı büyüktür.

Ödemiş’te Kış Turizmi ve Doğa Sporları

İzmir Ödemiş aynı zamanda kış turizmi için de tercih edilen bir lokasyon. Bölgede bulunan Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş'te kış turizminin merkezidir. Bu tesislerde kayak ve snowboard yapmak mümkün. Bunun haricinde Ödemiş'in yaz turizmi yayla turizmi ile ön plana çıkmaktadır. Gölcük, Bozdağ, Elmabağ, Çamyayla, Horzum, Başova ve Ayvacık yaylaları yerli ve yabancı turistlerle sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ödemiş sahip olduğu doğal kaynaklar dolayısıyla doğa sporları için oldukça uygun bir yerdir. Kamp, yamaç paraşütü, mağaracılık, olta balıkçılığı, su sporları, dağcılık, trekking gibi doğa sporları sevenler için Ödemiş aranan adres.

Ödemiş’te Gezilecek Yerler

Bedia Akartürk Müzesi
 
Ödemiş doğumlu sanatçı Bedia Akartürk’ün bugüne kadar almış olduğu ödüller, plaketler, çıkarmış olduğu plaklar, kasetler, gazetede çıkan haberleri, sanatçı dostlarıyla olan resimleri, aile resimleri, sahne kıyafetleri ve gittiği her yöreye ait yapmış olduğu bebeklerinin sergilendiği müzedir. Bedia Hanım sanat hayatına da bu ilçede başlıyor. Yaşını büyüterek İzmir Radyosunda 9 yıl çalışıyor ve Ankara Radyosu’na geçiyor. Ankara Radyosu’ndan da emekli oluyor. Sayısız albüme ve 6 sinema filmine imza atan sanatçı çalışmalarına devam etmektedir.
 
Ödemiş Ulu Cami
 
Ödemiş’in üstü kapalı çarşı merkezi, bu Büyük Camii (Ulu Camii) yanına ve çevresine inşa edilmiştir. Ödemiş Ulu Camii, 1702’de Yenice Köyü Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmış. Ahşaptan yapılan cami direkleri ve sol üst tarafındaki kuş sarayı ile dikkat çeken Ulu Camii, 1852’de büyük bir yangın geçirmiştir. Çevredeki diğer camiler; Ödemiş Merkez Abdi Ağa Camii (Ekin pazarı Camii) ile Gürcüzade (Küçük Camii) camileridir.
 
Birgi
 
Ödemiş gezilecek yerler içerisinde ilk akla gelen yer kuşkusuz Birgi. Ödemiş merkeze 7 km uzaklıkta bulunan Birgi, buraya kadar gelmişken görmeden geçilmemeli. Ege’nin kültür, inanç turizmi merkezi Birgi, adeta bir açık hava müzesidir. Birgi, Anadolu Beylikleri zamanında Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış bir kent. Günümüzde ise Ege’nin en güzel köylerinden biridir. Birgi’de; Çakırağa ve Sandıkoğlu konakları, Ulu Cami, İmam-ı Birgi Türbesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Burada tarihi köy evlerinin arasında dolaşmak, medrese ve türbeleri ziyaret etmek ve sokakları bol bol fotoğraflamak serbest.